Sunday, October 28, 2012

Cugetare

Uneori omul se pune pe gânduri şi începe să mediteze asupra lucrurilor. Unii se gândesc la conspiraţii, alţii la problemele zilnice, alţii la problemele de familie sau cele de la locul de muncă, ş.a.m.d. Oricare ar fi din exemplele enumerate, omul când cugetă când se gândeşte la astfel de lucruri.

"Ce mă surprinde cel mai mult la umanitate? Omul. Îşi sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi îşi sacrifică banii pentru a-şi recupera sănătatea. Apoi este atât de nerăbdător cu gândul la viitor încât nu se bucură de prezent. Rezultatul este că nu trăieşte în prezent, dar nici în viitor. Trăieşte de parcă n-ar muri niciodată şi apoi moare fără să fi trăit." ~ Dalai Lama ~

Cât de multă dreptate are citatul de mai sus. Ne sacrificăm sănătatea doar pentru a face bani şi apoi mai târziu încercăm să ne recuperăm sănătatea cu banii. Ne facem planuri mari şi lungi pentru un viitor atât de îndepărtat încât uităm de prezent şi de trecut. Uităm de unde am plecat, ştim doar unde vrem sp ajungem, dar uităm să savurăm prezentul. Oare chiar asta e viaţa?
Ne credem atât de perfecţi într-o lume probabil imperfectă şi ne considerăm singurele fiinţe inteligente din univers. Nu ştim cine suntem cu adevărat, nu ştim de unde provenim şi încotro ne îndreptăm.

Oricare ar fi adevărul, după părerea mea, viaţa merită trăită doar atunci când ai un scop, când îţi găseşti ceva ce să îţi placă şi faci acel ceva cu cea mai mare dedicare şi sacrificiu. Doar astfel devii un exemplu bun de urmat pentru cei din jurul tău.

Sunday, October 14, 2012

Yin şi Yang

Yin şi Yang sunt două concepte omniprezente în cultura chineză, mai exact din filozofia şi metafizica chineză. Acestea regăsindu-se atât în arte marţiale cât şi în medicina tradiţională chineză, feng shui, arhitectură şi caligrafie. Yin şi Yang reprezintă forțele primordiale și complementare ce compun universul și toate componentele acestuia.



Yin este elementul întunecat; el este trist, pasiv, sobru, feminin, introvertit, intim, și corespunde nopții.
Yang este elementul luminos; este fericit, plin de vitalitate, activ, strălucitor, masculin și corespunde zilei.

Yin şi Yang reprezintă Universul, binele şi răul, bărbatul şi femeia, negru şi alb. Cu alte cuvinte două forţe, atât unite cât şi opuse în acelaşi timp, mai pe scurt spus echilibru. În orice rău este un bine şi în orice bine este şi rău. Nu există lumină fără umbră. Asta reprezintă Yin şi Yang.

Ca să înţelegem mai bine aceste principii iată un citat din cartea lui Bruce Lee: "Atîta vreme cît vom persista în a separa yin și yang nu putem spera să-i atingem... dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală și să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mișcarea completă constă în împinge/eliberează. Împingerea este urmarea eliberării și fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte."