Saturday, May 19, 2012

Forme imitative

Formele imitative (Wu Xing Quan) sunt forme care utilizează tehnici de braţe şi de picioare cu scopul de a imita mişcările şi comportamentul unor animale. Dintre formele imitative se remarcă cele 5 animale de bază: tigru, dragon, leopard, cocor şi şarpe. Pe lângă aceste animale mai apar şi alte forme imitative (maimuţă, stilul beţivului, călugăriţă, vultur, broască, elefant, etc.). Mai jos am făcut o clasificare cu descrieri şi prezentarea sub formă de video a principalelor stiluri imitative.

Forma tigrului (Hu Xing) se caracterizează prin mişcări foarte dure şi viguroase, utilizând ca armă naturală gheara de tigru pentru chei, zgârieturi, lovituri, blocaje şi lovirea punctelor de acupunctură. Forma tigrului dezvoltă forţa, întăreşte musculatura şi sistemul osos. De obicei această tehnică este folosită pentru a scoate adversarul din luptă mai repede folosind lovituri puternice, trânte, ruperi de oase, etc. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma dragonului (Long Xing) se caracterizează prin posturi joase, luând o formă relativ statică, îmbinând forţa cu supleţea, arma naturală predominantă fiind gheara de dragon. Acest stil tinde spre inteligenţă, dragonul nu atacă niciodată direct ci prin fente, din stânga sau din dreapta, precum sunt şi urmele şarpelui în nisip. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma leopardului (Bao Xing) se caracterizează prin agilitate, lovituri rapide, flexibilitate şi mişcare continuă. Antrenează forţa explozivă şi viteza dezvoltând totodată agilitatea şi viteza de reacţie, folosind ca armă naturală laba de leopard. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma cocorului (He Xing) se caracterizează prin imitarea cocorului, alternând posturile înalte precum cele de stat într-un picior cu posturi joase. Dezvoltă în egală măsură atât tehnicile de braţ cât şi cele de picior, utilizând ca arme naturale aripa de cocor, cârligul şi pumnul. Dezvoltă stabilitatea, echilibrul, supleţea şi concentrarea perfectă. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma şarpelui (She Xing) este o formă renumită pentru precizia loviturilor, cât şi pentru predilecţia pentru atacarea punctelor de acupunctură. Dezvoltă supleţea, agilitatea favorizând controlul şi dezvoltarea energiei interne, utilizând ca arme naturale gura şarpelui şi palma şarpelui. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma vulturului (Ying Zhua Xing) se caracterizează prin mişcări care folosesc ca armă naturală gheara de vultur, apucări cu gheara şi prize, atacarea punctelor de acupunctură şi oprirea respiraţiei, chei, imobilizări, împingeri şi proiecţii, răsuciri, sărituri şi tehnici de sol, retezarea venelor şi sfărâmarea oaselor. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma călugăriţei (Tang Lang Xing) se caracterizează printr-o succesiune rapidă de mişcări agresive de braţe şi picioare, cele mai folosite fiind mişcările cu gheara de călugăriţă folosită atât pentru agăţare cât şi pentru lovire. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

Forma maimuţei (Hou Xing) caracterizează din plin mişcările maimuţei care merge pe vârfurile picioarelor sau prin sărituri din poziţie ghemuită. Tehnicile se bazează mai mult pe mişcări la sol, salturi, rostogoliri, lovituri înşelătoare, lovituri de picior şi zgârieri. Dezvoltă mobilitatea, agilitatea, forţa şi viteza de reacţie. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei

Forma beţivului (Zui Xing) se caracterizează prin mişcări fluide şi flexibile, alunecând uşor pe lângă adversar, atacându-l în puncte vitale şi folosind ca armă naturală mâna care ţine paharul pentru al înfăşca de gât, clavicula sau diferite ligamente. Mişcările par nesigure, se clatină, loveşte într-o direcţie, apoi cade la sol, se rostogoleşte şi loveşte cu picioarele. Mai jos puteţi urmări o demonstraţie a formei.

No comments:

Post a Comment