Sunday, October 27, 2013

Epuizare

"Cel mai greu lucru de păstrat e echilibrul." - Jean Grenier

Recent am citit un articol despre o nouă formă de boală, nerecunoscută încă la nivel oficial. Sindromul de epuizare profesională cunoscut sub numele de "burnout" este probabil boala secolului, datorată de stres şi conducând la epuizare.
Din păcate trăim într-o lume în care toată lumea e pusă rău pe fugă, lumea munceşte din greu fără să îşi pună întrebări sau să aibe păreri.
Sindromul de epuizare profesională este o maladie caracterizată printr-o serie de semne, simptome şi modificări ale comportamentului nostru în mediul profesional, pe scurt la locul de muncă. Această maladie este o consecinţă directă a stresului prelungit şi permanent. Efervescenţă continuă, comunicare 24 de ore din 24, presiuni sociale constante pentru a reuşi: tot acest coktail duce la o creştere costisitoare a cheltuielilor de sănătate legate de stres. Spre exemplu, în ultimii 5 ani, în Germania vânzările de medicamente antidepresive au crescut cu 40 de procente.
Probabil că şi criza financiară mondială a contribuit din plin la mărirea stresului. Tot mai mulţi salariaţi au refuzat să-si ia zile libere, chiar si când erau bolnavi, de teamă să nu fie daţi afară. Condiţii în care unii specialişti vorbesc deja despre un fenomen nou: de la absenteism s-a căzut în extrema opusă, la "prezenteism". Te duci la servici, ai n-ai treabă, şi chiar dacă în ziua respectivă mai bine ai fi stat acasă că erai bolnav. Veşnic nesatisfăcuţi de ceea ce fac, salariaţii de azi încearcă în permanenţă să facă mai repede, mai bine şi mai mult.


Sunday, October 13, 2013

5 elemente importante pentru un sportiv

"Toate lucrurile sunt dificile înainte de a deveni simple." - motto pentru motivaţie

Acest articol are ca scop prezentarea unor elemente pe care le consider cele mai importante în viaţa unui practicant de arte marţiale sau sportiv. Nu în ultimul rând, aceste elemente în număr de 5 ar putea constitui şi baza unei vieţi echilibrate şi pentru cei care nu sunt sportivi.
Mai jos în ordine sunt prezentate aceste 5 elemente, fără de care nu poate apărea succesul.

1. Antrenamentul
Probabil cel mai important factor din viaţa unui sportiv este antrenamentul. Contează foarte mult felul în care te antrenezi, durata, intensitatea, metodele de antrenament ş.a.m.d. Totodată, nu trebuie făcute extreme, şi anume supraantrenamente, care nu fac altceva decât probleme de sănătate şi epuizare fizică. Cu alte cuvinte trebuie să te antrenezi tare, dar şi inteligent în acelaşi timp.

2. Alimentaţia
Al doilea factor important este alimentaţia. Este foarte important ce mănânci, când, felul în care este preparată mâncarea, cantitatea, ş.a.m.d. Cei mai mulţi oameni aleg să mănânce odată sau de două sau maxim de 3 ori pe zi, stilul clasic fiinf dimineaţa, la prânz şi seara. Este greşită această abordare. Modul cel mai corect este să mănânci puţin, dar des, la intervale de două sau trei ore diferenţă. Este cel mai dăunător pentru sănătate să mănânci de vreo două sau trei ori pe zi şi să mănânci şi mult şi să lşi şi intervale lungi între mese, gen dimineaţa şi seara. Mai ales dacă meniul constă în măncare gen fast food (hamburgher, pizza, hot dog, chipsuri, etc.) atunci nu mai are rost să te întrebi de ce îţi întârzie succesul.

3. Odihna
Fără să te recuperezi după antrenamente dure sau alte activităţi nu se poate imagina succesul. Odihna este la fel de importantă precum antrenamentul. Cele 8 ore de somn, plus un somn scurt de după masă sunt metoda cea mai bună pentru recuperarea organismului după efort.

4. Suplimentele nutritive
Suplimentele nutritive sunt foarte bune pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei care practică activităţi sportive. Suplimentele alimentare gen vitamine, minerale, calciu, fier sau magneziu, sunt elemente de care organismul are nevoie la orice oră. Cea mai inteligentă metodă este cumpărarea lor de la farmacie sau de la un vânzător autorizat şi administrarea lor atât în perioadele de antrenament cât şi în cele de odihnă.

5. Implicarea mentală
Ultimul element şi probabil cel mai important dintre toate este implicarea mentală în toată treaba. Cum ai putea să ai succes dacă nu îţi doreşti cu adevărat asta? Evident că trebuie să vrei din adâncul inimii tale să îţi atingi ţelul, să nu te laşi tras în jos de depresii şi alte probleme mentale de genul acesta. Nu trebuie să laşi stresul şi rutina zilnică să îţi facă viaţa neagră sau incoloră, cî altfel nu o fi bine. Totul ţine de implicarea mentală şi de activitatea minţii.

Sunday, October 6, 2013

Nu te grăbi

Din păcate trăim într-o lume în care agitaţia şi stres-ul cresc pe zi ce trece tot mai mult. Fiecare se grăbeşte orbeşte spre marea destinaţie, adică într-un final spre nicăieri. Cum spune şi proverbul "graba strică treaba", pe lângă că strică treaba ne afectează şi sănătate foarte mult, şi nu în ultimul rând ea poate să fie fatală.
Recent am citit un articol foarte interesant despre nişte sfaturi pentru cei care mereu sunt pe fugă. Mai jos am să reproduc unele dintre aceste sfaturi.

Nu te grăbi:
- dimineaţa să te ridici brusc din pat, trezeşte-te cu 5 minute mai devreme şi dă timp inimii şi creierului să se trezească, iar după ce te-ai ridicat întinde-te bine;
- să pleci la muncă fără să iei micul dejun;
- să pleci fără centură şi fără să fi atent la trafic;
- să cumperi prânzul de la fast-food, mai bine adu-l gătit de acasă sau caută mâncare gătită la un restaurant;
- să mănânci prânzul cu ochii în ecranul calculatorului, mai bine lângă o fereastră şi mănâncă încet şi savurează mâncarea;
- să treci pe lângă bătrânul de la colţ, poate nu ai bani să-i dai zilnic, dar poţi să îi dai bună ziua şi un zâmbet, care oricum nu te costă nimic;
- să te duci la antrenamente nemâncat;
- atât de tare încât să uiţi să saluţi când intri undeva;
- să sari peste încălzire, pentru că şi ea face parte din antrenament, ferindu-te de accidentări;
- mereu atât de tare încât să ajungi să elimini micile plăceri ale vieţii, să uiţi de oamenii importanţi din viaţa ta, de echilibrul din efort şi odihnă şi mai ales nu te grăbi să îţi tratezi organismul ca pe o maşină;
- decât dacă este cu adevărat necesar, întotdeauna grăbindu-te pierzi din vedere anumite aspecte importante şi apare un accident, fie auto, fie musculo-tendinos sau de altă natură;
- aşa de tare încât să stai o oră încruntat fără să zâmbeşti;
să îmbătrâneşti, asta se va întâmpla inevitabil, însă tu alegi cât de tare grăbeşti acest proces.