Sunday, December 31, 2023

Anul nou

Anul nou

Și vine din depărtări, ca în fiecare an
O schimbare de mult promisă
Despre o soartă ce trebuie rescrisă
Se vede de departe, cum vine un nou an.

Și vine zgomotul după atâtea tăceri
Ziua care schimbă doar data
Când își rupe calendarul foaia
Căci vine un an nou peste vechile dureri.

Sunday, December 24, 2023

Seara de Ajun

Seara de Ajun

A venit Crăciunul
Și de parcă nici nu ar fi venit
Unii pregătesc meniul
Iar eu stiloul
Cu care apoi descriu ecoul
Teatrului ce sărbătoarea a devenit.

Alții aruncă pe mâncăruri bani
Eu arunc cu lacrimi
Direct pe mormânt
Căci doar despre asta mai cânt
Despre suferință și chin
Toate trăite în declin.

În seara de Ajun stau singur
Cugetând desigur
Stau singur în cimitir
De unul singur în noapte ca un vampir
În jurul meu e rece ca gheața
Și lângă lumânări constat ce a devenit viața.

Și nu doresc nimănui acest chin
Când de viață nu mai ești plin
Căci ce am avut mai scump pe lume
S-a dus departe fără urme
Lăsând în urmă doar tăcere
În seara de Ajun e multă durere.

Thursday, December 21, 2023

Sărbătorind altfel

"Crăciunul este o perioadă când ai dor de acasă - chiar dacă eşti acasă." - Carol Nelson

