Wednesday, June 20, 2012

Shi De Yang

Marele maestru Shi De Yang este în prezent unul dintre cei mai renumiţi şi respectaţi maeştrii din Templu Shaolin.
Maestru din generaţia 31, şi discipol al marelui maestru Shi Suxi timp de aproape 30 de ani, Shi De Yang este aproape unicul care a studiat în paralel "cele 3 comori din Shaolin": meditaţia, kung fu şi medicina tradiţională.


Având propria şcoală unde predă (Shaolin Wuseng Houbeidui), Shi De Yang îşi lărgeşte orizonturile şi în străinătate, colaborând cu şcoli şi federaţii de Shaolin Kung Fu atât din Europa cât şi din America.
Probabil la cererea fanilor şi a discipolilor, marele maestru în prezent are şi o pagină de facebook. Ca să îi vedeţi profilul daţi click pe acest link.
Deasemenea, maestrul Shi De Yang are lansate dvd-uri şi cărţi de instructaj ce se pot comanda online de pe acest link. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a marelui maestru Shi De Yang.

Sunday, June 17, 2012

Cum se face sfoara?

Probabil cea mai cunoscută dintre toate exerciţiile de stretching este sfoara şi şpagatul. Un exerciţiu care se execută static, din poziţie stând, dar care necesită un mare efort pentru început. În rândurile care urmează încerc să detaliez puţin acest exerciţiu, rolul ei şi ce antrenamente trebuie făcute pentru a putea face sfoara.

Sfoara este acel exerciţiu în care practicantul se întinde până jos având picioarele întinse la maxim, iar şpagatul se face identic doar că un picior se întinde în faţă iar celălalt în spate.
După cum spuneam sfoara este cea mai cunoscută dintre toate exerciţiile de întindere. Ea se întâlneşte în gimnastica clasică, arte marţiale şi în yoga. Rolul ei cred că este clar: dezvoltarea flexibilităţii picioarelor şi întărirea lor şi al întregului organism. Înainte de a începe un antrenament pentru perfecţionarea sforii este nevoie de încălzire. Se începe în mod tradiţional cu exerciţii uşoare de stretching precum fandările (atât în lateral cât şi cu un picior în faţă şi cu celălalt în spate), rotiri ale şoldurilor şi a braţelor, ş.a.m.d., după care se fac o serie de alte exerciţii înaintea exersării sforii propriu zise. Una dintre exerciţiile care contribuie cel mai mult la realizarea sforii cu mai mare uşurinţă este ridicarea piciorului pe un suport sau orice alt obiect având înălţimea mai mare de un metru. La acest exerciţiu picioarele trebuie întinse din toate poziţiile (din faţă, din lateral, etc.), şi se mai poate încerca şi aplecarea trupului spre picioare având ca scop atingerea genunchiului cu capul. După ce ne-am obişnuit cu exerciţiul putem creşte înălţimea la care să ridicăm piciorul.
După ce am trecut de acest stadiu se poate exersa sfoara. Îndepărtaţi-vă picioarele uşor, nu brusc, şi întindeţi-vă cât mai în jos. Repet: întinderea se face uşor şi nu brusc! În mod normal nu o să reuşiţi să faceţi sfoara din prima şi de aceea se mai pot face şi alte exerciţii de întindere înainte de a încerca să vă întindeţi în sfoară. Din stând cu picioarele întinse încercaţi să vă aplecaţi în faţă întindu-vă cât de mult puteţi, scopul fiind să puteţi atinge tălpile picioarelor cu palmele şi genunchii cu capul. Exerciţiul se poate varia, puteţi să vă întindeţi în faţă ţinând doar un picior întins înainte.
După o vreme de exersare ar trebui să puteţi face sfoara şi şpagatul. După ce aţi reuşit să faceţi sfoara trebuie să vă menţineţi doarece dacă nu mai exersaţi aveţi cele mai mari şanse să ieşiţi din formă şi să trebuiască să reluaţi totul de la început. Deasemenea după ce aţi reuşit să faceţi sfoara se pot face uşoare exerciţii de stretching din această poziţie: aplecare înainte sau în lateral, atingerea tălpilor cu palmele, etc.
Pentru realizarea sforii trebuie să ţineţi cont de un lucru foarte important: este nevoie de timp, ambiţie, antrenamente zilnice, multă transpiraţie şi poate durere şi nu în ultimul rând răbdare.

