Monday, April 9, 2012

Principiile din Shaolin Kung Fu


Stilul Shaolin se bazează pe mai multe principii, unele tehnice iar altele mentale sau spirituale. Oricum principiul de bază este non-violenţa, evitarea violenţei şi a agresiunii. Înafară de acest principiu foarte important mai sunt încă alte 3 concepte, care sunt prezentate mai jos.



1. Metoda celor 3 segmente (Sen Jie Fa)
Conform acestui principiu, corpul este împărţit în 3 segmente sau părţi. Aceste părţi sunt braţele, bustul şi picioarele. Rolul segmentelor este de conducere, de a urma şi de a sprijini mişcările. În funcţie de mişcarea executată, dacă este de braţ sau de picior, acestea sunt fie segmente de iniţiere, fie de suport; bustul întotdeauna este segment de mijloc sau de transfer.
De exemplu dacă lovim cu braţul, acesta are rolul de iniţiere - conducere, bustul transferă - urmează mişcările braţului iar picioarele oferă suport - sprijină.
La rândul său fiecare segment se împarte în 3 subsegmente.
Membrele superioare sunt divizate în palmă, antebraţ şi braţ. Bustul este divizat de 3 linii: linie pieptului superior, linia inimii şi linia centurii care înglobează punctul dantian (centrul de greutate al corpului, situat la 2-3 degete sub ombilic, echivalent cu hara din cultura japoneză). Mai exact zonele delimitate sunt: pieptul, abdomenul şi abdomenul inferior. Picioarele sunt divizate în şolduri, genunchi şi încheietura tălpii.
La fel ca şi segmentele şi subsegmentele au aceleaşi funcţii de conducere, transfer şi suport. Când mişcarea subsegmentelor dintr-un segment se încheie atunci mişcarea se transferă următorului segment care o preia prin intermediul subsegmentelor sale.
Importanţa acestui principiu este este dată de conştientizarea faptului că orice mişcare angajează întregul şi trebuie sprijinită de întreg. Nici o tehnică nu este eficientă dacă nu se urmează acest principiu.

2. Cele 8 mişcări ale corpului (Ba Shen Fa)
În timpul unei lupte, practicantul poate să facă 8 tipuri de mişcări, atât pentru atac cât şi pentru apărare. Aceste mişcări sunt:
- ridicări (qi)
- ghemuiri (luo)
- înaintări (shang)
- retrageri (tui)
- răsuciri - întoarceri (fan)
- deplasări laterale - eschive (ce)
- strângerea membrelor (suo)
- destinderea membrelor (zong)
Fiecare dintre aceste mişcări prezintă caracteristici importante în utilizarea lor în luptă. Ridicarea trebuie să fie viguroasă. Ghemuirea se face fără forţă. Înaintarea se face fără a ridica talpa prea sus de la sol. Retragerea se face cu talpa ridicată sus. Răsucirea - întoarcerea se face fără dezechilibrarea corpului. Deplasarea laterală se face alunecat. Strângerea membrelor este pentru apărare. Destinderea membrelor este pentru atac şi se face energic.
Ca observaţie în timpul acestor mişcări bustul se păstrează cât mai drept. Pentru rezultate mai bune, aceste principii se combină cu metode celor 3 segmente, astfel încât atât în apărare cât şi în atac să se păstreze echilibrul şi tehnica să fie eficientă.

3. Metoda combinării celor 5 elemente (Wu Xing He Fa)
Cele 5 elemente (Wu Xing) reprezintă un concept omniprezent în cultura chineză, întâlnită în medicina tradiţională, Feng Shui şi Kung Fu.
Iată cele 5 elemente şi caracteristicile lor:
Lemnul (Mu) este caracterizat de energia yang şi reprezintă noul. Ca organ, acestui element îi este desemnat ficatul. Din punct de vedere al artelor maţiale, lemnul defineşte acţiunile de controlare, forţa flexibilă. Ca animal, lemnului îi este asociat cocorul pentru echilibru şi flexibilitate.
Pământul (Tu) este un element nedefinit şi adaptabil. Pământului îi este asociat ca organ splina. Tehnic, pământul caracterizează tehnicile şi poziţiile solide, stabile, fixe dar şi rezistente. Ca animal îi este asociat şarpele.
Metalul (Jing) este un element cu energia direcţionată spre interior. Metalul caracterizează acţiunile hotărâte, calculate şi de aceea din punct de vedere al artelor marţiale defineşte mişcările clare şi rapide. Ca organ îi sunt asociaţi plămânii iar ca animal leopardul.
Focul (Huo) este elementul cu cea mai mare putere de distrugere, având o energie yang. Ca organ îi este asociată inima, de aceea caracterizează acţiunile temperamentale, bazate pe emoţii şi sentimente proprii. Din punct de vedere tehnic, focul caracterizează mişcările dinamice, rapide, iuţi, distructive şi agresive. Ca animal îi este asociat tigrul.
Apa (Shui) este elementul caracterizat integral de energia yin. Apa este misterioasă, ascunzând vederii multe lucruri gata să iasă la iveală, în acelaşi timp apa este adaptabilă, curgătoare, ascunzând în nemişcarea ei o forţă distructivă imensă, gata oricând să fie eliberată atunci când este deranjată. Ca organ apei îi sunt asociaţi rinichii. Din punct de vedere al artelor marţiale, apa defineşte tehnicile care "curg", adaptabilitatea acestora şi graţia în mişcare. Ca animal îi este asociat dragonul.
Schema de mai jos reprezintă Circuitul de control Kuo, circuit ce caracterizează cele 5 elemente prin laturile unei stele de 5 colţuri. Realţiile create definesc modul de reglare a echilibrului energetic, în cazul în care un element este prezent în exces. De exemplu când adversarul foloseşte preponderent caracteristicile elementului "metal" (atacă decisiv, vrea victorie rapidă), răspunsul este elementul "foc", utilizând tehnici foarte rapide şi distructive pentru a rupe ritmul atacului adversarului.

No comments:

Post a Comment