Thursday, September 20, 2012

Reflexologia

Reflexologia este o ramură relativ nouă a medicinei, aplicată cu succes în zilele noastre. Ideea de bază este faptul că există anumite corespondenţe sau legături între organele afectate şi unele zone de la suprafaţa corpului.Cu alte cuvinte organele şi anumite funcţii fiziologice prezintă proiectii pe corp.
Dacă cunoaştem care sunt aceste corespondenţe sau legături putem, pe de o parte, să ne facem o idee despre starea organelor (sau funcţiilor acestora), iar pe de altă parte, să acţionăm asupra lor într-un sens benefic.
Reflexologia se împarte în refloxodiagnostic şi reflexoterapie. Prin reflexodiagnostic se culeg date despre starea de sănătate în timp ce prin reflexoterapie se acţionează pentru ameliorarea sănătăţii.
Ideea de bază care este fundamentul acestei ramuri ale medicinei este faptul că organele şi tot ceea ce este în interior are o proiecţie în exterior, pe anumite zone ale corpului. Cele mai cunoscute zone sunt tălpile picioarelor, palmele şi urechile. Tratamentul de obicei prin masaj se face asupra acestor zone sau puncte. Înainte de masaj sau tratament se culeg datele despre starea organului afectat prin lovirea uşoară a punctului corespunzător organului afectat şi în funcţie de sunetul impactului sau culoarea pielii sau alte observaţii se specifică diagnosticul. Aceste date se pot culege prin percuţie uşoară, palpare, împingere asemănătoare cu masajul, presare uşoară şi frământare. Mai jos sunt prezentate câteva imagini cu punctele de proiecţie al organelor pe diversele părţi exterioare ale corpului.



O observaţie interesantă este faptul că toate aceste lucruri le ştiau anticii. De exemplu chinezii antici sau egiptenii aplicau asemenea tratamente pentru diverse boli şi dezechilibre.




No comments:

Post a Comment