Thursday, January 27, 2022

Despre rude, neamuri și familie

"Un prieten face de multe ori cât o mie de rude." - Euripide

Se spune că nu ne putem alege neamurile și vecinii, acestea ne sunt date de către Dumnezeu, conform unei vorbe vechi din străbuni. De când a apărut omul pe această lume, aproape toată atenția lui din punct de vedere social s-a concentrat asupra familiei. La început familia era formată dintr-un grup de persoane care erau precum un sat mic. Astfel puteau supraviețui. După aceea, mai târziu, familia s-a divizat în familii mai mici, grupuri restrânse formate din cupluri de bărbați și femei, care au dat naștere unor urmași, care la rândul lor și-au creat propriile familii pe viitor. Și astfel s-a ajuns la societatea actuală.
Pe vremuri, atât între membrii familiei cât și între rude, erau legături puternice. Familia, cu toți membrii, cu rude cu tot, reprezenta totul. Aveai o problemă, de orice natură, te puteai baza pe membrii familiei, sau pe rude. Toate acestea, astăzi s-au schimbat. Între membrii de familie se pot întâmpla multe, iar ceea ce se întâmplă ridică sau coboară renumele familiei. Dacă ai norocul să ai o familie cât de cât bună, respectată și cu un mic statut social, te poți bucura de respectul multora. În schimb, dacă familia ta are renumele pătat, sau arborele genealogic cu niște oi negre, poți savura dezgustul celorlalți.
Ceea ce am observat eu, este faptul că atunci când îți merge bine și ai de toate, practic toată lumea e pe lângă tine, atât vecini cât și rude și neamuri. În schimb, dacă placa se schimbă și apare imprevizibilul, primii care se distanțează sunt rudele și neamurile, iar pe urmă și vecinii, iar uneori chiar și cei mai buni prieteni. Pot confirma din propria mea experiență că atunci când familia mea a fost pătată, datorită unor probleme, rudele și neamurile au dispărut din peisaj precum șobolanii care au părăsit vaporul care urmează să se scufunde. Și ceea ce este tragic sau dureros oarecum în toată această poveste, e faptul că aceste neamuri, pe care menționez că nu le-am jignit sub nici o formă în trecut, au reușit să uite tot binele pe care membrii familiei mele le-au făcut cândva în trecut, iar în prezent toată atenția lor se concentrează asupra distanțării datorită imprevizibilului apărut. Simplificând totul, ca să înțeleagă toată lumea ce vreau să spun: atunci când ai probleme, în special probleme de familie, rudele și neamurile se distanțează de tine cu viteza luminii. Pur și simplu nu le pasă de tine, îți sunt alături cât îți merge bine sau cât le faci pe plac.
În cazul multor rude putem observa un alt fenomen interesant. Locul în care stau e mai înapoiat din punct de vedere al dezvoltării, deoarece acolo încă nu s-a descoperit nici telefonul și nici oficiul poștal pentru expedierea scrisorilor. Doar astfel îmi pot explica cum de neamurile nu mai dau nici un semn de viață de atâția ani. Iar ca să nu pară că eu nu încerc să iau legătura cu aceste persoane, pot confirma faptul că mesajele mele de multe ori sunt ignorate, sau răspunsurile sunt doar așa aruncate ca pietrele în apă. Prin toate aceste scrieri nu încerc să-mi spăl rufele în public, ceea ce vreau e doar să demonstrez cum stă treaba de fapt la capitolul rudelor, atât din propria mea experiență, cât și din ceea ce am observat în jur. Și nici nu încerc cumva să le atrag atenția, sub nici o formă. Mulțumesc universului, dar sunt bine și fără ei. Dacă au dispărut, dispăruți să rămână pentru totdeauna!
Și să nu credeți că relația cu vecinii e diferită. Când îți merge bine și vecinii apar prin preajmă, iar când îți merge rău și aceștia dispar și se evaporă ca fumul. Dar cu toate acestea, mult mai repede îți sare în ajutor un vecin decât o rudă. Pot confirma aceasta din propria experiență. Mult mai multe poți discuta de exemplu cu un vecin decât cu o rudă absentă de ani de zile, chiar dacă de multe ori tu trebuie să cerșești sau să începi aceea discuție.
Concluzia pe care o putem trage din toate aceste relatări e aceea că trebuie să învățăm cumva să nu depindem de nimeni. Atunci când ne va fi greu nu ne putem baza pe nimeni, pentru că nimănui nu-i pasă cu adevărat, nici rudelor și nici vecinilor, poate și din cauză că și ei își au propriile probleme, dar nu e exclusă nici varianta că nu le pasă.

No comments:

Post a Comment