Friday, March 11, 2022

Despre război

"Războiul este unealta finală a politicii." - Buckminster Fuller

Oare ce produce distrugere mai mare pentru rasa umană? Un cataclism natural sau un război? Probabil suntem capabili să ne autodistrugem cu aceeași intensitate cu care ne-ar putea distruge natura. Un lucru este clar, oamenii sunt singura formă de viață de pe această planetă care iubesc violența. Și restul animalelor cu care conviețuim poartă războaie, în special primatele (cimpanzeii cel mai mult), pentru teritoriu, hrană, sau pentru împerechere. În cazul oamenilor, treaba stă cu totul altfel. Noi știm să lungim războiul, să politizăm și să mințim cât încape.
Ce se întâmplă la ora actuală în lume (martie 2022) e dovada clară a faptului că suntem interesați doar de profit, fără să fim preocupați de sentimente sau de altceva. Nu contează câte vieți nevinovate trebuie să se stingă, câte clădiri trebuie distruse, case arse, ș.a.m.d. Toate acestea nu contează atâta timp cât o mână de oameni își ating scopurile. Își bagă ei ceva în viețile voastre, chiar nu-s curioși de așa ceva. Cum spunea și George Orwell, războiul e război, iar singurul om bun e omul mort. Războiul este treaba barbarilor, după cum o afirmat și Napoleon. Războiul din Ucraina ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial, sau ar putea fi doar un război local. Nimeni nu știe cu exactitate.
Vorbind despre ce se întâmplă la ora actuală în Ucraina, nu are rost să mă bag în prezentarea tuturor ideilor sau speculațiilor care circulă pe internet sau în presă. Un lucru este clar, ceva nu miroase a bine. Și vă și spun ce anume. Când toată această nebunie de pandemie cu care am fost înspăimântați timp de 2 ani era pe gătate (sau cel puțin pentru moment), dintr-odată izbucnește aceste război între Rusia și Ucraina. Sincer nu credeam că se va întâmpla așa ceva în ziua de astăzi, și mai ales în Europa. Chiar nu aș fi crezut, sincer. Dar iată că m-am înșelat și războiul chiar a început. Nu are rost să vorbesc despre detaliile acestor evenimente pentru că toată lumea e la curent cu ceea ce se petrece. Mass-media nu ne lasă să dormim liniștiți, căci aceasta este misiunea ei, să ne hipnotizeze și să ne manipuleze constant cu tot felul de știri de groază. Și astfel ajungem să intrăm în acel cerc vicios unde suntem permanent bombardați cu tot felul de informații eronate și exagerate.
Să nu se înțeleagă greșit, nu vreau să afirm că nu există război, sau că Rusia face bine ceea ce face. Războiul are loc, mor oameni nevinovați din păcate, se distrug clădiri, oamenii fug pe unde apucă. Personal, tind să cred că tot ceea ce se întâmplă în prezent nu e altceva decât o luptă dintre SUA și Rusia, un fel de continuare a războiului rece. Sau poate că nu e o luptă, ci mai degrabă o înțelegere între cele două superputeri, iar Ucraina e prinsă cumva la mijloc. În orice caz, nu e bine ceea ce se întâmplă, iar toate acestea vor avea consecințe foarte urâte asupra întregii planete. Cea mai afectată dintre toate va fi economia. Dar probabil că asta se și urmărește. Au creat o falsă pandemie în urmă cu 2 ani, creând panică și isterie în masă; acuma fac acest război, după care va fi sărăcie, foamete și tot felul de alte crize. Probabil așa vor reuși să implementeze toate acele legi pe care în mod normal nu le-ar fi putut. Și când vorbesc despre "ei" e clar că nu mă refer la politicienii pe care-i vedem zi de zi la tv. Sunt oameni ce dețin puteri mari, iar din toate aceste nebunii au foarte mult de câștigat. Nu știu dacă sunt masoni, servicii secrete, societăți secrete, miliardari anonimi, habar n-am cine sunt. Dar un lucru e clar, sunt oameni din umbră care au interese din tot ceea ce se întâmplă.
Ce mă înspăimântă și mă sperie pe mine cel mai mult la ora actuală, nu amenințarea rusă e, ci mai degrabă incapacitatea guvernului român. Văd cum guvernul acesta incompetent ajunge să cheltuiască bani grei din cauza refugiaților, ignorând în același timp propriul popor. Nu mă înțelegeți greșit, nu am nimica cu nimeni, și nu mă deranjează faptul că acești oameni sunt ajutați. Ar fi o crimă să nu îi ajutăm. Dar e cumva ironic, sau aiurea, faptul că și la noi există atât de mulți oameni necajiți, bătrâni bolnavi, copii bolnavi sau orfani, și de care nu le pasă aproape nimănui. La ei nu se gândește niciun politician și niciun partid sau guvern. O altă chestiune ce mă neliniștește la actualul guvern, e faptul că prea încearcă ei cumva, prin orice mijloace, să implenteze o lege nouă, sau o nouă manevră de-al lor, prin care să poată cumva mobiliza populația în cazul unui război. Mi se pare total haotic și lipsit de sens așa ceva. Din moment ce omul de rând este plătitor de taxe și impozite la stat, atunci de ce trebuie să mai și meargă să lupte pentru stat? Nu datoria statului e să își apere cetățenii? Și cică această nebunie se va chema "stare de criză", care în același timp e și un proiect neconstituțional, exact cum erau și majoritatea măsurilor luate în timpul pandemiei. 2 ani la rând am fost nevoiți să trăim într-o dictatură sanitară, obligați și forțați să purtăm măști, să ne injectăm, etc., iar acum se încearcă instaurarea unei dictaturi miliare? Păi ce democrație e asta oameni buni? Dacă eu nu vreau să mă înrolez, atunci cu ce drept mă obligă pe mine statul? Cine sau ce este statul? Și nu în ultimul rând ceea ce se petrece în Ucraina nu e treaba noastră. Nu e războiul nostru, deci orice tentativă de mobilizare nu e altceva decât un abuz asupra libertății, la fel ca și abuzurile din pandemie. Sunt curios dacă toți acei progresiști și deștepți care s-au lăsat înțepați ca să poată circula liberi s-ar înrola să lupte pentru patrie. Dacă vecinii se ceartă nu e treaba ta să mergi la ei în curte și să-i desparți, e problema lor și o rezolvă ei într-un fel sau altul.