Tuesday, January 10, 2012

Siu Lim Tao


Siu Lim Tao, în traducere "Micile gânduri" este prima formă cu mâinile goale din Wing Chun. Se mai poate întâlni şi sub denumirile de Sil Lim Tao, Siu Lim Tau, Sil Lum Tao, etc; indiferent de denumire, forma este în general aceeaşi, eventual pot apărea mici modificări la execuţie în funcţie de maestrul care predă. Denumire formei este semnificativă şi are ca scop ghidarea practicantului pe calea corectă de practică.
Din punct de vedere tehnic, Siu Lim Tao reprezintă "alfabetul" Wing Chun-ului, conţinând tehnici de braţ elementare, principii fundamentale de luptă şi îndemânări de bază. Comparativ, putem spune că Wing Chun este un copac mare, iar Siu Lim Tau e rădăcina copacului.

Principiile care se regăsesc în această formă sunt:
- principiul fluidităţii în mişcare;
- economia de forţă şi energie;
- principiul liniei de centru;
- principiul coborârii coatelor pentru a proteja coastele.

Siu Lim Tau cuprinde 3 părţi, toate executate static şi din poziţia neutră. Tehnicile executate sunt doar de braţ, atât ofensive cât şi defensive. Ca observaţie, forma de execuţie este simetrică, asta înseamnă că execuţia începe întotdeauna cu mâna stângă/sau pe partea stângă, iar apoi se continuă cu mâna dreaptă; la fel se execută şi celelalte forme. Rolul poziţiei neutre este acela de a fortifica şi de a întării picioarele.
Prima parte a mişcării se execută lent, asemănător cu exerciţiile de QiGong. Rolul acestei forme de execuţie este acela de a calma mintea şi trupul din punct de vedere mental şi să pregătească practicantul pentru următoarele execuţii ale mişcărilor, iar din punct de vedere tehnic executarea lentă a mişcărilor ajută practicantul să însuşească şi să înveţe execuţia corectă a tehnicilor de braţ.
În continuare, partea a doua şi a treia se execută cu viteză mărită, obişnuid astfel practicantul cum să reacţioneze în situaţie de luptă, câtă forţă în executarea tehnicilor să folosească.

Mai jos, am introdus o imagine unde puteţi observa cum arată Siu Lim Tao, iar sub imagine este un clip unde Marele Maestru Yip Chun demonstrează forma completă Siu Lim Tao.



No comments:

Post a Comment