Sunday, March 31, 2013

Aici şi acum

"Suntem ceea ce gândim, tot ceea ce suntem ia naştere din gândurile noastre, cu gândurile noastre construim lumea." - Buddha



Am decis să scriu acest articol ca urmare a unei conversaţii purtate recent cu cineva pe tema înţelepciunii şi a religiilor.
O să încep cu un exemplu care sună aşa: ceea ce este greu este baza a ceea ce este uşor. Expresia poate fi interpretată în mai multe moduri. De exemplu atunci când construim o casă prima dată trebuie să facem fundaţia, care trebuie să fie mai solidă decât clădirea în sine pentru a putea susţine toată construcţia. Un alt exemplu este rezultatul obţinut în urma unui antrenament intens şi greu. Cineva care se antrenează ani buni va reuşi să facă sfoara cu mai mare uşurinţă decât cineva care nu s-a antrenat nici odată.
Tot ce vroiam să spun cu aceste exemple este faptul că efortul depus inteligent şi înţelept la momentul potrivit se va răsplăti.
Dar oare ce este înţelepciunea că tot veni vorba despre ea? Valoarea unui om reprezintă oare numărul banilor din portofel, sau funcţia pe care o deţine, maşina de ultimă generaţie, casa imensă cu piscină? Nu cumva ceea ce suntem noi cu adevărat este mai important decât toate cele enumerate?
Gândirea noastră este iarăşi ceva ce este foarte importantă. Ce rost are să mergem la biserici şi să ne închinăm odată pe săptămână atunci când în restul zilelor profităm doar de restul oamenilor, îi umilim sau îi tratăm fără nici un respect.
Din cele enumerate putem să ne dăm seama singuri ce este înţelepciunea şi ce rol are ea. Este natura noastră adevărată, ceea ce suntem noi cu adevărat, felul în care ar trebui să acţionăm, calea pe care ar trebui să mergem.



Omul înţelept ajunge să trăiască şi să preţuiască prezentul, să nu se consume din cauza trecutului, şi să nu îşi facă planuri şi griji pentru viitor. De aici se trage şi expresia orientală de aici şi acum.
Aici şi acum se întâmplă totul, restul nu contează. Aici şi acum este momentul cel mai important, acum se întâmplă totul, nu s-a întâmplat în trecut şi nu se va întâmpla nici în viitor; doar aici şi acum.
Şi ca să înţelegem mai bine despre ce am vorbit până acuma, o să închei articolul cu un capitol din Tratatul Căii şi al Virtuţii de Lao Zi.

"Cel care cunoaşte oamenii este înţelept. Cel care se cunoaşte pe sine este luminat.
Cel care învinge oamenii este puternic. Cel care se învinge pe sine este foarte puternic.
Cel care cunoaşte îndestularea este bogat. Cel care acţionează cu perseverenţă are voinţă. Cel care nu-şi pierde natura este veşnic. Cel care a murit dar nu este uitat este nemuritor.
" - Lao Zi

Sunday, March 17, 2013

Kickboxul chinezesc

Sanda sau Sanshou, în traducere "lupta ce nu se sancţionează" reprezintă echivalentul chinezesc al kickboxului occidental. Acest sistem de luptă, având originile în Kung Fu, a fost dezvoltat de armata chineză cu scopul de a antrena militarii şi trupele speciale.



De multe ori neconsiderat un stil anume datorită faptului că nu se bazează pe antrenarea şi practicarea unor forme specifice, Sanda este mai mult o formă de antrenament dur, şi mai nou şi formă de competiţie. Sanda este practicat atât de pasionaţii de arte marţiale, militari cât şi de călugării shaolin.
În mod normal kickboxul chinezesc se caracterizează prin lovituri puternice de pumn şi picior, chiar brutale.
Din punct de vedere tehnic, Sanda cuprinde următoarele 4 tipuri de tehnici:
- Da - tehnici de braţe;
- Ti - tehnici de picior;
- Shuai - aruncări (asemănător cu tehnicile de Judo sau Wrestling);
- Chin-Na - tehnici articulare.

În clipurile de mai jos puteţi urmări cum arată Sanda şi unele din metodele de antrenament al stilului.



Sunday, March 3, 2013

The Unbreakable Body

The Unbreakable Body, sau corpul indistructibil, aceasta este porecla unui călugăr shaolin care stăpâneşte o abilitate de neegalat în lume. Maestrul călugăr shaolin Hu Qiong este singurul din lume care poate să-şi împingă o maşină de găurit în plină funcţionare în abdomenul său, gât sau chiar şi la cap. Partea incredibilă este că nu păţeşte absolut nimic.



Hu Qiong a declarat că totul se întâmplă din faptul că îşi poate controla cu precizie qi-ul, energia universală care este prezentă atât în univers cât şi în orice fiinţă vie conform tradiţiei chinezeşti. Practicând exerciţiile dure de Qigong din cadrul stilului shaolin, Hu Qiong a ajuns să îşi transforme organismul într-o maşinărie indistructibilă, motiv pentru care şi-a primit şi porecla. Maşina de găurit nu îl poate afecta, nici măcar o picătură de sânge măcar nu pierde în urma demonstraţiilor. Dacă nu credeţi ce am scris mai sus convingeţi-vă singuri. Mai jos este un clip cu un reportaj cu Hu Qiong, omul cu un corp indistructibil.