Friday, June 25, 2021

Aparențele înșeală

"Aparenţele nu înşeală, aparenţele acoperă." - Dorel Schor

De multe ori se întâmplă să ne lovim de diferite situații, iar în acele situații întâmpinăm tot felul de ramificații ale situațiilor. Lucrurile niciodată nu sunt ceea ce par, iar în spatele fiecărei acțiuni există un scop bine stabilit, indiferent din ce unghi am privi problema. Vorbind la modul sarcastic, oamenii nu leagă prietenii ci mai degrabă conexiuni, sau alianțe. Cei mai buni prieteni pot deveni cei mai mari dușmani, sau invers. Deci, în fond e vorba de interese, alianțe și câștig, atât la nivel de instituții cât și la simplul nivel personal. Aparențele înșeală.
În orice perioadă a vieții tale poți întâlni un om care la prima vedere să pară că e un înger trimis din ceruri. Acel om poate să-ți fie cea mai mare binecuvântare, ai crede, dar trecerea timpului va dezvălui adevăratele sale scopuri și intenții. Nu vreau să se înțeleagă greșit, căci nu vreau să demonstrez nicidecum că toți oamenii buni sau cu intenții bune la prima vedere au scopuri meschine sau diabolice. Nu, există și oameni de treabă, categoric. Dar, se poate întâmpla ca un om bun la prima vedere să fie exact opusul a tot ceea ce pretinde a fi sau a tot ceea ce credeam noi despre el. Aparențele înșeală.
Putem vedea tot felul de oameni pe stradă, prin metrou, tren, autobuze, etc. Unii sunt îmbrăcați într-un fel, alții altfel, unii par veseli, alții triști, ș.a.m.d. Ceea ce trebuie să știm este faptul că fiecare dintre aceste persoane de pe străzi sau de oriunde altundeva își duc luptele zilnice cu existența, fiecare în felul lui propriu. Nimeni nu trăiește acea viață fericită, iar de cele mai multe ori oamenii pe care i-am crede că sunt bine au cele mai mari probleme. Istoria ne arată concret cum că cele mai mari atrocități le-au încasat oamenii nevinovați mai tot timpul. Un om care zâmbește și care pare vesel sau glumeț, poate că doar încearcă cumva să-și mascheze tristețea, jucând teatru și astfel inducând interlocutorii în eroare. Și tot istoria ne arată cum cele mai mari cazuri de depresie în rândul celebrităților au avut loc la acele persoane despre care publicul nici nu ar fi bănuit una ca asta. Actori de comedie precum Robin Williams sau Chris Farley au avut un sfârșit tragic datorită depresiei. Și când ne gândit la filmele comice în care au jucat... Chester Bennington de exemplu, fostul vocalist al trupei Linkin Park, este un alt astfel de exemplu. După cum spuneam, în spatele unui zâmbet de multe ori se ascunde o tristețe colosală. Aparențele înșeală.
Sunt oameni care încearcă să ajute pe alții, care practic și-ar da și haina de pe ei nevoiașilor. Acești oameni cum văd că e o problemă sau ceva, în secunda a doua au și sărit în ajutor. Ce anume determină un astfel de comportament cavaleresc? Ce motivație specială au acești oameni? De cele mai multe ori, aceste persoane își ignoră aproape în totalitate problemele lor, sau le neglijează, sau pur și simplu le ascund de văzul lumii. Și totuși sunt primii care intervin când alții au o problemă. Și culmea paradoxului este faptul că de cele mai multe ori totuși ei nu sunt ajutați, ci mai degrabă ignorați. Și cu toate acestea nu le pasă, sau reușesc cumva să arate că nu le pasă, ajutând în continuare pe cei aflați la nevoie. Tind să cred că astfel de persoane, la rândul lor nu au primit prea multă atenție de la alții, și ajutor nici atâta, astfel încât ei încearcă să salveze probabil și pe alții de la starea îngrozitoare de abandon sau de ignorare totală din partea celorlați. Mereu există un factor psihologic în spatele acțiunilor, chiar și a celor bune. Dar sunt totuși și excepții, căci există oameni cu principii solide, care urmează diverse religii, doctrine spirituale sau filozofice și astfel se formează crezul lor în forța binelui. Mai repet o dată, deci, aparențele înșeală.
Când vine vorba de relații interumane, atunci se manifestă iarăși un fenomen interesant. Când două persoane se cunosc, în special când sunt de sex opus, atunci apare această dorință de a impresiona. Fiecare încearcă atunci să-și scoată cea mai bună versiune posibilă, astfel încât celălalt să rămână fără cuvinte și cu o părere cât mai bună. E ca și cum cei doi ar face cumva întrecere, miza fiind cucerirea inimii celuilalt. Careva o să câștige întrecerea, iar după aia vine căsnicia, și toate cele. Dar pe urmă farmecul dispare, iar cu timpul fiecare începe să-și lase masca jos, iar treptat încep să apară adevăratele identități. După ce nu mai este nici o cursă de câștigat, fiecare începe să-și arate adevărata față. Nu mai e nimeni și nimic de impresionat, ceea mai bună versiune s-a evaporat și s-a risipit de mult. Magia nu mai are efect, iar tot ceea ce rămâne după asta e doar monotonia și obișnuința. Ai crezut că-ți intră în viață o prințesă, un prinț, iar după o perioadă vezi că de fapt a intrat cu totul altcineva. Aparențele înșeală.
Mă poți vedea pe stradă, așa cum sunt. Ai crede probabil că sunt o persoană de treabă, sau nu, depinde. Ceea ce contează e că nu sunt deloc ce crezi tu, ci exact contrariul. Toată liniștea de care ai impresia că dau dovadă nu e altceva decât o imensă neliniște interioară, o furtună care niciodată nu se calmează. Ceea ce sunt, cu bune și cu rele, se datorează depresiilor și insomniilor. Ai crede că sunt vesel, fericit, bine dispus, dar iată că sunt exact contrariul. Sunt exact ceea ce sunt, un ajutor pentru unii, un prieten pentru alții, iar pentru marea majoritate un om din umbră, invizibil. Aparențele înșeală, și în cazul meu.

No comments:

Post a Comment