Tuesday, January 17, 2012

Biu Tze


Biu Tze sau Bue Gee este cea de-a treia şi ultima formă cu mâinile goale din Wing Chun. Biu Tze în traducere înseamnă "Degetele care străpung". Forma a primit această denumire deoarece dezvoltă diverse tehnici în cure nu pumnii sunt utilizaţi ci degetele, şi de aceea aplicaţiile acestei forme trebuie, sau ar trebui, utilizate doar în momentele de autoapărare în care miza este viaţa sau când nu mai este altă scăpare. Multă vreme, Biu Tze era o formă considerată periculoasă din cauza aplicaţiilor practice, motiv pentru care forma era cunosctuă în totalitate doar de maeştri; iar studenţii care ajungeau să studieze Biu Tze, maeştrii le predau o formă modificată, care avea ca scop derutarea practicantului de la forma originală, astfel încât să nu aplice greşit aplicaţiile acesteia.
Din punct de vedere tehnic, Biu Tze este o îmbinare a celorlalte două forme. Dacă Siu Lim Tau dezvoltă forma statică şi echilibrul, iar Chum Kiu dezvoltă controlul forţei statice în mişcare , Biu Tze combină cele două concepte astfel încât atunci când pierzi linia de centru, să fi capabil să te aperi eficient în continuare şi să recâştigi linia de centru.
Spre deosebire de celelalte forme, Biu Tze introduce tehnici ca degetele care străpung (Bue Gee), ochiul phoenix-ului şi laba de leopard, urmărind antrenarea şi dezvoltarea forţei degetelor. Aceste chestiuni au fost inspirate din stilul Shaolin, care are ca scop antrenarea şi dezvoltarea tuturor părţilor corpului, astfel încât fiecare regiune devine o armă naturală, dar despre asta o să vorbim mai târziu când o să prezint stilul Shaolin.
Deasemenea, Biu Tze introduce pasul rotit (Huen Ma), ca formă de deplasare dar şi ca tehnică de secerare. Pe lângă asta mai învaţă şi cum trebuie folosit cotul pentru a controla adversarul, dezvoltă capacitatea de a atata continuu şi divers, introduce lupta la sol şi conţine mişcări capcană.
Mai pe scurt spus, Biu Tze dă un nou înţeles Wing Chun-ului. Studierea acestei forme cu seriozitate face ca celelalte, Siu Lim Tau şi Chum Kiu, să fie înţelese în totalitate. În clipul de mai jos puteţi urmări cum arată forma completă, demonstraţie făcută de Marele Maestru Yip Chun.

2 comments:

  1. Tipul asta a fost profesorul lui Bruce Lee?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu, Yip Chum e fiul lui Yip Man, acesta din urma a fost profesorul lui Bruce Lee. :)

      Delete