Sunday, December 31, 2023

Anul nou

Anul nou

Și vine din depărtări, ca în fiecare an
O schimbare de mult promisă
Despre o soartă ce trebuie rescrisă
Se vede de departe, cum vine un nou an.

Și vine zgomotul după atâtea tăceri
Ziua care schimbă doar data
Când își rupe calendarul foaia
Căci vine un an nou peste vechile dureri.

Sunday, December 24, 2023

Seara de Ajun

Seara de Ajun

A venit Crăciunul
Și de parcă nici nu ar fi venit
Unii pregătesc meniul
Iar eu stiloul
Cu care apoi descriu ecoul
Teatrului ce sărbătoarea a devenit.

Alții aruncă pe mâncăruri bani
Eu arunc cu lacrimi
Direct pe mormânt
Căci doar despre asta mai cânt
Despre suferință și chin
Toate trăite în declin.

În seara de Ajun stau singur
Cugetând desigur
Stau singur în cimitir
De unul singur în noapte ca un vampir
În jurul meu e rece ca gheața
Și lângă lumânări constat ce a devenit viața.

Și nu doresc nimănui acest chin
Când de viață nu mai ești plin
Căci ce am avut mai scump pe lume
S-a dus departe fără urme
Lăsând în urmă doar tăcere
În seara de Ajun e multă durere.

Thursday, December 21, 2023

Sărbătorind altfel

"Crăciunul este o perioadă când ai dor de acasă - chiar dacă eşti acasă." - Carol Nelson

