"Odată ce ceva devine pasiune, motivaţia este acolo." - Michael Schumacher
Ce anume ne motivează? Ce ne stimulează? Ce este acel ceva ce ne face umani? Când apare empatia? Cum putem să facem să apară empatia? Cum o putem scoate la lumină din adâncurile umbrelor noastre mentale? Și astfel de întrebări putem să tot punem, dar oare răspunsuri putem să găsim la ele? Herbert Harris în Cele 12 legi universale ale succesului spune următoarele: "Motivaţia este inteligenţa care se identifică cu cele mai profunde sentimente asociate gândurilor tale. Acestea reprezintă aspectul subconştient al fiecărui gând conştient". Unii s-au străduit să scrie cărți întregi pe tema aceasta, iar alții care n-au scris nimic și nici n-au citit vreodată despre aceste lucruri și totuși le-au putut pune în practică mult mai bine și mult mai eficient.
Cel mai important lucru în viața oamenilor este acela că oamenii trebuie să aibe ocupație. Trebuie să fie ocupați cu ceva, iar acel ceva să producă stimulare. Odată cu stimularea apare și motivația. Mulți oameni când își pierd slujba, familia, sau orice altceva pur și simplu se destramă, cad pe jos precum piesele de domino. Cel mai ușor e să cazi, dar cel mai greu e să te ridici.
Cu toate acestea, nu sursa externă trebuie să fie sursa de inspirație. Adevărata noastră natură se află adând în interiorul nostru. Acolo sunt toate răspunsurile pe care le căutăm de atâta vreme. Ceea ce se petrece în exterior trebuie doar să declanșeze aceea scânteie care mai departe să aprindă focul. Exteriorul este doar vârful creionului ascuțit ce urmează să puncteze iar apoi să traseze linia de start; începând de la acel punct de dinaintea liniei putem vorbi despre interior, de starea noastră adevărată. Acolo se declanșează totul. Exteriorul fiind doar un stimulent, un fel de declanșator, mai departe odată cu adevărata noastră natură, redescoperirea sinelui, apare și motivația și starea de bine.
Cu toate acestea, totuși trebuie mai întâi să căutăm în exterior acel ceva ce să ne îndrepte spre interior, spre sinele nostru. Interiorul nu poate funcționa fără exterior, și invers. Cele două părți trebuie să lucreze împreună pentru o bună reușită. Și să nu uităm cel mai important aspect: aceste două laturi sau părți, interiorul și exteriorul, se influențează reciproc.
Dar totuși ce anume stimulează și motivează oamenii să facă ceea ce fac? Ce anume împinge un sportiv să nu renunțe niciodată? De ce anume este motivat un părinte care este capabil să treacă și prin foc pentru binele copilului său? Răspunsul este simplu. Această stare internă, motivația, este declanșată din exterior, de un stimulator. Un sportiv de exemplu este mult mai motivat când alții îl apreciază și îl susțin, decât atunci când îi mulțumit de el însuși în intimitatea lui. Un părinte se simte motivat când vede în ochii copilului bucuria, aceea bucurie care practic el ca părinte a creat. Toate aceste stimulatoare externe produc motivația internă. Așa se explică în mare parte totul. Mama care-și cumpără copilului ei ceva bun, de care copilul se bucură foarte mult, va fi probabil mult mai fericită decât copilul. Văzând în ochii acelui copil aceea bucurie inocentă și sinceră, mama o va simți cu un efect dublu. Nu degeaba spunea Isus că e mai bine să dai decât să primești. În acest mod se poate explica faptul că părinte este capabil de sacrificii mari pentru binele copilului. Făcând un bine altora, în același mod îți faci de fapt și ție un bine. Asta este tot!
Cu aceeași intensitate de bucurie se poate manifeste și un banal de "Like" primit pe Facebook pentru o poză sau pentru cine știe ce postare. În cazul unui sportiv, scriitor, sau orice fel de artist, care își arată abilitatea sau creația pe Facebook, o astfel de apreciere poate însemna foarte mult. Nici nu vă puteți imagina cât de mult înseamnă acel buton albastru cu acel degețel arătând respectuos semnul de la "foarte bine" când îl primești la ceva postare în care să îți arăți rezultatul muncii și al efortului depus. Acel banal buton e stimulatorul extern care provoacă mai departe motivația la nivel intern.
Din cauza asta avem pasiuni, de asta ne place să facem ceea ce facem. Suntem apreciați, suntem iubiți pentru asta și nu în ultimul rând iubim să facem asta. Și nu e vorba de venit sau de ceva material, pur și simplu de o formă superioară de plăcere. De asta suntem stimulați, indiferent că suntem părinți, indiferent că suntem artiști, indiferent că suntem sportivi. Ceva ne stimulează din exterior și asta ne motivează la nivel interior. Despre asta e vorba prieteni!
No comments:
Post a Comment