Sunday, June 17, 2012

Cum se face sfoara?

Probabil cea mai cunoscută dintre toate exerciţiile de stretching este sfoara şi şpagatul. Un exerciţiu care se execută static, din poziţie stând, dar care necesită un mare efort pentru început. În rândurile care urmează încerc să detaliez puţin acest exerciţiu, rolul ei şi ce antrenamente trebuie făcute pentru a putea face sfoara.

Sfoara este acel exerciţiu în care practicantul se întinde până jos având picioarele întinse la maxim, iar şpagatul se face identic doar că un picior se întinde în faţă iar celălalt în spate.
După cum spuneam sfoara este cea mai cunoscută dintre toate exerciţiile de întindere. Ea se întâlneşte în gimnastica clasică, arte marţiale şi în yoga. Rolul ei cred că este clar: dezvoltarea flexibilităţii picioarelor şi întărirea lor şi al întregului organism. Înainte de a începe un antrenament pentru perfecţionarea sforii este nevoie de încălzire. Se începe în mod tradiţional cu exerciţii uşoare de stretching precum fandările (atât în lateral cât şi cu un picior în faţă şi cu celălalt în spate), rotiri ale şoldurilor şi a braţelor, ş.a.m.d., după care se fac o serie de alte exerciţii înaintea exersării sforii propriu zise. Una dintre exerciţiile care contribuie cel mai mult la realizarea sforii cu mai mare uşurinţă este ridicarea piciorului pe un suport sau orice alt obiect având înălţimea mai mare de un metru. La acest exerciţiu picioarele trebuie întinse din toate poziţiile (din faţă, din lateral, etc.), şi se mai poate încerca şi aplecarea trupului spre picioare având ca scop atingerea genunchiului cu capul. După ce ne-am obişnuit cu exerciţiul putem creşte înălţimea la care să ridicăm piciorul.
După ce am trecut de acest stadiu se poate exersa sfoara. Îndepărtaţi-vă picioarele uşor, nu brusc, şi întindeţi-vă cât mai în jos. Repet: întinderea se face uşor şi nu brusc! În mod normal nu o să reuşiţi să faceţi sfoara din prima şi de aceea se mai pot face şi alte exerciţii de întindere înainte de a încerca să vă întindeţi în sfoară. Din stând cu picioarele întinse încercaţi să vă aplecaţi în faţă întindu-vă cât de mult puteţi, scopul fiind să puteţi atinge tălpile picioarelor cu palmele şi genunchii cu capul. Exerciţiul se poate varia, puteţi să vă întindeţi în faţă ţinând doar un picior întins înainte.
După o vreme de exersare ar trebui să puteţi face sfoara şi şpagatul. După ce aţi reuşit să faceţi sfoara trebuie să vă menţineţi doarece dacă nu mai exersaţi aveţi cele mai mari şanse să ieşiţi din formă şi să trebuiască să reluaţi totul de la început. Deasemenea după ce aţi reuşit să faceţi sfoara se pot face uşoare exerciţii de stretching din această poziţie: aplecare înainte sau în lateral, atingerea tălpilor cu palmele, etc.
Pentru realizarea sforii trebuie să ţineţi cont de un lucru foarte important: este nevoie de timp, ambiţie, antrenamente zilnice, multă transpiraţie şi poate durere şi nu în ultimul rând răbdare.

4 comments:

  1. cam in cat timp sar putea realiza sfoara daca esti mai ''plinut,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. timpul depinde de la o persoana la alta, mai putin conteaza constitutia fizica; mai important este sa te antrenezi cu seriozitate si sa iti doresti succesul, si nu in ultimul rand sa ai rabdare pt ca e ceva ce nu se invata de la o zi la alta. succes!

      Delete
  2. Intrati pe mercador!aparat de facut spagatul.va ajuta foarte mult

    ReplyDelete
  3. Aparatul este foarte solicitant pentru picioare.mainile o sa le aveti relaxate pentru ca nu este nevoie sa va sprijiniti greutatea pe ele

    ReplyDelete