Thursday, January 31, 2013

Virtute [2]

"Ca să fie pace în lume, trebuie ca popoarele să trăiască în pace. Pentru ca popoarele să trăiască în pace, oraşele nu trebuie să se ridice unele împotriva altora. Pentru a fi pace în oraşe, vecinii trebuie să se înţeleagă. Ca să fie pace între vecini, trebuie ca armonia să domnească în familie. Ca să fie pace în casă, trebuie s-o găseşti în propria inimă." - Lao Tse



Pentru a păstra în suflet liniştea, omul trebuie să respecte unitatea. Astfel în el nu se vor trezi dorinţele care la urmă vor aduce doar suferinţă. Dacă omul reuşeşte să-şi facă spiritul blând atunci el va fi ca un nou născut.


Dragostea pentru popor, la fel ca şi guvernarea ţării, trebuie înfăptuite fără a filosofa prea mult.

A naşte fiinţele şi a le educa, a crea şi a nu poseda ceea ce a fost creat, a făuri şi a nu folosi ceea ce s-a făcut, să nu te socoteşti stăpânitor atunci când eşti mai mare printre ceilalţi, toate acestea reprezintă cea mai adâncă virtute.

Cel care ştie nu caută să dovedească, cel care caută să dovedească nu ştie. Înţeleptul nu acumulează nimic. Cu cât face mai mult pentru oameni, cu atât capătă mai mult. Cu cât le dă mai mult oamenilor, cu atât se îmbogăţeşte mai mult.
Calea omului înţelept este acţiunea fără luptă.

Monday, January 28, 2013

Virtute [1]

"Ceea ce suntem este rezultatul gândurilor noastre. Dacă un om vorbeşte sau acţionează cu un gând rău, durerea îl urmăreşte. Daca un om vorbeşte sau acţionează cu un gând bun, fericirea îl va urma, ca o umbră şi niciodată nu-l va părăsi." - Buddha


Tainele vieţii sunt misterioase, iar omul modern este prea ocupat pentru a le descoperi. Toate lucrurile înfloresc şi se întorc la începutul lor. Întoarcerea la început se cheamă repaus, iar repausul se cheamă reîntoarcerea la viaţă. Reîntoarcerea la viaţă se cheamă permanenţă. Cunoaşterea permenenţei se cheamă învăţătură, iar necunoaşterea permanenţei pricinuieşte răul.

Cine s-a ridicat în vârful picioarelor nu poate sta mult. Cine face paşi mari nu poate merge mult. Cine se scoate singur în evidenţă, nu străluceşte. Cine se laudă singur, nu va câştiga gloria. Cine atacă nu obţine succesul. Cine se înalţă singur nu poate deveni mai mare peste alţii.
Toate acestea se cheamă dorinţă inutilă şi purtare nefolositoare. Evitarea dorinţelor inutile şi a comportamentului nefolositor duce la o viaţă echilibrată, sănătate şi obţinerea longevităţii.

Wednesday, January 2, 2013

Prologue

Primul articol din 2013 ca să ţină pasul cu ideea de "primele zile ale noului an" are ca temă începutul, de aceea se şi numeşte Prologue. Prologul (prologue) semnifică începutul unei piese de teatru, sau al unui film sau al unui alt eveniment; simbolic în acest articol prologul semnifică începutul unei noi vieţi, sau revenirea.

Aşa cum bine ştim cu toţii nici în 2012 nu au lipsit evenimentele negative, marea majoritate dintre noi din păcate am simţit şi pe propria piele aceste evenimente şi consecinţele lor. Lăsând la o parte drama să ne concentrăm asupra prezentului şi dacă prezentul o facem să meargă bine, atunci probabil şi viitorul o să fie pe placul nostru.

Recent, am avut o conversaţie cu un vechi prieten. După câteva schimburi de întrebări şi replici, mi-a amintit despre trăirea în armonie cu toate lucrurile. Individul respectiv vorbea în glumă, însă eu am înţeles mesajul din gluma lui. A avut perfectă dreptate! Numai dacă trăim în armonie putem să trăim bine.
Psihicul nostru după o vreme o să devină instabil. Munca, stresul de la muncă şi de acasă, problemele zilnice şi monotonia după o vreme ne întunecă gândirea. Simţim că problemele ne macină şi că nu este cale de ieşire. Când suntem deja pe cale să abandonăm definitiv speranţa atunci trebuie să scoatem ultimul as din mânecă, şi anume: trebuie să trăim în armonie! Oare ce înseamnă asta? Să respectăm tot ceea ce ne înconjoară, începând de la firele de iarbă până la vecini şi restul oamenilor. Numai dacă vom arăta iubire sinceră faţă de toate lucrurile şi persoanele din jur vom putea trăi în armonie.

Din păcate în zilele noastre artele marţiale sunt considerate simple sporturi iar practicile energetice precum Qigong-ul sunt nişte prostii. Oamenii nu pot şi nu vreau să înţeleagă că prin aceste practici îşi pot îmbunătăţii şi prelungii vieţile. Să îţi faci un stil de viaţă prin îmbinarea acestor practici, putem spune că ai cheia spre succes în mâini.
Tot ce vroiam să spun prin articolul acesta este faptul că după lungi perioade de depresii sau probleme de sănătate putem să revenim. Se poate, totul depinde de noi. Trebuie să dorim din toată inima noastră vindecarea, să ne bucurăm de ea, să ne simţim vindecaţi cu toate că încă poate nu suntem, şi astfel într-o bună zi o să ne trezim şi o să ne bucurăm când o să ne uităm în oglindă.