Saturday, March 17, 2012

Autocontrolul


În zilele moderne, la fel ca şi în trecut, există oameni care exclamă des: "Nu mă pot controla!!!". Chiar şi noi facem asemenea exclamaţii. Autocontrolul sau stăpânirea de sine este un proces sau o metodă prin care omul îşi poate controla atât comportamentul cât şi limbajul, gândirea şi sentimentele.
Uneori e greu, ne enervăm pentru orice mărunţiş inutil care se uită peste două ore sau o zi, şi ne vine să spargem şi să rupem tot ce ne pică în cale atunci pe moment. Ca să nu ajungem în această situaţie în care dorinţa de descărcare este un act de violenţă soluţia este autocontrolul; controlarea emoţiilor. Stresul este probabil cel mai mare duşman al omului modern, dar dacă abordăm problema altfel şi privim lucrurile pozitiv, cu calm, fără să ne stresăm şi să ne batem capul pentru orice problemă, atunci putem trece peste obstacole cu uşurinţă mai mare. Totul e să fim calmi. Nu trebuie să avem pofta de a sparge ceva, de a da un pumn cuiva, ci din contra, să fim liniştiţi şi calmi.
O altă slăbiciune, sau o lipsă a stăpânirii de sine este pofta omului pentru aşa zisele plăceri ale vieţii. Aceste plăceri necontrolate cu timpul devin obsesii: drogurile, băuturile alcoolice, fumatul, viaţa sexuală necontrolată, ş.a.m.d. E trist să auzi de la adolescenţi care abia au împlinit 14-15 ani că "nu pot fără ţigară". Şi aceste exemple negative pot continua până la nesfârşit din păcate.


Ca să evităm aceste probleme de dependenţă sau slăbiciuni şi să trecem mai uşor peste stresul zilnic soluţia este să trăim o viaţă echilibrată, să fim noi stăpâni asupra sentimentelor şi plăcerilor noastre şi nu invers. Iarăşi trebuie să repet că o viaţă activă din punct de vedere sportiv este un avantaj. Totul depinde de noi, dar prin autocontrol spun eu că se poate face viaţa mai roz, altfel probabil ne lăsăm doborâţi şi totul o să pară mult prea cenuşiu.

No comments:

Post a Comment