Thursday, March 28, 2024

Omul invizibil

"Așteptările sunt rădăcina tuturor durerilor sufletești." - William Shakespeare

Încerc să înțeleg lucrurile, felul în care fenomenele au loc și modul prin care toate treburile funcționează. Asta fac de când lumea. Niciodată nu am fost un om al acțiunilor, ci un om al cuvintelor și al gândurilor. Mereu am fost un introvertit pus pe gânduri cu apucături depresive și într-o continuă luptă cu anxietatea. Dar ce să fac, așa sunt eu și așa am fost de mic copil. Am fost bun la teorie, dar la practică am dat rateu.
Toată viața am trăit cu o permanentă stare de singurătate, care când mă chinuia, când mă liniștea. Uneori simțeam nevoia de companie, iar alteori nu. Și iată că așa am ajuns să mă adaptez perfect la stilul meu de viață. Oricât de mult am citit și oricât de mult am cercetat, sunt multe lucruri pe care nu le înțeleg. De exemplu niciodată nu am putut înțelege motivele pentru care fete sau femei frumoase ajung să se cupleze cu tot felul de țărani idioți. Aceasta a fost mereu misterul vieții mele. Eu de fiecare dată când am fost de treabă, sincer și ok m-am trezit cu refuzuri, în timp ce bădăranilor totul era floare la ureche. Oricât de mult m-aș fi antrenat ca să arăt bine, și oricât de elegant mă îmbrăcam, tot slăbănogii vai de capul lor sau umflați burtoși au avut prioritate în fața femeilor frumoase. Niciodată nu am putut înțelege mecanismul prin care funcționează legile atracției. Am meditat mult asupra subiectului până am abandonat treaba și în loc să-mi pierd vremea cu lupte inutile am ajuns într-un final să mă concentrez doar pe mine. E mai bine așa și mai sănătos. No woman, no cry, cum spune și cântarea.
Un alt lucru pe care nu l-am putut înțelege niciodată e motivul pentru care oamenii se schimbă. Prin schimbare mă refer la distanțare sau chiar ruperea unor legături. De exemplu am un prieten cu care azi nu mai vorbesc deloc. Tipul respectiv îmi era ca un frate. Dar pe urmă s-a supărat pe mine pentru niște banalități copilărești, iar acest lucru a dus a ruperea tuturor legăturilor. Și asta a fost. Același lucru pot să spun și despre neamuri. Tot ce avem în comun e doar legătura de sânge, în rest no hard feelings, cum zice englezul. Mereu am fost fascinat și uimit de modul în care oamenii se distanțează. Din păcate în cazul meu această distanțare și prăpastie o pot vedea între mine și neamuri. Nu pot spune că mențin cu ei legături strânse; mai mult formalități... cu unii, iar cu restul nici măcar atâta. Stau și mă gândesc la faptul că pe vremuri oamenii erau mult mai uniți. La orice eveniment, bun sau rău, neamurile erau prezente. Din fericire încă am prins și eu puțin din acele vremuri apuse.
Cea mai mare greșeală din viața mea a fost faptul că am crezut că dacă eu sunt bun, de treabă, sar în ajutor, dau totul, pentru un om, atunci voi fi apreciat, iubit, văzut bine, etc. Nimic mai greșit de atât. Cu cât ești mai bun cu atât ești mai tare luat de fraier. Am experimentat treaba aceasta pe propria piele din păcate. Am avut această experiență atât în relațiile cu femeile cât și cu acele persoane cu care am considerat că voi putea construi o prietenie frumoasă. Niciodată nu am putut să înțeleg cum de o persoană la care țin foarte mult și cu care mă înțeleg bine, la un moment dat începe să se distanțeze, treptat, etapă cu etapă, până ajungem să nu mai vorbim deloc. A fost o vreme când am crezut că poate cu mine e ceva în neregulă de aceste lucruri se întâmplă. Dar după aceea nu mi-a mai păsat și am învățat să trec peste. Să nu primești răspuns de la o persoană e tot un fel de răspuns până la urmă. Și astfel mi-am învățat lecția. Nu trebuie să mă bag în viața nimănui, nu trebuie să cerșesc atenția nimănui, nici de la așa ziși prieteni și nici de la neamuri. Fiecare își are propria viață, și dacă ei nu sunt curioși de mine sau de viața mea, eu de viața lor și de ei nici atâta.
Am învățat într-un final să răsplătesc oamenii cu aceeași monedă. A fost o vreme în care încercam să atrag atenția celorlalți. Vroiam acceptare, apreciere, iubire, ș.a.m.d. Indiferent ce făceam, începând de la sport și până la creații artistice, am crezut că pentru aceste lucruri voi primi aplauze și aprecieri la greu. Greșeala mare a fost faptul că am confundat noțiunea de a fi apreciat cu cea de a fi dorit. Și așa a și fost, din păcate. Credeam că dacă trag de fiare o să fiu apreciat (de femei bineînțeles) și automat și dorit. Dar iată că nu așa a fost.
Lecții peste lecții, toate peripețiile și nebuniile prin care am trecut m-au făcut să fiu omul care sunt astăzi. Sunt o persoană retrasă. Nu simt nevoia să fiu în compania nimănui. Rar simt nevoia să petrec timp cu cineva. Prefer să mă axez pe mine, să încerc să evoluez, să mă dezvolt, mergând pe contra sens bineînțeles, cum mi se mai spunea. Nu îmi place să mă conformez, nu mi-a plăcut niciodată. Cu nimic nu eram de acord cu ce era obligatoriu. Prefer libertatea mai presus de orice. Pentru mulți sunt poate o persoană ciudată, dar nu îmi pasă nici de această părere. Eu trăiesc cum vreau eu și nu cum îmi dictează alții. Nu trebuie să-i fac nimănui pe plac, căci nu am nici o obligație față de nimeni. Nu mă închin în fața nici unui zeu fictiv, deoarece nu am cerut să fiu aici. Nu am obligații, responsabilități, și mai presus de toate: nu trebuie să-i fac nimănui pe plac. În invizibilitatea mea rămân invincibil.

