Sunday, April 7, 2013

Gândirea antrenamentului

"Inteligenţa înseamnă a înţelege şi a inventa." - Jean Piaget



Sportivii, şi nu numai, tind spre perfecţiune prin practicarea sportului ales sau al altor discipline. Cheia spre succes este atât răbdarea cât şi inteligenţa, ceea ce după părerea mea este mult mai importantă decât orice altceva.
Ca să obţii succesul trebuie să fi inteligent. Ca practicant de arte marţiale, sau sportiv, trebuie să îţi cunoşti limitele şi să înaintezi în practică încet dar sigur.
În urma anilor de antrenamente, am ajuns la concluzia că nu cantitatea este ceea ce contează ci calitatea. Adică, nu trebuie să te antrenezi mult şi prost, ci mai puţin dar sigur. De exemplu nu poţi face sfoara din prima fără să ai ani buni de stretching în spate. Ca halterofil nu poţi ajunge să împingi direct cu 100 kg la piept, fără să începi cu o greutate mai mică. Spuneam mai sus că nu e bine să te antrenezi mult. În primul rând nu e bine pentru că după o vreme se ajunge la supraantrenament (suprasolicitare), ceea ce nu e bine. Pentru a evita astfel de probleme trebuie planificat din timp antrenamentul şi perioadele de odihnă.



Un factor foarte important este alimentaţia. Nu e tot una că mănânci mâncare preparată acasă din propriile legume cultivate în grădină ta sau că mănânci fast food-uri şi plăcinte de la cofetărie; şi totodată nu e tot una că mănânci de maxim două ori pe zi mult la intervale foarte mari sau că mănânci puţin şi mai des la intervale de 2-3 ore. Consumarea fructelor şi a lactatelor este deasemenea foarte importantă. Evitarea alcoolului, a fumatului şi a drogurilor este un pas mare spre reuşită.
Şi nu în ultimul rând odihna şi perioadele de recuperare sunt foarte importante. După o perioadă de efort intent e normal să vină şi o perioadă în care organismului îi trebuie ceva timp pentru a se reface, la fel cum după o perioadă ploioasă iese soarele. De recomandat ar fi 8 ore de somn pe zi pentru o recuperare mai bună.

Acum că v-am prezentat toată teoria depinde doar de voi cum jonglaţi şi cum vă antrenaţi. Oricum, pe parcurs o să mai insist asupra subiectului şi o să revin cu alte postări în domeniu.

No comments:

Post a Comment