Saturday, February 25, 2023

Idei din adâncuri (1)

"Nu sunt sigur de nimic, dar când privesc stelele visez." - Vincent Van Gogh

Suntem mult mai sinceri și mult mai profunzi în ceea ce scriem, decât în ceea ce spunem. Iată de ce e bine să citești un scriitor, decât să stai cu el de vorbă. Când vine vorba de scris, parcă e o nevoie de a mă descărca, de a rosti pe hârtie toate acele cuvinte pe care nu le pot pronunța. Chiar și gândul la aceste cuvinte e oarecum traumatizant. Ca scriitor, poate cei pentru care scriu au dispărut deja de mult în trecut, sau poate că nici nu s-au născut încă.
Niciodată nu am trăit cu adevărat prezentul. Mereu eram atras de alte vremuri de mult apuse. Niciodată nu m-am putut gândi la viitor fără să simt teama și îngrijorarea. Am simțit întotdeauna o atracție specială față de epoca victoriană, de secolul al XIX-lea, de perioada interbelică, sau de anii 80-90. Mintea mea mereu hoinărea, și încă mai hoinărește, departe în trecut.
Când sufăr, groaza de a suferi reprezintă un plus de suferință, sau reprezintă o suferință în plus. Clipele de suferință, crizele de disperare, toate trec; însă adâncul din care provin se manifestă pururi, nefiind nimic care să-l astupe. E ca și un vulcan care erupe, țâșnind lava la suprafață pentru o perioadă de timp, după care spectacolul se termină, însă în adâncurile craterului lava clocotește în continuare.
Nu știu dacă în cazul meu lașitatea în fața vieții se datorează eșecurilor mele constante, sau e vreun fenomen de natură congenitală. Mi-a fost întotdeauna groază de orice fel de răspundere, de orice obligație, de orice sarcină - motiv pentru care am eșuat atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Mereu i-am privit cu o oarecare formă de admirație pe toți curajoșii, dar în același timp nici nu mi-aș fi dorit să fiu în locul lor, probabil tot din cauza lașității.
Nu sunt un familist, și nici nu sunt făcut pentru aceasta. De când mă știu eram înspăimântat de ideea de a trăi într-o relație. Căsnicia întotdeauna mi s-a părut o noțiune mult prea forțată, cu prea multe responsabilități și sarcini. Prea mult efort pentru puțină fericire.
Doar pentru două personalități din istoria omenirii simt admirația absolută. Dintre bărbați, cel mai mult îl admir pe Napoleon Bonaparte. Soldatul ajuns mareșal, după care prim-consul, iar apoi împărat al Franței - un geniu militar și politic, imaginea bărbatului adevărat, curajos, ambițios și virtuos. Chiar dacă o avut mâinile pătate cu sânge datorită nenumăratelor războaie purtate de-a lungul Europei, Napoleon a contribuit foarte mult la dezvoltatea și formarea Europei moderne. Și nu în ultimul rând, dintre femei, cea mai mare admirație și simpatie o am față de Împărăteasa Elisabeta de Austria, cunoscută sub numele de Sisi. Această femeie cu o frumusețe ieșită din comun, a reușit să întrupeze idealul feminin absolut: frumoasă, manierată, activă, familistă, și plină de înțelegere și compasiune față de toate popoarele. Chiar dacă lumea o adora, cu toate acestea a avut un sfârșit tragic la fel ca și Napoleon, fiind victima unui asasinat, iar acesta din urmă fiind exilat și murind în captivitate.
În momentele în care mă simt pierdut și total derutat, singura mea consolare rămâne muzica clasică. Mă simt atras de muzica unor compozitori precum Chopin, Strauss, Tchaikovsky, sau Mozart. Atât de mult mă pot regăsi în aceste melodii în clipele de disperare, încât am impresia că într-o altă viață am trăit în acele vremuri în care acestea au fost compuse.
Un singur lucru important am învățat în această viață, și anume, faptul că atunci când dai de probleme nu te poți baza pe nimeni. Când se întâmplă un necaz, o nenorocire, în familia ta, toți se distanțează treptat. Primii care dispar din peisaj sunt neamurile și rudele. Pentru mine neamurile sunt doar cunoștințe. Încetul cu încetul, m-am lepădat de neamuri, așa cum s-au distanțat și ei de mine, și nu-mi pare rău. Atâta timp cât totul merge bine, neamurile, prietenii, vecinii, cu toții sunt apropiați; dar când situația se schimbă, se schimbă și relația cu aceștia. Acest lucru nu doar în viața mea s-a întâmplat, ci în general în cele mai multe familii, din păcate.