Saturday, March 23, 2024

Când timpul nu trece

Când timpul nu trece

Și parcă timpul stă pe loc
Cu multe amintiri înghețate în veșnicie
Așteptând să fie aruncate în prăpastie
Precum hârtiile pe foc.

Ceasul bate pe perete
În timp ce minute se transformă în regrete
Liniștea împinge secundele spre încurcătură
Iar toată așteptarea devine o tortură.

Și nu înțeleg ce se petrece
Totul parcă stă pe loc
Îmi vine greu să aflu ce e la mijloc
Pentru că timpul nu trece.

Wednesday, March 20, 2024

Amurg

Amurg

Privesc cum soarele apune așa încet
Cum razele dispar făcând loc întunericului
Și treptat apar forme de disperare și scâncet
Pentru că urmează să vină noaptea psihicului.

Fiecare își duce crucea
Unii la gât, alții pe spate
Mulți captivi în propriile lor gropi săpate
Așteaptă să-și audă din interior vocea.

Beau ca să nu doară
Dar numai când beau doare
Un sunet trist din vioară
Așteaptă cu nerăbdare un răsătit de soare.

Dacă trebuie să doară, lasă să doară
Căci te face mai puternic ceea ce nu te omoară
Pentru omul neștiutor ignoranța e comoară
Dar pentru cel inițiat, cunoașterea e pedeapsă.

Sunday, March 17, 2024

Singuratic

Singuratic

Mereu am fost un singuratic
Prea puțin de lucrurile lumești atras
Un copil nostalgic
Și de când mă știu am trăit retras.

Mereu am fost un singuratic
Oscilând între speranță și dramatic,
Pentru alții doar un lunatic
Dar curios și obsedat de fantastic.

