Monday, January 13, 2020

Pro sau contra progresism?

"Îți dezaprob spusele, dar voi apăra până la moarte dreptul de a le rosti." - Voltaire

Scopul inițial al acestui articol era cândva acela de a arunca tot noroiul și murdăria asupra progresismului. Am tot stat și m-am gândit. Am gândit articolul în minte, după aceea iarăși am regândit totul. Și iacă așa au trecut câteva luni bune până când mi-am dat seama că de fapt progresismul are și părți bune nu numai părți rele. Cu unele dintre aspectele sale sunt de acord iar cu altele nu. O să încerc în acest articol să dezbat puțin cum văd eu acest curent numit progresism.
Conform wikipedia.org o definiție pentru termenul de progresism ar fi rândurile de mai jos:
"Progresismul este un curent politic care promovează sau favorizează reforma socială, politică, și economică. Ca filosofie, ea se bazează pe ideea progresului, care afirmă că progresele în domeniul științei, tehnologiei, dezvoltării economice și organizării sociale sunt vitale pentru îmbunătățirea condiției umane. Progresismul a apărut ca parte a unui răspuns mai general, la schimbările aduse de industrializare și ca o alternativă la răspunsul tradițional conservator în fața problemelor sociale și economice.
Mișcarea progresistă a început la sfârșitul secolului al 19-lea și începutul secolului al 20-lea, în orașele cu muncitori proaspăt stabiliți și reformatori interesați în ajutarea acelora care se confruntau cu condiții de viață grele. Progresiștii au vorbit despre necesitatea unor legi care să reglementeze problema chiriilor și a muncii copilului. Ei au cerut, de asemenea, condiții mai bune pentru femei.
Partidele politice, ca Partidul Progresist din SUA, au fost organizate la începutul secolului al 20-lea, iar progresismul a fost îmbrățișat de președinții americani Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Franklin Roosevelt și Lyndon Baines Johnson, În plus, în Europa și Canada, termentul "progresist" a fost ocazional utilizat de către grupuri de dreapta. Progresiștii democrați din Irlanda au luat termenul "progresism", în ciuda faptului că au fost considerați liberali clasici sau un grup de centru-stânga. Progresiștii Europeni Democrați au fost, în principiu, un grup politic heterogen în Uniunea Europeană.
Termenul de "progresism" este utilizat pentru a descrie o largă gamă de vederi asociate cu mișcările politice de stânga.
Adesea, termenul de "progresiv" este astăzi folosit în locul celui de "liberal". Deși cele două sunt relatate în unele moduri, ele sunt ideologii politice distincte și separate și nu ar trebui folosite ca alternativă a uneia la cealaltă. În SUA, termenul de progresiv tinde să aibă același sens ca termenul de social-democrați europeni."

Conform definițiilor ideologia nu este chiar așa de rea. Din contra, e chiar ok ca și concepție. Se sincronizează perfect cu ideea conform căreia mergem înainte și nu înapoi. Până la urmă progresul este scopul oricărei activități, atât în viața personală cât și în cea profesională, dar și la nivel de societate, infrastructură și cultură. Din păcate și progresismul a ajuns ca și restul ideologiilor inventate de oameni. Megalomani cu funcții înalte nu odată s-au declarat progresiști când făceau abuzuri și își urmăreau propriile interese personale.
O să încep să enumăr ideile progresiste cu care nu sunt de acord. În primul și în primul rând progresismul încurajează la maxim ideea conform căreia toți oamenii sunt egali. La acest capitol progresismul merge mână în mână cu umanismul. Nu sunt de acord cu această idee. Dacă vorbim la nivel biologic sau anatomic, atunci da, oamenii sunt egali, facem parte din aceeași specie, Homo sapiens, dar din punct de vedere cultural nu suntem egali și nici nu vom fi vreodată. Există popoare "inferioare" și "superioare", la nivel cultural vreau să zic, nu mă înțelegeți greșit căci nu sunt nazist. E clar că nu putem compara poporul african cu cel european. Repet, mă refer la nivelul cultural. De la cultură pleacă totul. Dacă nu există o cultură cât de cât pusă la punct și organizată atunci și infrastructura o să stagneze și poporul respectiv va merge înainte cu pași sacadați, dând impresia că merge înapoi. Acest lucru este valabil și la nivel de individ. Un pușcăriaș care a violat un copil sau o femeie, care a ucis cu sânge rece, mai merită drepturi? Exterminarea acestor persoane ar fi cea mai bună alternativă sau punerea lor la muncă forțată în folosul societății. Investiția în aceste persoane (dacă pot fi numite astfel) e doar o risipă de bani și pierdere de vreme. Acești indivizi consumă degeaba.