Thursday, February 2, 2023

Imprevizibilul

"Uneori chiar și a trăi este un act de curaj." - Seneca

De pe o zi pe alta se pot întâmpla multe. E posibil să se întâmple ceva bun, dar e mult mai probabil ca ceva rău să se întâmple. Dacă stăm bine să ne uităm în jur, analizând cu atenție tot ceea ce se petrece, putem trage concluzia că mult mai multe lucruri rele au loc decât lucruri bune. Nu trebuie să fii mare filozof ca să ajungi la această concluzie.
Imprevizibilul pândește la orice pas, ascuns după fiecare colț, camuflat perfect în umbră. E precum o fiară care-și urmărește cu atenție și răbdare prada, așteptând momentul decisiv ca să atace. Cu alte cuvinte, când ți-e lumea mai dragă, atunci ai parte de cea mai mare surpriză. Surprize, surprize!
În ziua de azi totul e atât de incert și de nesigur. Parcă fiecare pas pe care-l facem duce spre ceva imprevizibil. Și toată această treabă e foarte frustrantă. Nesiguranța zilei de mâine e o problemă foarte gravă. În trecut oamenii nu se confruntau cu această problemă, deoarece nu erau atât de informați precum în prezent. Și toată cantitatea de informații false sau eronate, parcă intoxică cumva mintea omului. Acest lucru duce la o stare de incertitudine și de confuzie și mai mare, ceea ce la rândul lui creează și mai multă frustrare.
După cum spuneam, imprevizibilul e precum un animal sălbatic care stă la pândă, urmărind prada și așteptând momentul să atace. Poți pleca dimineața de acasă, dar seara nu știi dacă te mai întorci. Sau, te poți culca seara, dar dimineața nu știi dacă te mai trezești. Totul e incert.
De la o zi la alta totul se poate schimba. Lucrurile pot lua o întorsătură de nu-ți vine să crezi. În orice clipă se poate întâmpla ceva rău. În oricare minut al vieții îți poți pierde persoana iubită, îți poate lua foc casa, ți se poate strica mașina, sau orice alt lucru rău se poate întâmpla. Cine crede că viața a fost programată ca să fie precum un basm, acela se înșeală amarnic. Lucrurile merg prost pentru că au fost făcute să meargă prost, plus că noi mai complicăm treburile cu banalitățile noastre stupide.
De mici am fost crescuți cu ideea că totul va fi frumos și mult mai ușor dacă facem școli, dacă muncim, dacă face asta și aia. S-a vorbit doar despre basme și frumuseți ale vieții. Dar în schimb nu s-a vorbit despre pericole, despre îmbătrânire, despre boli, despre moarte. Toate acestea sunt niște subiecte tabu despre care nimeni nu zice nimic. Subiecte interzise, sau inexistente.
Ca să-ți faci o carieră trebuie să fi oarecum rupt de realitate, să nu-ți pese de anumite lucruri și să ignori niște aspecte. Această robotizare, dacă o pot numi astfel, e ca și un fel de scut împotriva imprevizibilului. Iar atunci când imprevizibilul totuși se întâmplă, atunci parcă tiparul se rupe pentru o clipă iar toată lumea se miră. În acele clipe descoperă omul realitatea din spatele cortinet.
Chiar dacă azi totul pare perfect, ai o căsnicie fericită, mulți bani, casă frumoasă, mașină, carieră de succes, sănătate, familie - toate acestea se pot schimba de pe o zi pe alta. Totul poate lua o întorsătură atât de ciudată, încât de la tot ce ai să ajungi să nu mai ai nimic. Și atunci imprevizibilul câștigă.