Nu cred că e o noutate faptul că nu sărbătoresc Crăciunul, așa cum de fapt nu sărbătoresc nici alte astfel de evenimente. Pur și simplu nu reușesc să găsesc absolut nici un motiv pentru care ar trebui să sărbătoresc. Cea mai dificilă și grea perioadă din an pentru mine e mereu iarna, în perioada așa ziselor sărbători. Mă influențează negativ faptul că ziua e scurtă din cauză că se schimbă ora, plus că vremea se strică. Sunt iritat și foarte irascibil atunci când plouă, ninge, e noroi afară, sau mocirlă. Sunt o persoană dificilă, morocănoasă, și toate aceste fenomene care au loc toamna și iarna îmi accentuează toate aceste stări negative.
Cândva, de mult, pe vremea când eram copil, mă bucuram și eu din plin pentru sărbătorile de iarnă, la fel cum și pentru alte sărbători. Așteptam cu nerăbdare Crăciunul. Număram zilele cu mare entuziasm. Așteptam cadourile, musafirii, și toată această atmosferă de sărbătoare îmi dădea o stare de bine. Dar din păcate, în prezent nu mai am aceste sentimente. Acum, nici măcar vremea nu mai e ca și cum era în urmă cu 20-30 de ani, din perspectivă climatică. Până eram copil era bine. Dar pe urmă treburile s-au schimbat radical. Tot ceea ce era cândva bucurie s-a transformat în tristețe și durere. Și nici Crăciunul și restul sărbătorilor nu au făcut excepție. Cândva aveam o familie numeroasă și unită. Aceasta dădea în esență tot farmecul sărbătorilor de iarnă dacă stau bine și mă gândesc înapoi. Doar că pe vremea respectivă, copil fiind, nu conștientizam aceasta. Dar familia mea numeroasă s-a redus drastic la număr pe parcurs. Din 5 am rămas doar 2, și e doar o chestiune de timp până rămân de unul singur fără să am pe nimeni alături.
Trebuie să menționez că din perspectivă religioasă, toată povestea din spatele Crăciunului nu înseamnă absolut nimic pentru mine. Nașterea mântuitorului! Eu nu am cerut nimănui să se nască pentru mine, sau să mă salveze. Și până la urmă să mă salveze de la ce? De la o moarte iminentă și sigură nu este nimeni și nimic ce mă poate salva. Resping orice poveste de natură religioasă. Pur și simplu nu cred în așa ceva. Treaba aceasta prinde la public, deoarece publicul e ușor de manipulat. Din cauza asta ne aflăm acolo unde ne aflăm...
Crăciunul, ca și oricare altă sărbătoare, funcționează cel mai bine acolo unde există o familie numeroasă, cu o situație materială sau financiară cât de cât bună și fără prea multe griji și bătăi de cap la bord. Și nu în ultimul rând acolo unde este copil mic, sau mai mulți copii. În cazul meu, situația e exact opusă. Eu trăiesc singur, izolat. Nu am relații strânse și foarte apropiate. Cu acel număr redus de persoane cu care pot spune că mă înțeleg bine țin legătura prin intermediul mijloacelor de comunicație, deoarece e destul de mare distanța dintre noi. Până și cu cei mai buni prieteni am ajuns să ne vedem din ce în ce mai rar.
Tot ceea ce face Crăciunul pentru mine, nu e altceva decât o presiune mare. Îmi accentuează starea de singurătare pe care o simt mereu, îmi încoardă frustrările, îmi scoate la lumină toate nerealizările și eșecurile. Dar partea bună e că toată această nebunie ține două zile doar, după care trece. Dar nu trece așa repede, căci mai vine și revelionul și anul nou. Mai e și nebunia aceasta din păcate. Pe lângă singurătate, frustrări și toate celelalte stări de căcat pe care le simt, mai trebuie să "mă bucur" și pentru faptul că planeta Pământ a făcut o rotație completă în jurul Soarelui într-o perioadă de 365 de zile. Asta da sărbătoare! După cum spuneam, pe lângă toate stările de căcat pe care le experimentez, de anul nou mai trebuie să îmi amintesc și de faptul că a trecut un an nasol, că poate vine unul și mai nasol, și cum tot mai mult mă apropiu de groapă. Chiar nu înțeleg ce e de sărbătorit la toate chestiile astea.
Ce nu mai pot pricepe iarăși e nebunia aceasta despre cumpărăturile exagerate. Toate magazinele și supermarketurile sunt aglomerate ca niște lagăre de concentrare. Toți sclavii de pe plantație consumă dublu, triplu chiar, în aceste 2-3 zile. Unii chiar atâta mănâncă și beau până ajung prin spitale. Ce teatru ieftin și sec... Penibil de-a dreptul! Un circ de 2 bani organizat de porci pentru maimuțoi. După cum spuneam, pentru mine toată această nebunie a sărbătorilor nu reprezintă nimic, e egală cu zero tot ce se petrece. Nu mă regăsesc în așa ceva. Încerc pe cât posibil să trăiesc aceste zile la modul cel mai normal și obișnuit. Încerc pe cât posibil să mă focusez pe ideea de a nu fi distras de la aceste gânduri. Nu vreau mai multă durere și tristețe ce simt din cauza amintirilor frumoase îngropate în trecut. Nu vreau, nu vreau, și tot nu vreau, dar degeaba, căci de cele mai multe ori tot nu îmi iasă așa cum vreau eu.

Monday, December 18, 2023

Arta de a suferi în tăcere

"Nu eu sufăr, ci lumea suferă în mine." - Emil Cioran

Cândva scopul meu era să scriu o carte de filozofie cu titlul "Arta de a suferi în tăcere". Dar timpul a trecut și proiectul a fost dat uitării din mai multe motive. Oricum, tot ceea ce am vrut să scriu în acea carte am ajuns să trăiesc pe propria piele și cu o intensitate mult mai mare decât m-aș fi așteptat vreodată. Suferința este o temă comună pentru orice artă. E reprodusă prin muzică, pictură, scrieri, sculpturi, etc. Să încerci să reproduci suferința sub formă de artă e una, dar să faci din suferință o artă e cu totul altceva. Nu vreau să fiu considerat artist doar pentru că sufăr, ci pentru faptul că descriu suferința din perspectivă artistică, din perspectiva unui artist.
Ca să pot scrie ceva bun trebuie să sufăr. Trebuie să mă doară rău de tot ca lacrimile să se întipărească pe hârtie. De multe ori am impresia că doar eu sufăr, că toată suferința acestei lumi s-a concentrat cumva în mine. Și cu toate că îmi dau seama că există suferințe şi mai groaznice decât cele trăite de mine, parcă totuși am impresia că numai eu am dreptul la suferință. Mă simt atât de impresionat în faţa suferinței, încât îmi pierd aproape tot curajul. Şi-l pierd, fiindcă nu pricep de ce există suferință în lume. Și nici n-am să pricep vreodată, doar dacă trag concluzia că lumea se reduce la suferință în cele mai mari proporții. Matematic vorbind, din perspectivă de statistică, viața e cam 80% suferință, iar restul de 20% e supraviețuire. În cazul celor care nu experimentează suferința putem vorbi despre altceva.
Cea mai mare realizare cu care mă pot lăuda e faptul că am reușit să pun la suflet absolut toate chestiile prin care am trecut. Precum niște tatuaje invizibile mi s-au imprimat pe suflet toate acele experiențe negative prin care am fost nevoit să trec. Nu cred în ideea că omul este responsabil în totalitate de soarta lui. Suntem oarecum predestinați spre ceea ce devenim, mereu în asta am crezut. Și ce contribuie la acest lucru enorm de mult este mediul. Nimic nu poate crea o influență mai mare decât mediul în care trăim. Toți cei care mă judecă pe nedrept pentru destinul meu, sau pentru stilul meu de viață, greșesc în totalitate. Niciun om sănătos la cap nu-și poate dori ca tatăl lui să devină un alcoolic, violent în familie, sau sinucigaș. Nu e vina mea că am fost nevoit să mă bat cu propriul meu tată ca să-mi pot apăra restul familiei. Și nu cred că e vina mea nici faptul că la vârsta de 5 ani mi-am văzut bunicul plecând de acasă, fără să-și ieie adio de la mine, după care a fost găsit spânzurat în pădure, asta după ce timp de 3 săptămâni toată lumea îl căuta peste tot. Singura mea vină, și pentru care mereu mă voi simți vinovat, e faptul că nu am avut prea multe cunoștințe despre acordarea primului ajutor; căci dacă aveam habar poate că persoana pe care am iubit cel mai mult nu murea în brațele mele.
Știu să sufăr în tăcere. Am învățat să nu îmi arăt rănile, să nu vorbesc despre ele aproape cu nimeni. Lumii nu-i pasă de ce răni te dor. Oamenii mereu vor căuta motive pentru care să te judece și să te critice. Oricât ai fi de bun, mereu greșelile o să ți se observe. Niciodată n-o să poți satisface lumea dacă nu te ridici la standardele lor. Toată viața mea am trăit cu impresia că lumea are așteptări de la mine. Asta până în momentul în care am decis că nu mai îmi pasă de așteptările lor.
Mulți mă consideră imatur, prostănac, poate chiar și retardat. Într-adevăr că nu am cu ce să mă laud. Nu am realizat mai nimic. De cele mai multe ori simt că nu fac parte din lumea oamenilor maturi. Nici măcar nu mă simt suficient de bărbat, oricât aș bate din gură și m-aș lăuda. Azi mâine mă apropiu de vârsta de 40 de ani, dar de multe ori am atitudinea unui adolescent de 18 ani. Încerc să mă fac folositor prin faptul că sunt atras de artă. Prin creațiile mele încerc cumva să dau lumii o altă nuanță. Și totuși puțini înțeleg asta.
Am puțini prieteni, foarte puțini chiar. Dar nici cu ei nu vorbesc despre aceste lucruri. Nu mă plâng în fața nimănui, ca să nu fiu înțeles greșit și pe urmă judecat. Multe lucruri se sfârșesc cu un eșec. Chiar și o prietenie bună, sau orice altă relație. Din cauza asta am învățat să nu mai am așteptări de la nimeni. Fiecare om își are propria problemă cu care trebuie să se confrunte. Nu e nimeni aici să mă motiveze sau să mă împingă de la spate, de asta trebuie să merg singur înainte, fără să am pretenții și așteptări de la alții. Doar astfel pot scăpa de dezamăgiri. Aceasta este calea. Aceasta este arta de a suferi în tăcere, fără gălăgie și fără multă vorbăreală.

Friday, December 15, 2023

Perseverență

Perseverență

Chiar dacă voi nu îmi scrieți, eu tot vă scriu
Și chiar dacă voi nu mă sunați, eu tot vă sun,
Poate că nici nu vă pasă, dar sunt viu
Spun ce simt, și nu mă opun.

