Sunday, December 29, 2013

Nirvana

"Constituţia doar dă oamenilor dreptul la fericire. Trebuie însă să o gaseşti singur." - Benjamin Franklin

Nirvana sau nibhana în sanscrită este stadiul suprem al fericirii conform budhismului, punctul în care s-a atins Iluminarea. Site-ul wikipedia dă următoarele definiţii pentru Nirvana:
"Nirvana este starea supremă în budism și jainism, stare care încheie șirul reîncarnărilor. Nirvana este eternitatea, inexistența, adică antipodul lumii imediate a lucrurilor schimbătoare. Nirvana este în afara oricărei posibilități de reprezentare mentală.
Nirvana este o stare de fericire realizată prin eliberarea de grijile vieții, de suferințe și prin contopirea sufletului individual cu esența divină, cu ajutorul contemplației și al ascezei.
Dată fiind natura limitată a creierului uman care fiind doar un instrument al naturii nu poate exprima în concepte ceea ce este mai presus de a fi exprimat în cuvinte (proprie naturii) nirvana poate fi definită doar prin negaţii, adică nirvana nu este asta, nu este aia...... Este o stare care poate fi doar trăită."



Budhiştii şi mulţi alţii consideră că suferinţa în această lume este din cauza plăcerilor lumeşti, a lăcomiei şi ignoranţei. Pentru a distruge această suferinţă omul trebuie să renunţe la dorinţele egoiste şi prin contemplare şi meditaţie să aspire spre Nirvana.

Nirvana mai poate avea următoarele semnificaţii:
- poate fi vorba despre stingerea focului lăcomiei, urii şi iluziei, sau a altor elemente ale depravării şi josniciei;
- poate implica sfârşitul ciclurilor reîncarnărilor, suprimând astfel orice suferinţă;
- poate fi interpretată ca intrarea pe tărâmul statorniciei, al liniştii, al adevărului şi purităţii;
- poate însemna reţinerea de a întreţine focul poftelor trupeşti, căruia nu trebuie să-i mai pui vreascuri şi se va stinge;
- mai poate însemna şi atingerea stării de bucurie supremă, a Iluminării, care depăşeşte puterea de pătrundere a intelectului.

Wednesday, December 25, 2013

Calea celor 8 etape

"Natura nu este niciodată înşelătoare, întotdeauna ne amăgim singuri." - Jean Jacques Rousseau

Odată cu înaintarea în vârstă trebuie să devenim atât mai deştepţi cât şi mai înţelepţi, cel puţin aşa ar trebui să se întâmple. Din păcate marea majoritate dintre noi nu realizăm asta, şi ca drept dovadă ne pierdem printre lucruri nesemnificative, printre iluzii. Aproape tot ceea ce ne înconjoară nu este altceva decât o mare iluzie, suferinţă şi chin. Ceea ce urmează să prezint în continuare este o parte a doctrinei de bază din budhism plus câteva idei personale.

Ne naştem, creştem, ne dezvoltăm, ne trăim viaţa, îmbătrânim iar în final murim. Oare care-i rostul acestor acţiuni? Se spune că omul cât trăieşte învaţă. Foarte adevărat! Dar în acelaşi timp omul se şi înseală pe el însuşi. De multe ori intelectualitatea excesivă sau spiritualitatea excesivă nu fac altceva decât să ne ţină pe loc. Cu alte cuvinte excesele sunt dăunătoare atât fizicului cât şi mentalului. Nu ştim cum a apărut viaţa, şi probabil nici nu o să ştim vreodată; un lucru e sigur: nu suntem rezultatul vreunei creaţii divine.
Cele mai importante şi de reţinut sunt următoarele:
- corpul este impur, odată ce se naşte trupul trebuie şi să moară;
- senzaţiile şi sentimentele provoacă durerea;
- mintea este nestatornică, este cel mai greu de controlat, iar cine reuşeşte aceasta se poate spune că este un adevărat învingător;
- toate lucrurile sunt dependente şi nu au o natură a lor proprie;
- ciclul naşterii şi al morţii;
- legea cauzei şi efectului;
- Nirvana - stadiul ultim al fericirii, sau cum se mai numea în antichitate - Iluminarea.

Totul în Univers este schimbător. Această lume supusă descompunerii este fragilă, dar şi de temut. Corpul uman cercetat în profunzime în realitate nu este altceva decât un robot biologic, tristeţe şi goliciune. Putem observa că toate lucrurile condiţionate apar, se dezvoltă iar în final dispar. În esenţă totul este o stare a transformării şi declinului. Nu există un "eu personal" sau "al meu" şi "al tău", toate acestea sunt nişte iluzii create de minţile noastre. În concluzie mintea este rădăcina tuturor relelor, iar ataşamentul faţă de lucruri este lăcaşul decăderii.

Privind astfel tot ceea ce se întâmplă vom reuşi încetul cu încetul să ne eliberăm noi înşine de suferinţa naşterii şi a morţii. Însuşi Buddha a spus: "Dorinţele excesive nasc suferinţă. Suferinţa vieţii şi a morţii, viaţa plină de dezgust, toate îşi au rădăcinile în lăcomie. Puţine dorinţe sunt acelea nepătrunse de pofte şi doar ele îţi pot lăsa mintea şi trupul în pace".
Ambiţia pătimaşă caută doar să acumuleze, să posede, crescând astfel păcatul. Omul ar trebui să fie cu sufletul împăcat, cu mintea liniştită şi să ducă un trai decent, să caute doar înţelepciunea şi nu faima. Doar astfel se atinge fericirea şi longevitatea.
Conform lui Buddha există 8 trepte sau ramuri ce ar trebui urmate pentru o viaţă bună.
Cele 8 trepte sunt:
1. Cunoaşterea corectă: - adevărata cunoaştere generală: compasiune, bunătate, egalitate şi iubire;
- adevărata cunoaştere în sens budhist:
i). înţelegerea a ceea ce este meritul şi care este rădăcina meritelor, precum şi ceea ce este lipsit de merit şi care este rădăcina lipsei de merit;
ii). perceperea combinaţiei celor 5 factori: forma, sentimentul, percepţia, tendinţa şi conştiinţa, ca fiind nestatornică şi mizerabilă;
iii). legea apariţiei condiţionate şi a încetării tuturor fenomenelor;
iv). înţelegerea suferinţei şi cauzei ei, curmarea suferinţei şi cunoaşterea Căii celor 8 trepte pentru o viaţă mai bună.
- adevărata cunoaştere sublimă: este înţelepciunea ce se obţine prin meditaţie.
2. Gândirea corectă: renunţarea la orice idee de lăcomie sau ură, izvorâtă din ignoranţă.
3. Vorbirea corectă: evitarea minciunilor, a vorbelor goale şi bârfelor.
4. Acţiunea corectă: a nu ucide, a nu fura, exprimarea corectă, conduita adecvată şi abţinerea de la băutură.
5. Preocuparea corectă: preocupările omului trebuie să fie de aşa natură încât să nu producă suferinţa niciunei alte fiinţe, el să-şi ducă existenţa prin mijloace curate şi cinstite.
6. Efortul corect: - lupta pentru biruinţa asupra răului şi stărilor negative care au apărut în mental;
- lupta pentru a preveni răul şi stările negative ce ar putea să apară în mental;
- păstrarea stărilor pozitive care au apărut în mental;
- cultivarea stărilor pozitive ale mentalului.
7. Atenţia corectă: - contemplarea trupului impur;
- contemplarea sentimentului de tristeţe;
- contemplarea diverselor stări ale mentalului ca fiind efemere;
- contemplarea fenomenelor în afara sinelui.
8. Concentrarea corectă: singurul obiect de concentrare a minţii este liniştea care duce la limpezime, profunzime şi înţelepciune.

Studiate şi înţelese aşa cum trebuie, aceste doctrine şi în special cele 8 trepte, o să ducă spre eliberarea de griji şi de suferinţă, spre Iluminare (Nirvana), stadiul suprem de fericire şi înţelepciune, starea care nu poate fi pătrunsă de puterea intelectului. Am hotărât ca despre Nirvana să vorbesc într-un alt articol pe viitor.

Sunday, November 3, 2013

Cele 3 cercuri

"Fii energic şi plin de râvnă ca un cal de rasă atins de bici. Prin credinţă şi puritate morală, prin efort şi meditaţie, prin cercetarea Adevarului (Doctrina), prin bogăţia cunoaşterii şi a virtuţii şi prin atenţie, distruge această nesfârşită suferinţă." - Buddha

Când am citit pentru prima dată citatul de mai sus, am simţit că practic un mecanism se activează în mine, ca şi cum aş fi descoperit care este defapt esenţa vieţii. Am pierdut mulţi ani cercetând, citind şi studiind fel de fel de doctrine, cărţi şi biografii. În toţi aceşti ani am fost precum un rătăcitor care nu îşi găsea casa; şi iată că într-o zi am dat de acest citat al lui Buddha şi am ajuns la o concluzie. E simplu: nu contează cine eşti, de unde provi sau încotro te îndrepţi, nici ce funcţie ai, câtă avere ai, ce şcoli ai absolvit, ş.a.m.d., contează doar să fi tu însuţi în fiecare zi, în orice acţiuni ai face, în orice înprejurări. Citind şi recitind de x ori citatul mi-am format o ideea: cele 3 cercuri. O să explic despre ce este vorba.

Din păcate trăim într-o lume foarte agitată, toată lumea se grăbeşte, unii pentru a obţine bani, alţii pentru reputaţie, etc. Dăm importanţă lucrurilor complicate şi fără rost, însă lucrurile mărunte care chiar ar conta le dăm la o parte. Teoria celor 3 cercuri, teoria mea, este că în realitate există, sau cel puţin ar trebui să existe, 3 lucruri foarte importante de care ar trebui să ţinem cont. Dacă le respectăm şi trăim în funcţie de ele se formează echilibrul şi cele 3 cercuri o să formeze doar un singur cer, adică rezultatul muncii depuse: echilibrul şi fericirea.
Iată care sunt cele 3 cercuri:
1. Perfecţionarea
E important şi esenţial să te perfecţionezi permanent. E stupid şi ridicol să crezi că dacă ai absolvit o şcoală nu mai ai nimic de învăţat şi că şti totul. Trebuie să te intereseze un domeniu sau mai multe şi să te perfecţionezi în acel ceva.
2. Activitatea
Oare ce e mai ok? Să ajungi acasă de la muncă sau şcoală şi să te trânteşti în faţa televizorului sau să faci un pic de activitate fizică sau sport? Oare care dintre variante e mai sănătoasă? Cel mai sănătos e să fi o persoană activă, dinamică. Fă sport, atletism, gimnastică, yoga, sau arte marţiale, orice îţi place ţie, şi continuă să te perfecţionezi sau cel puţin să te simţi bine în timp ce te mişti.
3. Echilibrul mental
Fii mereu o persoană optimistă, şi nu te lăsa învins de greutăţi şi de gânduri negative. Optimismul conduce la succes, iar succesul la fericire. Prin îmbogăţirea cunoştinţelor şi dezvoltarea virtuţii spargem barierele suferinţei.

