Thursday, February 9, 2012

Chi Sau


Înainte să prezint ce este Chi Sau să recapitulăm cea ce am prezentat până acuma în domeniul Wing Chun-ului.
Aşa cum probabil vă amintiţi, stilul Wing Chun cuprinde 3 Kuen-uri (Kuen=formă), Siu Lim Tau, Chum Kiu şi Biu Tze, forma manechinului de lemn (Muk Yan Chong), şi două forme cu arme: Lok Dim Boon Kwun şi Bart Cham Dao.
Pe lângă exersarea acestor forme se mai fac şi alte exerciţii suplimentare, care bineînţeles sunt de folos practicantului. Aceste exerciţii sunt exerciţii pentru dezvoltarea forţei folosind gantere de exemplu sau lovituri date la sacul de box; exerciţii pentru îmbunătăţirea vitezei; exerciţii pentru rezistenţa; exerciţii pentru mobilitate; exerciţii pentru dezvoltarea flexibilităţii; ş.a.m.d.
Una dintre principalele metode din Wing Chun în care se exersează înbunătăţirea îndemânărilor practicanţilor este Chi Sau. În traducere Chi Sau (se foloseşte şi denumirea de Chi Sao) înseamnă "Mâini lipicioase". Chi Sau se poate exersa cu o singură mână (Dan Chi Sau), sau cu ambele mâini. În cadrul antrenamentelor de Chi Sau în care sunt utilizate ambele mâini se folosesc tehnici precum Poon Sau, Kuo Sau, Lat Sau, etc., cu alte cuvinte sunt utilizate tehnicile de atac, apărare şi contrare din formele cu mâinile goale amintite mai sus.
Dacă aţi urmărit atent până aici atunci sigur aţi înţeles că Chi Sau nu este altceva decât o simulare de luptă, ba mai mult de atât, lupta este complexă astfel încât sunt folosite tehnicile studiate în cele 3 forme (Siu Lim Tau, Chum Kiu şi Biu Tze). De cele mai multe ori aceste exerciţii durează minute întregi, o să puteţi observa în clipurile de mai jos.
În clipul de mai jos puteţi observa cum arată un antrenament Dan Chi Sau.

În clipul de mai jos puteţi urmări un antrenament Chi Sau.

No comments:

Post a Comment