Tuesday, January 26, 2021

Gânduri de noapte târzie

"Noaptea este lumina poeților." - Aneta Tîmplaru Horghidan


Sunt momente în care nu pot dorm noaptea, sau cel puțin nu pot să adorm, trebuie să treacă mult timp până apare Moș Ene. Din păcate e mult mai mare numărul insomniilor decât numărul nopților dormite odihnitor și relaxant, așa cum ar fi normal. În astfel de nopți stau pe gânduri și mă gândesc la tot felul de treburi profunde, care pentru alții nu înseamnă nimic. Dezbat în mintea mea idei filozofice, îmi amintesc de diverse evenimente din viața mea, sau pur și simplu îmi dezvolt propriile mele idei filozofice. Nu am pretenția de la nimeni să înțeleaga asta, sunt conștient că nu se poate. Despre ce vorbesc eu aici ține de tărâmul ciudaților și nu e despre oamenii normali. Un om normal e acela care odată ce și-a pus capul pe perină a luat somn într-un timp cât mai scurt, fără să trebuiască să filozofeze cu el însuși în gând ore întregi și fără să recurgă la pastile.
În una dintre multele nopți albe m-am gândit la incompatibilitatea filozofiei budiste cu stilul de viață din occident. Nu merge frate, efectiv nu poți să fi bun cu toată lumea în ziua de azi. Nu poți să-i dorești tot binele din lume unui om care la prima ocazie te-ar călca cu mașina. Cum poți să simți compasiune față de șeful tău atunci când vezi cât de mult te nedreptățește, sau când vezi că nu te plătește pe măsura efortului tău? Cum? Când pe zi ce trece îți merge din ce în ce mai rău e normal să înjuri karma și cam tot ce ține de mersul treburilor din acest univers pervers. Ori am dreptate, ori ceva îmi scapă mie.
Iarăși într-o astfel de noapte minunată m-am gândit la ideea de sens al vieții. Mulți gânditori au afirmat faptul că viața nu are un sens concret ci noi personal trebuie să creăm acel sens, fiecare conform propriului stil de viață. Păi dacă tot nu există un astfel de sens din punct de vedere universal ce rost mai are să creezi unul? Din moment ce ai ajuns la o stare spirituală superioară sau la un anumit nivel filozofic net superior și conștientizezi faptul că sensul vieții este egal cu zero după ce să mai creezi un astfel de sens? Aici îs de acord cu budismul, care afirmă că toate lucrurile sunt efemere și iluzorii, fără să aibe o natură proprie.
Într-o noapte când nu eram atât de agitat și de anxios ca altă dată de regulă, m-am gândit la ideea de păcat, într-o manieră mai comică . Mă refer la păcatul biblic, cel creștinesc. Toți creștinii, în special conservatorii, predică într-una ca asta și aia să nu facem pentru că îi păcat. Ok, am înțeles. Dar totuși cum rămâne cu ideea conform căreia Isus a murit pentru păcatele noastre? Dacă noi nu păcătuim atunci pentru ce s-a jertfit? Numai așa a proasta? Înseamnă că tot spectacolul a fost degeaba. Păi nu?
De multe ori noaptea îmi vin idei pentru poezii. Oare ce idei îmi pot veni noaptea? Normal că nu despre veselie și bunăstare. Ar fi culmea ca un om melancolic și singuratic să vorbească despre chestii pozitive. E ca și cum lupul ar promova vegetarianismul. Neee! Nu așa merge treaba. Un artist trebuie să descrie ceea ce simte, indiferent că e vorba de sentimente pozitive sau negative. Artistul întotdeauna e caracterizat de sinceritate. Asta e baza artei pure. Spui ce ai de spus, arăți ce ai de arătat. Nu contează cine ce zice. Cui nu-i place nu ascultă, sau pentru cine nu e cămașă să n-o poarte.
Oare e atât de rău să fi pesimist în viață? Pesimismul e oarecum o artă de a trăi, o formă de supraviețuire. Când totul e negru ce rost are să inventezi minciuni cum că totul e colorat? Pe alții îi poți minții, dar nu și pe tine. Prin pesimism accepți viața așa cum e ea, doar că ești mai revoltat decât restul. Până la urmă și decăderea e doar un drum, la fel ca urcarea pe o treaptă. Finalul oricărui drum este același, atât pentru unii cât și pentru alții.
