Monday, May 6, 2013

Marea evadare

"Tot ce este cu adevărat măreţ este creeat de individul care poate lucra în libertate." - Albert Einstein



Se spune că omul cât trăieşte învaţă. Foarte adevărat! Dar oare care e rostul? Care e scopul tuturor lucrurilor? V-aţi întrebat vreodată? În viaţă, fiecare om, indiferent cât de materialist, fundamentalist sau indiferent ar fi, are un moment în care se aşează şi începe să reflecteze şi să îşi pună întrebări în gând.
Omul se întreabă de unde provine, care e menirea lui, încotro se îndreaptă, oare e corectă doctrina în care crede, ş.a.m.d. Cu toate acestea omul caută evadarea. Oare ce este evadarea? O să încerc să o explic folosind un alt citat:

"Când, în curgerea lucrurilor, ne scoatem capul nemulţumiţi şi ne trezim răzvrătiţi din beţia fiinţării, încercarea de evadare ne împinge spre negarea timpului." - Emil Cioran

Evadarea este deci lăsarea în urmă a amintirilor, a lucrurilor, şi se poate spune că într-un fel sau altul este reînceperea unei vieţi noi, într-o anumită măsură.
Această idee a fost foarte bine realizată în filmul Into the wild. Povestea filmului este despre un tânăr pe nume Christopher McCandless care după absolvirea universităţii îşi abandonează toate posesiile materiale, lasă în urmă totul şi pleacă spre Alaska pentru a trăi restul vieţii sale singur în sălbăticie; de-a lungul călătoriei interacţionează cu fel de fel de oameni care îi modelează caracterul şi viaţa pe viitor. O idee foarte interesantă, recomand filmul tuturor.



Revenind la articol putem spune că fiecare dintre noi avem momente în care dorim să lăsăm în urmă trecutul, amintirile, şi chiar şi prezentul. Vrem uneori să începem totul de la început, doar că nu întotdeauna este aşa de uşor. În concluzie se poate spune că evadarea are ca scop reînnoirea nostră, sau renaşterea noastră. Sau poate că e doar un gând ce apare pe moment? Nu prea îmi vine să cred.

No comments:

Post a Comment