Sunday, July 1, 2012

Dim Mak

Termenul de Dim Mak provine din limba chineză şi este un concept omniprezent în toate artele marţiale. Ca traducere înseamnă "atingerea morţii" sau "atingerea mortală".
Dim Mak este un concept care îşi are rădăcinile în străvechea acupunctură chinezească, de aceea cuprinde tehnici care presupun atacarea punctelor de acupunctură şi a meridianelor, prin apăsarea şi blocarea acestora având diverse efecte de la leşinarea adversarului până chiar la moartea lui.
Dim Mak mai apare şi sub denumirea de Dian Mai, ca traducere Dim înseamnă "apăsare" şi Mak "artere sau canale energetice". În imaginile de mai jos puteţi vedea harta cu principalele puncte de acupunctură care sunt ţintele tehnicilor de Dim Mak.



O tehnică specială din domeniul Dim Mak-ului este Palma de Fier, exerciţiu intern practicat de călugării Shaolin care presupune punerea una peste alta a unor cărămizi sau bolovani şi spargerea unuia neafectând celelalte. Este un exerciţiu care presupune foarte multă practică şi mulţi ani de studiu.
În general, tehnicile Dim Mak se aseamănă cu cele de Qinna, şi presupun scoaterea adversarului din luptă, diferenţa fiind în faptul că în tehnicile de Qinna se folosesc tehnici articulare iar în Dim Mak se atacă punctele de acupunctură.

În clipul de mai jos puteţi urmări o demonstraţie a tehnicilor Dim Mak.

No comments:

Post a Comment