Thursday, May 24, 2012

Armele din Shaolin Kung Fu

În cadrul stilului Shaolin, armele (Bing Qi) joacă un rol important în studiul şi perfecţionarea stilului. Stilul Shaolin cuprinde un întreg arsenal de arme, dintre care 18 sunt de bază iar 4 sunt fundamentale. Înafara acestor 18 arme mai sunt şi altele mai mult sau mai puţin ciudate.

Cele 18 arme de bază sunt:
- baston (gun)
- suliţă (qiang)
- paloş (dao)
- sabie (jian)
- baston cu 3 elemente (sen jie gun)
- lanţ cu 9 elemente (jiu je bian)
- halebardă (pu dao)
- cârlige (shuan gou)
- 2 paloşe (shuan jian)
- paloş şi lanţ (dao jiu jie bian)
- paloş şi scut (dao dun)
- baston "rupt" (shao zi gun)
- 2 lanţuri (shuan jiu jie bian)
- bici (bian)
- sfoară cu vârf de lance (sen biao)
- ciria (quai)


O principală caracteristică a armelor este faptul că ele sunt considerate ca fiind prelungiri ale corpului, majoritatea tehnicilor fiind transpuneri din mişcările braţelor şi picioarelor potrivit caracteristicilor armei (tăiş, greutate, duritate, lungime, etc.). Semnificativ este faptul că, asemănător ca în cazul tehnicilor de braţ sau de picior, distanţa de luptă este dată de lungimea armei.

Tuesday, May 22, 2012

Shaolin Qigong

Qigong-ul este una dintre vechile arte chinezeşti ce ţine atât de medicina tradiţională cât şi de perfecţionarea personală. Nu o să mă apuc să prezint din nou ce este Qigong-ul mai în detaliu, deoarece am prezentat deja noţiunile astea într-o postare mai veche.
În cadrul stilului Shaolin, practicarea Qigong-ului joacă un rol important. Întârirea sistemului imunitar, dezvoltarea concentrării şi a reacţiei de a intui acţiunile adversarului sunt doar câteva dintre exemplele avantajului practicării Qigong-ului. Unele exerciţii de Qigong se execută static, într-o postură de meditaţie, iar altele se execută în mişcare; pe lângă aceste exerciţii stilul Shaolin cuprinde aşa numitele exerciţii de Qigong dure. Aceste exerciţii au ca rol întărirea organismului şi de a creea din punctele sensibile ale corpului arme dure ca piatra şi în acelaşi timp mortale. Un exemplu de astfel de exerciţiu de Qigong dur este Vesta de fier, în practicarea căruia se execută lovituri cu un baston sau cu o cărămidă peste toată suprafaţa corpului. După o lungă practică organismul se întăreşte.
Mai jos sunt prezentate sub formă de videoclipuri unele dintre cele mai cunoscute exerciţii de Qigong din cadrul stilului Shaolin.

Ba Duan Jin

Da Mo Yi Jin Jing

Vesta de fier

Saturday, May 19, 2012

Forme imitative

Formele imitative (Wu Xing Quan) sunt forme care utilizează tehnici de braţe şi de picioare cu scopul de a imita mişcările şi comportamentul unor animale. Dintre formele imitative se remarcă cele 5 animale de bază: tigru, dragon, leopard, cocor şi şarpe. Pe lângă aceste animale mai apar şi alte forme imitative (maimuţă, stilul beţivului, călugăriţă, vultur, broască, elefant, etc.). Mai jos am făcut o clasificare cu descrieri şi prezentarea sub formă de video a principalelor stiluri imitative.