Faptele mele niciodată n-au fost semnificative. Mereu eram în umbră și de acolo priveam lumea, iar asta nu se va schimba. Viața mea n-o avut un sens, poate nici moartea mea nu va avea, dar poate că filozofia mea va avea prin scrierile mele de pe acest blog. Nu-mi permit să scriu o carte, financiar vorbind. Așa că tot mai ok e să scriu aici tot ce mă doare și tot ce simt. Sunt precum un câine care toată viața a fost în lanț, iar când este eliberat definitiv nu știe ce să facă cu libertatea ci vrea înapoi pe lanț.
Într-o noapte am ajuns la o concluzie interesantă. Dacă stau bine să mă gândesc, statistic vorbind, sunt mult mai multe clipe în care mi-am dorit să mor decât zile în care am simțit cu adevărat că trăiesc. În acele clipe mi-am dorit atât de mult să dispar definitiv, să uite toți de mine, să uite că am existat, să mă șteargă din memoriile lor. Dar cu toate acestea eram mult prea laș să sfârșesc eu povestea. Și iată că sunt încă aici, trăind în mizeria asta, îndurând groaza existenței. Fără să mă laud, dar sunt un adevărat supraviețuitor în condiții extreme.
Tot din punct de vedere statistic vorbind, într-o noapte albă mi-am dat seama de un lucru cutremurător. Mult mai mult am plâns în ultima perioadă din viața mea, ca adult, decât pe vremea când eram copil. Da! Am plâns! Eu care mă dădeam mare că sunt cu inima de piatră, că numai cei slabi plâng, și iată că am ajuns să fiu unul dintre cei slabi și să plâng și eu, din ce în ce mai des.
Sunt nopți în care mă gândesc și la lucrurile bune de care am avut cândva parte. Mă gândesc la amintiri plăcute din copilărie, la copiii din acele vremuri apuse, la locurile unde mă jucam, la cum eram și la cum am ajuns, ș.a.m.d. Mă gândesc mult, poate chiar cel mai mult, la clipele minunate petrecute în compania bunicii mele, la mâncărurile și prăjiturile bune pe care le făcea, la felul în care m-a crescut și la tot binele ce am învățat de la ea. Mă gândesc la toți vecinii și membrii de familie care azi nu mai sunt. Stau și mă întreb ca prostul cum de au trecut atâția ani... Încotro s-au dus? Se vor mai reîntoarce cândva? E normal ca în astfel de nopți cu așa gânduri să fiu răscolit și să îmi vină să mă țip pe fereastră de dorul vremurilor bune de altădată.
De multe ori în timp ce stau în pat, în nopțile târzii, în acele nopți lungi și reci, îmi imaginez cum mă plimb de unul singur în pustietatea nopții și cum bântui străzile, ca un nebun dezorientat ce nu-și găsește liniștea. Cât de morbid sună, dar în același timp cât de minunat. Și cu toate acestea sunt totuși în pat, precum într-un sicriu așteptând învierea, pe când eu aștept adormirea. De multe ori așteptând o adormire infinită, eternă, fără să mai am vreodată parte de trezirile mele clasice care cuprind agitație, lipsa unui motiv concret de bucurie pentru viață, lipsa unui sens sau al unei direcții.
Noaptea e magică, iar parfumul ei e de un miros special. Gustul ei nu se compară cu nici un alt gust. Noaptea totul e diferit. În bezna nopții se pot distinge atâtea forme, se pot acumula atâtea informații. Și totuși de astfel de experiențe au parte doar singuraticii, oamenii triști pedepsiți de soartă, damnații nopților, cei condamnați la insomnie. După cele citite, e firesc și logic ca oricare cititor să tragă concluzia că sunt un melancolic, deprimat, nostalgic, singuratic și morbid. Da, asta sunt, nu am ce să mă ascund. Mi-am pierdut ani grei din viață încercând să descopăr cine și ce sunt, iar după aia mi-am reprimat iarăși ani grei sentimentele pentru a nu mă face de râs sau ca să nu creez o impresie greșită în societate. Iată ce sunt: un melancolic, dezorientat într-o lume modernă unde nu-mi găsesc locul. Iată cine sunt: Joker în viața reală, Emil Cioran, Nietzsche, sunt toți acei oameni care au încercat și care au ratat. Câtă claritate poate să ofere lumina nopții. Și cu toate acestea trebuie să ai urechi ca să-i poți auzi muzica. Ziua era pentru oameni, în timp ce noaptea mereu aparținea ciudaților.

Thursday, January 21, 2021

Miezul nopții

Miezul nopții


Stau și scriu în miez de noapte
Singur cu nevrozele mele,
Cuprins de o liniște țipătoare,
Descriu ale nopții tenebre.

Privesc tăcut ceasul de pe perete
Observând cum timpul trece,
Toată lumea deja doarme,
Pierduți cu toții în vise departe.

Afară e întuneric și rece
În timp ce Luna pe cer e mângâietoare,
Singur cu gândurile mele,
Doar eu sunt treaz în miez de noapte.

Sunday, January 17, 2021

Epoca nesiguranței

"Vremurile vin; vremile se duc: lumea merge înainte, iară omul, când cu lumea, când împotriva ei." - Ioan Slavici


Nu cred că mai e o noutate pentru nimeni faptul că trăim vremuri foarte ciudate. Creștinii conservatori spun că sfârșitul se apropie, politicienii se acuză unii pe alții între ei, masele sunt din ce în ce mai confuze. Era o vreme când am putut oarecum să ignor toate acestea, dar totuși parcă simțeam o formă de atracție față de cunoaștere. Așa am început să stau și să privesc lumea din jurul meu cu foarte mare atenție. Ce am constatat? E agitație. E multă agitație. E foarte multă agitație! Și toată această agitație nu își are rostul. Dar cu toate acestea, tocmai această agitație ne consumă pe noi și ne face să fim precum niște somnambuli ciudați.
Lumea e într-o continuă schimbare și asta așa a fost mereu. Uneori am dictat noi schimbarea, alteori natura. Unii au ținut pasul, alții nu. Natura este cel mai bun exemplu pentru aceasta. Selecția naturală ne arată clar că speciile care nu s-au putut adapta au pierit. Dar ce se întâmplă în zilele noastre? Toată dorința de a tehnologiza lumea au făcut ca totul să fie mult prea accelerat. Parcă de pe o zi pe alta am intrat într-o lume total nouă, fără să ne întrebe nimeni dacă vrem asta sau nu. Unii nu s-au putut acomoda și au rămas și acum "old school". În jurul nostru e foarte multă dezinformare și multă manipulare. În ziua de azi se pune accentul pe două lucruri: producție și consum. Cu alte cuvinte cetățeanul model este acela care produce și care consumă. De exemplu nu este privit cu ochi buni unul care nu este angajat, care nu are un loc de muncă stabil. Și cu toate că avem posibilitatea de a alege ce să facem, totuși parcă toată treaba e cumva sabotată și aranjată din start. Nimic nu s-a schimbat, la fel ca acum sute de ani în urmă, bogații o duc bine în timp ce săracii mor de foame.
Nu că aș avea ceva cu tehnologia sau cu implementarea digitalizării, din contra toate astea sunt lucruri bune. Ceea ce nu e ok e felul prin care totul este implementat. Totul e forțat, totul e mult prea grăbit. Nu dă nimeni 2 bani pe părerea mea sau a ta. Pe lângă faptul că mediul înconjurător este în joc de cele mai multe ori, o problemă la fel de mare sau poate chiar mai mare este faptul că toată această agitație și stres creează niște oameni total inadaptanți și depășiți de situație. Tehnologia ar trebui să ne ușureze munca în secolul 21. Și cu toate aceasta ce face? Mai mult ne încurcă treburile. Birocrația e atât de mare precum planeta azi mâine, iar incompetența și prostia la fel. Încotro ne îndreptăm totuși?
Cum este posibil ca în secolul 21 să fim la fel de sclavi ca acum mii de ani? Cum? Suntem la răscruce de drumuri, unde se întâlnesc două generații, una trecută de prima tinerețe, frustrată și nemulțumită că și-a ratat viața, iar a doua este o generația tânără și tristă dar care pare fericită în poze. Trăim în epoca nesiguranței și al incertitudinii. Nu mai știm la ce să ne așteptăm de la ziua de mâine. O fi bine mâine oare sau o fi mai rău ca azi? O să am bani de o pâine? Sunt doar câteva dintre întrebările esențiale.
Din prima zi de școală suntem rupți de realitate și îndrumați pe un drum greșit. Suntem îndoctrinați să devenim ambițioși, să ne luptăm cu viața și cu natura în loc să trăim în armonie. Ca pe bandă rulantă iasă noua generație de pe băncile școlii. Toți licențiații și diplomații sunt precum o armată de capitaliști pregătiți să meargă la luptă cu stiloul pe post de sabie și cu diploma pe post de scut. Așa de frumos arată fiecare că în spatele lor în cele mai multe cazuri se poate observa goliciunea, frustrarea, inhibarea, refularea, anxietatea. Această nouă generație se aseamănă cu soldații din linia întâi de pe front. Cei care merg înainte mor primii, cu alte cuvinte.
Și până la urmă cine vrea totuși ca noi să muncim neaparat și obligatoriu 8 ore pe zi, pe lângă care să mai pierdem vreo 3-4 cu pregătirea și naveta? Un om trezit la realitate din toată această falsitate și mizerie cum ar mai putea să fie mulțumit de faptul că-i exploatat toată viața? Pentru toate acestea nu guvernul este de vină, nu președintele, nu un om oarecare, ci întregul sistem care a fost prost conceput și pus în practică și mai prost. Cineva spunea că sistemul nu a fost niciodată stricat, ci pur și simplu intenționat a fost făcut astfel. Starea de neliniște și de incertitudine în rândul oamenilor e din ce în ce mai mare, în special în rândul tinerilor. E alarmant faptul că depresia crește tot mai mult pe an ce trece. E alarmant că tot mai multă lume se plânge de starea de burnout (epuizare). E alarmant că din ce în ce mai mulți (în special tineri) se refugiază în virtual și în droguri, evitând astfel realitatea. E clar și limpede precum lacrima că ceva nu merge cum trebuie. Dacă am trăi într-o lume fericită și oamenii erau fericiți.
Am vorbit cu destui oameni pe tema aceasta, atât femei cât și bărbați, atât tineri cât și vârstnici. Și toți au împărtășit aceleași idei și trăiri. Toți sunt nemulțumiți, din toate punctele de vedere. Din 10 oameni 9 suferă. Suferința se manifestă atât pe plan fizic cât și mental, profesional, spiritual și sentimental. Lumea e într-o continuă schimbare, iar marea majoritate al oamenilor de rând nu-și doresc această schimbare. Omul e făcut să trăiască în liniște și nu într-o continuă agitație. Din păcate tind să cred că trăim într-o lume care este într-o continuă decădere. Totul este în declin. Totul din jur e fals, iluzoriu și lipsit de sens. Noua generație este hipnotizată de telefoane inteligente. De cele mai multe ori telefonul e mai inteligent decât gazda. Sunt alte vremuri acum, dar parcă era mai bine în epoca de piatră, măcar nu existau facturi de curent.

Tuesday, January 12, 2021

Anxietate - lupta cu dușmanul invizibil (4)

"Ceea ce pare să nu fie nimic mai mult decât o pișcătură de purice pentru unii altora le cauzează un chin insuportabil." - Robert Burton