Aşadar acestea sunt cele 3 cercuri, şi cum am spus, dacă le fuzionăm va reulta un singur lucru: fericirea.

Sunday, October 27, 2013

Epuizare

"Cel mai greu lucru de păstrat e echilibrul." - Jean Grenier

Recent am citit un articol despre o nouă formă de boală, nerecunoscută încă la nivel oficial. Sindromul de epuizare profesională cunoscut sub numele de "burnout" este probabil boala secolului, datorată de stres şi conducând la epuizare.
Din păcate trăim într-o lume în care toată lumea e pusă rău pe fugă, lumea munceşte din greu fără să îşi pună întrebări sau să aibe păreri.
Sindromul de epuizare profesională este o maladie caracterizată printr-o serie de semne, simptome şi modificări ale comportamentului nostru în mediul profesional, pe scurt la locul de muncă. Această maladie este o consecinţă directă a stresului prelungit şi permanent. Efervescenţă continuă, comunicare 24 de ore din 24, presiuni sociale constante pentru a reuşi: tot acest coktail duce la o creştere costisitoare a cheltuielilor de sănătate legate de stres. Spre exemplu, în ultimii 5 ani, în Germania vânzările de medicamente antidepresive au crescut cu 40 de procente.
Probabil că şi criza financiară mondială a contribuit din plin la mărirea stresului. Tot mai mulţi salariaţi au refuzat să-si ia zile libere, chiar si când erau bolnavi, de teamă să nu fie daţi afară. Condiţii în care unii specialişti vorbesc deja despre un fenomen nou: de la absenteism s-a căzut în extrema opusă, la "prezenteism". Te duci la servici, ai n-ai treabă, şi chiar dacă în ziua respectivă mai bine ai fi stat acasă că erai bolnav. Veşnic nesatisfăcuţi de ceea ce fac, salariaţii de azi încearcă în permanenţă să facă mai repede, mai bine şi mai mult.


Sunday, October 13, 2013

5 elemente importante pentru un sportiv

"Toate lucrurile sunt dificile înainte de a deveni simple." - motto pentru motivaţie

Acest articol are ca scop prezentarea unor elemente pe care le consider cele mai importante în viaţa unui practicant de arte marţiale sau sportiv. Nu în ultimul rând, aceste elemente în număr de 5 ar putea constitui şi baza unei vieţi echilibrate şi pentru cei care nu sunt sportivi.
Mai jos în ordine sunt prezentate aceste 5 elemente, fără de care nu poate apărea succesul.

1. Antrenamentul
Probabil cel mai important factor din viaţa unui sportiv este antrenamentul. Contează foarte mult felul în care te antrenezi, durata, intensitatea, metodele de antrenament ş.a.m.d. Totodată, nu trebuie făcute extreme, şi anume supraantrenamente, care nu fac altceva decât probleme de sănătate şi epuizare fizică. Cu alte cuvinte trebuie să te antrenezi tare, dar şi inteligent în acelaşi timp.

2. Alimentaţia
Al doilea factor important este alimentaţia. Este foarte important ce mănânci, când, felul în care este preparată mâncarea, cantitatea, ş.a.m.d. Cei mai mulţi oameni aleg să mănânce odată sau de două sau maxim de 3 ori pe zi, stilul clasic fiinf dimineaţa, la prânz şi seara. Este greşită această abordare. Modul cel mai corect este să mănânci puţin, dar des, la intervale de două sau trei ore diferenţă. Este cel mai dăunător pentru sănătate să mănânci de vreo două sau trei ori pe zi şi să mănânci şi mult şi să lşi şi intervale lungi între mese, gen dimineaţa şi seara. Mai ales dacă meniul constă în măncare gen fast food (hamburgher, pizza, hot dog, chipsuri, etc.) atunci nu mai are rost să te întrebi de ce îţi întârzie succesul.

3. Odihna
Fără să te recuperezi după antrenamente dure sau alte activităţi nu se poate imagina succesul. Odihna este la fel de importantă precum antrenamentul. Cele 8 ore de somn, plus un somn scurt de după masă sunt metoda cea mai bună pentru recuperarea organismului după efort.

4. Suplimentele nutritive
Suplimentele nutritive sunt foarte bune pentru toată lumea, dar mai ales pentru cei care practică activităţi sportive. Suplimentele alimentare gen vitamine, minerale, calciu, fier sau magneziu, sunt elemente de care organismul are nevoie la orice oră. Cea mai inteligentă metodă este cumpărarea lor de la farmacie sau de la un vânzător autorizat şi administrarea lor atât în perioadele de antrenament cât şi în cele de odihnă.

5. Implicarea mentală
Ultimul element şi probabil cel mai important dintre toate este implicarea mentală în toată treaba. Cum ai putea să ai succes dacă nu îţi doreşti cu adevărat asta? Evident că trebuie să vrei din adâncul inimii tale să îţi atingi ţelul, să nu te laşi tras în jos de depresii şi alte probleme mentale de genul acesta. Nu trebuie să laşi stresul şi rutina zilnică să îţi facă viaţa neagră sau incoloră, cî altfel nu o fi bine. Totul ţine de implicarea mentală şi de activitatea minţii.

Sunday, October 6, 2013

Nu te grăbi

Din păcate trăim într-o lume în care agitaţia şi stres-ul cresc pe zi ce trece tot mai mult. Fiecare se grăbeşte orbeşte spre marea destinaţie, adică într-un final spre nicăieri. Cum spune şi proverbul "graba strică treaba", pe lângă că strică treaba ne afectează şi sănătate foarte mult, şi nu în ultimul rând ea poate să fie fatală.
Recent am citit un articol foarte interesant despre nişte sfaturi pentru cei care mereu sunt pe fugă. Mai jos am să reproduc unele dintre aceste sfaturi.

Nu te grăbi:
- dimineaţa să te ridici brusc din pat, trezeşte-te cu 5 minute mai devreme şi dă timp inimii şi creierului să se trezească, iar după ce te-ai ridicat întinde-te bine;
- să pleci la muncă fără să iei micul dejun;
- să pleci fără centură şi fără să fi atent la trafic;
- să cumperi prânzul de la fast-food, mai bine adu-l gătit de acasă sau caută mâncare gătită la un restaurant;
- să mănânci prânzul cu ochii în ecranul calculatorului, mai bine lângă o fereastră şi mănâncă încet şi savurează mâncarea;
- să treci pe lângă bătrânul de la colţ, poate nu ai bani să-i dai zilnic, dar poţi să îi dai bună ziua şi un zâmbet, care oricum nu te costă nimic;
- să te duci la antrenamente nemâncat;
- atât de tare încât să uiţi să saluţi când intri undeva;
- să sari peste încălzire, pentru că şi ea face parte din antrenament, ferindu-te de accidentări;
- mereu atât de tare încât să ajungi să elimini micile plăceri ale vieţii, să uiţi de oamenii importanţi din viaţa ta, de echilibrul din efort şi odihnă şi mai ales nu te grăbi să îţi tratezi organismul ca pe o maşină;
- decât dacă este cu adevărat necesar, întotdeauna grăbindu-te pierzi din vedere anumite aspecte importante şi apare un accident, fie auto, fie musculo-tendinos sau de altă natură;
- aşa de tare încât să stai o oră încruntat fără să zâmbeşti;
să îmbătrâneşti, asta se va întâmpla inevitabil, însă tu alegi cât de tare grăbeşti acest proces.

Monday, September 30, 2013

Al 6-lea simţ

Capacitatea noastră înnăscută de a percepe şi analiza un număr de obiecte printr-o privire scurtă numerice a fost asociată cu o regiune a creierului, cercetătorii referindu-se la ea ca un fel de "al şaselea simţ".
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Utrecht, Olanda, a descoperit o masă mică de neuroni, puţin deasupra urechii, care ne permite să aruncăm o privire rapidă pentru a determina cât de multe obiecte avem în faţa noastră. Pentru multe persoane, această capacitate este limitată la aproximativ cinci obiecte, dar pentru persoane mai speciale este uşor să vadă un numîr mare, aparent nelimitat, de obiecte.
"Când vedem un număr mic de obiecte, nu avem nevoie să le numărăm", spune Ben Harvey, conducătorul studiului publicat în revista Science. "Ştim cât de multe sunt, imediat".
Regiunea creierului descoperită de oamenii de ştiinţă, după cum spune Harvey, se "aprinde" atunci când vedem o anumită cantitate de obiecte. Într-o serie de experimente, Harvey şi colegii săi au folosit rezonanţa magnetică pentru a măsura şi a întocmi o hartă a creierului participanţilor, arătându-le o serie de cercuri pe un ecran, de la unul, până la opt cercuri.
Un grup de aproximativ 80 de mii de neuroni, de mărimea unui timbru poştal, s-au "iluminat" în creierele tuturor celor opt participanţi în timpul studiului. Cercetătorii au descoperit în acest fel că "neuronii care sesizau numere mai mici se aflau într-o parte a creierului, în timp ce neuronii care sesizau un număr mai mare erau pe partea cealaltă a creierului".
"Există părţi din creier conectaţi la suprafaţa pielii sau suprafaţa retinei", a spus Harvey. "Acestea reflectă un organ extern. Am găsit prima hartă a unui funcţii cognitive. De exemplu pentru a vedea este nevoie de mai mulţi neuroni care prelucrează centrul vizual al câmpului, pentru a avea o viziune foarte clară".

Saturday, September 14, 2013

Ideea de suflet, argumente pro şi contra

Francis Crick, laureatul premiului Nobel pentru descoperirea structurii moleculare a ADN-ului, făcea valuri în 1994 cu ocazia publicării cărţii sale „The Astonishing Hypothesis”, în care susţinea că sufletul este o iluzie perpetuată doar de credinţa noastră în ea. Omul de ştiinţă oferea o veste dură cititorilor încă din primele rânduri: „«Tu», bucuriile şi necazurile tale, amintirile şi ambiţiile tale, sentimentul de identitate personală şi de liber arbitru – toate acestea nu sunt nimic mai mult decât comportamentul unui număr uriaş de celule nervoase şi al moleculelor asociate lor”.

