Sunday, October 27, 2013

Epuizare

"Cel mai greu lucru de păstrat e echilibrul." - Jean Grenier

Recent am citit un articol despre o nouă formă de boală, nerecunoscută încă la nivel oficial. Sindromul de epuizare profesională cunoscut sub numele de "burnout" este probabil boala secolului, datorată de stres şi conducând la epuizare.
Din păcate trăim într-o lume în care toată lumea e pusă rău pe fugă, lumea munceşte din greu fără să îşi pună întrebări sau să aibe păreri.
Sindromul de epuizare profesională este o maladie caracterizată printr-o serie de semne, simptome şi modificări ale comportamentului nostru în mediul profesional, pe scurt la locul de muncă. Această maladie este o consecinţă directă a stresului prelungit şi permanent. Efervescenţă continuă, comunicare 24 de ore din 24, presiuni sociale constante pentru a reuşi: tot acest coktail duce la o creştere costisitoare a cheltuielilor de sănătate legate de stres. Spre exemplu, în ultimii 5 ani, în Germania vânzările de medicamente antidepresive au crescut cu 40 de procente.
Probabil că şi criza financiară mondială a contribuit din plin la mărirea stresului. Tot mai mulţi salariaţi au refuzat să-si ia zile libere, chiar si când erau bolnavi, de teamă să nu fie daţi afară. Condiţii în care unii specialişti vorbesc deja despre un fenomen nou: de la absenteism s-a căzut în extrema opusă, la "prezenteism". Te duci la servici, ai n-ai treabă, şi chiar dacă în ziua respectivă mai bine ai fi stat acasă că erai bolnav. Veşnic nesatisfăcuţi de ceea ce fac, salariaţii de azi încearcă în permanenţă să facă mai repede, mai bine şi mai mult.


No comments:

Post a Comment