Nu e prima dată când scriu despre anxietate și probabil nu este nici ultimul articol pe tema aceasta. Oarecum este un subiect morbid, recunosc asta. Mulți nu au curajul să vorbească despre asta, în special despre propriile lor anxietăți. În cazul meu particular, fără să mă laud, consider că este un act de curaj până și simplul fapt că scriu despre asta, cu toate că de discutat nu discut asta cu nimeni. După cum spuneam am mai scris 3 articole până în momentul de față despre anxietate. Primul puteți citi de aici, al doilea de aici, iar al treilea de aici. Nu mai e o noutate faptul că și eu sufăr din cauza acestei tulburări mentale. Fără să am cunoștințe tehnice sau științifice despre termenul de anxietate, dar în același timp foarte conștient de faptul că ceva nu e cum trebuie, mereu am încercat să ascund cumva acest defect. Unii zic că se poate vindeca, alții zic că nu. Vom vedea...
Pe lângă faptul că te face să trăiești într-o continuă stare de frică și neliniște, anxietatea te limitează din toate punctele de vedere. Te limitează atât sentimental, profesional, pe plan amoros cât și pe plan psihic. Anxietate se manifestă prin agitație, mai exact printr-o continuă stare de agitație și de neliniște. Ce scriu aici e atât rezultatul documentării mele cât și ceea ce am trăit și trăiesc pe propria piele.
De multe ori eram invitat la diverse evenimente, ieșiri pe afară și chestii de genul acesta. Normal că la toate am dat eject, fără să stau prea mult pe gânduri. Tovarășii care mă invitau nu puteau înțelege ce naiba e în neregulă cu mine de mă comport așa. Am primit reproșuri de toate felurile pentru aceasta, iar concluzia a fost aceea că nu m-au mai invitat veci, spre bucuria mea. Oamenii normali, adică cei care nu au fobii și nu suferă de anxietate, pur și simplu nu pot înțelege cum e să trăiești constant cu aceea stare de frică teribilă și neliniște fără de sfârșit.
Chestia nasoală e faptul că nici până în ziua de azi nu se știe concret cum se manifestă anxietatea și din ce cauze. Se speculează că ar fi o eroare mentală, mai exact o chestiune de chimie din creier, lipsa unor substanțe și abundența altor substanțe care n-ar avea ce căuta în exces. Se știe că serotonina este hormonul fericirii, tehnic vorbind. Este o substanță care dacă este secretată de creier pur și simplu ne simțim bine. Mai pe înțelesul tuturor, dacă creierul tău secretă suficientă serotonină te vei simți bine și mereu vei fi în largul tău. Dar dacă serotonina este în cantități mici, sau chiar foarte mici, atunci e bai. Mereu o să ai impresia că acel nor negru e deasupra capului tău.O altă substanță activă foarte cunoscută este cortizolul, sau hormonul stresului. Această substanță dacă este din belșug rezultatul este că vei fi cam tot timpul posomorât, trist, deprimat, anxios. Am lămurit și chimia. Deci dacă este serotonină e ok, dacă în schimb este cortizol atunci nu-i mai ok.
Și totuși cum am ajuns eu să am astfel de stări negre? Se consideră că și moștenirea genetică joacă un rol important în toată povestea noastră. De exemplu în familia mea, arborele genealogic dinspre bunicul meu (tatăl tatălui meu) cuprinde o grămadă de exemple negative, nu că le-aș condamna doar spun ca fapt divers. În această ramură a familiei mele au existat strămoși deprimați, sinucigași, melancolici, ratați care n-au ajuns niciunde, alcoolici și posibil și anxioși. Se presupune că dacă ai astfel de strămoși în familie ai șanse mari să moștenești și tu pe plan genetic astfel de trăsături. Tind să cred acest lucru. De exemplu am un bun prieten al cărui părinți și bunică au murit cu toții din cauza cancerului. După ce ultimul membru de familie o murit medicul l-a avertizat să mearga și să-și facă cât de des posibil controale, deoarece are toate șansele din lume să fi moștenit pe plan genetic semințe ale acestei boli terifiante. Dacă boli precum cancerul se pot moșteni ereditar, atunci cred că și tulburările mentale precum anxietatea și depresia se pot moșteni cu ușurință.
