Thursday, February 2, 2023

Imprevizibilul

"Uneori chiar și a trăi este un act de curaj." - Seneca

De pe o zi pe alta se pot întâmpla multe. E posibil să se întâmple ceva bun, dar e mult mai probabil ca ceva rău să se întâmple. Dacă stăm bine să ne uităm în jur, analizând cu atenție tot ceea ce se petrece, putem trage concluzia că mult mai multe lucruri rele au loc decât lucruri bune. Nu trebuie să fii mare filozof ca să ajungi la această concluzie.
Imprevizibilul pândește la orice pas, ascuns după fiecare colț, camuflat perfect în umbră. E precum o fiară care-și urmărește cu atenție și răbdare prada, așteptând momentul decisiv ca să atace. Cu alte cuvinte, când ți-e lumea mai dragă, atunci ai parte de cea mai mare surpriză. Surprize, surprize!
În ziua de azi totul e atât de incert și de nesigur. Parcă fiecare pas pe care-l facem duce spre ceva imprevizibil. Și toată această treabă e foarte frustrantă. Nesiguranța zilei de mâine e o problemă foarte gravă. În trecut oamenii nu se confruntau cu această problemă, deoarece nu erau atât de informați precum în prezent. Și toată cantitatea de informații false sau eronate, parcă intoxică cumva mintea omului. Acest lucru duce la o stare de incertitudine și de confuzie și mai mare, ceea ce la rândul lui creează și mai multă frustrare.
După cum spuneam, imprevizibilul e precum un animal sălbatic care stă la pândă, urmărind prada și așteptând momentul să atace. Poți pleca dimineața de acasă, dar seara nu știi dacă te mai întorci. Sau, te poți culca seara, dar dimineața nu știi dacă te mai trezești. Totul e incert.
De la o zi la alta totul se poate schimba. Lucrurile pot lua o întorsătură de nu-ți vine să crezi. În orice clipă se poate întâmpla ceva rău. În oricare minut al vieții îți poți pierde persoana iubită, îți poate lua foc casa, ți se poate strica mașina, sau orice alt lucru rău se poate întâmpla. Cine crede că viața a fost programată ca să fie precum un basm, acela se înșeală amarnic. Lucrurile merg prost pentru că au fost făcute să meargă prost, plus că noi mai complicăm treburile cu banalitățile noastre stupide.
De mici am fost crescuți cu ideea că totul va fi frumos și mult mai ușor dacă facem școli, dacă muncim, dacă face asta și aia. S-a vorbit doar despre basme și frumuseți ale vieții. Dar în schimb nu s-a vorbit despre pericole, despre îmbătrânire, despre boli, despre moarte. Toate acestea sunt niște subiecte tabu despre care nimeni nu zice nimic. Subiecte interzise, sau inexistente.
Ca să-ți faci o carieră trebuie să fi oarecum rupt de realitate, să nu-ți pese de anumite lucruri și să ignori niște aspecte. Această robotizare, dacă o pot numi astfel, e ca și un fel de scut împotriva imprevizibilului. Iar atunci când imprevizibilul totuși se întâmplă, atunci parcă tiparul se rupe pentru o clipă iar toată lumea se miră. În acele clipe descoperă omul realitatea din spatele cortinet.
Chiar dacă azi totul pare perfect, ai o căsnicie fericită, mulți bani, casă frumoasă, mașină, carieră de succes, sănătate, familie - toate acestea se pot schimba de pe o zi pe alta. Totul poate lua o întorsătură atât de ciudată, încât de la tot ce ai să ajungi să nu mai ai nimic. Și atunci imprevizibilul câștigă.

No comments:

Post a Comment