Tuesday, June 12, 2012

Cele 72 de abilităţi

Cele 72 de abilităţi din Shoalin (Jin Jing Zhong) reprezintă o mare parte a metodelor de exersare şi de învăţare a stilului. Scopul exersării acestor metode este acela de a stăpânii mai bine stilul şi de a dezvolta aşa zisele abilităţi supraomeneşti (de exemplu spargerea cărămizilor sau a plăcilor de metal cu capul).
Cele 72 de metode se împart în 36 de metode interne şi 26 de metode externe, diferenţa dintre cele două metode este dată modalitatea antrenamentelor metodelor interne sau externe.
Ca observaţie, nimeni nu cunoaşte în întregime toate cele 72 de abilităţi datorită perioadelor foarte lungi de exersare. De regulă, o astfel de metodă pentru a putea fi stăpânită aşa cum trebuie se studiază aproximativ 10 ani. Dacă doriţi să studiaţi mai în profunzime subiectul vă recomand cartea de la acest link.

Iată deci care sunt cele 72 de abilităţi din stilul Shaolin:
1.Yi Zhi Jingang Fa - Metoda degetulului de diamant
2.Shuang Suo Gong - Exerciţiul dublei ferecări
3.Zu She Gong - Exerciţiul izbirii cu picioarele
4.Bo Ding Gong - Exerciţiul smulgerii cuielor
5.Bao Shu Gong - Exerciţiul îmbrăţişării copacului
6.Si Duan Gong - Exerciţiul celor 4 secţiuni
7.Yi Zhi Chan Gong - Abilitatea un deget chan
8.Tie Tou Gong - Exerciţiul capului de fier
9.Tie Bu Shan Gong - Exerciţiul cămăşii de fier
10.Pai Da Gong - Exerciţiul plesnirii ( propiului corp )
11.Tie Sao Zhou - Exerciţiul măturii de fier
12.Zhu Ye Shou Gong - Exerciţiul mâinii frunză de bambus
13.Wu Gong Tiao - Exerciţiul săriturii miriapodului
14.Tie Qian Jin - Abilitatea ridicării celor 1000 de jin
15.Xian Ren Zhang - Palma nemuritorului
16.Gang Rou Fa - Metoda îmbinării duritate-supleţe
17.Zhu Sha Zhang - Palma de cinabru
18.Wo Hu Gong - Exerciţiul tigrului culcat
19.Qiu Shui Shu - Abilitatea înotului
20.Qian Jin Zha - Platforma de 1000 de jin
21.Jin Zhong Zhao - Clopotul de aur
22.Suo Zhi Gong - Exerciţiul prinderii degetelor
23.Luohan Gong - Exerciţiul Luohan-ului
24.Bihu Yu Qiang Shu - Abilitatea deplasării ca şopârla pe pereţi
25.Bian Jin Fa - Arta biciuirii forţei explozive
26.Pipa Gong - Exerciţiul lautei Pipa
27.Liu Xing Zhuang - Tarusul meteorit
28.Mei Hua Zhuang - Tarusii floare de prun
29.Shi Suo Gong - Abilitatea lucrului cu lacatele de piatra
30.Tie Bi Gong - Abilitatea bratului de fier
31.Danzi Quan - Pumnul bila de otel
32.Rou Gu Gong - Exercitiul asuplizarii oaselor
33.Hama Gong - Exercitiul broastei
34.Chuan Lian Gong - Exercitiul trecerii prin perdea
35.Ying Zhao Li - Abilitatea ghearei de vultur
36.Tie Niu Gong - Abilitatea taurului de fier
37.Ying Yi Gong - Abilitatea aripilor de vultur
38.Yang Guang Shou - Mna ce lumineaza ca soarele
39.Men Dan Gong - Exercitiul zonei pubiene
40.Tie Dai Gong - Exercitiul sacului de fier
41.Jie Di Gong - Metoda fetei adevarului
42.Gui Bei Gong - Abilitatea spatelui de broasca testoasa
43.Cuan Zong Shu - Abilitatea sariturilor in lungime
44.Jin Shen Shu - Abilitatea usurarii corpului
45.Tie Xi Gong - Exercitiul genunchiului de fier
46.Tiao Yao Fa - Metoda sariturilor in inaltime
47.Tie Sha Zhang - Palma nisip de fier
48.Yi Xian Chuan - Tragerea firului de matase
49.Xi Yin Gong - Exercitiul extragerii yin
50.Mo Cha Shu - Trecerea pe sarma
51.Shi Zhu Gong - Exercitiul tragerii testicolelor in abdomen
52.Qiang Dao Bu Ru Fa - Abilitatea impenetrabilitatii la lancii si sabii
53.Fei Xing Gong - Abilitatea mersului miraculos
54.Wu Du Shou - Cele 5 maini otravite
55.Fen Shui Gong - Abilitatea separarii apei
56.Fei Yan Zou - Abilitatea zborului pe stresini si a mersului pe pereti
57.Fan Teng Shu - Abilitatea salturilor
58.Bai Shu Zhuang - Stalpul de chiparos
59.Ba Wang Zhou - Cotul imparatului Ba Wang
60.Nian Hua Gong - Exercitiul rotirii floarei intre degete
61.Tui Shan Zhang - Palma care impinge muntele
62.Ma An Gong - Exercitiul seii
63.Yu Dai Gong - Abilitatea centurii de jad
64.Yin Quan Gong - Abilitatea pumnului Yin
65.Sha Bao Gong - Abilitatea sacului cu nisip
66.Dien Shi Gong - Abilitatea lovirii pietrei
67.Bo Shan Gong - Abilitatea smulgerii muntelui
68.Tanglang Zhao - Gheara de calugarita
69.Bu Dai Gong - Abilitatea sacului de panza
70.Guan Yin Zhang - Palma zeitei Guan Yin
71.Shang Guan Gong - Abilitatea ridicarii ulciorului
72.He Pan Zhang - Impreunarea palmelor

