Monday, January 30, 2012

Muk Yan Chong


Muk Yan Chong (mai apare şi sub denumirea de Muk Yan Jong) în traducere înseamnă "forma manechinului de lemn". Această formă, care într-un fel este cea de-a patra formă cu mâinile goale din Wing Chun, se practică pe un manechin de lemn, care nu este altceva decât un stâlp gros de lemn cu 3 braţe şi un picior montată pe un cadru cu amortizoare şi reprezentând un oponent uman. Deși acesta este o reprezentare a unui oponent uman, ea nu reprezintă întruchiparea unui inamic fizic, dar mai degrabă a unuia energetic. Practica pe manechinul de lemn țintește către rafinarea înțelegerii practicantului a unghiurilor, pozițiilor, și a pașilor precum și a tehnicii de dezvoltare maximă a forței corporale. În această fază are loc înțelegerea completă a formelor precedente și aplicația acestora ca un tot indestructibil.



Din punct de vedere tehnic, Muk Yan Chong conţine 108 tehnici de braţ şi 8 metode de a lovi cu picioarele, structurat în 10 seturi, dar divizat conceptual în 2 jumătăţi de la 1 la 60 şi de la 60 la 116. Prima jumătate conţine tehnici şi combinaţii din Siu Lim Tau şi Chum Kiu, iar a doua parte conţine tehnici din Biu Tze.
Lucrul la manechinul de lemn dezvoltă folosirea corectă a forţei, corectează şi ajută la obţinerea corectă a liniei de centru, dezvoltă coordonarea braţelor cu picioarele, întăreşte braţele şi dezvoltă fluiditatea şi continuitatea în mişcări.


Şi într-un final în clipul de mai jos puteţi urmări demonstraţia completă a formei.


Pentru a înţelege mai bine ordinea mişcărilor şi poziţiile urmăriţi clipul de mai jos.


În clipul de mai jos puteţi urmări demonstraţia completă a Marelui Maestru Yip Man:

No comments:

Post a Comment