Friday, January 6, 2012

Wing Chun Kung Fu


Un stil de Kung Fu foarte cunoscut în zilele noastre este Wing Chun. Înainte de a prezenta această metodă de luptă, aş vrea să precizez că după părerea mea Wing Chun-ul este cea mai bună modalitate pentru autoapărare, şi o să înţegeţi dacă citiţi mai departe.
Originile Wing Chun-ului nu sunt destul de clare. Teoria oficială spune că cea care a inventat stilul a fost o călugăriţă pe nume Ng Mui, care apoi şi-a transmis mai departe învăţăturile unei discipole pe nume Yim Wing Chun. Aceasta, mai târziu a predat mai departe stilul soţului ei, Leung Bok Cho. Ca semn de recunoştinţă, Leung Bok Cho după ce a perfecţionat stilul, i-a dat numele soţiei şi anume Wing Chun Kuen, care în traducere înseamnă Boxul frumoasei primăveri.
Aceasta este doar una dintre multele legende despre originile Wing Chun-ului. O altă legende susţine că stilul a fost defapt perfecţionat în templul Shaolin.
Despre perioada ce a urmat după Yim Wing Chun şi Leung Bok Cho nu se ştie aproape nimic. Acum în jur de 100 de ani în urmă a fost semnalat un maestru din oraşul Foshan, provincia Canton, pe nume Leung Jun. El împreună cu cei doi fii, Leung Bak şi Leung Chuen. Un rival al familiei, pe nume Chan Wah vroia cu orice preţ să înveţe stilul şi mereu spiona maestrul în timp ce îşi preda tehnicile fiilor lui. După o vreme, Leung Jun s-a răzgândit şi l-a acceptat pe Chan Wah ca discipol, însă i-a predat o versiune modificată a Wing Chun-ului pentru a nu putea concura cu fii lui. După moartea maestrului şi a lui Leung Chuen, Chan Wah l-a alungat din oraş pe Leung Bak şi astfel a devenit marele maestru. Se spune că Chan Wah a avut 11 discipoli, ultimul dintre aceştia a fost renumitul Yip Man (despre el o să vorbesc mai detaliat în următoarea postare). Se spune că Yip Man a studiat 4 ani cu Chan Wah, iar după moartea acestuia a plecat în Hong Kong, unde l-a întâlnit pe Leung Bak de la care a învăţat stilul original. Întors inapoi în Foshan, Yip Man şi-a învins toţi superiorii şi astfel a devenit Marele Maestru al Wing Chun-ului.

Ca aspect Wing Chun-ul se caracterizează prin mişcări rapide, distanţă mică între combatanţi, şi nu în final scoaterea acestui din luptă cât mai repede. Accentul se pune pe rapiditatea şi mobilitatea cât mai bună a braţelor, bineînţeles că şi picioarele îşi au rolul.

Din punct de vedere tehnic Wing Chun-ul conţine 3 forme cu mâna goală, forma manechinului de lemn şi două forme cu arme (baston şi cuţite fluture), iar stilul de execuţie diferă uşor de la o şcoală la alta.

Siu Lim Tao, în traducere "Micile gânduri", este prima formă cu mâna goală. Tehnic vorbind, Siu Lim Tao este alfabetul Wing Chun-ului, ea conţine mişcările de bază. Forma conţine 3 părţi, toate executate static şi introduce forme de atac simple cât şi metode de apărare. O prezentare a formei Siu Lim Tao o să fie făcută într-o altă postare, la fel şi celelalte forme o să fie prezentate mai detaliat cu explicaţii complete.


Chum Kiu, cea de-a doua formă, în traducere înseamnă "Căutarea podului". Semnificaţia stilului e mai mult profundă şi se referă la atingerea unei stări de înaltă ţinută morală. Dar Chum Kiu este o formă, şi asta înseamnă că îşi are aplicaţiile din punct de vedere tehnic. Introduce primele tehnici de picior, tehnici de paşi (pivotare, pas de urmărire şi pas în spate), precum şi diverse tehnici de atac sau de apărare.


Biu Tze (în unele stiluri mai apare şi sub numele de Bue Gee) este a treia formă cu mâna goală. În traducere înseamnă "Degetele care străpâng". Aşa cum îi spune şi numele în traducere, Biu Tze este o formă care se bazează mai mult pe tehnici executate cu cotul şi cu degetele. Această formă este un fel de îmbinare a primelor două, dar cu un set de tehnici noi. Aceste tehnici ar trebui folosite numai în situaţii critice, situaţii în care nu este altă scăpare decât utilizarea unei tehnici care poate cauza daune serioase adversarului şi în cel mai rău caz moartea acestuia. Din acest motiv multă vreme forma era ţinută în secret şi doar maeştrii o stăpâneau.


Muk Yan Chong, sau "Forma manechinului de lemn", este într-un fel sau altul a patra formă unde sunt perfecţionate primele 3 cu ajutorul manechinului de lemn. Braţele acestuia sunt comparate cu braţele umane şi astfel se aplică tehnicile. Forma cuprinde în total 116 mişcări dintre care 108 sunt de braţ iar 8 de picior.







Lok Dim Boon Kwun este forma bastonului din Wing Chun. În comparaţie cu forma bastonului din stilul Shaolin, forma bastonului din Wing Chun se execută fără utilizarea mişcărilor acrobatice, se execută static.





Bart Cham Dao, forma "Cuţitelor fluture" sau "Sabia celor 8 tăişuri". Această formă conţine mai multe variante de tăiere, în diverse direcţii, utilizând cuţitele pentru apărare cu pas înapoi sau pentru atac cu pas înainte.

No comments:

Post a Comment