Și chiar dacă voi nu ați mai dat o veste
Eu mi-am învățat lecția trecând peste,
Nu sunteți curioși dacă mor sau trăiesc
Dar eu tot vă iubesc.

Dacă vă interesează, sunt tot aici
Locul în care ne jucam când eram mici,
Unde am avut parte de bucurii, dar și de frici
Locul unde îi reprezint acum pe cei singuratici.

Și știu că de mine mult nu vă pasă
Dar eu tot vă doresc o viață sănătoasă,
O să vă scriu, chiar dacă voi nu-mi scrieți
Și o să vă sun, chiar dacă voi nu mă sunați.

Tuesday, December 12, 2023

Mesaj nelivrat (2)

Mesaj nelivrat (2)

Mi-e greu să trăiesc fără tine
Să-mi găsesc iarăși scopuri și destine,
Zi de zi dau din răsputeri totul
Doar ca să nu mai simt golul
În timp ce mă gândesc atât de des
Înapoi la ceea ce a fost mai ales;
Îmi imaginez că ești lângă mine
Și în fiecare dintre greutățile mele
Îmi însoțești pașii și împreună spargem gheața,
M-am gândit la atâtea lucruri de când ai plecat
Pentru că tu mi-ai arătat
Cât de valoroasă este viața.

Ne-am născut ca să trăim
Și la final să murim,
Dar înainte de asta
Să experimentăm minunea aceasta;
Ne-am născut ca să trăim clipa!
Alături de tine însoțit,
Amândoi am simțit
Cât de valoroasă este viața.

Încă dor toate rănile
Și încă le trăiesc urmările,
Știu că trebuie să fac cumva un nou început
Să mă regăsesc, să nu mai fiu pierdut,
Să-i dau timpului timp pentru a permite ceva nou;
Și după atâta suferință îndurată, mă simt ca un erou
Ca și premiu vreau să fii iarăși lângă mine
Să trăim din nou bune și rele
Și împreună să străbatem calea aceasta grea;
Încerc să găsesc un sens de când ai plecat
Pentru că tu mi-ai arătat
Cât de valoroasă este viața mea.

Sunday, December 10, 2023

Și am văzut...

Și am văzut...

Și am văzut cum soarele răsare
Străzi și văi cum lumina străbate,
Flori și fire de iarbă prind viață
Aburi se ridică după ceață.

Chipul tău e atât de minunat
Precum un plăcut legănat
Părul tău - frumos pieptănat
Locul unde stai, un loc frumos aranjat.

Colț de rai pe pământ
Cu clipe frumoase și magice
Câteodată infernale și tragice
Cu tine am făcut un sacru legământ.

Și am văzut cum omul devine neom
Cum amintirile devin dureri
Retrăite parcă azi și ieri
Precum frunza de mâine căzută din pom.

Thursday, December 7, 2023

Dacă eram artist...

Dacă eram artist...

Dacă eram un scriitor
Cuvinte colorate aș scrie
Și mii de pagini aș umple despre tine
Atât în prezent cât și în viitor.

Dacă eram un pictor
Foloseam magia ca un vrăjitor
Din lumină făceam culori
Și te pictam pe cer și pe nori.

Dacă eram un muzician
Te descriam din pian
Zi și noapte sunete minunate cream
Și doar despre tine cântam.

Monday, December 4, 2023

Înger (2)

Înger (2)

Farul care mă ghida prin furtună
Elixirul care-mi făcea dispoziția să fie bună,
Umbra mea sub pașii tăi
Era în siguranță de oameni răi,
Tot ce mi-ai arătat a fost frumos
Și tot ce mi-ai oferit e prețios,
Timpul cu tine nu a trecut fără rost
Brațele tale - cel mai dulce adăpost,
Pe cer Soarele și Luna mă luminează
Iar tu ești o stea care mereu mă veghează.

