Sunday, January 8, 2012

Marele Maestru Yip Man


Marele Maestru Yip Man s-a născut în data de 14 octombrie 1893 într-o familie înstărită de negustori din Foshan.
El şi-a început studiul în Wing Chun Kung Fu în anul 1899, în casa familiei sale, cu Maestrul Chan Wah Shun.
După moartea acestuia, a continuat studiul cu Ng Chung So ( 1905-1907). În timpul studiilor pe care la face la Colegiul Sf. Stefan din Hong Kong îl cunoaşte pe Leung Bik, al doilea fiu al Marelui maestru Leung Jon împreună cu care studiază încă 4 ani de zile.
Între anii 1914-1937 Yip Man a lucrat în armată şi în forţele de poliţie. S-a căsătorit cu Cheung Wing Sing, şi a avut 4 copii: doi fii, Yip Chun şi Yip Ching şi două fice, Yip Ar Sum şi Yip Ar Woon. În această perioadă faima lui de expert în Kung Fu a crescut în provincie dar totuşi el nu a acceptat nici un elev.
În urma invadării Chinei de către Japonia (1937) este instaurat la conducere un guvern marionetă. În această perioadă Yip Man a devenit foarte sărac din cauza refuzului său de a colabora cu noile autorităţi. În această conjunctură între anii 1941 şi 1943 el începe să predea stilul Wing Chun.
Între anii 1945-1949 după capitularea Japoniei începe o perioadă foarte plină din punct de vedere profesional astfel încât Yip Man renunţă a preda Wing Chun.
La venirea puterii comuniste în China el se refugiază împreună cu familia sa la Hong Kong pierzând toate bunurile sale din China. Aici la vârsta de 56 de ani este nevoit să înceapă o nouă viaţă. Cu ajutorul lui Lee Man începe predarea Wing Chun Kung fu. În această perioadă are foarte mulţi elevi devenind unul din cei mai respectaţi maeştri din acea zonă. Provocări şi lupte de stradă la care au participat el şi elevii săi au adus o reputaţie deosebită pentru stilul Wing Chun în acea perioadă. Elevii săi participau deseori la lupte desfăşurate în semilegalitate, fără reguli, fără protecţii, pentru a-şi verifica abilităţile. După cum spunea Yip Man adeseori, "Adevăratul Kung Fu se vede în lupta liberă".
Aceste întreceri se desfăşurau deseori pe alei lăturalnice iar învingătorul era cel ce părăsea ringul improvizat pe propriile-i picioare. În această atmosferă a reuşit stilul să-şi dobândească renumele de care se bucura şi astăzi.
Yip Man moare în casa sa din strada Tong Choi în data de 1 Decembrie 1972. Avea 79 de ani.


În clipul de mai jos puteţi urmări cum executa Yip Man formele Siu Lim Tao şi Chum Kiu.


Pe lângă aceste date vă aduc la cunoştinţă că sunt şi filme despre viaţa lui Yip Man. Despre cel mai de succes film puteţi citi mai multe informaţii aici.


Unul dintre cei mai buni studenţi ai lui Yip Man a fost celebrul Bruce Lee. Acesta a reuşit atât de bine să perfecţioneze stilul încât şi-a creat propriul stil de luptă, pe nume Jeet-Kune-Do. Ultimul student al lui Yip Man a fost marele Leung Ting, actualul Mare Maestru al Wing Chun-ului. Pe lângă Leung Ting, unul dintre cei care poartă titlul de mare maestru este fiul lui Yip Man, pe nume Yip Chun.

No comments:

Post a Comment