Tuesday, June 5, 2012

Qinna

Termenul de Qinna (Chinna, Qin-na) înseamnă "a apuca şi a stăpânii". Tehnicile de qinna nu urmăresc doar imobilizarea adversarului ci mai ales crearea momentului favorabil pentru al scoate din luptă prin utilizarea de lovituri. Spre deosebire de alte stiluri, tehnicile din Shaolin Qinna nu necesită cel mai adesea o forţă deosebită, căci adversarul este prealabil atacat în zone sensibile. Tehnicile de Qinna cuprind agăţări, retezări, presări, răsuciri, imobilizări, înfăşurări, proiecţii, lovituri de picior, lovituri de braţ, lovituri cu genunchii, lovituri cu umărul, lovituri cu şoldul, lovituri cu capul, lovirea punctelor de acupunctură, blocaje, dezechilibrări, trucuri, modalităţi de eliberare din imobilizări, ş.a.m.d.
În clipul de mai jos puteţi urmări demonstraţii cu explicaţii detaliate ale principalelor tehnici de Qinna.

Sunday, June 3, 2012

Shaolin Stretching

Exerciţiile de stretching (Tong Zi Gong) în cadrul stilului Shaolin sunt esenţiale. Tong Zi Gong se compune din mai multe exerciţii destinat special pentru începerea practicării stilului Shaolin, de aceea mai este cunoscut şi sub numele de "Kung Fu pentru copii". Aceste exerciţii de întindere combinate cu acrobatică sunt practicate de la vârste fragede. Prima dată se studiază exerciţiile de bază ale gimnasticii apoi se studiază poziţii mai grele de stăpânit.

Tong Zi Gong se clasifică în două categorii: Tong Zi Gong de bază şi Tong Zi Gong avansat.

Tong Zi Gong-ul de bază presupune exersarea unor sărituri şi mişcări acrobatice precum şi însuşirea unor exerciţii de supleţe (de exemplu realizarea sforii). Mai jos puteţi vizualiza o demonstraţie.


Tong Zi Gong-ul avansat presupunea însuşirea şi exersarea unor poziţii inspirate din Yoga, de exemplu aducerea unui picior peste cap, ş.a.m.d. Pentru a stăpâni aceste poziţii este nevoie de foarte multă practică.

Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a Tong Zi Gong-ului avansat.