Nu cred că e o noutate faptul că nu sărbătoresc Crăciunul, așa cum de fapt nu sărbătoresc nici alte astfel de evenimente. Pur și simplu nu reușesc să găsesc absolut nici un motiv pentru care ar trebui să sărbătoresc. Cea mai dificilă și grea perioadă din an pentru mine e mereu iarna, în perioada așa ziselor sărbători. Mă influențează negativ faptul că ziua e scurtă din cauză că se schimbă ora, plus că vremea se strică. Sunt iritat și foarte irascibil atunci când plouă, ninge, e noroi afară, sau mocirlă. Sunt o persoană dificilă, morocănoasă, și toate aceste fenomene care au loc toamna și iarna îmi accentuează toate aceste stări negative.
Cândva, de mult, pe vremea când eram copil, mă bucuram și eu din plin pentru sărbătorile de iarnă, la fel cum și pentru alte sărbători. Așteptam cu nerăbdare Crăciunul. Număram zilele cu mare entuziasm. Așteptam cadourile, musafirii, și toată această atmosferă de sărbătoare îmi dădea o stare de bine. Dar din păcate, în prezent nu mai am aceste sentimente. Acum, nici măcar vremea nu mai e ca și cum era în urmă cu 20-30 de ani, din perspectivă climatică. Până eram copil era bine. Dar pe urmă treburile s-au schimbat radical. Tot ceea ce era cândva bucurie s-a transformat în tristețe și durere. Și nici Crăciunul și restul sărbătorilor nu au făcut excepție. Cândva aveam o familie numeroasă și unită. Aceasta dădea în esență tot farmecul sărbătorilor de iarnă dacă stau bine și mă gândesc înapoi. Doar că pe vremea respectivă, copil fiind, nu conștientizam aceasta. Dar familia mea numeroasă s-a redus drastic la număr pe parcurs. Din 5 am rămas doar 2, și e doar o chestiune de timp până rămân de unul singur fără să am pe nimeni alături.
Trebuie să menționez că din perspectivă religioasă, toată povestea din spatele Crăciunului nu înseamnă absolut nimic pentru mine. Nașterea mântuitorului! Eu nu am cerut nimănui să se nască pentru mine, sau să mă salveze. Și până la urmă să mă salveze de la ce? De la o moarte iminentă și sigură nu este nimeni și nimic ce mă poate salva. Resping orice poveste de natură religioasă. Pur și simplu nu cred în așa ceva. Treaba aceasta prinde la public, deoarece publicul e ușor de manipulat. Din cauza asta ne aflăm acolo unde ne aflăm...
Crăciunul, ca și oricare altă sărbătoare, funcționează cel mai bine acolo unde există o familie numeroasă, cu o situație materială sau financiară cât de cât bună și fără prea multe griji și bătăi de cap la bord. Și nu în ultimul rând acolo unde este copil mic, sau mai mulți copii. În cazul meu, situația e exact opusă. Eu trăiesc singur, izolat. Nu am relații strânse și foarte apropiate. Cu acel număr redus de persoane cu care pot spune că mă înțeleg bine țin legătura prin intermediul mijloacelor de comunicație, deoarece e destul de mare distanța dintre noi. Până și cu cei mai buni prieteni am ajuns să ne vedem din ce în ce mai rar.
Tot ceea ce face Crăciunul pentru mine, nu e altceva decât o presiune mare. Îmi accentuează starea de singurătare pe care o simt mereu, îmi încoardă frustrările, îmi scoate la lumină toate nerealizările și eșecurile. Dar partea bună e că toată această nebunie ține două zile doar, după care trece. Dar nu trece așa repede, căci mai vine și revelionul și anul nou. Mai e și nebunia aceasta din păcate. Pe lângă singurătate, frustrări și toate celelalte stări de căcat pe care le simt, mai trebuie să "mă bucur" și pentru faptul că planeta Pământ a făcut o rotație completă în jurul Soarelui într-o perioadă de 365 de zile. Asta da sărbătoare! După cum spuneam, pe lângă toate stările de căcat pe care le experimentez, de anul nou mai trebuie să îmi amintesc și de faptul că a trecut un an nasol, că poate vine unul și mai nasol, și cum tot mai mult mă apropiu de groapă. Chiar nu înțeleg ce e de sărbătorit la toate chestiile astea.
Ce nu mai pot pricepe iarăși e nebunia aceasta despre cumpărăturile exagerate. Toate magazinele și supermarketurile sunt aglomerate ca niște lagăre de concentrare. Toți sclavii de pe plantație consumă dublu, triplu chiar, în aceste 2-3 zile. Unii chiar atâta mănâncă și beau până ajung prin spitale. Ce teatru ieftin și sec... Penibil de-a dreptul! Un circ de 2 bani organizat de porci pentru maimuțoi. După cum spuneam, pentru mine toată această nebunie a sărbătorilor nu reprezintă nimic, e egală cu zero tot ce se petrece. Nu mă regăsesc în așa ceva. Încerc pe cât posibil să trăiesc aceste zile la modul cel mai normal și obișnuit. Încerc pe cât posibil să mă focusez pe ideea de a nu fi distras de la aceste gânduri. Nu vreau mai multă durere și tristețe ce simt din cauza amintirilor frumoase îngropate în trecut. Nu vreau, nu vreau, și tot nu vreau, dar degeaba, căci de cele mai multe ori tot nu îmi iasă așa cum vreau eu.