În cele două decenii scurse de la publicarea acestei cărţi, ştiinţa a făcut numeroase progrese în domenii precum neuroştiinţa ce permit evaluarea dovezilor care contestă sau atestă existenţa sufletului, concept despre care filozoful Stephen Cave afirma că este „cea mai importantă idee din istoria omenirii”.
Cave notează în cartea „Immortality” că ipoteza sufletului s-a bazat întotdeauna pe dovezi. „Dacă oamenii care credeau în înviere se bazau în exclusivitate pe credinţa în capacitatea lui Dumnezeu de a făptui un act miraculos, credinţa în suflet s-a bazat mereu pe raţiune. Filozofii din Grecia Antică acceptau ideea de suflet deoarece considerau că este cea mai bună explicaţie pentru o serie de fenomene empirice”, subliniază filozoful.


Care sunt elementele pe care se bazau filozofii care au adoptat ideea de suflet? Cave identifică trei. Mai întâi, diferenţa dintre lucrurile vii şi cele ce nu sunt vii. Pentru înţelepţii din multe culturi, inclusiv cei din Grecia antică, părea evident că lucrurile vii aveau o componentă suplimentară care le dădea vitalitatea absentă în cazul pietrelor sau al apei. Acest „principiu animator” a fost asimilat sufletului. Al doilea element era conştiinţa – faptul că unele fiinţe vii nu sunt capabile doar de deplasare şi dezvoltare, ci şi de a gândi, de a-şi imagina şi de a crede în diferite lucruri. Deoarece există o deosebire uriaşă între domeniul material, în care lucrurile sunt măsurabile şi vizibile, şi tărâmul ideilor, ce există doar în minţile noastre, înţelepţii au considerat că minţile sunt diferite de celelalte lucruri ce există şi că necesită o explicaţie specială – sufletul. Al treilea element este ceva mai ezoteric: faptul că unii copii din India au amintiri din „vieţile anterioare” este considerat de mulţi o dovadă a faptului că sufletul se deplasează dintr-o incarnare în alta, iar alţii consideră că „fantomele” şi alte apariţii neexplicate sunt dovezi ale existenţei spiritului şi ale supravieţuirii sale după moartea trupului.
Aceste trei argumente nu mai sunt la fel de convingătoare astăzi precum erau acum 2.000, 200 sau chiar 20 de ani. În ceea ce priveşte prima teză – cea a unui „principiu animator” – ştiinţa a demonstrat că nu este nevoie de aşa ceva pentru a explica existenţa vieţii. Descoperirile ştiinţifice despre cum funcţionează viaţa, de la organisme până la organe, celule şi ADN-ul identificat de Francis Crick nu lasă loc niciunei substanţe spirituale. Aşadar, primul argument străvechi în favoarea existenţei sufletului poate fi clasat.
Cel de-al treilea argument, bazat pe fantome şi alte apariţii neexplicate, merită, de asemenea, să fie lăsat la o parte. Cei ce au încercat să investigheze aceste evenimente au fost întotdeauna dezamăgiţi. Arareori aceste întâmplări continuă să fie valide după o analiză serioasă, iar în cazurile unde nu este vorba de fraudă sau de pură invenţie, celelalte explicaţii pentru evenimente sunt de regulă cel puţin la fel de plauzibile ca varianta existenţei unei lumi spirituale. Organizaţia Society for Psychical Research, înfiinţată la Londra în 1882 pentru a studia fenomenele paranormale, nu a reuşit să găsească în peste 100 de cercetări vreo dovadă convingătoare care să probeze existenţa vreunei întâmplări supranaturale.
Totuşi, merită menţionată o sursă de presupuse „dovezi supranaturale” pentru suflet: aşa-numitele „experienţe extracorporale”. Un caz tipic al unei experienţe extracorporale este, spre exemplu, atunci când unui pacient i se opreşte pentru câteva momente inima, iar acesta percepe cum părăseşte corpul şi cum îl priveşte de deasupra sau are senzaţia că traversează un tunel luminos. Aceste experienţe remarcabile îi tulbură pe oameni, făcându-i să îşi întărească credinţele religioase.
Cu toate acestea, experimentele ştiinţifice au arătat că asemenea experienţe pot fi induse cu anumite medicamente şi cu electrozi ce stimulează creierul. De asemenea, cercetătorii au încercat să testeze dacă oamenii văd cu adevărat corpul din exteriorul său prin amplasarea unor semne în sălile de operaţie ce ar fi putut fi percepute doar dintr-un punct situat deasupra pacientului, însă până acum nu au fost înregistrate dovezi în favoarea ipotezei că oamenii îşi părăsesc limitele trupeşti.
Pentru a concluziona că existenţa sufletelor este cu adevărat cea mai bună explicaţie pentru experienţele extracorporale, ar fi nevoie mai întâi să avem o definiţie plauzibilă a ceea ce este cu adevărat sufletul şi cum reuşeşte el să supravieţuiască corpului. Date fiind dovezile neclare, fără o teorie fermă a sufletului vom prefera o explicaţie naturalistă. Astfel, ajungem la cel de-al doilea argument: sufletul ca minte.
Deşi mulţi oameni contemporani sunt de părere că sufletul există, atunci când sunt întrebaţi în ce constă acesta, mulţi oferă descrieri vagi. Dacă sufletul este, totuşi, vehiculul care le poate oferi oamenilor nemurirea, atunci acesta trebuie să conţină o esenţă fundamentală - adevăratul „eu” - ca în cazul în care acesta supravieţuieşte morţii corpului să ştim că vom continua să existăm. În Occident, acest „adevărat eu” este asimilat minţii -- adică acea parte conştientă care gândeşte, simte, îşi aminteşte şi visează. Când plutim deasupra corpului nostru decedat sau când ajungem în rai, ne aşteptăm să percepem aceste experienţe în mod conştient şi să beneficiem de amintirile şi crezurile noastre intacte.
Cu alte cuvinte, esenţa argumentelor ce pledează în favoarea unui „suflet nemuritor” se bazează pe ideea că mintea este independentă de corp şi dependentă de o esenţă spirituală ce poate supravieţui morţii trupeşti. În schimb, dacă mintea este în întregime dependentă de corp, atunci putem concluziona că mintea dispare atunci când murim, iar în acest caz nu mai rămâne nimic din noi demn de numele de „suflet”. Aşadar, întrebarea cheie în ceea ce priveşte existenţa sufletului este dacă mintea (sau conştiinţa) poate continua să existe în absenţa corpului sau, aşa cum afirma un prieten sceptic al lui Socrate, sau ea încetează să existe în urma dispariţiei corpului aşa cum muzica unei harpe încetează în urma distrugerii harpei.


