Sunday, February 3, 2019

Obstacolele în practica artelor marțiale

"Dorinţa este cheia pentru motivaţie, dar hotărârea şi angajamentul de a urmări atingerea obiectivului este cel care-ţi va permite să atingi succesul pe care-l cauţi." - Mario Andretti

Cei care practică arte marțiale, sau sunt pasionați de oricare alt domeniu, sau de vreun hobby, sunt 100% convins că sunt conștienți de faptul că în oricare dintre aceste domenii apar tot felul de obstacole cu timpul. În acest articol o să încerc să prezint principalele obstacole întâlnite în practicarea artelor marțiale. Despre aceste obstacole am citit nenumărate cărți, le-am observat la alții, dar cel mai important este faptul că marea majoritate dintre ele le-am trăit pe propria piele. Cele enumerate aici în articol țin doar de domeniul artelor marțiale. Cum spune și citatul de la început, pentru atingerea oricărui obiectiv cheia spre reușită și succes este dorința, după care se naște motivația și restul vine de la sine. Dorinţa este cheia către motivaţie, dar determinarea şi perseverenţa să atingi o anumită ţintă - determinare să fii mereu excelent - sunt căile care te vor ajuta să ajungi la victorie, așa spunea Mario Andretti într-un alt citat celebru.
Iată deci care sunt aceste obstacole care ne pot împiedica în calea noastră spre reușită:

1. Nehotărârea și neîncrederea în forțele proprii. Acest fenomen apare în general la început, înainte de practica propriu zisă. Am experimentat asta și eu când eram copil. Vroiam să merg la cursuri de karate, dar ceva totuși mă bloca. Acel ceva era frica de a face ceva ce nu făcusem până atunci și neîncrederea în propriile mele forțe și puteri.
2. Dezorganizarea. Aceasta se referă la stilul de viață haotic, dezorganizat și la antrenamentul total neorganizat. O "pasăre de noapte" e logic că nu are suficient timp pentru odihnă, iar un plan de antrenament neglijat normal că nu o să ducă la rezultate bune. De exemplu în loc să faci 5 antrenamente de calitate pe săptămână, tu faci una sau două, așa pe fugă, stând mai mult cu ochii pe telefon. Un astfel de antrenament dezorganizat nu o să ducă niciunde din păcate.
3. Antrenamentele de proastă calitate. Un antrenament poate să fie de calitate bună sau nu. De exemplu când ești conștient de faptul că ești în stare să faci 10 tracțiuni, dar tu totuși faci doar 5, atunci ce se mai poate spune? Când ai suficient timp la dispoziție ca să faci un antrenament de o oră să zicem, dar tu totuși faci vreo 30 de minute doar, atunci din nou ce putem spune? Un antrenament de calitate proastă duce la rezultate de calitate proastă.
4. Lenea. Din păcate lenea este un fenomen sau mai bine zis o stare destul de comună speciei noastre. Este o stare negativă și distructivă în același timp. Din cauza lenei pierdem foarte mult timp prețios, timp în care am putea realiza ceva măreț și constructiv. În cazul de față, oare peste câte zile de antrenament am sărit din cauza lenei?
5. Lipsa de motivație. Această stare este probabil mai dăunătoare decât lenea. Când dispare motivația, practicantul e pe cale să-și piardă scopul, își neglijează antrenamentele din simplul fapt că nu le mai vede rostul și pur și simplu nu are nici un chef să le mai facă. Lipsa de motivație în viață duce spre stări letargice și depresive, iar de aici nu mai are rost să spun încotro ne îndreptăm. Personal, când simțeam că îmi pierd motivația, mă uitam la filme vechi cu Jackie Chan. După ce le vizualizam simțeam că se aprinde nou nou flacăra speranței pentru antrenamente motivante. Sunt sigur că fiecare om are o astfel de tehnică prin care își poate reaprinde focul motivațional.
6. Timp insuficient. Acesta este fenomenul cel mai des întâlnit în zilele noastre. Nimeni nu are timp pentru nimic. Nu mai avem timp suficient nici măcar pentru noi înșine. Vrem dar nu dorim cu adevărat. Ne luptăm dar nu ne zbatem. Trăim dar nu trăim cu adevărat. Și atunci care e soluția? Organizarea. Tot ce trebuie să facem e să ne resetăm și să o luăm de la capăt, doar că de data asta să fim mult mai organizați. Doar așa putem avea suficient timp la dispoziție, atât pentru antrenament cât și pentru altceva, cu alte cuvinte pentru noi înșine.
7. Femeile. Da! Ai citit bine! Chiar am scris cuvântul femeie. Pentru un bărbat heterosexual, practicant de arte marțiale, o femeie poate să fie un mare pericol. E un pericol mai mare decât orice altceva, femeia poate fii cea mai mare distragere. Pentru bărbat ceea mai mare slăbiciune este femeia. O femeie te poate distrage de la practică, îți poate influența mintea, îți poate schimba comportamentul. Bărbatul fiind slab, imatur din punct de vedere emoțional, insuficient de evoluat pe plan spiritual, va face marea greșeală: va acorda femeii tot timpul lui, iar prin asta își va neglija practica și antrenamentul. Vorbesc aici atât din experiența altora și din cele observate în jur, cât și din propria experiență. Din cauza asta, marii maeștrii de altă dată, își învățau elevii să se țină departe de femei dacă nu sunt suficient de pregătiți să le întâmpine pe acestea.

No comments:

Post a Comment