Thursday, September 20, 2012

Reflexologia

Reflexologia este o ramură relativ nouă a medicinei, aplicată cu succes în zilele noastre. Ideea de bază este faptul că există anumite corespondenţe sau legături între organele afectate şi unele zone de la suprafaţa corpului.Cu alte cuvinte organele şi anumite funcţii fiziologice prezintă proiectii pe corp.
Dacă cunoaştem care sunt aceste corespondenţe sau legături putem, pe de o parte, să ne facem o idee despre starea organelor (sau funcţiilor acestora), iar pe de altă parte, să acţionăm asupra lor într-un sens benefic.
Reflexologia se împarte în refloxodiagnostic şi reflexoterapie. Prin reflexodiagnostic se culeg date despre starea de sănătate în timp ce prin reflexoterapie se acţionează pentru ameliorarea sănătăţii.
Ideea de bază care este fundamentul acestei ramuri ale medicinei este faptul că organele şi tot ceea ce este în interior are o proiecţie în exterior, pe anumite zone ale corpului. Cele mai cunoscute zone sunt tălpile picioarelor, palmele şi urechile. Tratamentul de obicei prin masaj se face asupra acestor zone sau puncte. Înainte de masaj sau tratament se culeg datele despre starea organului afectat prin lovirea uşoară a punctului corespunzător organului afectat şi în funcţie de sunetul impactului sau culoarea pielii sau alte observaţii se specifică diagnosticul. Aceste date se pot culege prin percuţie uşoară, palpare, împingere asemănătoare cu masajul, presare uşoară şi frământare. Mai jos sunt prezentate câteva imagini cu punctele de proiecţie al organelor pe diversele părţi exterioare ale corpului.



O observaţie interesantă este faptul că toate aceste lucruri le ştiau anticii. De exemplu chinezii antici sau egiptenii aplicau asemenea tratamente pentru diverse boli şi dezechilibre.




Wednesday, September 5, 2012

Baduanjin

Baduanjin este probabil cel mai cunoscut exerciţiu de Qigong. În traducere înseamnă Forma celor 8 figuri de brocart sau Forma celor 8 secţiuni. Este un exerciţiu cu o vechime de aproape 1000 de ani şi a fost creat de celebrul general Yueh Fei.
Exerciţiile din Baduanjin erau destinate soldaţilor din garda imperială, pentru a-şi menţine forma şi a-şi întări organismul, aşa cum îi este rolul fiecărui exerciţiu din Qigong. Denumirea de Baduanjin vine de la cele 8 steaguri de mătase pe care le purtau soldaţii, fiecare steag reprezentând una din cele 8 trigrame taoiste chinezeşti (Ba-Gua).
Exerciţiile care formează setul Baduanjin sunt: Palmele ridicate spre Cer pentru a regla Triplul Încălzitor; Trasul cu Arcul; Separarea Cerului de Pământ; Bufniţa înţeleaptă priveşte înapoi; Scutură Capul şi leagănă Coada pentru a scoate Focul din Inimă; Apasă Pământul, atinge Cerul; Boxează cu Privirea Mânioasă; Ridicarea Călcâielor.
Mai jos puteţi urmări demonstraţia completă a formei.

Sunday, September 2, 2012

Arta vieţii pe durata celor 4 anotimpuri

Din câte ştie fiecare dintre noi pe durata celor 365 de zile ale anului sunt 4 anotimpuri. Primăvara, vara, toamna şi iarna sunt etapele prin care trece nu numai natura dar şi omul. Puţini sunt cei care reuşesc să trăiască în armonie cu cele 4 anotimpuri, cu schimbările ce se produc în natură şi cu aceste etape de trecere de la un naotimp la alt anotimp.
Conform medicinei tradiţionale chinezeşti schimbările ce se produc în univers se produc şi în om, ori pe plan fizic ori pe plan emoţional, ceea ce se întâmplă afară se întâmplă şi înăuntru. Aceste schimbări au loc datorită anotimpurilor. Anotimpurile sunt etape, sunt schimbări prin care trece natura, sunt o reînnoire a tuturor lucrurilor.
Primăvara este anotimpul când totul renaşte, atât natura cât şi omul. Totul se reîmprospătează şi se reînnoieşte. Primăvara energia proaspătă coboară şi umple toate lucrurile, de aceea este recomandat exersarea unor exerciţii de Qigong (Baduanjin de exemplu). Din punct de vedere omul se renaşte.
Vara deja Pământul s-a încălzit, totul a prins viaţă. Ziua este mai lungă decât noaptea. Toate formele de viaţă îşi ating apogeul în domeniul dezvoltării. Omul este cuprins de o stare de fericire, bucurie.
Toamna Pământul încă este cald dar atmosfera începe să se răcească şi încep să se producă schimbări. Florile încep să ofilească, frunzele cad, animalele îşi caută refugii pentru iarnă, omul îşi face provizii, ş.a.m.d. Pe plan emoţional, omul este cuprins de o stare de deprimare din cauza acestor schimbări. Se strică vremea, vin ploile, începe să fie urât afară, şi din această cauză omul începe să fie cuprins de aceste stări melancolice şi triste. Nu trebuie să acceptăm aceste gânduri şi de aceea dimineaţa şi seara este recomandat să exersăm diverse axerxiţii de Qigong de control şi de conservare a energiei.
Iarna totul s-a răcit. Este anotimpul când natura face o pauză. Totul se retrage şi se odihneşte. La fel şi omul, este momentul când este recomandat să nu se facă prea multe exerciţii fizice, sau activităţi fizice intense. E momentul pentru o pauză pentru toate lucrurile.
Dacă am putea face o comparaţie între cele 4 anotimpuri şi activitatea omului pe durata celor 24 de ore ar fi aşa: dimineaţa şi la amiaz este primăvară, în timpul zilei este vară, spre seară este toamnă iar la noapte iarnă.