Dar oare ce spun dovezile?
Doctrina sufletului datează dintr-o perioadă dinainte de descoperirile ştiinţei, când filozofii credeau despre creier că este doar un mecanism de răcire a sângelui. Corpul uman era văzut ca o structură nedemnă de încredere, o construcţie de lut realizată în grabă de zei, astfel că părea greu de crezut că această materie ar putea fi responsabilă pentru comorile memoriei, pentru misterul gândirii creative şi pentru profunzimea sentimentelor religioase. De aceea, înţelepţii acelor vremuri considerau că e mult mai raţional că gloria minţii umane să fie atribuiteă sufletului, scânteii divine, şi nu acelui organ ciudat din craniile noastre.
Cu toate acestea, chiar şi unii gânditori din antichitate erau sceptici în privinţa faptului că mintea ar supravieţui trupului. Pe măsură ce ştiinţa şi medicina au progresat, s-au înmulţit dovezile în favoarea unei legături strânse între minte şi creier. Voltaire afirma că nu se poate opri din râs atunci când aude pe cineva afirmând că facultăţile mintale ale unei persoane pot supravieţui creierului, afirmaţie nu foarte populară în Franţa anilor 1730. Într-un text publicat după moartea sa, Voltaire scria că „aşa cum Dumnezeu a legat abilitatea de a avea idei de o parte a creierului, el poate menţine această facultate doar conservând această parte a creierului; a conserva această facultate fără partea creierului este la fel de imposibil precum conservarea râsului unui om sau a cântecului unei păsări după moartea omului sau a păsării”.
Iniţial, cele mai convingătoare dovezi ce atestau dependenţa minţii de creier au fost oferite de persoanele ce au suferit vătămări ale creierului. Probabil cel mai cunoscut caz este cel al lui Phineas Gage, un maistru într-o echipă de construcţii din Vermont ce săpa în rocă traseul unei viitoare linii de cale ferată. O bucată mare din partea frontală a creierului său, lobul frontal stâng, a fost distrusă în 1848 atunci când o tijă de fier a pătruns prin obraz în urma unei explozii şi a ieşit prin partea de sus a craniului, aterizând la 25 de metri distanţă. În mod uluitor, Gage a supravieţuit şi şi-a revenit în urma accidentului. Doctorii de la acea vreme au fost surprinşi să descopere, după ce acesta s-a vindecat, că Phineas suferise o schimbare remarcabilă a personalităţii. Dacă înainte de accident el era un muncitor responsabil şi respectat, ulterior el devenise „capricios”, „plin de toane” şi incapabil să-şi păstreze un loc de muncă. Aşadar, o vătămare localizată a creierului generase o schimbare în caracterul moral al lui Gage, o componentă a personalităţii despre mulţi consideră că este o parte a sufletului.
Chiar dacă nu există suficiente detalii despre cazul lui Gage pentru a trage o concluzie fermă, nu suntem nevoiţi să apelăm doar la această întâmplare. În anii scurşi de la ciudatul accident medicina a progresat, crescând rata de supravieţuire a persoanelor cu vătămări ale creierului, iar ştiinţa a devenit mai eficientă în a studia aceste cazuri. Datele acumulate de-a lungul timpului atestă modul în care vătămarea diferitelor regiuni ale creierului duce la eliminarea sau la schimbarea radicală a unor aspecte esenţiale ale minţii. Astăzi, literatura de specialitate documentează modul în care diferite leziuni ale creierului pot distruge capacitatea emoţională a unei persoane, amintirile, creativitatea, limbajul, abilitatea de a procesa diferite simţuri sau, aşa cum a păţit Gage, respectul pentru normele sociale şi capacitatea decizională. Toate aceste exemple reprezintă calităţi care ar fi fost atribuite în trecut sufletului. De aceea, cei care cred în suflet au parte de o provocare: dacă sunt de părere că sufletul poate conserva aceste abilităţi şi după distrugerea creierului, în urma decesului, ei trebuie să explice de ce sufletul nu le poate conserva atunci când este distrusă doar o porţiune a creierului.
Pentru a clarifica această contradicţie putem lua exemplul văzului. Astfel, dacă nervii optici din creier sunt vătămaţi grav, nu vom mai putea vedea. Acest lucru ne arată că văzul este dependent de nervi optici funcţionali. Cu toate acestea, atunci când oamenii îşi imaginează că sufletul le părăseşte corpul, ei îşi imaginează că vor putea să vadă în continuare; spre exemplu, îşi imaginează că îşi privesc trupul sau propria înmormântare. Cu alte cuvinte, ei cred că sufletul lor imaterial are facultatea văzului. Dar dacă sufletul poate vedea atunci când creierul şi trupul au încetat să mai funcţioneze, de ce nu poate vedea atunci când doar nervii optici au încetat să funcţioneze? Cu alte cuvinte, dacă oamenii orbi au un suflet care poate vedea, de ce sunt orbi?
Nu există niciun răspuns satisfăcător la această întrebare, iar unii teologi (precum Sfântul Toma de Aquino) au acceptat că un suflet fără corp nu poate vedea, pentru că văzul este o proprietate a unui corp şi a unui creier cu ochi şi nervi optici funcţionali. Dar acum ştiinţa a demonstrat că aşa cum vătămarea nervilor optici distruge simţul văzului, vătămarea altor părţi ale creierului duce la distrugerea unor facultăţi precum memoria şi raţiunea. Din ce în ce mai multe dovezi sugerează că toate aspectele minţii şi personalităţii umane sunt dependente la un anumit nivel de creier. Astfel, la fel ca în cazul persoanei oarbe, ne putem întreba despre o persoană cu anumite leziuni cerebrale care nu poate gândi raţional sau simţi emoţii: dacă are un suflet care poate gândi raţional şi simţi emoţii, de ce nu poate face aceste lucruri? De ce stă o vătămare parţială în calea sufletului dacă distrugerea întregului creier şi a trupului uman nu-l poate opri?
Multă vreme, cei ce doreau să studieze creierul erau limitaţi la cazuri rare precum cel al lui Phineas Gage. În ultimele decenii, însă, progresul tehnologic a dus la dezvoltarea unor noi dispozitive care au revoluţionat neuroştiinţele: aparate care pot produce imagini ale creierului uman în timpul funcţionării. Tehnicile de neuroimagistică, aşa cum sunt ele denumite, permit cercetătorilor să studieze corelaţiile dintre gândire (aparent nemăsurabilă) şi aspectele măsurabile ale materiei fizice din care este alcătuit creierul. În laboratoarele din toată lumea puteţi observa în direct cum diferite elemente ale creierului devin active atunci când desfăşuraţi diferite activităţi mentale obişnuite, cum ar fi să vă amintiţi chipul mamei sau să vă imaginaţi că jucaţi fotbal.
Rezultatele acestor experimente arată că fiecare proces mental este acompaniat de un proces cerebral. Mai îngrijorător pentru ipoteza sufletului este faptul că aceste studii arată că procesele cerebrale debutează chiar înainte ca mintea conştientă să le perceapă. Cu alte cuvinte, un cercetător care vă monitorizează activitatea cerebrală poate afla ce decizie aţi luat (stânga sau dreapta, ceai sau cafea etc.) înainte să o conştientizaţi. Dacă „adevăratul eu” ar fi un suflet conştient, acest lucru nu ar avea logică. În schimb, dacă mintea este produsul unui creier fizic, atunci acest lucru este perfect normal.
De altfel, cu toţii suntem conştienţi de strânsa legătură dintre creier şi minte: alcoolul, spre exemplu, ne îmbată, afectându-ne astfel atitudinea faţă de risc, faţă de normele sociale şi schimbându-ne alte aspecte ale personalităţii. Cu toate acestea, alcoolul este o substanţă fizică; dacă mintea noastră depinde de un suflet non-material, de ce ar fi atât de schimbată de o anumită moleculă de carbon, hidrogen şi oxigen? De asemenea, ştim că o ceaşcă de cafea (ca să nu mai vorbim despre droguri precum heroina sau cocaina) ne schimbă stările mentale. De altfel, chiar şi nivelul de apă din organism ne poate afecta personalitatea. Neuroştiinţele şi biologia oferă tot mai multe explicaţii pentru aceste legături intime între minte, corp şi creier.
Antonio Damasio, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în neuroştiinţe din lume, ilustrează această legătură oferind drept exemplu foamea. „La câteva ore după o masă, nivelul glicemiei scade, iar neuronii din hipotalamus detectează această schimbare; activarea tiparului relevant în acest caz face creierul să modifice starea corpului astfel încât să schimbe situaţia. Vă simţiţi înfometat şi acţionaţi pentru a opri senzaţia de foame”, scrie cercetătorul. Unele dintre acţiunile pe care le veţi lua pentru a opri senzaţia de foame pot fi inconştiente, cum ar fi faptul că întindeţi mâna după un covrig. Altele pot fi conştiente, cum ar fi faptul că decideţi să alegeţi ceva din meniul unui restaurant sau să gătiţi o reţetă. Toate aceste procese mentale nu sunt, însă, decât un element al unei bucle mai ample de activitate biochimică ce a început cu o scădere a glicemiei.
De altfel, ce se petrece atunci când ne scade glicemia ilustrează şi mai clar legătura dintre mental şi fizic: mai întâi, începem să ne simţim nerăbdători şi devenim iritabili, iar capacitatea de concentrare scade. Aşa cum ştiu foarte bine diabeticii, dacă glicemia scade şi mai mult, devenim beligeranţi, instabili din punct de vedere emoţional şi confuzi. Dacă senzaţia de foame se prelungeşte foarte mult, la un momentan devenim apatici şi deprimaţi. Toate acestea sunt schimbări semnificative ale personalităţii — acea parte a „eului” despre care se presupune că ţine de suflet — provocate de schimbări chimice care au loc în creier şi în corp. Aşadar, sub analiza atentă a ştiinţei moderne, distincţia străveche dintre mental şi fizic dispare, iar gândurile şi emoţiile noastre se arată înrădăcinate în biologie.
Progresul ştiinţei moderne ne permite să apreciem adevărata splendoare a creierului uman. Fiecare om are în craniul său aproximativ 100 de miliarde de neuroni, iar fiecare dintre aceştia prezintă în medie 7.000 de legături sinaptice cu alţi neuroni. Aşadar, nu este de mirare că nu ne putem închipui modul în care creierul produce mintea, pentru că o asemenea complexitate este dincolo de limitele imaginaţiei umane. Specialiştii în neuroştiinţe afimă că nu este o exagerare atunci când spunem despre creierul uman că este cel mai complex lucru descoperit până acum în Univers. Dacă acest sistem extrem de complicat, ce cuprinde trilioane de conexiuni, nu produce mintea, ne putem întreba atunci ce rol are.


Aşadar, ideea că personalitatea umană ar putea supravieţui morţii corpului pare imposibil de crezut. Acest lucru nu înseamnă că cercetătorii au reuşit să descifreze toate misterele minţii şi ale creierului; nici pe departe. Neuroştiinţele se află încă într-o fază incipientă, iar mintea şi creierul ascund multe mistere încă nedescifrate. Este foarte posibil chiar ca oamenii să nu descopere niciodată modul în care creierul generează mintea, însă toate dovezile acumulate până acum arată că mintea este în totalitate dependentă de creier. Situaţia este sintetizată excelent de psihologul Jesse Bering: „Mintea este ceea ce produce creierul; creierul încetează să mai funcţioneze atunci când murim, aşadar senzaţia subiectivă conform căreia mintea supravieţuieşte morţii este o iluzie psihologică ce operează în creierul persoanelor vii”.
Cu cât aflăm mai multe despre noi, cu atât este mai puţin surprinzător faptul că nu avem suflete. Noi, oamenii, am evoluat de-a lungul a miliarde de ani din creaturi simple care nu aveau niciun fel de viaţă mentală – iar înainte de acest moment din elemente ce nu erau nici măcar creaturi. Fiecare dintre noi apare în urma contactului fizic dintre un spermatozoid şi un ovul şi se dezvoltă celulă cu celulă. Viaţa mentală ce apare este în permanenţă strâns legată de starea corpului. De altfel, cele mai bune teorii moderne referitoare la conştienţă susţin că mintea este doar o reprezentare pe care un organism fizic o face despre sine şi mediul său pentru a se ajuta să supravieţuiască într-o lume complexă plină de pericole fizice. Dovezile acumulate până acum de ştiinţă ne spun, totodată, că acest creier complex care produce totul – emoţii, artă, gândire, religie – este un lucru mult mai uluitor decât simplul suflet postulat de Platon şi de teologi.

Thursday, August 29, 2013

Shaolin Wu Bu Quan

Shaolin Wu Bu Quan, în traducere Forma celor 5 paşi de la Shaolin, este o formă scurtă şi spre diferenţă de majoritatea formelor din stilul Shaolin se exersează simetric. Acest lucru se situează la limita dintre exerciţiu şi formă.
Scopul primordial îl reprezintă însuşirea unor elemente de bază (principalele posturi-poziţii şi tehnici) şi mai puţin valoarea lor combativă, şi această formă prezintă un minim de aplicaţii de luptă.


Sunday, July 14, 2013

Antidogmatism

"Ciudată e situaţia noastră aici, pe Pământ. Fiecare din noi vine într-o scurtă vizită, fără să ştie de ce, deşi se pare, uneori, că pentru un scop divin. Din punctul de vedere al vieţii cotidiene, trebuie ştiut măcar un lucru: omul se află aici pentru ceilalţi oameni - pentru cei de ale căror zâmbete şi bunăstare depinde fericirea noastră." - Albert Einstein


Omul, ca fiinţă raţională şi inteligentă, îşi trăieşte viaţa supravieţuind de pe o zi pe alta, uneori în conflict sau în concurenţă cu natura. În realitate însă nu ştim care e adevăr din spatele scenei numite viaţă. Nu ştim de ce suntem aici, încotro ne îndreptăm sau ce se va întâmpla cu noi după moarte. Mai pe scurt zis nu ştim nimic, deşi de cele mai multe ori avem impresia că e invers.