Progresiști sus puși, cu funcții înalte, încurajează foarte mult binecunoscutul eveniment din ultimii ani, și anume: migrația popoarelor. Europa de-a lungul secolelor și-a creat propria cultură bazată în mare parte pe ideologia creștină, după care pe curentul renascentist. Sunt o persoană total nereligioasă, ateu declarat, dar totuși admit că o cultură bazată pe creștinism e mai ok decât o cultură bazată pe islam. Acești imigranți care vin spre Europa (o mare parte din ei sunt deja aici și putem vedea ce haos e peste tot pe unde au ajuns), din țările arabe și din Africa, din păcate vor face mari probleme. Asimilarea mai multor culturi la un loc va crea din păcate un mare circ. Nu mai are rost să specific că acest teatru e interesul cuiva.
Un alt lucru cu care nu sunt de acord este faptul că progresismul încurajează mult mișcarea LBGT. Aici e posibil să fac o greșeală. Poate că nu neapărat ideologia în sine încurajează această mișcare ci ca în cazul migrațiilor niște personaje cu multă influență să fie în spatele treburilor, fiecare având propriile interese. E ok că progresismul vrea ca toți să fim văzuți bine, dar hai să nu exagerăm cu prea multă libertate pentru că putem vedea unde se ajunge. Sunt împotriva oricărei forme de discriminare, dar nici aia nu e o soluție ca două persoane de același sex să meargă bine mulțam pe stradă, mână în mână, sau să nu vă mai spun de îmbrățișări și săruturi. Acest fenomen nu este o boală psihică cum se credea foarte multă vreme, s-a dovedit asta științific. E o problemă la nivel de hormoni, mai exact o dereglare. Progresismul în loc să încurajeze această mișcare ar trebui să încurajeze medicina și știința să găsească contra acestui fenomen un remediu sau o soluție, de exemplu ceva ce să se administreze femeilor însărcinate ca pe viitor copiii lor să nu aibe înclinații spre astfel de orientări sexuale. În trecut (chiar și în prezent) oamenii în general disprețuiau homosexualii, lesbienele, bisexualii și persoanele trans din motive religioase, iar în spatele acestor motive stă bine cunoscutul fenomen uman: ceea ce omul nu poate înțelege încearcă cu orice preț să distrugă. Noile curente încurajează copiii să-și aleagă singuri genul din care să facă parte. Nu pot înțelege așa ceva nicicum. Cum să te consideri femeie din moment ce tu te-ai născut bărbat (sau invers)??? Pentru așa ceva singura explicație e dereglarea hormonală severă și probabil în cazul unora chiar și tulburările mentale. Nu e o soluție discriminarea acestor persoane, sunt total împotriva discriminării. Cel mai bine ar fi ca să-și practice obiceiurile pe ascuns, departe de ochii lumii, iar societatea să nu încerce forțat să bage pe gâtul majorității acceptarea acestui curent ca pe o normalitate, pentru că nu este. E doar o dereglare care ar trebui tratată cumva și nu distrusă sau etichetată ca fiind ok.
Un alt fenomen ce a luat amploare datorită progresismului este feminismul, sau mișcarea de emancipare a femeilor. Să nu uităm că în trecutul nu foarte îndepărtat femeile nu aveau aceleași drepturi ca și bărbații. E un lucru bun că femeile sunt privite ca egalul bărbaților, însă și acest fenomen este dus la extreme de unele persoane. E adevărat că mai există în secolul 21 state în care femeile trebuie să se mascheze ca niște ninja și nu au voie să aibe o părere sau să facă ceva mai serios înafară de căsnicie, sex, îngrijirea copiilor și treburi casnice. Foarte trist că încă mai există așa ceva. Femeia și bărbatul sunt două ființe asemănătoare dar în același timp diferite, din mai multe puncte de vedere, atât anatomic cât și psiholgic. Nu are rost să dezbat subiectul deoarece toată lumea știe că femeile au ciclu menstrual, moment în care sunt mai frustrate și deprimate, iar bărbații nu au parte de așa ceva. Femeile pot da naștere, însă bărbații nu, dar femeia nu poate rămâne însărcinată fără bărbat, și exemplele pot continua. Fenomenul ciudat este acela că în ziua de azi mulți bărbați au devenit atât de fragili d.p.d.v. emoțional, cu un comportament atât de feminin, cu o vestimentație și obiceiuri ciudate. La rândul lor, unele femei s-au masculinizat, făcând sporturi extreme, purtând haine bărbătești, având un comportament foarte masculin. Nu știu ce aș putea spune. Să descriu fenomenul într-un singur cuvânt ar suna cam așa: ciudat...
După cum spuneam, progresismul are părți bune dar și părți rele. E aproape imposibil să creezi o doctrină care să fie în totalitate pe placul tuturor. Ce mi se pare important de menționat este faptul că progresismul încurajează evoluția țărilor spre state seculare. Un stat secular este o țară în care statul este separat de religie, iar statul nu discriminează sau favorizează persoane pe baza convingerilor lor religioase. În cadrul unui stat secular, guvernul nu interferează cu religia și activitățile sale, atâta timp cât astfel de activități se desfășoară în limitele legii. Un stat secular este asemănător cu un stat laic. Caracteristica fiecăruia fiind acela că nu are o religie oficială. În cazul României aceste lucruri din păcate nu sunt valabile. Cel mai bine ar fi pentru fiecare țară sau stat să fie separate de biserică și să nu aibe o religie oficială, doar astfel s-ar putea genera un progres pe măsură. De exemplu în cazul țării noastre puteți observa câți bani a mâncat deja mega-catedrala noastră de la București. Cu ce ne ajută asta pe noi? Nu mai bine investea statul aceea sumă colosală în învățământ, infrastructură, modernizarea drumurilor și a spitalelor? După cum am mai precizat și în alte articole, religia este o otravă care otrăvește și distruge totul, iar dacă merge mână în mână cu naționalismul atunci otrava devine și mai puternică.
În viziunea mea, viitorul aparține progresului, iar progresul se bazează pe dezvoltarea și evoluția științei. În secolul 21 n-ar mai trebui să existe religii, idei bazate pe superstiții antice, discriminări, foamete, violențe și războaie. Tot ceea ce ar trebui făcut este ca fonduri mari să fie alocate pentru cercetări științifice care să fie în favoarea întregii umantăți și nu doar pentru unii privilegiați. Ca să înțelegeți la ce mă refer este faptul că într-o țară din lumea a treia nu oricine își permite un smartphone, sau să nu mai vorbesc de o mașină, în timp ce în alte țări dezvoltate astfel de lucruri sunt accesibile oricui. Cel mai mult ar trebui investit în medicină, educație și infrastructură, și mai puțin în armamente sau materiale și industrii care contribuie la poluarea planetei. Nu ar mai trebui să risipim bani pentru culte religioase și pentru construcția unor biserici noi, în loc de astea mai bine am putea construi spitale moderne sau școli, să reparăm drumuri, poduri și alte lucruri care sunt mult mai utile decât cultele religioase. Odată cu dezvoltarea științei s-ar dezvolta și mentalitățile spre direcții mai bune. Dar din păcate, din câte văd eu, marea majoritate a statelor nu spre această direcție se îndreaptă. Vom vedea ce ne aduce viitorul. Să sperăm că va fi bine pentru toți...