"Nu ceea ce sunt eu pe dedesubt mă definește, ci ceea ce fac."" - Bruce Wayne (Batman)
Cineva spunea că nu toți eroii poartă pelerină. Adevărat! Dar foarte mulți așa ziși eroi moderni au fost inspirați de eroi din filme, desene animate sau benzi desenate. Probabil cel mai cunoscut dintre toți eroii este Batman. Atât eu cât și mulți alții din generația mea, și nu numai, am crescut cu acest personaj fascinant, dar totodată plin de mister.
Batman rămâne acel personaj care mereu va reprezenta justiția corectă, căci s-a ridicat deasupra tuturor, atât asupra autorităților incompetente cât și asupra celorlate organe de stat, alegând să lupte de unul singur contra criminalității și a infracționalității. Să revenim la realitate, căci în zilele noastre, mai concret în lumea reală în care trăim noi, așa ceva e cam greu de realizat, dacă nu chiar imposibil. Nu te poți costuma și blinda cu tot felul de arme și să umbli noaptea pe străzi căutând cuiburile infractorilor și să faci de unul singur dreptate. Pur și simplu nu se poate. Există atât legi, principii morale, dar și limitări. Nu merge cu "ochi pentru ochi și dinte pentru dinte". Oarecum nici nu poți să te arunci în bătaia viscolului de gloanțe, căci sunt slabe șanse să supraviețuiești. Și acum lăsând toate fanteziile la o parte, pur și simple e imposibil ca un singur om să facă toate aceste treburi de unul singur, în lumea în care trăim noi.
Un singur lucru rămâne valabil din toată povestea lui Batman. El rămâne inspirația pură pentru cei care și-au propus să realizeze în viață ceva anume, în special pentru cei care au crescut vizualizând desenele cu acest personaj. În povestea originală, Batman sau Bruce Wayne pe numele său real, este acel personaj care și-a depășit fricile, ridicându-se deasupra temerilor și limitărilor. Rămas orfan de mic, a trebuit să fie martor la crima oribilă a familiei sale și să trăiască mai departe bântuit de aceste amintiri macabre. Dar cum în orice rău este și un grăunte de bine, norocul i-a surăs tânărului Bruce, căci a moștenit o avere colosală, familia Wayne fiind o mare familie de industriași bogați. Și-a folosit cu inteligență averea ca să-și creeze tehnologia de care avea nevoie pentru a putea deveni pe viitor eroul mascat. În același timp, toată această poveste este una motivațională, Batman fiind personajul care a plecat de la zero, neavând nimic înafară de averea moștenită, nici abilități de luptă, nici suficiente cunoștințe și nici altceva. Batman este individul care a plecat de jos ca să ajungă sus, ca și Napoleon Bonaparte, un simplu soldat ajuns general, după care împărat al Franței.
Povestea lui Batman s-a și ecranizat acum cățiva ani sub forma unei trilogii mai mult decât superbe, toate cele trei părți câștigând premiul Oscar. Să amintim și faptul că partea a doua, sub numele de The dark knight, a ajuns în topul celor mai bune filme din toate timpurile, fiind pe locul 4 la categoria top 250, având nota 9. Asta înseamnă că Batman a câștigat frumosul titlu de cel mai bun supererou, nici un alt erou sau film cu vreun erou neavând un așa mare succes. Mai multe informații despre film puteți găsi aici.
Și probabil vă întrebați care este scopul acestui articol sau care e morala din toată această poveste. Răspunsul e simplu. Tot ceea ce putem învăța de la Batman este motivația, faptul ca niciodată să nu ne lăsăm doborâți și învinși de nimic. Este personajul fictiv care reprezintă cel mai bun exemplu spre această direcție. Nu în ultimul rând, Batman este acel erou care a inspirat mai multe generații. Începând de la copii mici și până la oameni adulți, mulți rămân fascinați de eroul mascat care nu se teme să-și pună viața în pericol pentru a salva nevoiașii sau pentru a apăra justiția. Atât pentru mine cât și pentru mulți alții Batman rămâne eroul din umbră care ne-a inspirat și ne-a motivat să facem ceea ce facem.
"De ce cădem? Ca să învățăm să ne ridicăm." - Bruce Wayne (Batman)