O mică lumină care a apărut în mijlocul crizei
Și oprind furtuna la mijlocul reprizei,
O făptură atât de minunată
Care mi-a arătat o direcție bine determinată,
Ochii tăi sunt plini de speranță
Căldură, bunătate și siguranță,
Inocența ta mă cuprinde în valuri
În fața ta sunt precum nisipul de pe maluri,
Atât de mic, dar infinit de iubitor
Tot ce-am învățat de la tine - cum să fiu zâmbitor.

Thursday, November 30, 2023

Valurile schimbării

"Timpurile se schimbă şi noi ne schimbăm odată cu ele." – Ovidius

Am intuit că va veni. Am simțit că se va întâmpla. Am simțit deja de mult. Și iată că tot ceea ce simțisem cândva, a devenit realitate. Valurile schimbării au lovit din plin, cu putere maximă. Au măturat toate frunzele cu amintiri, căzute din pomul atotcunoscător. Au mistuit precum flăcările infernului, fără să țină cont de protestele mele și forța cu care încercam din răsputeri să mă opun.
Urăsc schimbările, de orice natură ar fi ele. Întotdeauna le-am urât. Orice schimbare prin care am fost nevoit să trec m-a afectat într-un mod negativ. Și asta întotdeauna așa a fost. Din câte am observat, mereu toamna loveau valurile schimbării. Modificau totul în jur, fără să țină cont de sentimentele mele, sau de dorințele mele. Oricât de mult încercam să le țin piept, eforturile mele erau în zadar. Cele mai grele clipe, care au adus schimbări, le-am trăit mereu toamna. Printre acestea pot nota diverse schimbări la stilul de viață sau la mediu, dar cele mai urâte au fost când mi-am văzut membrii familiei cum se îmbolnăvesc, sau cum mor. Dispariția cuiva draga lasă urme adânci pentru tot restul vieții. Doar cine trece prin asta poate să înțeleagă. Timpul nu vindecă rănile, te învață doar cum să trăiești cu ele. Te învață cum să ții în tine tot ceea ce doare, pentru că, până la urmă oricum nimănui nu-i pasă. Rănile se cicatrizează, dar urmele rămân. Toamna schimbărilor, sau toamna care aduce schimbările.
După cum am dat de înțeles, sunt omul căruia nu îi plac schimbările. Nu-mi place să mă adaptez schimbărilor. Ceea ce numesc eu schimbări, erau niște modificări în viața mea care mereu au avut efecte negative asupra mea și asupra mediului în care trăiesc. Să trăiești pe nisipuri mișcătoare nu e simplu. Oamenii ca mine nu sunt făcuți pentru adaptare. Noi suntem rebeli, protestăm cu gura mare, și ne opunem din răsputeri schimbărilor. Ceea ce pentru mine e adaptare, nu e altceva decât o formă de supraviețuire cu scârbă, îndurând zi de zi ceea ce provoacă suferință. Oamenii ca mine sunt afectați de schimbări. Eu am fost afectat de schimbări, și sunt afectat în continuare.
Probabil unii vor înțelege din aceste scrieri o formă de autocompătimire, dar nu e așa. Nu încerc să atrag mila nimănui, nici înțelegere și nici susținere, căci nu am nevoie. Sunt doar o voce tăcută, dată pe silențios, care se manifestă prin câteva rânduri scurte. Sunt vocea unui om mut. Sunt glasul tăcut al unui anonim. Sunt strigătul cuiva care tace.
În fiecare an pe când se sfârșește vara, încep să apară deja fricile și stările de frustrare. Simt cum odată cu venirea toamnei, schimbările apar și ele cu scopul de a face rău. Văd cum urâtul începe să prindă formă și contur. Îmi simt frica în vene cum pulsează mai ceva ca inima. Toate aceste schimbări modifică în jur multe lucruri.
Ultima dată când au lovit valurile schimbării, au reușit să-mi întoarcă bine de tot viața pe dos, răpindu-mi cea mai dragă ființă și lăsând în urmă un gol imens cât un crater. Uneori simți că nu mai ai nimic de pierdut, iar când te-ai crede mai stăpân pe situație și când nici nu te-ai aștepta, valurile atunci lovesc puternic. Viața nu joacă cinstit niciodată și îi lovește tare întotdeauna pe cei slabi și vulnerabili. Într-o lume dominată de diferențe sociale, parcă tot aceia săraci și inocenți au mai mult de suferit.
Am învățat cumva să trăiesc cu toate acestea, să mă împac cu ideea că asa e în viață. Nu aștept de la nimeni nimic, căci nimeni nu îmi este dator cu ceva. Orice relație la un moment dat se sfârșește, oricât ar fi ea de bună, și într-un final cam fiecare om te va trăda, sub o formă sau alta. Orice prietenie, oricât ar fi ea de bună, până la urmă își are limitele. Oricât de bine m-aș înțelege cu o persoană, la un moment dat constat că o deranjez. Fiecare om își trăiește propria viață. Își duce fiecare bătălia zilnică, așa că nu pot avea pretenția ca cineva să fie prezent pentru mine. Nu am ce să aștept după înțelegerea, atenția sau iubirea nimănui. Prin scrierile mele nu încerc să-mi cresc popularitatea, nici să-mi atrag fani sau adepți. Nu încerc nici să trezesc admirația altora. Prin aceasta nu încerc să cerșesc nici milă, nici înțelegere și nici compasiune de la nimeni. Scriu ceea ce scriu pentru că trebuie să scriu. Trebuie să îmi duc luptele singur, fără să mă las doborât de valurile schimbării. Nu-i voie să cad, pentru că nu este cine să mă ridice pe urmă, și nu am nici pe umerii cui să-mi plâng necazurile. Luptătorii și artiștii nu se plâng niciodată. Sunt renegat într-o societate superficială unde domină falsitatea. Asta e adevărata adaptare la greu: să trăiești cu scârbă într-o societate scârboasă unde valurile schimbării lovesc neîncetat și fără milă.