Cam toate doctrinele vorbesc despre faptul că omul ca specie este rezultatul unui proces numit creaţie. Ştiinţa spune contrariul, şi anume, că omul este rezultatul unui proces şi mai îndelungat numit evoluţie. Fiecare îşi susţine ipoteza însă fără a avea suficiente dovezi, sau dovezi care să pună punctul pe i. Doctrinele religioase, în special doctrina creştină, spune că trebuie să îl servim pe Dumnezeu, cel care ne-a creat, toată viaţa noastră, şi ca răsplată după moarte o să fim fericiţi în rai, în caz contrar o să ardem în iad. Trebuie să fi copil îndoctrinat de la cele mai fragede vârste ca să crezi aşa ceva, sau indiferent care nu gândeşte. Alte doctrine spun că dacă nu facem fapte bune după moarte ne vom reîncarna să suferim din nou aici pe Pământ.

Acum că am lămurit cu doctrinele o să vedem de fapt care e ideea şi mesajul acestui articol. O să o spun din prima fără ascunzişuri: RESPINGE-ŢI TOATE DOCTRINELE ŞI NU VĂ LĂSAŢI ÎNDOCTRINAŢI! Vreţi să trăiţi o viaţă fericită? Bineînţeles că asta vreţi. Asta vrea fiecare om. Ca să fiţi cu adevărat fericiţi şi liberi (în cel mai profund sens al cuvântului), da-ţi la o parte orice doctrină, pentru că ascultând ceea ce vă spune un preot, predicator, politician sau alt deştept din domeniu nu o să fiţi altceva decât o oaie din marea turmă de indiferenţi îndoctrinaţi.
Nu acceptaţi ideea de crede şi nu cerceta. Din contra, cercetaţi şi credeţi doar esenţialul. De ce să te rogi pentru sănătatea ta sau al altcuiva? Acum pe bune, ce rost are să îţi spui în gând fel de fel de poezii numite rugăciuni? Nu mai bine îţi iei viaţa în mâini, îţi controlezi alimentaţia, duci o viaţă cât de cât activă (practicând sport), nu faci ceea ce ar dăuna sănătăţii, etc.


Toate cele enumerate mai sus oare nu se aseamănă cu comportamentul adevăratului om inteligent şi înţelept în acelaşi timp? Ca să fi cu adevărat liber şi fericit după părerea mea ar trebui să ai o viaţă echilibrată, alimentaţie sănătoată, să eviţi alcoolul şi tutunul pe cât se poate, să faci sport sau arte marţiale, să respecţi şi să îi cinsteşti pe cei din jur, să iubeşti adevărul şi dreptatea şi să le şi înfăptuieşti, şi nu în ultimul rând să nu te laşi influenţat de doctrinele religioase sau politice.

Sunday, June 30, 2013

Lao Zi

Lao Zi (cunoscut şi sub numele de Laozi, Lao Tse, Laotze sau Lao Tzu, numele se traduce prin Bătrânul Maestru) este un filozof chinez, a cărui naștere este cel mai probabil databilă în jurul veacului VI înainte de Hristos. Este figura fondatoare a taoismului și autorul cărții de bază a acestuia, Tao Te Ching - Cartea Căii și a Virtuții (Tao Te King, Dàodéjīng, ). Textul însă a fost stabilit, se pare, abia în secolul IV î.Hr.


Lao Zi a lăsat în urma lui imaginea unui personaj extraordinar. Conceput miraculos la trecerea unei comete sau când mama sa a mâncat o prună magică (li, nume de familie care îi este în general atribuit), se naște cu păr alb și barbă, de unde și numele de bătrân (lao)și cu urechi cu lobii foarte lungi - semn de înțelepciune. Arhivar la curtea Zhou este contemporan cu Confucius care îl recunoaște ca maestru și ființă extraordinară; și-a părăsit țara la vârsta de cel puțin 160 de ani, sătul de disensiunile politice. Pleacă spre vest călare pe un bivol; ajuns la frontieră, scrie Cartea Căii și a Virtuții la cererea unui paznic Yin Xi apoi își continuă călătoria. Nimeni nu știe ce a devenit, dar unii cred că nu a murit sau se reîncarnează, reapărând sub diverse forme pentru a transmite Dao.

Consensul cercetătorilor este că Lao Zi nu a existat ca persoană istorică reală. Conform filosofului Roderick Long, tema din Tao Te Ching este împrumutată de la filosofi confucianiști.


Sunday, May 12, 2013

Marea evadare (II)

"Nu cred într-un destin care cade asupra oamenilor oricum ar acţiona. Dar cred într-un destin care cade asupra lor dacă nu acţioneaza." - Buddha



Am prezentat într-un articol mai vechi ideea de evadare al omului. Am să continui să dezbat subiectul în acest articol, prezentând câteva exemple de astfel de evadări.
Prin evadare omul încearcă să îşi manevreze probabil destinul, să simtă adevăratele clipe ale libertăţii şi să se bucure de acestea.
Evadare poate fi şi refugiul într-un domeniu, adică să alegem să facem ceva ce ne place şi ne facă fericiţi şi să facem acel ceva căci astfel ne simţim eliberaţi, evadaţi.
Dar oare de ce apare ideea de evadare? De ce alegem să fugim şi vrem să lăsăm totul în urmă? Nivelul de trai o fi de vină? Stresul din timpurile moderne? Problemele personale? Societatea, banii şi locurile de muncă? Vrem să lăsăm în urmă totul pentru că vrem să ne schimbăm? Alegem să fugim oare chiar de noi înşine? Câte puţin din fiecare, cam aşa ar suna răspunsul.

Un exemplu de astfel de evadare este povestea lui Lao Zi, fondatorul taoismului. Cu peste 2000 de ani în urmă, Lao Zi era arhivar la curtea împăratului. La un moment dat s-a săturat de toate conflictele politice şi a hotărât să plece şi să lase totul în urmă şi să ducă o viaţă în mijlocul naturii. Cu alte cuvinte a ales să se retragă, să evadeze.

Un alt exemplu de evadare este şi povestea lui Siddharta Gautama, supranumit Buddha ("Trezitul", "Iluminatul"). Cu vreo 3000 de ani în urmă, tânărul prinţ Siddharta ducea o viaţă lipsită de griji şi stres, pentru toate astea fiind responsabil tatăl său care îl ferea de toate cele pe care le considera că îl pot afecta să devin pe viitor un mare lider şi viitorul urmaş al tronului. Doar că într-o zi tânărul s-a aventurat în oraş de unul singur şi a rămas şocat de cele văzute. A văzut realitatea, aşa cum este ea defapt. Oameni bolnavi, suferinţă, griji şi moarte. Atunci a fost momentul crucial, când a hotărât să lase bogăţia şi toate cele în urmă, şi să se retragă (să evadeze) pentru a duce o viaţă de ascet în căutarea soluţiei pentru eliberarea suferinţei. Şi astfel în cele din urmă, Siddharta Gautama a devenit Buddha, adică iluminat, şi fondator al unei noi filozofii pe nume budism.

Şi astfel apare fenomenul de evadare, sau dorinţa de evadare. Uneori e doar un act de laşitate, lipsa curajului de a lua în serios problemele, dar alteori e cheia spre succes şi soluţia pentru rezolvarea problemelor şi drumul spre următorul pas.

Monday, May 6, 2013

Marea evadare

"Tot ce este cu adevărat măreţ este creeat de individul care poate lucra în libertate." - Albert Einstein



Se spune că omul cât trăieşte învaţă. Foarte adevărat! Dar oare care e rostul? Care e scopul tuturor lucrurilor? V-aţi întrebat vreodată? În viaţă, fiecare om, indiferent cât de materialist, fundamentalist sau indiferent ar fi, are un moment în care se aşează şi începe să reflecteze şi să îşi pună întrebări în gând.
Omul se întreabă de unde provine, care e menirea lui, încotro se îndreaptă, oare e corectă doctrina în care crede, ş.a.m.d. Cu toate acestea omul caută evadarea. Oare ce este evadarea? O să încerc să o explic folosind un alt citat:

"Când, în curgerea lucrurilor, ne scoatem capul nemulţumiţi şi ne trezim răzvrătiţi din beţia fiinţării, încercarea de evadare ne împinge spre negarea timpului." - Emil Cioran

Evadarea este deci lăsarea în urmă a amintirilor, a lucrurilor, şi se poate spune că într-un fel sau altul este reînceperea unei vieţi noi, într-o anumită măsură.
Această idee a fost foarte bine realizată în filmul Into the wild. Povestea filmului este despre un tânăr pe nume Christopher McCandless care după absolvirea universităţii îşi abandonează toate posesiile materiale, lasă în urmă totul şi pleacă spre Alaska pentru a trăi restul vieţii sale singur în sălbăticie; de-a lungul călătoriei interacţionează cu fel de fel de oameni care îi modelează caracterul şi viaţa pe viitor. O idee foarte interesantă, recomand filmul tuturor.



Revenind la articol putem spune că fiecare dintre noi avem momente în care dorim să lăsăm în urmă trecutul, amintirile, şi chiar şi prezentul. Vrem uneori să începem totul de la început, doar că nu întotdeauna este aşa de uşor. În concluzie se poate spune că evadarea are ca scop reînnoirea nostră, sau renaşterea noastră. Sau poate că e doar un gând ce apare pe moment? Nu prea îmi vine să cred.

Saturday, April 20, 2013

Li Ching-Yuen - Omul care a spart barierele sănătăţii şi longevităţii

Conform arhivelor mai multor publicaţii de prestigiu, printre care Time Magazine şi New York Times, Li Ching-Yuen, un bărbat din China care a decedat în 1933, ar fi trăit până la fabuloasa vârstă de 256 ani, timp în care şi-a îngropat 23 de soţii şi a avut 180 de urmaşi.



Despre prima parte a vieţii lui Li Ching-Yuen se ştiu extrem de puţine lucruri. Este cert că s-a născut în provincia Sinchuan şi că prima sută de ani şi-a petrecut-o vânzând leacuri tradiţionale chinezeşti. Într-un interviu realizat în 1927, bărbatul a susţinut că dieta sa s-a bazat în mare parte pe orez şi pe vin şi că, înainte de a împlini 100 de ani a devenit protejatul nobilului Wu Pei-fu, cu scopul de a-i oferi acestuia secretul unei vieţi îndelungate. Ulterior, după decesul protectorului său a continuat să vândă produse de medicină tradiţională.

