Sunday, July 15, 2012

Cap de fier

Rolul capului uman într-o luptă este esenţială. De aici poate depinde totul, deoarece o lovitură bine ţintită la cap poate scoate adversarul din luptă în cel mai bun caz, iar în cel mai rău caz poate produce moartea acestuia. Dar oare nu se poate face nimic pentru a preveni aşa ceva?
Exerciţiile de Qigong constituie metoda prin care capul, mai bine zis craniul, se căleşte. Sunt mai multe metode de exersare printre care principalul exerciţiu este lovirea capului cu o bâtă. Loviturile trebuie să fie medii, nici slabe şi nici tari. O altă metodă prin care se întăreşte capul este "împingerea peretelui". Practicantul se apleacă înainte formând un unghi de 90 de grade astfel încât să împingă cu capul peretele. De preferat acest exerciţiu se efectuează una sau două ore pe zii timp de doi trei ani pentru rezultate bune. Un alt exerciţiu cunoscut este statul în cap. Se începe de la învăţarea poziţiei după care se trece la aplicarea poziţiei pe materiale dure (de exemplu stat în cap pe drum betonat).

Călugării Shaolin au reuşit să ducă aceste exerciţii la extreme astfel încât unii au reuşit să spargă bate pe cap, sau chiar bucăţi de metal. Bineînţeles nu doar exerciţiile fizice sunt soluţia pentru un cap de fier, ci şi cele de respiraţie şi control al respiraţiei.
În clipul de mai jos puteţi urmări o demonstraţie Qigong pentru exerciţiul "capul de fier".

Sunday, July 8, 2012

Trinity

Acestă postare reprezintă o părere personală, şi nu o doctrină sau ceva creat de alţii. Titlul se cheamă Trinity, şi presupun că toată lumea ştie ce înseamnă: treime. Nu mă refer aici la aşa zisa "sfântă treime" din biblie ci la o concepţie dezvoltată de mine.
Dacă staţi să analizaţi toate doctrinele religioase şi filosofice despre viaţă o să observaţi că toate privesc lumea diferit dar într-un fel sau altul mesajul primordial e acelaşi: pacea, sau trăirea unei vieţi paşnice şi înţelepte. Pe teme din astea se poate filosofa foarte mult şi de aceea nu o să intru în detalii inutile. De exemplu în arte marţiale, în special în cele japoneze, se vorbeşte despre multe non-sensuri (părerea mea), de exemplu Adevărul Absolut, Marele Adevăr, ş.a.m.d. Personal consider că toate aceste idei sunt inutile în domeniul autoapărării. Nu are rost să derutezi practicanţii cu astfel de idei cu tendinţe religioase şi de îndoctrinare după părerea mea.
Nu mai întind vorba ci o să trec la subiect. Sigurat v-aţi întrebat oare cine sau ce suntem noi. Răspunsul nu se găseşte în anatomie ci în rândurile ce urmează. Suntem o treime, adică suntem compuşi din 3 elemente şi scopul în viaţă este dezvoltarea acestor 3 elemente. Aceste 3 elemente sunt: trupul, mintea şi spiritul.
Trupul se poate căli şi se poate dezvolta prin exerciţii fizice: exerciţii pentru forţă, viteză, etc. Mintea se dezvoltă prin cunoaştere, prin lărgirea orizontului prin intelect, studierea şi reţinerea tuturor lucrurilor care sunt importante în viaţă (de exemplu cunoaşterea matematicii sau a fizicii). Ocultiştii şi nu numai, presupun că spiritul este nemuritor şi este supravieţuieşte după moarte. Probabil că aşa este probabil că nu, nu ştie nimeni exact. De aceea spiritul trebuie dezvoltat în aşa fel încât să tindă spre înţelepciune şi în final spre iluminare. Acest lucru se obţine prin meditaţie şi foarte multă contemplare. În final se ajunge la a vedea lumea cu totul alţi ochi, şi a percepe totul altfel nu ca şi înainte. Asta este iluminarea, şi nu ceea ce cred alţii care râd când aud astfel de cuvinte.
Acum că am prezentat cele 3 elemente din trinity, personal consider că trebuie să ducem viaţa în aşa fel încât să dezvoltăm într-un continuu proces aceste elemente. De ce să ne îngrăşăm sau să ne atrofiem organismul dacă putem face mişcare în aer liber, de ce să ajungă animalul nostru de casă să fie mai deştept decât noi când şi noi putem citi o carte, şi de ce să ţinem cont de tot ce spune un preot şi să ne facem cruci în toate direcţiile ţi să fim superstiţioşi şi ipocriţi când puteţi singuri prin autoeducare să evoluăm din punct de vedere spiritual şi să ajungem la înţelepciune prin practică. Probabil o să deranjeze pe unii această postare, dar ea reprezintă doar o idee personală, nu e lege, fiecare avem dreptul la alegere şi ne modelăm viaţa aşa cum vrem... iar la final vedem rezultatele.

Sunday, July 1, 2012

Dim Mak

Termenul de Dim Mak provine din limba chineză şi este un concept omniprezent în toate artele marţiale. Ca traducere înseamnă "atingerea morţii" sau "atingerea mortală".
Dim Mak este un concept care îşi are rădăcinile în străvechea acupunctură chinezească, de aceea cuprinde tehnici care presupun atacarea punctelor de acupunctură şi a meridianelor, prin apăsarea şi blocarea acestora având diverse efecte de la leşinarea adversarului până chiar la moartea lui.
Dim Mak mai apare şi sub denumirea de Dian Mai, ca traducere Dim înseamnă "apăsare" şi Mak "artere sau canale energetice". În imaginile de mai jos puteţi vedea harta cu principalele puncte de acupunctură care sunt ţintele tehnicilor de Dim Mak.



O tehnică specială din domeniul Dim Mak-ului este Palma de Fier, exerciţiu intern practicat de călugării Shaolin care presupune punerea una peste alta a unor cărămizi sau bolovani şi spargerea unuia neafectând celelalte. Este un exerciţiu care presupune foarte multă practică şi mulţi ani de studiu.
În general, tehnicile Dim Mak se aseamănă cu cele de Qinna, şi presupun scoaterea adversarului din luptă, diferenţa fiind în faptul că în tehnicile de Qinna se folosesc tehnici articulare iar în Dim Mak se atacă punctele de acupunctură.

În clipul de mai jos puteţi urmări o demonstraţie a tehnicilor Dim Mak.