Wednesday, February 29, 2012

Spiritualitatea şi artele marţiale


Una dintre problemele moderne, mai puţin acceptate sau neacceptate deloc de către practicanţii diverselor stiluri de arte marţiale, este legătura dintre arte marţiale şi spiritualitate.
În stilurile japoneze (Budo) predomină tot felul de idei aşa zis spirituale, pe care probabil că majoritatea practicanţilor din afara Japoniei probabil nici nu le înţeleg, motiv pentru care nici nu le aplică. În schimb în stilurile de kung fu chinezeşti mai puţin accent se pune pe aceste principii.
Partea tristă, după părerea mea, este faptul că la origini artele marţiale erau concenpute doar pentru autoapărare şi nu numai, iar în zilele noastre vedem cum vechile arte s-au transformat în nişte competiţii inutile în care se duce o luptă pentru o medalie sau pentru bani.
De vină pentru această decădere sunt într-o anumită măsură şi practicanţii care nu au înţeles adevărata valoare a artelor marţiale, şi totodată vina este şi a maeştriilor sau instructorilor care cel mai probabil nu au predat stilul respectiv aşa cum trebuia, punctând doar partea sportivă a respectivului stil de luptă, iar partea spirituală au lăsat-o la o parte.
Îmi aduc aminte şi acuma, când cu câţiva ani buni înainte din curiozitate am vizitat o locaţie unde se preda Karate. Discipolii, majoritatea copii sub 12 ani, exersau ceva kata-uri, iar aşa zisul instructor vorbea la telefon fără să privească cum execută copii diversele mişcări. Plus că antrenorul nici măcar nu avea o uniformă de karate sau măcar o haină potrivită pentru activitate sportivă, ci era pur şi simplu îmbrăcat în blugi. Când am văzut acest scenariu nu m-am mirat că se degradează artele marţiale şi sunt percepute doar ca simple sporturi asemănătoare cu boxul sau cu kick-boxul.
Totuşi să nu disperăm că sunt încă maeştrii care respectă tradiţia şi ştiu ce trebuie să predeie, şi totodată sunt şi elevi silitori care înţeleg ce sunt cu adevărat artele marţiale.



Sunt multe principii în arte marţiale, ele diferă de la un stil la altul, de la o şcoală la alta. Cea mai importantă dintre toate, principiul comun la toate stilurile, este principiul non-violenţei. Fără a înţelege acest principiu practicarea artelor marţiale e inutilă. Principiul non-violenţei, care apare şi în cultele religioase, se referă la faptul că artele marţiale nu trebuie folosite pentru a face rău, ci din contra, pentru autoapărare sau apărarea altora la nevoie.
Artele marţiale sunt un mod de viaţă. Practicarea unor poziţii specifice, sau a unor mişcări fortifică organismul iar exerciţiile clasice de dezvoltare a forţei cum ar fi loviturile date la sacul de box de exemplu călesc pumnii sau picioarele, ş.a.m.d.; dacă cea ce am enumerat până acuma dezvoltă organismul sau ajută la dezvoltarea ei oare ce poate ajuta mintea sau spiritul? Exerciţiile de QiGong, sau cele meditative sunt soluţia pentru minte şi spirit. Mulţi înţeleg din asta ceva mistic sau ocult, dar nu e aşa deloc. Omul are tendinţa să judece s-au să respingă cea ce nu înţelege, iar dacă vreţi să înţelegeţi cea ce am vorbit până acuma nu pot să vă spun altceva decât să vă apucaţi de treabă şi să experimentaţi pe propria piele şi o vă vedeţi rezultatele.

Monday, February 20, 2012

Jook Wan Huen


Jook Wan Huen sau metoda care utilizează un inel este un antrenament specific Wing Chun-ului. În limba engleză se întâlneşte sub denumirea de rattan ring.
Este o metodă bună de antrenament deoarece dezvoltă reflexele şi tehnicile de bază; în practică se exersează tehnicile învăţate în cele 3 forme cu mâinile goale.








În clipul de mai jos puteţi urmări o demonstraţie al acestei metode de antrenament.