„Păstreaza o inimă liniştită, stai aşezat ca o ţestoasă, mergi sprinten ca un porumbel şi dormi ca un câine”, a fost sfatul lui Li Ching-Yuen pentru cei care doresc să atingă o viaţă îndelungată.

Deşi bărbatul a pretins că s-a născut în 1736 şi că a trăit 197 ani, decanul Universităţii Minkuo din 1930, Wu Ching-Chien, a susţinut că a descoperit evidenţe ale faptului că Li s-a născut, de fapt, în 1677. De asemenea, în arhivele guvernului Chinei Imperiale există documente care atestă faptul că barbatul a fost felicitat oficial de către autorităţi atât pentru atingerea vârstei de 150 de ani cât şi pentru cea de 200 de ani. Este posibil însă ca o fiinţă umană să atingă o vârstă atât de mare?
Cea mai bătrână persoană din lume despre care avem informaţii certe a fost franţuzoaica Jeanne Louise Calment, care s-a stins din viaţă în 1997 la vârsta de 122 de ani, o performanţă unică în analele medicinei moderne. Şi totuşi, dacă informaţiile despre Li Ching-Wuen s-ar dovedi adevărate, am asista la un nou record, mai mult decât dublu faţă de cel recunoscut în prezent.

În fotografia realizată în 1928, bărbatul trădează trăsăturile tipice ale unei persoane în vârstă de 60 de ani. Să înţelegem că Li a fost capabil să dezvolte o capacitate extraordinară de a-şi prelungi viaţa pentru un sfert de mileniu? Din nefericire, este posibil să nu aflam adevărul niciodata.

În 1928, un corespondent New York Times scria că mulţi dintre vecinii în vârstă ai lui Li i-au spus că bunicii lor îl ştiau de când erau copii, iar pe atunci acesta era adult.
Li Ching-Yuen a început să adune ierburi din zonele muntoase pe când avea 10 ani şi tot atunci a început să studieze metode de longevitate, supravieţuind unei diete care consta doar în ierburi şi vin din orez. A trăit astfel primii 100 de ani din viaţă.

În 1749, pe când avea 71 de ani, s-a mutat în Kai Xian, pentru a se înrola în armata chineză, ca profesor de arte marţiale şi consilier.
Unul dintre discipolii săi, Da Liu, a spus povestea Maestrului Li: pe când acesta avea 130 de ani, a întâlnit în munţi un pustnic mult mai în vârstă, peste 500 de ani, care l-a învăţat Baguazhang (un stil de arte marţiale intern) şi un set de Qigong (sistem chinezesc antic de cultivare a sănătăţii) cu instrucţiuni pentru respiraţie, mişcări coordonate cu sunete specifice şi recomandări pentru dietă.
Da Liu a mărturisit că maestrul său i-a spus că longevitatea sa “se datorează faptului că a făcut aceste exerciţii în fiecare zi – regulat, corect şi cu sinceritate – timp de 120 de ani”.

În 1927, Li Ching Yuen a fost invitat de generalul Yang Sen să-l viziteze la Wan Xian, Szechuan, unde a fost fotografiat, portretul a devenit celebru.
Generalul a fost fascinat de înfăţişarea lui Yuen, puterea şi curajul său, în ciuda vârstei înaintate. Bătrânul s-a întors acasă şi a murit un an mai târziu, din cauze naturale, spun unii; alţii susţin că le-a spus prietenilor că “am facut tot ce trebuia să fac în această lume. Mă voi duce acasă acum”. După moartea lui Li, generalul Yang Sen a investigat legendele despre vârsta lui şi a publicat un raport cu rezultatul cercetărilor.
Li Ching-Yuen a promovat uzul medicinal al ierburilor chinezeşti, printre care ginsengul sălbatic, goji berry, he shou wu şi reishi sălbatic. El ar fi avut peste 200 de urmaşi în timpul vieţii şi 23 de soţii.

Friday, April 19, 2013

Mintea

"Noi nu vedem cu ochii, ci cu mintea. Dacă mintea e goală, privesc fără să văd." - Ştefan Odobleja



Ceea ce m-a împins să scriu acest articol au fost cuvintele unui mare campion de culturism, Kai Greene, care într-un reportaj a spus: mintea este totul, dacă nu te concentrezi cum trebuie nu faci nimic. Câtă dreptate o avut.
Totul se întâmplă datorită minţii, datorită felului cum ne concentrăm şi ne implicăm mental în activităţile zilnice.
Din câte se ştie oamenii îşi folosesc aproximativ 10% din capacitatea creierului. Imaginaţi-vă dacă am putea folosi toată capacitatea ei de 100%, probabil am fi capabili de minuni şi alte lucruri ieşite din comun.
Revenind la articolul nostru, ceea ce este esenţa sau ceea ce contează este faptul că făcând ceva activitate trebuie să ne implicăm şi mental, să ne dedicăm aproape cu totul acelei activităţi; doar aşa putem avea rezultate maxime. Implicare mentală cu înţelepciune, asta este ceea ce numesc eu calea spre succes şi reuşită.
Şi ca să vă inspir mai mult o să închei articolul cu un alt citat.

"Mintea este limita. Atâta timp cât mintea îşi poate imagina faptul că tu poţi face ceva, o poţi face, atât timp cât crezi cu toată inima." - Arnold Schwarzenegger

Sunday, April 14, 2013

Maestrul Yip Chun

Yip Chun, cunoscut şi sub numele de Ip Chun sau Yip Jun, este un mare maestru de arte marţiale chinezeşti, care trăieşte încă şi acuma în prezent. Yip Chun nu este altcineva decât fiul marelui maestru de Wing Chun, Yip Man. La fel precum fratele lui, Yip Ching, este unul dintre marii maeştri renumiţi şi respectaţi de arte marţiale, mai exact de Wing Chun, la nivel mondial.



Născut pe data de 31 iulie 1924, în Guangdon (provincia Foshan/China), Yip Chun nu a avut o copilărie uşoară, deoarece a prins din plin perioada celui de-al doilea război mondial şi conflictele dintre China şi Japonia. În 1949 comuniştii au preluat puterea, iar tatăl lui o fost nevoit să părăsească Hong Kong-ul, iar Yip Chun avâd vârsta de 24 de ani a fost nevoit să rămână în contiare în Foshan pentru a-şi putea continua studiile la universitate. A studiat istoria, muzica tradiţională, filozofia, poezia şi budismul.



Fiind fiul marelui maestru Yip Man, Yip Chun a început să studieze Wing Chun împreună cu tatăl lui la vârsta de 7 ani. Între timp au apărut mai multe cărţi scrise de Yip Chun şi dvd-uri sub forma unor instructaje.
În prezent Yip Chun este cel mai respectat maestru de Wing Chun, nu doar pentru că este fiul marelui maestru, dar şi datorită talentului şi înclinaţiei splendide faţă de Wing Chun.

În videoclipul de mai jos puteţi urmări o demonstraţie a marelui maestru Yip Chun.

Sunday, April 7, 2013

Gândirea antrenamentului

"Inteligenţa înseamnă a înţelege şi a inventa." - Jean Piaget



Sportivii, şi nu numai, tind spre perfecţiune prin practicarea sportului ales sau al altor discipline. Cheia spre succes este atât răbdarea cât şi inteligenţa, ceea ce după părerea mea este mult mai importantă decât orice altceva.
Ca să obţii succesul trebuie să fi inteligent. Ca practicant de arte marţiale, sau sportiv, trebuie să îţi cunoşti limitele şi să înaintezi în practică încet dar sigur.
În urma anilor de antrenamente, am ajuns la concluzia că nu cantitatea este ceea ce contează ci calitatea. Adică, nu trebuie să te antrenezi mult şi prost, ci mai puţin dar sigur. De exemplu nu poţi face sfoara din prima fără să ai ani buni de stretching în spate. Ca halterofil nu poţi ajunge să împingi direct cu 100 kg la piept, fără să începi cu o greutate mai mică. Spuneam mai sus că nu e bine să te antrenezi mult. În primul rând nu e bine pentru că după o vreme se ajunge la supraantrenament (suprasolicitare), ceea ce nu e bine. Pentru a evita astfel de probleme trebuie planificat din timp antrenamentul şi perioadele de odihnă.



Un factor foarte important este alimentaţia. Nu e tot una că mănânci mâncare preparată acasă din propriile legume cultivate în grădină ta sau că mănânci fast food-uri şi plăcinte de la cofetărie; şi totodată nu e tot una că mănânci de maxim două ori pe zi mult la intervale foarte mari sau că mănânci puţin şi mai des la intervale de 2-3 ore. Consumarea fructelor şi a lactatelor este deasemenea foarte importantă. Evitarea alcoolului, a fumatului şi a drogurilor este un pas mare spre reuşită.
Şi nu în ultimul rând odihna şi perioadele de recuperare sunt foarte importante. După o perioadă de efort intent e normal să vină şi o perioadă în care organismului îi trebuie ceva timp pentru a se reface, la fel cum după o perioadă ploioasă iese soarele. De recomandat ar fi 8 ore de somn pe zi pentru o recuperare mai bună.

Acum că v-am prezentat toată teoria depinde doar de voi cum jonglaţi şi cum vă antrenaţi. Oricum, pe parcurs o să mai insist asupra subiectului şi o să revin cu alte postări în domeniu.

Monday, April 1, 2013

Cele 10 reguli

În tradiţia creştină după cum bine ştim există cele 10 porunci, care conform legendelor au fost date lui Moise direct de către Dumnezeu. După ce am studiat filozofia orientală şi filozofia creştină am ajuns la nişte concluzii. Respingând din start ideile superficiale şi superstiţioase am ajuns să formulez propriile mele "10 porunci", care le-am enunţat mai jos. Ideiile mele se bazează pe crearea unui stil de viaţă sănătos şi armonios, respingând la o parte orice absurditate şi superficialitate duse până la fanatism. Idea de bază este omenia, onoarea şi respectul, credinţa în dreptate şi adevăr.



Iată deci care sunt conform principiilor mele cele 10 reguli de care vorbeam:

1. Vei primi un corp. Poate să îţi placă sau îl poți detesta, însă va fi al tău pentru întreaga călătorie pe care o faci pe Pamânt de această dată. Cum îl tratezi depinde numai de tine.

2. În fiecare zi vei primi o lecţie pentru că eşti înscris la cursul full time numit VIAŢĂ. Poate să îţi placă lecţia sau să o consideri irelevantă ori prostească, dar în fiecare zi o lecţie va apărea într-o formă oarecare. Ai zilnic ocazia să înveţi din aceste lecţii. Ele se vor repeta regulat, până când experiența necesară ție va fi deplin asimilată.