Monday, December 18, 2023

Arta de a suferi în tăcere

"Nu eu sufăr, ci lumea suferă în mine." - Emil Cioran

Cândva scopul meu era să scriu o carte de filozofie cu titlul "Arta de a suferi în tăcere". Dar timpul a trecut și proiectul a fost dat uitării din mai multe motive. Oricum, tot ceea ce am vrut să scriu în acea carte am ajuns să trăiesc pe propria piele și cu o intensitate mult mai mare decât m-aș fi așteptat vreodată. Suferința este o temă comună pentru orice artă. E reprodusă prin muzică, pictură, scrieri, sculpturi, etc. Să încerci să reproduci suferința sub formă de artă e una, dar să faci din suferință o artă e cu totul altceva. Nu vreau să fiu considerat artist doar pentru că sufăr, ci pentru faptul că descriu suferința din perspectivă artistică, din perspectiva unui artist.
Ca să pot scrie ceva bun trebuie să sufăr. Trebuie să mă doară rău de tot ca lacrimile să se întipărească pe hârtie. De multe ori am impresia că doar eu sufăr, că toată suferința acestei lumi s-a concentrat cumva în mine. Și cu toate că îmi dau seama că există suferințe şi mai groaznice decât cele trăite de mine, parcă totuși am impresia că numai eu am dreptul la suferință. Mă simt atât de impresionat în faţa suferinței, încât îmi pierd aproape tot curajul. Şi-l pierd, fiindcă nu pricep de ce există suferință în lume. Și nici n-am să pricep vreodată, doar dacă trag concluzia că lumea se reduce la suferință în cele mai mari proporții. Matematic vorbind, din perspectivă de statistică, viața e cam 80% suferință, iar restul de 20% e supraviețuire. În cazul celor care nu experimentează suferința putem vorbi despre altceva.
Cea mai mare realizare cu care mă pot lăuda e faptul că am reușit să pun la suflet absolut toate chestiile prin care am trecut. Precum niște tatuaje invizibile mi s-au imprimat pe suflet toate acele experiențe negative prin care am fost nevoit să trec. Nu cred în ideea că omul este responsabil în totalitate de soarta lui. Suntem oarecum predestinați spre ceea ce devenim, mereu în asta am crezut. Și ce contribuie la acest lucru enorm de mult este mediul. Nimic nu poate crea o influență mai mare decât mediul în care trăim. Toți cei care mă judecă pe nedrept pentru destinul meu, sau pentru stilul meu de viață, greșesc în totalitate. Niciun om sănătos la cap nu-și poate dori ca tatăl lui să devină un alcoolic, violent în familie, sau sinucigaș. Nu e vina mea că am fost nevoit să mă bat cu propriul meu tată ca să-mi pot apăra restul familiei. Și nu cred că e vina mea nici faptul că la vârsta de 5 ani mi-am văzut bunicul plecând de acasă, fără să-și ieie adio de la mine, după care a fost găsit spânzurat în pădure, asta după ce timp de 3 săptămâni toată lumea îl căuta peste tot. Singura mea vină, și pentru care mereu mă voi simți vinovat, e faptul că nu am avut prea multe cunoștințe despre acordarea primului ajutor; căci dacă aveam habar poate că persoana pe care am iubit cel mai mult nu murea în brațele mele.
Știu să sufăr în tăcere. Am învățat să nu îmi arăt rănile, să nu vorbesc despre ele aproape cu nimeni. Lumii nu-i pasă de ce răni te dor. Oamenii mereu vor căuta motive pentru care să te judece și să te critice. Oricât ai fi de bun, mereu greșelile o să ți se observe. Niciodată n-o să poți satisface lumea dacă nu te ridici la standardele lor. Toată viața mea am trăit cu impresia că lumea are așteptări de la mine. Asta până în momentul în care am decis că nu mai îmi pasă de așteptările lor.
Mulți mă consideră imatur, prostănac, poate chiar și retardat. Într-adevăr că nu am cu ce să mă laud. Nu am realizat mai nimic. De cele mai multe ori simt că nu fac parte din lumea oamenilor maturi. Nici măcar nu mă simt suficient de bărbat, oricât aș bate din gură și m-aș lăuda. Azi mâine mă apropiu de vârsta de 40 de ani, dar de multe ori am atitudinea unui adolescent de 18 ani. Încerc să mă fac folositor prin faptul că sunt atras de artă. Prin creațiile mele încerc cumva să dau lumii o altă nuanță. Și totuși puțini înțeleg asta.
Am puțini prieteni, foarte puțini chiar. Dar nici cu ei nu vorbesc despre aceste lucruri. Nu mă plâng în fața nimănui, ca să nu fiu înțeles greșit și pe urmă judecat. Multe lucruri se sfârșesc cu un eșec. Chiar și o prietenie bună, sau orice altă relație. Din cauza asta am învățat să nu mai am așteptări de la nimeni. Fiecare om își are propria problemă cu care trebuie să se confrunte. Nu e nimeni aici să mă motiveze sau să mă împingă de la spate, de asta trebuie să merg singur înainte, fără să am pretenții și așteptări de la alții. Doar astfel pot scăpa de dezamăgiri. Aceasta este calea. Aceasta este arta de a suferi în tăcere, fără gălăgie și fără multă vorbăreală.

Friday, December 15, 2023

Perseverență

Perseverență

Chiar dacă voi nu îmi scrieți, eu tot vă scriu
Și chiar dacă voi nu mă sunați, eu tot vă sun,
Poate că nici nu vă pasă, dar sunt viu
Spun ce simt, și nu mă opun.