Retras am trăit de când mă știu
Căci așa ca alții n-am vrut să fiu
Mulți mă priveau ca pe un enigmatic
De când sunt pe lume eram un singuratic.

Oricât aș fi fost de tăcut
Erau lucruri care mi-au plăcut
Curiozitatea mea n-o avut limite
Singuratic fiind, contemplam în liniște.

Wednesday, March 13, 2024

Anxietatea

"Nu este frica de necunoscut. Este ceea ce știm despre noi înșine ce ne temem să confruntăm." – Gloria Steinem

Anxietate - un cuvânt cu un impact major și cu o semnificație foarte profundă. S-a scris despre ea foarte mult și se va mai scrie. Pe acest blog am scris și eu câteva articole pe această temă. Nu cred că mai e o noutate faptul că eu sunt cobaiul, aceasta însemnând că îmi voi descrie propriile mele stări de anxietate, felul în care se manifestă, felul în care le trăiesc și modurile prin care încerc să îi fac față.
Trebuie să menționez de la bun început, că stările de anxietate sunt foarte imprevizibile. În cazul meu, e uimitor cât de rapid se pot declanșa, după care cu aceeași viteză și dispar. E un fenomen ciudat. Nu reușesc să explic cum se întâmplă. Se poate declanșa foarte ușor. Până și din cauza unei simple discuții cu cineva, despre un anume subiect, pot ajunge să trăiesc stări puternice de anxietate. Am avut nenumărate astfel de experiențe. Mintea e precum un labirint. Acolo stau ascunse tot felul de stări, care așteaptă doar să fie invocate și activate, după care să se manifeste. E șocant și uluitor în același timp tot acest mecanism.
Când vorbim despre anxietate ne referim în general la o stare de frică. Dar iată că nu numai frica stă ascunsă în spatele anxietății, ci mai multe tipuri de stări. Eu am reușit să ajung la performanța de a reuși să îmi analizez propriile stări în timpul unei crize de anxietate. Și iată că nu e vorba doar despre frică. Principala stare caracteristică anxietății întradevăr că este frica, dar înafară de aceasta o altă stare prezentă este o continuă stare de neliniște. E o neliniște foarte accentuată, trăită cu o intensitate mult mai mare decât de obicei. Trebuie să menționez faptul că această stare de frică sau de teamă caracteristică anxietății, se referă strict la viitor doar. Nu are de a face cu prezentul. Anxietatea este activată atunci când ne temem puternic de ceva eveniment care urmează să se întâmple în viitor, iar acel eveniment nefiind pe placul nostru. Anxietatea ar putea fi descrisă în felul următor: frică de ceva ce urmează să se întâmple, trăită cu o maximă stare de neliniște/agitație, la o intensitate mult mai mare decât în mod obișnuit.
Anxietatea reușește să accentueze cumva toate stările negative, făcând astfel ca acestea să fie trăite cu intensitate mult mai mare. E ca și cum toate simțurile și percepțiile s-ar ascuți dintr-odată. Totul e trăit în astfel de clipe la un alt nivel, dar dintr-o perspectivă negativă. Foarte important de menționat e faptul că anxietatea mai aduce la pachet și diverse stări fizice. Acestea pot fi palpitații, amorțeli în diverse zone ale corpului, dureri de cap, dureri de stomac, stare de greață. Am trăit toate acestea pe propria piele și vorbesc deci din proprie experiență. Cea mai importantă observație pe care am făcut e faptul că la o criză de anxietate, în secunda doi se activează și stomacul. Mă refer aici la dureri, crampe, diaree sau vomitat. E interesant cum funcționează întregul proces, deoarece principalul organ care se activează în cazul stărilor de anxietate este stomacul. Și se poate observa și reciproca, din cauza crizelor de stomac pot apărea și stările de anxietate. O posibilă explicație pentru acest lucru ar putea fi sistemul nervos. Se știe că sistemul nervos nu doar cu creierul are de a face, ci și cu stomacul. În stomac sau în zona stomacului se găsesc multe centre nervoase și terminații nervoase. Așa că oarecum povestea are sens.
Cum fac față unei crize de anxietate? Nicicum! Pur și simplu o trăiesc și aștept să se termine, exact ca o furtună puternică. Nu ai cum să-i faci față. Cu cât încerci mai tare să te opui, cu atât agitația și frica devin tot mai intense și mai puternice. Aceste lucruri nu pot fi înțelese decât de cei care le trăiesc din plin. Un om normal care nu se confruntă cu astfel de probleme nu poate să înțeleagă cum e să te culci seara agitat și panicat pentru că mâine te așteaptă nu știu ce eveniment. Acele lucruri care pentru omul obișnuit sunt nesemnificative, pentru un om care suferă de anxietate sunt adevărate provocări. Mă pot consuma mult și bine pentru un oarecare lucru care pentru omul obișnuit e floare la ureche. Nu-mi place să vorbesc în public, nu-mi place să am de a face cu oameni, nu sunt un tip sociabil, și lista ar putea continua cu aceste caracteristici de care sunt conștient de când lumea că mă trag în jos. Dar asta e. Nu este nimic de făcut. Anxietatea nu e o boală de care să te vindeci. Nu e ca răceala de exemplu, că iei niște medicamente, pastile, și gata te-ai vindecat. Sufletul nu poate fi vindecat, iar un caracter înnăscut nu se mai poate schimba. Deci, în cazul în care anxietatea e prezentă în viața cuiva, nu este mare lucru de făcut decât să fie suportată cumva.