Saturday, November 25, 2023

Dorul

Dorul

Mi dor de o zi de mult uitată
Și de o haină de mult purtată,
De culori și arome din alte vremuri
Și de poezii cu multe versuri.

Cad petale de singurătate
Peste drumurile umblate în trecut
Unde cândva lucruri bune s-au petrecut
O, unde ai dispărut tu libertate?

Mi dor de tine dragă,
Să te mai văd o dată
O, tu ființă îndepărtată!
Mi dor de o zi de mult uitată.

Wednesday, November 22, 2023

Recunoștință

Recunoștință

Scăldat cu amintiri și mângâiat de trăiri
Chiar dacă totul e trecător,
Sunt recunoscător
Acelei ființe care nu e aici.

Și să iubești doare
Căci ce ating moare,
Sub presiunea seducătoare a durerii
Dar care mereu va fi.

Și am doar o singură patimă
Că pe oriunde aș merge,
Te port zilnic în inimă,
Atât de departe.

Și iubesc, chiar dacă doare
Amintirile mă țin în viață
Chiar dacă ele sunt la distanță
Dar totuși atât de aproape.

Acelei ființe care nu e aici
Dar care mereu va fi,
Atât de departe
Dar totuși atât de aproape.

Monday, November 20, 2023

O zi obișnuită

"Ce fac cu viaţa mea? O pierd." - Costel Zagan

După o noapte lungă, mă trezesc și eu într-un final. Asta în cazul în care am reușit să dorm puțin. Nopțile sunt lungi și grele. Nici nu mai știu când m-am trezit dimineața super odihnit și plin de viață. Cred că au trecut mulți ani de atunci. Era un timp, cândva, când primul lucru după trezire era micul dejun. Acum nu mai contează, mănânc când mi foame. Indiferent cu ce aș începe ziua, gândurile îmi fug în altă parte. Că muncesc ceva, că merg undeva, gândurile sunt mereu aceleași. Doliul e chinul meu zilnic. Privesc camerele goale, pe care le străbat zilnic precum un general rămas fără armată. Îmi amintesc de toate greșelile pe care le-am făcut. Stau și le analizez până la ultimul detaliu. Mă gândesc la oamenii care în trecut m-au rănit cu vorbe sau gesturi, sau pe care i-am rănit eu. În fiecare dimineață primul gând îmi fuge la persoana cea mai dragă care nu mai e, și pe care nu o să o mai revăd niciodată. Mă gândesc la toate acele lucruri pe care le-am promis că o să le fac. Și privesc cum se duc naibii toate planurile și promisiunile. Îmi amintesc că era o vreme când eram fericit, doar că atunci nu conștientizam.
Stau și mă gândesc la fiecare detaliu în parte. Analizez toate amănuntele. Încerc să evit oamenii pe cât posibil, de multe ori chiar și pe cei pe care îi cunosc. Există totuși un număr mic de persoane cu care interacționez, dar cărora totuși nu le spun cum mă simt, sau ce simt. Sunt prezent în conversații, dar totuși absent de multe ori. Stau și ascult, dar mintea îmi fuge iarăși în altă parte. Ceea ce pentru alții e ușor, pentru mine e greu. Lumea nu trebuie să știe dacă am plâns cu o zi înainte, dacă am dormit bine sau nu, dacă am mâncat ceva sau nu, sau dacă sunt îngrijorat pentru ceva. Mă uit cu frustrare pe rețelele sociale văzându-mi cunoscuții cum vizitează locuri, cum se căsătoresc, cum obțin joburi bune, sau realizează diverse chestii. Eu stau pe loc, nu avansez, nu dau înapoi, ci doar stau înghețat într-un loc. Ceea ce azi e entuziasm, mâine e doar o altă chestie plictisitoare.
