Tuesday, May 15, 2012

Forme

Formele (Tao Lou) sunt o metodă prin care se exersează tehnica stilului Shaolin. Ele sunt combinaţii de tehnici de braţ şi de picior, tehnici din cele 18 exerciţii de bază şi poziţiile principale. Toate acestea sunt înglobate sub forma unor mişcări, unele mai lungi altele mai scurte, care au multe aplicaţii practice.
De remarcat este faptul că aceste forme nu sunt creaţia unui singur maestru, ci de-a lungul existenţei templului Shaolin, maeştrii şi călugării au reuşit să creeze peste 200 de astfel de forme. Au fost cazuri când discipoli sau călugări au ajuns să fie mari maeştrii studiind doar o singură formă.
Scopul unei forme este de a transmite o tehnică sau mai multe tehnici; cu alte cuvinte forma este un fel de codificare a tehnicilor care după mulţi ani de practică sunt înţelese bine. Aşa cum prezentasem într-o altă postare, în zilele noastre şi studierea stilului Shaolin s-a sistematizat, astfel există rangul de începător, avansat, instructor, expert, maestru şi mare maestru. Mai jos o să încerc să prezint sub formă de videoclipuri formele care se studiază pentru fiecare rang.


Pentru nivelul de începător se studiază următoarele forme: Wu Bu Quan, Hei Hu Quan, Wu Hua Quan şi Qing Long Quan. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Wu Bu Quan
Hei Hu Quan
Wu Hua Quan
Qing Long Quan


Pentru nivelul de avansaţi se studiază următoarele forme: Tong Bei Zhang, Qi Chui, Shao Huo Gun, Louhan Shi Ba Shou, Shi Sen Tai şi Mei Hua Dao. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Tong Bei Zhang
Shao Huo Gun
Louhan Shi Ba Shou
Mei Hua Dao


Pentru nivelul de instructor se studiază următoarele forme: Liu He Gun, Da Mo Jian, Wu Xing Ba Fa Quan. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Liu He Gun
Da Mo Jian
Wu Xing Ba Fa Quan


Pentru nivelul de expert se studiază formele: Xiao Hong Quan, Da Hong Quan şi Tong Bei Quan. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Xiao Hong Quan
Da Hong Quan
Tong Bei Quan


Înafara formelor care se studiază conform sistemului de grade, se mai studiază şi forme extra, pentru practicanţii talentaţi în avansare şi lărgirea cunoştinţelor. Aceste forme sunt: Lian Huan Quan, Shaolin Chang Quan, Shaolin Taizu Chang Quan şi Jingang Quan. Mai jos puteţi vizualiza videoclipurile cu demonstrarea formelor.

Lian Huan Quan
Shaolin Taizu Chang Quan
Jingang Quan

No comments:

Post a Comment