Saturday, March 9, 2024

Dacă eram artist... (2)

Dacă eram artist... (2)

Dacă eram artist, era bine să fiu sculptor
Dintr-o bucată de piatră te ciopleam
Aș fi încercat să fac perfecțiunea ca un creator
Și dacă reușeam, în fața ta uluit rămâneam.

Dacă eram artist, trebuia să fiu pictor
Probabil că eram sărac ca un cerșetor
Dar de la atâtea culori minunate bogat în suflet
Căci îți pictam frumusețea, în mod sigur și complet.

Dacă eram artist, poate eram cântăreț
Despre tine cântam un cântec măreț
Printre note muzicale și sunete un plimbăreț
Și oricât de trist eram, alături de tine eram zâmbăreț.

Dacă eram artist, aș fi vrut să fiu poet
Mii de rânduri scriam neîncetat
Cu multă pasiune înzestrat
Scriam doar despre tine, fără să regret.

Wednesday, March 6, 2024

Glas miraculos

Glas miraculos

Creezi sunete într-o acustică perfectă
Cu vocea ta de aur care străbate templul
Precum lumina ce inundă universul
E perfecțiunea pură întruchipată.

Un fenomen atât de unic și de sincer
Glas de înger venit din cer
Faci să răsune note muzicale în armonie
Mulțumind audiența la fiecare ceremonie.

Un sunet, o voce - un miracol
Ca și veștile bune prevestite de un oracol
Ce faci tu nu se compară cu nici o cântare
Căci vocea ta e o binecuvântare.

Friday, March 1, 2024

Primăvară

Primăvară

E prima zi de primăvară
O zi în care natura se revigorează
Într-un mod plăcut începe să bată și vântul
Aducând o stare plăcută pentru care se bucură pământul.

Totul începe să îmbrace nuanțe și culori
Dintr-o dată încep să renască speranțe cu flori
Păsări călătoare revin de pe alte meleaguri
Inundând inimile oamenilor cu bune moravuri.

Primăvară, de când te-am așteptat
După o iarnă lungă
În care am stat înghețat
În sfârșit ai făcut frigul să fugă.

Primăvară, ai dus cu tine speranțe de mult așteptate
Multe zile cu gânduri înghețate și întristate
S-au dus departe cu tot cu iarnă
Căci ai revenit tu, mult așteptată primăvară.