3. Nu există greşeli, există numai lecţii. Creşterea este un proces de încercare şi eroare, se numeşte experimentare. Experimentele eşuate sunt la fel de mult parte din proces ca şi cele care la un moment dat reuşesc.

4. Deseori o lecţie învăţată va apărea din nou ca recapitulare. Ea poate fi deghizată faţă de forma originală în care a fost învăţată tocmai pentru a te testa dacă ai învăţat bine.

5. Învăţarea lecţiilor nu se termină. Nu există nici o parte a vieţii care să nu conţină lecţii. Dacă mai trăieşti înseamnă că mai ai lecţii de învăţat. Câinii bătrâni poate că nu mai învaţă trucuri noi dar oamenii bătrâni cu siguranţă mai pot învăţa lucruri noi.

6. Nu există un loc mai bun decât AICI. Când noţiunea ta despre ACOLO a devenit un AICI vei obţine imediat un alt ACOLO care, din nou, va arăta mai bine decât AICI.

7. Ceilalţi nu sunt decât nişte oglinzi pentru tine. Nu poţi să iubeşti sau să urăşti ceva la o altă persoană fără ca acel aspect să fie o parte din tine pe care o iubeşti sau o urăşti. Din nou iată o ocazie să mai înveţi încă o lecţie.

8. Ce faci cu viaţa ta este pe deplin decizia ta. Ai toate uneltele şi resursele să o modelezi aşa cum vrei. Alegerea este a ta. Alegerea este o recapitulare a lecţiilor pe care le-ai primit zilnic.

9. Ai deja toate răspunsurile. Răspunsurile la toate întrebările vieţii sunt deja în tine, tot ceea ce trebuie să faci este să te uiţi înăuntru, să asculţi şi să ai încredere. A te ruga înseamnă să ceri răspunsuri, a medita înseamnă să le asculţi.

10. Trebuie să trăim aici şi acum, nu să ne consumăm pentru trecut şi nici făcând planuri mari pentru viitorul îndepărtat. Tot ceea ce contează este prezentul.

Sunday, March 31, 2013

Aici şi acum

"Suntem ceea ce gândim, tot ceea ce suntem ia naştere din gândurile noastre, cu gândurile noastre construim lumea." - Buddha



Am decis să scriu acest articol ca urmare a unei conversaţii purtate recent cu cineva pe tema înţelepciunii şi a religiilor.
O să încep cu un exemplu care sună aşa: ceea ce este greu este baza a ceea ce este uşor. Expresia poate fi interpretată în mai multe moduri. De exemplu atunci când construim o casă prima dată trebuie să facem fundaţia, care trebuie să fie mai solidă decât clădirea în sine pentru a putea susţine toată construcţia. Un alt exemplu este rezultatul obţinut în urma unui antrenament intens şi greu. Cineva care se antrenează ani buni va reuşi să facă sfoara cu mai mare uşurinţă decât cineva care nu s-a antrenat nici odată.
Tot ce vroiam să spun cu aceste exemple este faptul că efortul depus inteligent şi înţelept la momentul potrivit se va răsplăti.
Dar oare ce este înţelepciunea că tot veni vorba despre ea? Valoarea unui om reprezintă oare numărul banilor din portofel, sau funcţia pe care o deţine, maşina de ultimă generaţie, casa imensă cu piscină? Nu cumva ceea ce suntem noi cu adevărat este mai important decât toate cele enumerate?
Gândirea noastră este iarăşi ceva ce este foarte importantă. Ce rost are să mergem la biserici şi să ne închinăm odată pe săptămână atunci când în restul zilelor profităm doar de restul oamenilor, îi umilim sau îi tratăm fără nici un respect.
Din cele enumerate putem să ne dăm seama singuri ce este înţelepciunea şi ce rol are ea. Este natura noastră adevărată, ceea ce suntem noi cu adevărat, felul în care ar trebui să acţionăm, calea pe care ar trebui să mergem.



Omul înţelept ajunge să trăiască şi să preţuiască prezentul, să nu se consume din cauza trecutului, şi să nu îşi facă planuri şi griji pentru viitor. De aici se trage şi expresia orientală de aici şi acum.
Aici şi acum se întâmplă totul, restul nu contează. Aici şi acum este momentul cel mai important, acum se întâmplă totul, nu s-a întâmplat în trecut şi nu se va întâmpla nici în viitor; doar aici şi acum.
Şi ca să înţelegem mai bine despre ce am vorbit până acuma, o să închei articolul cu un capitol din Tratatul Căii şi al Virtuţii de Lao Zi.

"Cel care cunoaşte oamenii este înţelept. Cel care se cunoaşte pe sine este luminat.
Cel care învinge oamenii este puternic. Cel care se învinge pe sine este foarte puternic.
Cel care cunoaşte îndestularea este bogat. Cel care acţionează cu perseverenţă are voinţă. Cel care nu-şi pierde natura este veşnic. Cel care a murit dar nu este uitat este nemuritor.
" - Lao Zi

Sunday, March 17, 2013

Kickboxul chinezesc

Sanda sau Sanshou, în traducere "lupta ce nu se sancţionează" reprezintă echivalentul chinezesc al kickboxului occidental. Acest sistem de luptă, având originile în Kung Fu, a fost dezvoltat de armata chineză cu scopul de a antrena militarii şi trupele speciale.



De multe ori neconsiderat un stil anume datorită faptului că nu se bazează pe antrenarea şi practicarea unor forme specifice, Sanda este mai mult o formă de antrenament dur, şi mai nou şi formă de competiţie. Sanda este practicat atât de pasionaţii de arte marţiale, militari cât şi de călugării shaolin.
În mod normal kickboxul chinezesc se caracterizează prin lovituri puternice de pumn şi picior, chiar brutale.
Din punct de vedere tehnic, Sanda cuprinde următoarele 4 tipuri de tehnici:
- Da - tehnici de braţe;
- Ti - tehnici de picior;
- Shuai - aruncări (asemănător cu tehnicile de Judo sau Wrestling);
- Chin-Na - tehnici articulare.

În clipurile de mai jos puteţi urmări cum arată Sanda şi unele din metodele de antrenament al stilului.



Sunday, March 3, 2013

The Unbreakable Body

The Unbreakable Body, sau corpul indistructibil, aceasta este porecla unui călugăr shaolin care stăpâneşte o abilitate de neegalat în lume. Maestrul călugăr shaolin Hu Qiong este singurul din lume care poate să-şi împingă o maşină de găurit în plină funcţionare în abdomenul său, gât sau chiar şi la cap. Partea incredibilă este că nu păţeşte absolut nimic.



Hu Qiong a declarat că totul se întâmplă din faptul că îşi poate controla cu precizie qi-ul, energia universală care este prezentă atât în univers cât şi în orice fiinţă vie conform tradiţiei chinezeşti. Practicând exerciţiile dure de Qigong din cadrul stilului shaolin, Hu Qiong a ajuns să îşi transforme organismul într-o maşinărie indistructibilă, motiv pentru care şi-a primit şi porecla. Maşina de găurit nu îl poate afecta, nici măcar o picătură de sânge măcar nu pierde în urma demonstraţiilor. Dacă nu credeţi ce am scris mai sus convingeţi-vă singuri. Mai jos este un clip cu un reportaj cu Hu Qiong, omul cu un corp indistructibil.

Sunday, February 24, 2013

Primăvara

Conform medicinei tradiţionale chinezeşti, primăvara este anotimpul renaşterii. Este acel moment al anului în care totul prinde din nou viaţă, ca şi când toate ar porni de la început. Acum este momentul pentru a exersa forme dinamice de Qigong, precum şi activităţi fizice mai intense decât în perioada iernii.



Din punct de vedere al tradiţiei chineze, Yushui este perioada ploilor de primăvara. Yushui începe pe 18 februarie şi se termină pe 5 martie. Cu toate că primăvara a sosit încă este destul de rece ca să fie îngheţ sau să fulguie; dar conform tradiţiei chineze, după ce se termină perioada Yushui ninsorile vor înceta. Soarele cu căldura ei plăcută, aerul umed, vântul, înflorirea ghioceilor şi înverzirea treptată a naturii, toate acestea marchează venirea primăverii, reînlocuirea vechiului cu noul, renaşterea atât în natură cât şi în sufletele noastre.

Într-un articol mai vechi am prezentat arta vieţii pe durata celor 4 anotimpuri. Conform acestei doctrine, primăvara se poate asocia cu dimineaţa. Momentul trezirii, recăpătarea treptată a forţelor şi începerea activităţilor încetul cu încetul, toate acestea se pot compara cu aspectele care caracterizează primăvara

Sunday, February 17, 2013

Yi Jin Jing

Yi Jin Jing, în traducere "Metoda transformării tendoanelor în 12 secţiuni", este un set de exerciţii creat de Da Mo (Bodhidharma). Acest set de exerciţii stă la baza stilului shaolin, deoarece Da Mo după ce a fost acceptat în templu a observat firava condiţie fizică a călugărilor şi astfel s-a decis să creeze nişte exerciţi pentru ei.
De când această tehnică a fost creată, a influenţat în mod semnificativ evoluţia culturii chineze timp de 1400 de ani.


Din punct de vedere tehnic, Yi Jin Jing este un exerciţiu energetic (QiGong). Foarte important este faptul că asigură circularea Qi-ului (energiei) în cele 12 meridiane energetice primare şi cele 2 meridiane majore (Meridianul Conceptor şi cel Guvernor). Practicarea acestui exerciţiu va duce la întărirea corpului fizic, incluzând atât muşchii cât şi tendoanele şi va asigura circulaţia lină a Qi-ului în canalele energetice primare şi organele interne. Fapt ce reprezintă cheia menţinerii sănătăţii şi încetinirea degradării corpului fizic. Odată ce corpul fizic devine suficient de puternic, se poate trece la stadii mai avansate de practică, având ca scop prelungirea vieţii, cultivarea spiritului. Având un depozit bogat de Qi (energie vitală), corpul fizic va fi menţinut sănătos şi viaţa se va prelungi.