Forma tigrului (Hu Xing) se caracterizează prin mişcări foarte dure şi viguroase, utilizând ca armă naturală gheara de tigru pentru chei, zgârieturi, lovituri, blocaje şi lovirea punctelor de acupunctură. Forma tigrului dezvoltă forţa, întăreşte musculatura şi sistemul osos. De obicei această tehnică este folosită pentru a scoate adversarul din luptă mai repede folosind lovituri puternice, trânte, ruperi de oase, etc. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma dragonului (Long Xing) se caracterizează prin posturi joase, luând o formă relativ statică, îmbinând forţa cu supleţea, arma naturală predominantă fiind gheara de dragon. Acest stil tinde spre inteligenţă, dragonul nu atacă niciodată direct ci prin fente, din stânga sau din dreapta, precum sunt şi urmele şarpelui în nisip. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma leopardului (Bao Xing) se caracterizează prin agilitate, lovituri rapide, flexibilitate şi mişcare continuă. Antrenează forţa explozivă şi viteza dezvoltând totodată agilitatea şi viteza de reacţie, folosind ca armă naturală laba de leopard. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma cocorului (He Xing) se caracterizează prin imitarea cocorului, alternând posturile înalte precum cele de stat într-un picior cu posturi joase. Dezvoltă în egală măsură atât tehnicile de braţ cât şi cele de picior, utilizând ca arme naturale aripa de cocor, cârligul şi pumnul. Dezvoltă stabilitatea, echilibrul, supleţea şi concentrarea perfectă. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma şarpelui (She Xing) este o formă renumită pentru precizia loviturilor, cât şi pentru predilecţia pentru atacarea punctelor de acupunctură. Dezvoltă supleţea, agilitatea favorizând controlul şi dezvoltarea energiei interne, utilizând ca arme naturale gura şarpelui şi palma şarpelui. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma vulturului (Ying Zhua Xing) se caracterizează prin mişcări care folosesc ca armă naturală gheara de vultur, apucări cu gheara şi prize, atacarea punctelor de acupunctură şi oprirea respiraţiei, chei, imobilizări, împingeri şi proiecţii, răsuciri, sărituri şi tehnici de sol, retezarea venelor şi sfărâmarea oaselor. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma călugăriţei (Tang Lang Xing) se caracterizează printr-o succesiune rapidă de mişcări agresive de braţe şi picioare, cele mai folosite fiind mişcările cu gheara de călugăriţă folosită atât pentru agăţare cât şi pentru lovire. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma maimuţei (Hou Xing) caracterizează din plin mişcările maimuţei care merge pe vârfurile picioarelor sau prin sărituri din poziţie ghemuită. Tehnicile se bazează mai mult pe mişcări la sol, salturi, rostogoliri, lovituri înşelătoare, lovituri de picior şi zgârieri. Dezvoltă mobilitatea, agilitatea, forţa şi viteza de reacţie. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei

Forma beţivului (Zui Xing) se caracterizează prin mişcări fluide şi flexibile, alunecând uşor pe lângă adversar, atacându-l în puncte vitale şi folosind ca armă naturală mâna care ţine paharul pentru al înfăşca de gât, clavicula sau diferite ligamente. Mişcările par nesigure, se clatină, loveşte într-o direcţie, apoi cade la sol, se rostogoleşte şi loveşte cu picioarele. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Tuesday, May 15, 2012

Forme

Formele (Tao Lou) sunt o metodă prin care se exersează tehnica stilului Shaolin. Ele sunt combinaţii de tehnici de braţ şi de picior, tehnici din cele 18 exerciţii de bază şi poziţiile principale. Toate acestea sunt înglobate sub forma unor mişcări, unele mai lungi altele mai scurte, care au multe aplicaţii practice.
De remarcat este faptul că aceste forme nu sunt creaţia unui singur maestru, ci de-a lungul existenţei templului Shaolin, maeştrii şi călugării au reuşit să creeze peste 200 de astfel de forme. Au fost cazuri când discipoli sau călugări au ajuns să fie mari maeştrii studiind doar o singură formă.
Scopul unei forme este de a transmite o tehnică sau mai multe tehnici; cu alte cuvinte forma este un fel de codificare a tehnicilor care după mulţi ani de practică sunt înţelese bine. Aşa cum prezentasem într-o altă postare, în zilele noastre şi studierea stilului Shaolin s-a sistematizat, astfel există rangul de începător, avansat, instructor, expert, maestru şi mare maestru. Mai jos o să încerc să prezint sub formă de videoclipuri formele care se studiază pentru fiecare rang.