Wednesday, February 15, 2012

Wing Chun Training


Ca în oricare alt domeniu, pentru performaţă în Wing Chun e nevoie de multă muncă. Munca însemnând 3 lucruri inseparabile: durere, transpiraţie şi răbdare. Un mare înţelept chinez, Lao Tsu, spunea: "Omul puternic nu este cel care îi învinge pe alţii, ci cel care se învinge pe sine". Bineînţeles că această afirmaţie are multe interpretări, iar una dintre ele ar fi faptul că în loc să pierdem timpul cu lucruri mărunte şi inutile avem în noi ambiţia să ne antrenăm şi să inaintăm spre succes şi performanţă. Mulţi sunt plini de ambiţie la început, dar dupa 2-3 şedinţe de antrenament renunţă pentru că constată că nu sunt "apţi", febra musculară face ravagii, pumnii încep să doară după prea multe lovituri date la sacul de box, ş.a.m.d. Bineînţeles că dacă avem o astfel de gândire nu o să realizăm succesul sub nici o formă. Antrenamentul trebuie luat la modul cel mai serios, şi practicantul trebuie să înceapă de la foarte puţin la puţin, după care să treacă la mai mult. Pentru toate acestea e nevoie de răbdare şi de perseverenţă. Practicantul nu trebuie să se arunce din start în antrenamente complexe şi suprasolicitante; chiar şi un mini-antrenament de minin 30 de minute pe zi e bine pentru început.
După părerea mea practicantul prima dată ar trebui să îţi facă o condoţie fizică acceptabilă înainte să se apuce de antrenamentele mai hardcore. Asta înseamnă că pentru început trebuie să învăţăm anumite exerciţii de bază din gimnastica clasică (rostogoliri, stat în cap-mâini, etc.), însuşirea corectă a exerciţiilor de forţă în care se utilizează controlul greutăţii corpului (gen flotări, tracţiuni la bară).
Dacă stăpânim aceste chestiuni atunci după părerea mea se poate trece la antrenamente mai serioase.

Un antrenament mai complex de Wing Chun trebuie să înceapă ca orice altă activitate ce implică mişcare cu încălzirea generală. Nu neglijaţi niciodată încălzirea! Din lipsa încălzirii pot avea loc accidentări serioase, cum ar fi întinderile musculare. Încălzirea poate fi alcătuită din exerciţii uşoare de gimnastică statică, cum ar fi rotări de braţe, aplecări înainte, fandări, alergare uşoară, etc.
După încălzire ar trebui exersate unele exerciţii din cadrul gimnasticii, de exemplu exerciţii pentru dezvoltarea flexibilităţii picioarelor şi exersarea şpagatului. Deasemenea, se pot exersa şi sărituri acrobatice (roata laterală, flick-flack-uri), sau poziţii cum ar fi statul în cap sau în mâini.
După aceste exerciţii ar trebui exersate cele 3 forme cu mâinile goale: Siu Lim Tao, Chum Kiu şi Biu Tze. Dacă sunteţi avansaţi atunci se pot exersa şi formele cu arme (Lok Dim Boon Kwan şi Bart Cham Dao) şi forma manechinului de lemn (Muk Yan Chong).




După exersarea formelor puteţi exersa cu un partener diverse aplicaţii ale formelor studiate sau puteţi exersa Chi Sao.





Mai puteţi face antrenamente speciale de întărire a diverselor părţi ale corpului. Pentru asta puteţi aplica diverse lovituri de pumn la sacul de box, sau să vă lăsaţi loviţi de un partener cu pumnul în stomac de exemplu (lovituri date cu limită bineînţeles).





Se pot face diverse antrenamente clasice de forţă, cum ar fi ridicarea unei găleţi cu un baston lung, sau aplicarea unor lovituri ţinând în mâini cărămizi sau alte obiecte grele (gantere de exemplu); sau mai simplu puteţi exersa cu greutăţi, exerciţii inspirate din culturism, care pe lângă că măresc forţa dar contribuie şi la dezvoltarea masei musculare.






Se mai pot executa şi diverse exerciţii din gimnastică, de exemplu săritura la capră, sau flotări din stat în mâini.




La sfârşitul antrenamentului puteţi să faceţi uşoare exerciţii de respiraţie sau QiGong chiar, acestea având roluri de relaxare, întărire şi de înbunătăţire asupra practicantului.
Oricum ar arăta antrenamentul vostru, un lucru este important, defapt e un vechi motto chinezesc care sună cam aşa: Ca o tehnică să fie cât mai bună ea trebuie exersată de sute de ori, iar ca tehnica să fie naturală trebuie exersată de sute de mii de ori. Reflectaţi asupra acestor vorbe şi stabiliţi-vă un plan de antrenament pe măsură. Succes!

