Tuesday, April 24, 2012

Cele 18 exerciţii de bază din Shaolin Kung Fu


Cele 18 exerciţii de bază din Shaolin (18 Jibengong) sunt exerciţiile fundamentale ale stilului. Toate formele şi tehnicile din Shaolin Kung Fu au la bază aceste 18 exerciţii. Aceste exerciţii trebuie însuşite şi înţelese pentru a putea progresa, şi nu în ultimul rând trebuie exersate zilnic.
Mai jos sunt prezentate cele 18 exerciţii de bază.

1. Postura laterală (gong bu xie xing) este un exerciţiu unde picioarele sunt îndepărtate ca şi când am vrea să facem şpagatul. Această poziţie ajută la întărirea picioarelor, şi după ce se execută corect se pot exersa şi tehnici de braţ folosind această postură.


2. Poziţia calului (ma bu dan tian) este principala poziţie ce caracterizează stilul Shaolin. La fel ca şi exerciţiul precedent se poate practica pentru întărirea picioarelor şi exersarea concentrării pe o singură poziţie, şi după aceea se pot exersa tehnici de braţ.


3. Postura depărtată într-o parte cu palma împingând (pu bu qie zhang) se aseamănă cu exerciţiile de streching în care se execută fandări într-o parte. Şi acest exerciţiu este pentru întărirea picioarelor.


4. Postura vidă (xu pu liang zhang) este un exerciţiu ce se foloseşte mai mult pentru apărare în timpul luptelor.


5. Postura de repaos (xie bu chong chuan) este un exerciţiu în care picioarele sunt semi-încrucişate, un picior în faţa celuilalt picior, stând pe călcâiul piciorului din spate. Aşa cum îi spune şi numele, exerciţiu este pentru repaos, relaxare, dar deasemenea din această poziţie se pot executa şi tehnici de braţ, în special de pumn.


6. Stând ghemuit (xie zi wei) este un alt exerciţiu în care practicantul trebuie să steie ghemuit. Rolul acestei poziţii este de apărare în timpul luptei, dar şi de exersarea unor tehnici de braţ.


7. Mersul cocoşului (ji xing bu) este un exerciţiu asemănător cu cel de mai sus. Postura este tot ghemuită.


8. Lovitura izbitoare (dan pai jiao) este prima tehnică de picior din Shaolin. După ce se ridică genunchiul piciorului cu care lovim, se execută lovitura dinamică cu capul piciorului.


9. Lovitura izbitoare medie (di tan tui) este un exerciţiu asemănător cu cel de mai sus, doar că de data aceasta lovitura de picior se execută cu talpa.


10. Lovitura directă de picior (zhang ti tui) este o tehnică de picior în care picior se ridică în faţă. Ca observaţie, piciorul se ţine întins, la fel şi în exerciţiile ce urmează.


11. Lovitura laterală de picior (ce ti tui) se execută ridicând piciorul lateral. Scopul e să ridicăm piciorul cât mai sus astfel încât să putem atinge palma mâinii opuse.


12. Lovitura la faţă (gua mian jiao) se aseamănă cu lovitura directă doar că se execută spre partea opusă a piciorului care loveşte.


13. Lovitura dată spre interior (ho deng tui) are ca scop lovirea palmei opuse piciorului cu care se loveşte.


14. Lovitura dată spre exterior (wai bai jiao) se aseamănă cu tehnica precedentă doar că de data aceasta lovim spre exterior.


15. Lovitura de picior din săritură (teng kong er qi jiao) este o tehnică în care se ridică genunchiul după care săritura şi lovitura se execută cu piciorul opus.


16. Lovitura de picior dată din săritură sub formă de vijelie (teng kong xuan feng jiao) este o tehnică mai complexă. Se aseamănă cu tehnica precedentă doar că după ce se face săritura se face şi o întoarcere în aer după care se execută lovitura.


17. Lovitura înălţătoare (teng kong wai bai jiao) este o tehnică şi mai complexă decât cea precedentă. Lovitura este dată tot din săritură.


18. Măturare cu piciorul (guan sao tui) este o tehnică în care la început stăm în poziţia ghemuită după care piciorul "mătură" dintr-o săritură rapidă şi revine în poziţia iniţială.

No comments:

Post a Comment