Din tot ce am enumerat mai sus am ajuns la concluzia că oamenii ca mine sunt predestinați biologic să devină anxioși. Nu că aș vrea să mă victimizez, dar din moment ce de mic copil am fost așa, acum ca adult mare lucru nu mai pot schimba la asta. Mereu o să trăiesc astfel, mereu o să am nevoie de calmante și mereu o să fac chestii doar ca să am mintea ocupată cu ceva. Odată ce anxietatea s-a instalat există șanse mari ca ea să producă diverse subcategorii, frici sau fobii. Cele mai cunoscute sunt: frica de spații închise (claustrofobie), frica de înălțimi (acrofobie), frica de leșin (astenofobie), teama de a fi departe de casă (agorafobie), frica de germeni (bacilofobie), teama de a nu consuma brânză (turofobie), teama de a vorbi în public (o subcategorie a fobiei sociale), frica de zbor (aerofobie), frica de a vomita (emetofobie), frica de a vomita în avion (aeronausifobie), și multe altele. În cazul meu am probleme cu plecatul de acasă și cu fobia socială, dar despre astea o să vorbesc într-un alt articol.
Din punct de vedere psihologic sau psihiatric depresia și anxietatea nu sunt una și aceeași tulburare mentală. Depresia este o formă de neîmpăcare cu trecutul și cu prezentul și se caracterizează mai mult prin lipsa poftei de viață. Anxietatea este o formă de teamă, în special de viitor, sau de evenimente ce urmează să se întâmple. Depresia are de a face cu trecutul pe când anxietatea cu viitorul. Pe vremea când lucram într-o corporație multinațională, mereu m-am temut de ziua de luni. Pur și simplu îmi era groază când mă gândeam că la 4:30 dimineața eu trebuie să mă ridic din pat și să pornesc la drum. Dar mai îngrozit eram de ziua de duminică seara de dinainte de luni schimbul de dimineață. Era o adevărată catastrofă, un calvar, un coșmar. Fără calmante nu puteam să adorm. Adică ce să adorm, căci pe când reușeam să ațipesc o leacă suna ceasul. Dimineața eram ca vampirii. N-are rost. Abia așteptam ziua de vineri, că wow o trecut săptămâna și chestii din astea. Dar când stăteam mai bine să mă gândesc nu era nici o fericire căci după vineri nu mai trebuia mult și iarăși bătea la ușă duminică seara. Iarăși aceleași stări de groază și de frică. Nu știu ce era mai groaznic, faptul că eram super agitat duminică seara sau zilele de dinainte de duminică în care știam că vine weekendul și sfârșitul va fi iarăși tragic.
Cel mai aiurea în toată povestea cu anxietatea este faptul că atunci când nu ai pe cineva la cine să spui toate aceste lucruri trebuie să le macini în tine, ceea ce nu e bine, pot spune asta din propria experiență. Ani de zile am tăcut, fără să scot un cuvânt cuiva, fără să spun nimănui prin ce trec și cu ce trăiesc. Până și în cazul celor mai apropiați am ținut secretul și nu am spus nimic, cu toate că ei au observat că îs mai ciudat decât restul. În momentul de față am trecut la un fel de next level, adică cu toate că tot singur îmi ling rănile, dar mi le ling cumva cu stil ca să spun așa. Ceea ce vreau să spun este faptul că îmi descriu stările, cu toate că nu vorbesc despre ele cu alții. E mai ușor să scriu decât să vorbesc. Probabil mi-am ratat cariera și nu trebuia să lucrez în corporații, ci trebuia probabil să devin scriitor. Dar asta e. Ce nu se poate rata din cauza anxietății? Până și faptul că m-am născut e o boacănă. După cum o spus Otto Rank în "Trauma nașterii": originea oricărei anxietăți este anxietatea nașterii.

Monday, January 4, 2021

Am fost odată...

Am fost odată...


Am fost odată ca niciodată,
Unul dintr-o perioadă ciudată,
Dintr-o epocă de mult uitată,
O lume cu amintiri sudată.

Am fost mare cât am fost mic,
Și niciodată n-am cerut nimic;
Am dat în schimb tot ce am putut,
Și nimic pentru asta n-am cerut.

Niciodată nu am dat în oameni,
N-am vrut rău pentru nimeni...
Am făcut multe fapte,
Dar am răspuns pentru toate.

N-am vrut să fiu o persoană lăudată,
Poate doar apreciată;
Și dacă o să dispar vreodată,
Să știți că am fost odată ca niciodată.