Monday, January 2, 2012
Despre QiGong
Aşa cum probabil aţi observat, ceea ce am prezentat până acuma a fost de pură cultură generală despre arte marţiale. Asta mi-am şi propus: să prezint prima dată noţiuni de cultură generală despre arte marţiale sau despre istoria lor, iar apoi să trec la noţiuni teoretice, tehnică şi antrenamente.
Una dintre cele mai vechi arte ale culturii chineze este QiGong-ul (se pronunţă ci cung), cu o vechime de aproape 5000 de ani.
Cuvântul QiGong se compune din qi, care este energia internă, iar gong înseamnă îndemânare, abilitate, măiestrie sau antrenament. Cu alte cuvinte, o traducere a QiGong-ului pe înţelesul tuturor ar fi îndemânarea sau abilitatea de a controla energia internă. În una dintre cele mai vechi cărţi al Chinei Antice, Huang Di Neijing (Tratatul de Medicină Internă al Împăratului Galben) se subliniază următoarele 3 etape pentru perfecţionarea QiGong-ului:
- exersarea mentală, cu alte cuvinte cultivarea şi înţelegerea principiilor legate de existenţă, natură şi univers;
- exersarea respiraţiei, cu ajutorul unor tehnici care au ca scop calmarea întregului organism şi al minţii (tehnici pe care o să le prezint într-o altă postare);
- menţinerea condiţiei fizice, care se realizează prin antrenamente care să dezvolte toate abilităţile practicantului (viteză, mobilitate, forţă, etc.).
Una dintre cele mai importante principii din QiGong este principiul Yin-Yang. Acest principiu stă la baza medicinei chinezeşti şi într-o anumită măsură influenţează şi kung fu-ul. Ca o traducere a yin-yang-ului ar putea fi "pozitiv-negativ", "negru-alb", "bărbat-femeie". Chinezii antici au descoperit că orice element al universului are un opus, un opus cu care trebuie să fie în armonie şi împreună să convieţuiască. Astfel, şi corpul uman are aspecte yin şi aspecte yang, cum este de exemplu căldura emanată de corpul nostru când ne este frig (aspect yang), iar umezeala emanată de corp în timp ce ne este cald (aspect yin). Pentru o bună armonie, cele două energii trebuie să fie în armonie.
QiGong-ul se împarte în două categorii: QiGong-ul Activ (Dong Gong) şi QiGong-ul Pasiv (Jing Gong).
QiGong-ul Activ implică mişcări lente, la fel ca Tai Chi-ul. Pe lângă că relaxează organismul şi îmbunătăţeşte sănătatea, QiGong-ul Activ poate fi aplicat şi pentru îmbunătăţirea performanţelor legate de arte marţiale. De exemplu în cadrul stilului Shaolin sunt o sumedenie de exerciţii de QiGong care după o lungă practică zilnică întăresc corpul atât de tare încât după aceea poate rezista fără nici o problemă la diverse tipuri de lovituri, unele dintre ele chiar mortale pentru omul neantrenat.
QiGong-ul Pasiv constă în exerciţii meditative. Partea exterioară a trupului stă nemişcată, dar conştiinţa este dirijată şi simţită în diferite zone ale corpului, prin respiraţie, prin imagerie sau prin amândouă.
În postările ce vor urma o să prezint câteva dintre principalele forme şi exerciţii de QiGong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment