Yi Jin Jing, în traducere "Metoda transformării tendoanelor în 12 secţiuni", este un set de exerciţii creat de Da Mo (Bodhidharma). Acest set de exerciţii stă la baza stilului shaolin, deoarece Da Mo după ce a fost acceptat în templu a observat firava condiţie fizică a călugărilor şi astfel s-a decis să creeze nişte exerciţi pentru ei.
De când această tehnică a fost creată, a influenţat în mod semnificativ evoluţia culturii chineze timp de 1400 de ani.
Din punct de vedere tehnic, Yi Jin Jing este un exerciţiu energetic (QiGong). Foarte important este faptul că asigură circularea Qi-ului (energiei) în cele 12 meridiane energetice primare şi cele 2 meridiane majore (Meridianul Conceptor şi cel Guvernor). Practicarea acestui exerciţiu va duce la întărirea corpului fizic, incluzând atât muşchii cât şi tendoanele şi va asigura circulaţia lină a Qi-ului în canalele energetice primare şi organele interne. Fapt ce reprezintă cheia menţinerii sănătăţii şi încetinirea degradării corpului fizic. Odată ce corpul fizic devine suficient de puternic, se poate trece la stadii mai avansate de practică, având ca scop prelungirea vieţii, cultivarea spiritului. Având un depozit bogat de Qi (energie vitală), corpul fizic va fi menţinut sănătos şi viaţa se va prelungi.
Înainte de a studia tehnicile propriu zise este bine să înţelegem şi semnificaţia tehnicilor. Yi înseamnă „a schimba, a înlocui”, Jin înseamnă „muşchi şi tendoane”, iar Jing înseamnă „tratat sau metodă” şi totodată „de înaltă calitate”. Deci Yi Jin Jing s-ar putea traduce „Metoda transformării Tendoanelor/Muşchilor”. Aici „muşchi şi tendoane” nu se referă strict la aceste părţi anatomice ci la întregul corp fizic, incluzând şi organele interne. Deci, Yi Jin Jing reprezintă o metodă tradiţională, de înaltă valoare, care este capabilă să dezvolte corpul fizic, şi să-l transforme din „slab” în „viguros”. Binenţeles, că ea este deasemenea extrem de eficientă pentru păstrarea sănătăţii.
Scopul primordial al practicii Yi Jin Jing este de a schimba corpul fizic din slab în puternic şi din bolnav în sănătos. Originea aceastei tehnici este budistă, fiind dezvoltată mai apoi continuu atât de budişti cât şi de taoişti. Obiectivul original al acestei practici a fost obţinerea iluminării sau al stării de Buda. În acest scop, practicantul avea nevoie mai întâi de un corp fizic puternic şi de o rezervă considerabilă de Qi. Practica Yi Jin Jing este astfel legată de întărirea corpului fizic şi clădirea corpului energetic (Qi).
Yi Jin Jing este un set de exerciţii ce cuprinde 12 secţiuni:
1. Stâlpul;
2. Lotus;
3. Susţine cerul;
4. Culege stelele;
5. Trage coada a 9 vaci;
6. Împinge muntele;
7. Întinzi aripile scoţi ghiarele;
8. Trage sabia cavalerului;
9. Dragonul verde;
10. Tigrul se aruncă asupra prăzii;
11. Îndoaie capul şi bate toba;
12. Du Bai Hui la sol.
În imaginea de mai jos sunt prezentate cele 12 exerciţii.
Iată şi o demonstraţie completă sub forma unui videoclip.
No comments:
Post a Comment