Înainte de a studia tehnicile propriu zise este bine să înţelegem şi semnificaţia tehnicilor. Yi înseamnă „a schimba, a înlocui”, Jin înseamnă „muşchi şi tendoane”, iar Jing înseamnă „tratat sau metodă” şi totodată „de înaltă calitate”. Deci Yi Jin Jing s-ar putea traduce „Metoda transformării Tendoanelor/Muşchilor”. Aici „muşchi şi tendoane” nu se referă strict la aceste părţi anatomice ci la întregul corp fizic, incluzând şi organele interne. Deci, Yi Jin Jing reprezintă o metodă tradiţională, de înaltă valoare, care este capabilă să dezvolte corpul fizic, şi să-l transforme din „slab” în „viguros”. Binenţeles, că ea este deasemenea extrem de eficientă pentru păstrarea sănătăţii.
Scopul primordial al practicii Yi Jin Jing este de a schimba corpul fizic din slab în puternic şi din bolnav în sănătos. Originea aceastei tehnici este budistă, fiind dezvoltată mai apoi continuu atât de budişti cât şi de taoişti. Obiectivul original al acestei practici a fost obţinerea iluminării sau al stării de Buda. În acest scop, practicantul avea nevoie mai întâi de un corp fizic puternic şi de o rezervă considerabilă de Qi. Practica Yi Jin Jing este astfel legată de întărirea corpului fizic şi clădirea corpului energetic (Qi).

Yi Jin Jing este un set de exerciţii ce cuprinde 12 secţiuni:
1. Stâlpul;
2. Lotus;
3. Susţine cerul;
4. Culege stelele;
5. Trage coada a 9 vaci;
6. Împinge muntele;
7. Întinzi aripile scoţi ghiarele;
8. Trage sabia cavalerului;
9. Dragonul verde;
10. Tigrul se aruncă asupra prăzii;
11. Îndoaie capul şi bate toba;
12. Du Bai Hui la sol.

În imaginea de mai jos sunt prezentate cele 12 exerciţii.



Iată şi o demonstraţie completă sub forma unui videoclip.


Sunday, February 10, 2013

Virtute [3]

"Un câine nu este considerat un câine bun pentru că latră bine, aşa cum un om nu este considerat un om bun pentru că vorbeşte bine." - Buddha





Toate acţiunile noastre, tot ceea ce facem, spunem sau gândim, au consecinţe. Viitorul nostru este rezultatul acţiunilor noastre. Toate depind de noi, şi nu de soartă, destin şi altele.

Lao Zi spunea: "Cel care vorbeşte mult ajunge deseori la nereuşită. De aceea e mai bine să ţii drumul de mijloc."
Ideea este că nu trebuie renunţat la ceva, dar nici să ducem acel ceva până la extreme.
Nu trebuie să ne consumăm pentru ce a fost cândva în trecut, nici să ne facem planuri ce se întind până în viitorul foarte îndepărtat. Trebuie să trăim prezentul, căci doar asta contează. Aici şi acum.

10 reguli pentru a fi om:

1. Vei primi un corp. Poate să îţi placă sau îl poți detesta, însă va fi al tău pentru întreaga călătorie pe care o faci pe Pamânt de această dată. Cum îl tratezi depinde numai de tine.
2. În fiecare zi vei primi o lecţie pentru că eşti înscris la cursul full time numit VIAŢĂ. Poate să îţi placă lecţia sau să o consideri irelevantă ori prostească, dar în fiecare zi o lecţie va apărea într-o formă oarecare. Ai zilnic ocazia să înveţi din aceste lecţii. Ele se vor repeta regulat, până când experiența necesară ție va fi deplin asimilată.
3. Nu există greşeli, există numai lecţii. Creşterea este un proces de încercare şi eroare, se numeşte experimentare. Experimentele eşuate sunt la fel de mult parte din proces ca şi cele care la un moment dat reuşesc.
4. Deseori o lecţie învăţată va apărea din nou ca recapitulare. Ea poate fi deghizată faţă de forma originală în care a fost învăţată tocmai pentru a te testa dacă ai învăţat bine.
5. Învăţarea lecţiilor nu se termină. Nu există nici o parte a vieţii care să nu conţină lecţii. Dacă mai trăieşti înseamnă că mai ai lecţii de învăţat. Câinii bătrâni poate că nu mai învaţă trucuri noi dar oamenii bătrâni cu siguranţă mai pot învăţa lucruri noi.
6. Nu există un loc mai bun decât AICI. Când noţiunea ta despre ACOLO a devenit un AICI vei obţine imediat un alt ACOLO care, din nou, va arăta mai bine decât AICI.
7. Ceilalţi nu sunt decât nişte oglinzi pentru tine. Nu poţi să iubeşti sau să urăşti ceva la o altă persoană fără ca acel aspect să fie o parte din tine pe care o iubeşti sau o urăşti. Din nou iată o ocazie să mai înveţi încă o lecţie.
8. Ce faci cu viaţa ta este pe deplin decizia ta. Ai toate uneltele şi resursele să o modelezi aşa cum vrei. Alegerea este a ta. Alegerea este o recapitulare a lecţiilor pe care le-ai primit zilnic.
9. Ai deja toate răspunsurile. Răspunsurile la toate întrebările vieţii sunt deja în tine, tot ceea ce trebuie să faci este să te uiţi înăuntru, să asculţi şi să ai încredere. A te ruga înseamnă să ceri răspunsuri, a medita înseamnă să le asculţi.
10. Trebuie să trăim aici şi acum.


Thursday, January 31, 2013

Virtute [2]

"Ca să fie pace în lume, trebuie ca popoarele să trăiască în pace. Pentru ca popoarele să trăiască în pace, oraşele nu trebuie să se ridice unele împotriva altora. Pentru a fi pace în oraşe, vecinii trebuie să se înţeleagă. Ca să fie pace între vecini, trebuie ca armonia să domnească în familie. Ca să fie pace în casă, trebuie s-o găseşti în propria inimă." - Lao Tse



Pentru a păstra în suflet liniştea, omul trebuie să respecte unitatea. Astfel în el nu se vor trezi dorinţele care la urmă vor aduce doar suferinţă. Dacă omul reuşeşte să-şi facă spiritul blând atunci el va fi ca un nou născut.


Dragostea pentru popor, la fel ca şi guvernarea ţării, trebuie înfăptuite fără a filosofa prea mult.

A naşte fiinţele şi a le educa, a crea şi a nu poseda ceea ce a fost creat, a făuri şi a nu folosi ceea ce s-a făcut, să nu te socoteşti stăpânitor atunci când eşti mai mare printre ceilalţi, toate acestea reprezintă cea mai adâncă virtute.

Cel care ştie nu caută să dovedească, cel care caută să dovedească nu ştie. Înţeleptul nu acumulează nimic. Cu cât face mai mult pentru oameni, cu atât capătă mai mult. Cu cât le dă mai mult oamenilor, cu atât se îmbogăţeşte mai mult.
Calea omului înţelept este acţiunea fără luptă.

Monday, January 28, 2013

Virtute [1]

"Ceea ce suntem este rezultatul gândurilor noastre. Dacă un om vorbeşte sau acţionează cu un gând rău, durerea îl urmăreşte. Daca un om vorbeşte sau acţionează cu un gând bun, fericirea îl va urma, ca o umbră şi niciodată nu-l va părăsi." - Buddha


Tainele vieţii sunt misterioase, iar omul modern este prea ocupat pentru a le descoperi. Toate lucrurile înfloresc şi se întorc la începutul lor. Întoarcerea la început se cheamă repaus, iar repausul se cheamă reîntoarcerea la viaţă. Reîntoarcerea la viaţă se cheamă permanenţă. Cunoaşterea permenenţei se cheamă învăţătură, iar necunoaşterea permanenţei pricinuieşte răul.

Cine s-a ridicat în vârful picioarelor nu poate sta mult. Cine face paşi mari nu poate merge mult. Cine se scoate singur în evidenţă, nu străluceşte. Cine se laudă singur, nu va câştiga gloria. Cine atacă nu obţine succesul. Cine se înalţă singur nu poate deveni mai mare peste alţii.
Toate acestea se cheamă dorinţă inutilă şi purtare nefolositoare. Evitarea dorinţelor inutile şi a comportamentului nefolositor duce la o viaţă echilibrată, sănătate şi obţinerea longevităţii.

Wednesday, January 2, 2013

Prologue

Primul articol din 2013 ca să ţină pasul cu ideea de "primele zile ale noului an" are ca temă începutul, de aceea se şi numeşte Prologue. Prologul (prologue) semnifică începutul unei piese de teatru, sau al unui film sau al unui alt eveniment; simbolic în acest articol prologul semnifică începutul unei noi vieţi, sau revenirea.

Aşa cum bine ştim cu toţii nici în 2012 nu au lipsit evenimentele negative, marea majoritate dintre noi din păcate am simţit şi pe propria piele aceste evenimente şi consecinţele lor. Lăsând la o parte drama să ne concentrăm asupra prezentului şi dacă prezentul o facem să meargă bine, atunci probabil şi viitorul o să fie pe placul nostru.

Recent, am avut o conversaţie cu un vechi prieten. După câteva schimburi de întrebări şi replici, mi-a amintit despre trăirea în armonie cu toate lucrurile. Individul respectiv vorbea în glumă, însă eu am înţeles mesajul din gluma lui. A avut perfectă dreptate! Numai dacă trăim în armonie putem să trăim bine.
Psihicul nostru după o vreme o să devină instabil. Munca, stresul de la muncă şi de acasă, problemele zilnice şi monotonia după o vreme ne întunecă gândirea. Simţim că problemele ne macină şi că nu este cale de ieşire. Când suntem deja pe cale să abandonăm definitiv speranţa atunci trebuie să scoatem ultimul as din mânecă, şi anume: trebuie să trăim în armonie! Oare ce înseamnă asta? Să respectăm tot ceea ce ne înconjoară, începând de la firele de iarbă până la vecini şi restul oamenilor. Numai dacă vom arăta iubire sinceră faţă de toate lucrurile şi persoanele din jur vom putea trăi în armonie.

Din păcate în zilele noastre artele marţiale sunt considerate simple sporturi iar practicile energetice precum Qigong-ul sunt nişte prostii. Oamenii nu pot şi nu vreau să înţeleagă că prin aceste practici îşi pot îmbunătăţii şi prelungii vieţile. Să îţi faci un stil de viaţă prin îmbinarea acestor practici, putem spune că ai cheia spre succes în mâini.
Tot ce vroiam să spun prin articolul acesta este faptul că după lungi perioade de depresii sau probleme de sănătate putem să revenim. Se poate, totul depinde de noi. Trebuie să dorim din toată inima noastră vindecarea, să ne bucurăm de ea, să ne simţim vindecaţi cu toate că încă poate nu suntem, şi astfel într-o bună zi o să ne trezim şi o să ne bucurăm când o să ne uităm în oglindă.