Thursday, February 9, 2012

Chi Sau


Înainte să prezint ce este Chi Sau să recapitulăm cea ce am prezentat până acuma în domeniul Wing Chun-ului.
Aşa cum probabil vă amintiţi, stilul Wing Chun cuprinde 3 Kuen-uri (Kuen=formă), Siu Lim Tau, Chum Kiu şi Biu Tze, forma manechinului de lemn (Muk Yan Chong), şi două forme cu arme: Lok Dim Boon Kwun şi Bart Cham Dao.
Pe lângă exersarea acestor forme se mai fac şi alte exerciţii suplimentare, care bineînţeles sunt de folos practicantului. Aceste exerciţii sunt exerciţii pentru dezvoltarea forţei folosind gantere de exemplu sau lovituri date la sacul de box; exerciţii pentru îmbunătăţirea vitezei; exerciţii pentru rezistenţa; exerciţii pentru mobilitate; exerciţii pentru dezvoltarea flexibilităţii; ş.a.m.d.
Una dintre principalele metode din Wing Chun în care se exersează înbunătăţirea îndemânărilor practicanţilor este Chi Sau. În traducere Chi Sau (se foloseşte şi denumirea de Chi Sao) înseamnă "Mâini lipicioase". Chi Sau se poate exersa cu o singură mână (Dan Chi Sau), sau cu ambele mâini. În cadrul antrenamentelor de Chi Sau în care sunt utilizate ambele mâini se folosesc tehnici precum Poon Sau, Kuo Sau, Lat Sau, etc., cu alte cuvinte sunt utilizate tehnicile de atac, apărare şi contrare din formele cu mâinile goale amintite mai sus.
Dacă aţi urmărit atent până aici atunci sigur aţi înţeles că Chi Sau nu este altceva decât o simulare de luptă, ba mai mult de atât, lupta este complexă astfel încât sunt folosite tehnicile studiate în cele 3 forme (Siu Lim Tau, Chum Kiu şi Biu Tze). De cele mai multe ori aceste exerciţii durează minute întregi, o să puteţi observa în clipurile de mai jos.
În clipul de mai jos puteţi observa cum arată un antrenament Dan Chi Sau.

În clipul de mai jos puteţi urmări un antrenament Chi Sau.

Monday, February 6, 2012

Bart Cham Dao


Bart Cham Dao, în traducere "Sabia celor 8 tăieri", este cea de-a doua formă cu arme din Wing Chun. Această formă utilizează două săbii scurte asemănătoare cu două cuţite şi de aceea se mai întâlneşte şi sub denumirea de Baat Jaam Do (Cuţitele cu 8 tranşe).



Tehnic vorbind, Bart Cham Dao conţine 8 secţiuni şi 8 principii de tăiere, solicitând o mai mare mobilitate. Deasemenea, forma promovează poziţionarea în faţă/în lateral, asigurând dezvoltarea pe mai departe a deplasărilor. Totodată această formă mai ajută şi la dezvoltarea forţei şi la promovarea folosirii mecanicii corpului.


Cele 8 tehnici de tăiere sunt:
1. sabia care biciuieşte;
2. sabia care retează;
3. rotirea sabiei;
4. sabia care taie;
5. sabia care alunecă;
6. înfingerea sabiei;
7. răsucirea sabiei;
8. călcarea cu sabia.

În clipul de mai jos puteţi urmări demonstraţia completă a formei Bart Cham Dao.

Thursday, February 2, 2012

Lok Dim Boon Kwun


Lok Dim Boon Kwun este prima formă care utilizează arme din cadrul Wing Chun-ului, şi anume bastonul. În traducere înseamnă "Bastonul celor 6 puncte şi jumătate" sau "Prajina de 6 poli şi jumătate".
Bastonul utilizat este din lemn şi are o dimensiune de aproximativ 8-13 picioare, denumită astfel şi prajina dragon.
Această formă are ca scop dezvoltarea forţei şi rezistenţei în braţe; deasemenea ea introduce teoria apărării celor 4 porţi utilizând 6 tehnici şi jumătate de baston. Forma de execuţie diferă puţin câte puţin la fiecare şcoală, dar tehnicile de bază sunt aceleaşi:
1. ridicarea bastonului;
2. bastonul podului lung;
3. înfingerea bastonului;
4. apărarea în şi din interior a porţii de jos;
5. apărarea porţii de sus şi din interior;
6. rotirea bastonului;
7. (1/2) înfingerea scurtă a bastonului.

Mai jos puteţi urmări execuţia formei: