Thursday, January 31, 2013

Virtute [2]

"Ca să fie pace în lume, trebuie ca popoarele să trăiască în pace. Pentru ca popoarele să trăiască în pace, oraşele nu trebuie să se ridice unele împotriva altora. Pentru a fi pace în oraşe, vecinii trebuie să se înţeleagă. Ca să fie pace între vecini, trebuie ca armonia să domnească în familie. Ca să fie pace în casă, trebuie s-o găseşti în propria inimă." - Lao Tse



Pentru a păstra în suflet liniştea, omul trebuie să respecte unitatea. Astfel în el nu se vor trezi dorinţele care la urmă vor aduce doar suferinţă. Dacă omul reuşeşte să-şi facă spiritul blând atunci el va fi ca un nou născut.


Dragostea pentru popor, la fel ca şi guvernarea ţării, trebuie înfăptuite fără a filosofa prea mult.

A naşte fiinţele şi a le educa, a crea şi a nu poseda ceea ce a fost creat, a făuri şi a nu folosi ceea ce s-a făcut, să nu te socoteşti stăpânitor atunci când eşti mai mare printre ceilalţi, toate acestea reprezintă cea mai adâncă virtute.

Cel care ştie nu caută să dovedească, cel care caută să dovedească nu ştie. Înţeleptul nu acumulează nimic. Cu cât face mai mult pentru oameni, cu atât capătă mai mult. Cu cât le dă mai mult oamenilor, cu atât se îmbogăţeşte mai mult.
Calea omului înţelept este acţiunea fără luptă.

No comments:

Post a Comment