Saturday, October 22, 2022

Furtuna

"Odată ce furtuna s-a sfârşit, nu îţi vei mai aminti cum ai reuşit să treci prin ea, cum ai supravieţuit. Nu vei putea fi sigur cu adevărat nici dacă furtuna s-a sfârşit. Un lucru este cert însă: atunci când vei ieşi cu bine din furtună, nu vei mai fi aceeaşi persoană care erai înainte." - Haruki Murakami

Furtuna va veni cândva. Și atunci când va veni, va lovi puternic. Nu va rămâne nimic în urma ei, căci va distruge totul fără excepție. Acea senzație de parcă totul ar fi bine și de parcă nimic rău nu se poate întâmpla, se cheamă liniștea de dinaintea furtunii. Compărând acest fenomen natural cu etapele din viața omului, putem trage niște concluzii.
Oamenii, în special tinerii (cei proaspăt căsătoriți, îndrăgostiți, sau cei cu succes), trăiesc cumva într-o stare de inconștiență și de ignoranță totală. Sunt precum niște creaturi hipnotizate care sunt incapabile să vadă ce se petrece. Ceea ce vreau să spun e faptul că cei mai mulți oameni, și în special tineretul după cum ziceam, trăiesc cu impresia că totul va fi mereu la fel și că nimic nu se poate schimba, în special atunci când le merge bine. Nu se gândesc la faptul că de pe o zi pe alta totul se poate schimba radical. Nu se gândesc la faptul că odată cu trecerea timpului apar tot mai multe neplăceri, precum boala, bătrânețea și în final moartea. Oamenii din societatea actuală trăiesc cumva într-o permanentă stare de vis, în care visează la consumuri, la bani, la succes, etc. Astfel este dresat omul modern de către sistem.
Ne mirăm șocați atunci când auzim de vreo tragedie sau nenorocire, și într-un fel ne bucurăm că nu nouă ni s-a întâmplat. Dar de unde putem ști că mâine nu noi urmăm? Există vreo garanție că mâine dacă pășesc afară pe stradă nu mă va călca vreo mașină, sau că ceva nebun nu îmi va da în cap? Există siguranța viitorului? Sau mai bine spus, există siguranța zilei de mâine?
Trăim într-o permanentă stare de incertitudine, fără să fim conștienți de aceasta. Nu avem nici o garanție pentru ziua de mâine, iar din această cauză viitorul este incert, necunoscut. Un singur lucru este însă clar, că la un moment dat ceva rău se va întâmpla. Acel eveniment ne va trezi din somnul de ignoranță și ne va arăta ce este de fapt realitatea. Numesc acest proces furtună, căci cu aceasta și seamănă. Când toate merg bine și frumos, dintr-o dată furtuna zguduie întreaga existență, făcând-o să se clatine până în temelii, sau chiar dărâmând-o complet.
Furtuna nu cunoaște milă, și nimeni nu face excepție în fața ei. De subliniat este faptul că de furtună nu scapă nimeni, exact ca de moarte. La un anumit punct în viață, furtuna va lovi existența fiecărui om. Nimeni nu scapă de ea. Furtuna se manifestă printr-o grămadă de forme: accidente grave, pierderea cuiva drag, sau oricare altă formă de nenorocire. Nu știu de unde provine furtuna, dar o putem interpreta conform propriilor noastre convingeri. Poate fi o pedeapsă din partea divinității, poate fi o lovitură din partea sorții, sau a destinului, sau a vieții, sau pur și simplu doar un ghinion.
Ce se întâmplă în lume când are loc o furtună puternică? Furtuna distruge tot ce îi stă în cale, iar pe urmă dispare. Dar problema nu se termină aici, căci reconstruirea distrugerilor și a pagubelor durează ani de zile. Există distrugeri care nu au mai putut fi reparate niciodată. Aceste comparații seamănă izbitor de puternic cu tragediile din viața omului. Toți oamenii sunt loviți de destin prin diverse moduri. Unii au mai mult de suferit, iar alții mai puțin. Norocoșii scapă, iar ghinioniștii se îneacă.
Toate necazurile, tragediile și tot răul care ni se întâmplă ajung să ne schimbe complet. Nimeni nu a supraviețuit furtunii rămânând același om de dinainte. Oamenii se schimbă, iar cei mai mulți se schimbă datorită furtunilor din viețile lor. Din această cauză putem vedea turmele de pietoni de pe străzile orașelor, cum bântuie rătăciți precum o armată de zombie, fiecare ducându-și propria bătălie cu viața. Pur și simplu unele răni nu se mai vindecă niciodată, iar din această cauză nu trebuie nimeni judecat sau batjocorit, pentru că nu știm ce o avut de îndurat fiecare. Omul devine exact ceea ce îl modelează soarta și mediul, și nu invers. Nu cred că avem vreun control asupra destinelor noastre, din contra, cred că destinele în combinație cu mediul în care trăim ne modelează existența, transformându-ne în ceea ce nici nu am crede. Nu există om bun, sau om rău. Există doar om devenit bun, sau rău, datorită modelării din partea vieții și a mediului în care a trăit. Iar la toate acestea, furtuna mai pune și cireașa de pe tort.
După cum spuneam, furtuna va veni și în urma ei va rămâne doar distrugere și haos. Așa a fost și în cazul meu, așa va fi și în al tău. Reparațiile și revenirile de pe urma furtunii, ei bine, acestea sunt chestiuni ce țin de norocul sau ghinionul fiecăruia.

No comments:

Post a Comment