Pentru nivelul de începător se studiază următoarele forme: Wu Bu Quan, Hei Hu Quan, Wu Hua Quan şi Qing Long Quan. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Wu Bu Quan
Hei Hu Quan
Wu Hua Quan
Qing Long Quan


Pentru nivelul de avansaţi se studiază următoarele forme: Tong Bei Zhang, Qi Chui, Shao Huo Gun, Louhan Shi Ba Shou, Shi Sen Tai şi Mei Hua Dao. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Tong Bei Zhang
Shao Huo Gun
Louhan Shi Ba Shou
Mei Hua Dao


Pentru nivelul de instructor se studiază următoarele forme: Liu He Gun, Da Mo Jian, Wu Xing Ba Fa Quan. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Liu He Gun
Da Mo Jian
Wu Xing Ba Fa Quan


Pentru nivelul de expert se studiază formele: Xiao Hong Quan, Da Hong Quan şi Tong Bei Quan. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Xiao Hong Quan
Da Hong Quan
Tong Bei Quan


Înafara formelor care se studiază conform sistemului de grade, se mai studiază şi forme extra, pentru practicanţii talentaţi în avansare şi lărgirea cunoştinţelor. Aceste forme sunt: Lian Huan Quan, Shaolin Chang Quan, Shaolin Taizu Chang Quan şi Jingang Quan. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Lian Huan Quan
Shaolin Taizu Chang Quan
Jingang Quan

Sunday, May 13, 2012

Arme naturale

Armele naturale (Shou Xing) sunt părţi ale corpului care intră în contact cu adversarul în timpul unei lupte. Rolul acestor arme naturale este fie de atac fie de apărare. Pentru dezvoltarea şi întărirea acestor zone este nevoie de multe antrenamente.
Iată care sunt aceste arme naturale:

1. Armele naturale ale pumnului (Quan Xing) Pumnul (Quan) cuprinde următoarele arme naturale: faţa pumnului (Quan Miang), inima pumnului (Quan Xin), spatele pumnului (Quan Bei), ciocanul pumnului (Quan Chei) şi ochiul pumnului (Quan Yen).
2. Armele naturale ale palmei (Zhang Xing) Palma (Zhang) cuprinde următoarele arme naturale: vârful degetelor (Zhang Zhi), bordul exterior (Wai Ce Zhang), bordul interior (Nei Ce Zhang), inima palmei (Zhang Xin), rădăcina palmei (Zhang Gen) şi spatele palmei (Zhang Bei).
3. Arme naturale imitative (Xiang Xing) 3.1 Arme naturale de tip "cârlig" (Gou) Cârligul (Gou) cuprinde vârful cârligului (Gou Zhi) şi acoperişul cârligului (Gou Ding).
Cârligul ager (Diao Gun)
Cârligul călugăriţei (I şi II) (Tang Lang Gou)
3.2 Arme naturale de tip "gheară" (Zhua) Gheara de tigru (Hu Zhua)
Gheara dragonului (Long Zhua)
Gheara vulturului (I şi II) (Ying Zhua)
3.3 Alte arme naturale ale mâinii Degetele "sabie" (Jian Zhi)
Un deget "Chan" (Chan Dan Zhi)
Gura şarpelui (She Kou Zhang)
Palma şarpelui (She Zhang)
Ochiul Phoenixului (Feng Yan Chuan)
Palma "frunză" (Ye He Zhang)
Laba de leopard (Pao Quan)
4. Alte arme naturale: Antebraţul (Bi) cuprinde bordul exterior al antebraţului (Wai Ce Bi) şi bordul interior al antebraţului (Nei Ce Bi). Talpa (Jiao) cuprinde: călcâiul (Jiao Gen), bordul exterior al tălpii (Jiao Wai Ce), bordul interior al tălpii (Jiao Nei Ce), degetele (Jiao Zhi), faţa tălpii (Jiao Mian) şi planta piciorului (Jiao Xin). Cotul (Zhou) Genunchiul (Xi) Capul (Tou)