Sfoara este un exerciţiu deosebit de important pentru practicanţii artelor marţiale şi pentru cei care practică gimnastica. Rolul principal al exerciţiului este îmbunătăţirea flexibilităţii picioarelor, dezvoltarea echilibrului, stabilităţii, coordonării şi mobilităţii.
Pentru a putea face cu cât mai mare uşurinţă această poziţie e nevoie de foarte multă practică.
În rândurile de mai jos am să dau 5 sfaturi utile pentru practicarea acestui exerciţiu.
1. Încălzirea
Niciodată nu trebuie neglijată încălzirea. Este cel mai important lucru la orice antrenament. Pentru încâlzirea picioarelor cel mai indicat este să facem fandări, pentru început fandări obişnuite după care ne putem ridica piciorul pe ceva mai înalt şi putem face fandări mai "grele".
2. Întinderea suplimentară
La această parte a antrenamentului cel mai important este ridicarea piciorului pe un obiect înalt şi menţinerea poziţiei. Înălţimea obiectului creşte cu timpul. O altă variantă este aplecarea capului spre genunchi, atât din poziţia cu picioarele pe un obiect înalt cât şi din poziţia şezând. Poziţiile pot varia, la fel ca şi nivelul la care ridicăm piciorul şi nivelul până unde aplecăm capul, totul variază cu înaintarea în practică.
3. Întinderea treptată
Această etapă este atunci când începem să exersăm concret sfoara, şi anume pe zi ce trece tot mai mult să ne întindem cu picioarele îndepărtate. Se îndepărtează picioarele şi se menţine poziţia, şi în fiecare zi se întind picioarele tot mai mult.
4. Sfoara
La această etapă se realizează deja sfoara propiu zisă, până jos la podea.
5. Continuarea exersării
La această etapă, când deja stăpânim sfoara, totul e să continuăm să o practicăm şi să exersăm aproape zilnic pentru a nu ieşi din formă. O indicaţie ar fi utilizarea varietăţilor, şi anume să putem face sfoara în mai multe moduri, cu tălpile picioarelor în diverse poziţii.