Sunday, November 3, 2013

Cele 3 cercuri

"Fii energic şi plin de râvnă ca un cal de rasă atins de bici. Prin credinţă şi puritate morală, prin efort şi meditaţie, prin cercetarea Adevarului (Doctrina), prin bogăţia cunoaşterii şi a virtuţii şi prin atenţie, distruge această nesfârşită suferinţă." - Buddha

Când am citit pentru prima dată citatul de mai sus, am simţit că practic un mecanism se activează în mine, ca şi cum aş fi descoperit care este defapt esenţa vieţii. Am pierdut mulţi ani cercetând, citind şi studiind fel de fel de doctrine, cărţi şi biografii. În toţi aceşti ani am fost precum un rătăcitor care nu îşi găsea casa; şi iată că într-o zi am dat de acest citat al lui Buddha şi am ajuns la o concluzie. E simplu: nu contează cine eşti, de unde provi sau încotro te îndrepţi, nici ce funcţie ai, câtă avere ai, ce şcoli ai absolvit, ş.a.m.d., contează doar să fi tu însuţi în fiecare zi, în orice acţiuni ai face, în orice înprejurări. Citind şi recitind de x ori citatul mi-am format o ideea: cele 3 cercuri. O să explic despre ce este vorba.

Din păcate trăim într-o lume foarte agitată, toată lumea se grăbeşte, unii pentru a obţine bani, alţii pentru reputaţie, etc. Dăm importanţă lucrurilor complicate şi fără rost, însă lucrurile mărunte care chiar ar conta le dăm la o parte. Teoria celor 3 cercuri, teoria mea, este că în realitate există, sau cel puţin ar trebui să existe, 3 lucruri foarte importante de care ar trebui să ţinem cont. Dacă le respectăm şi trăim în funcţie de ele se formează echilibrul şi cele 3 cercuri o să formeze doar un singur cer, adică rezultatul muncii depuse: echilibrul şi fericirea.
Iată care sunt cele 3 cercuri:
1. Perfecţionarea
E important şi esenţial să te perfecţionezi permanent. E stupid şi ridicol să crezi că dacă ai absolvit o şcoală nu mai ai nimic de învăţat şi că şti totul. Trebuie să te intereseze un domeniu sau mai multe şi să te perfecţionezi în acel ceva.
2. Activitatea
Oare ce e mai ok? Să ajungi acasă de la muncă sau şcoală şi să te trânteşti în faţa televizorului sau să faci un pic de activitate fizică sau sport? Oare care dintre variante e mai sănătoasă? Cel mai sănătos e să fi o persoană activă, dinamică. Fă sport, atletism, gimnastică, yoga, sau arte marţiale, orice îţi place ţie, şi continuă să te perfecţionezi sau cel puţin să te simţi bine în timp ce te mişti.
3. Echilibrul mental
Fii mereu o persoană optimistă, şi nu te lăsa învins de greutăţi şi de gânduri negative. Optimismul conduce la succes, iar succesul la fericire. Prin îmbogăţirea cunoştinţelor şi dezvoltarea virtuţii spargem barierele suferinţei.

Aşadar acestea sunt cele 3 cercuri, şi cum am spus, dacă le fuzionăm va reulta un singur lucru: fericirea.