Și chiar dacă voi nu ați mai dat o veste
Eu mi-am învățat lecția trecând peste,
Nu sunteți curioși dacă mor sau trăiesc
Dar eu tot vă iubesc.

Dacă vă interesează, sunt tot aici
Locul în care ne jucam când eram mici,
Unde am avut parte de bucurii, dar și de frici
Locul unde îi reprezint acum pe cei singuratici.

Și știu că de mine mult nu vă pasă
Dar eu tot vă doresc o viață sănătoasă,
O să vă scriu, chiar dacă voi nu-mi scrieți
Și o să vă sun, chiar dacă voi nu mă sunați.

Tuesday, December 12, 2023

Mesaj nelivrat (2)

Mesaj nelivrat (2)

Mi-e greu să trăiesc fără tine
Să-mi găsesc iarăși scopuri și destine,
Zi de zi dau din răsputeri totul
Doar ca să nu mai simt golul
În timp ce mă gândesc atât de des
Înapoi la ceea ce a fost mai ales;
Îmi imaginez că ești lângă mine
Și în fiecare dintre greutățile mele
Îmi însoțești pașii și împreună spargem gheața,
M-am gândit la atâtea lucruri de când ai plecat
Pentru că tu mi-ai arătat
Cât de valoroasă este viața.

Ne-am născut ca să trăim
Și la final să murim,
Dar înainte de asta
Să experimentăm minunea aceasta;
Ne-am născut ca să trăim clipa!
Alături de tine însoțit,
Amândoi am simțit
Cât de valoroasă este viața.

Încă dor toate rănile
Și încă le trăiesc urmările,
Știu că trebuie să fac cumva un nou început
Să mă regăsesc, să nu mai fiu pierdut,
Să-i dau timpului timp pentru a permite ceva nou;
Și după atâta suferință îndurată, mă simt ca un erou
Ca și premiu vreau să fii iarăși lângă mine
Să trăim din nou bune și rele
Și împreună să străbatem calea aceasta grea;
Încerc să găsesc un sens de când ai plecat
Pentru că tu mi-ai arătat
Cât de valoroasă este viața mea.

Sunday, December 10, 2023

Și am văzut...

Și am văzut...

Și am văzut cum soarele răsare
Străzi și văi cum lumina străbate,
Flori și fire de iarbă prind viață
Aburi se ridică după ceață.

Chipul tău e atât de minunat
Precum un plăcut legănat
Părul tău - frumos pieptănat
Locul unde stai, un loc frumos aranjat.

Colț de rai pe pământ
Cu clipe frumoase și magice
Câteodată infernale și tragice
Cu tine am făcut un sacru legământ.

Și am văzut cum omul devine neom
Cum amintirile devin dureri
Retrăite parcă azi și ieri
Precum frunza de mâine căzută din pom.

Thursday, December 7, 2023

Dacă eram artist...

Dacă eram artist...

Dacă eram un scriitor
Cuvinte colorate aș scrie
Și mii de pagini aș umple despre tine
Atât în prezent cât și în viitor.

Dacă eram un pictor
Foloseam magia ca un vrăjitor
Din lumină făceam culori
Și te pictam pe cer și pe nori.

Dacă eram un muzician
Te descriam din pian
Zi și noapte sunete minunate cream
Și doar despre tine cântam.

Monday, December 4, 2023

Înger (2)

Înger (2)

Farul care mă ghida prin furtună
Elixirul care-mi făcea dispoziția să fie bună,
Umbra mea sub pașii tăi
Era în siguranță de oameni răi,
Tot ce mi-ai arătat a fost frumos
Și tot ce mi-ai oferit e prețios,
Timpul cu tine nu a trecut fără rost
Brațele tale - cel mai dulce adăpost,
Pe cer Soarele și Luna mă luminează
Iar tu ești o stea care mereu mă veghează.

O mică lumină care a apărut în mijlocul crizei
Și oprind furtuna la mijlocul reprizei,
O făptură atât de minunată
Care mi-a arătat o direcție bine determinată,
Ochii tăi sunt plini de speranță
Căldură, bunătate și siguranță,
Inocența ta mă cuprinde în valuri
În fața ta sunt precum nisipul de pe maluri,
Atât de mic, dar infinit de iubitor
Tot ce-am învățat de la tine - cum să fiu zâmbitor.