Aș vrea să nu am comportamentul pe care îl am. Îmi pare rău că nu mi-am făcut mândrii părinții, că nu am realizat mai nimic și că nu prea am cu ce să mă laud. Despre problemele cu care mă confrunt am citit numeroase cărți. Eu prefer să nu le numesc probleme, ci demoni. E o luptă continuă cu demonii. O luptă pentru supraviețuire. E o luptă pe care o duc cu mine însumi, împotriva mea poate, de ani de zile.
De obicei nu îmi deschid sufletul în fața oamenilor, mai ales în fața străinilor. Și nu e vorba de încredere, ci de faptul că oamenii judecă și critică ceea ce nu înțeleg. Cu astfel de gânduri îmi petrec cea mai mare parte a zilei. Râd, glumesc, vorbesc, dar în spatele zâmbetului e o lume a suferinței, o lume a durerii nespuse. În spatele zâmbetului am învățat să-mi ascund tot ceea ce doare. "Ce faci" sau "cum ești" sunt întrebări care foarte rar mi se pun, iar atunci răspund cu clasicul "bine", dar în spatele acestui răspuns e o întreagă colecție de stări și senzații care absolut nu corespund cu semnificația cuvântului "bine".
De obicei scriu despre toate acele lucruri despre care nu vorbesc cu nimeni. Prefer să nu vorbesc, ca să nu fiu înțeles greșit sau să nu fiu judecat. Prin scris mă eliberez. Dau afară tot ceea ce doare. Prin faptul că scriu, reușesc cumva să mă ușurez, să mă eliberez și să mă obosesc, iar atunci seara nu mai am suficientă putere pentru a dezbate în minte diverse probleme. Și astfel apare somnul, doar că acest lucru nu întotdeauna funcționează. Și atunci vin nopțile albe.
Mă simt înstrăinat de lume, și de tot ceea ce pentru restul reprezintă normalitatea. Urăsc orașul și toată agitația ei, la fel cum nu suport nici mulțimea de oameni. Nu-mi place să fiu înconjurat de mulți oameni și mereu am avut probleme cu adaptarea și integrarea, iar aceasta nu se va schimba vreodată. Sunt un neadaptat, un nonconformist, un copil rănit într-un trup de adult, un luptător care prin faptul că luptă își găsește liniștea. Tind să cred că am fost făcut pentru asta, că nu e vina mea că sunt ceea ce sunt. Cu puținii oameni cu care comunic totuși, am mereu impresia că le cerșesc cumva atenția, că vorbesc cumva cu mine din obligație, sau milă, sau pur și simplu doar așa.
Ceea ce am relatat aici pare desprins din cărți, dar de cele mai multe ori e doar o zi obișnuită din viața mea. O zi obișnuită e o zi în care trebuie să suport toată nebunia din jurul meu, să străbat aceleași drumuri de unul singur zi de zi, dar mai presus de toate, trebuie să mă suport pe mine.

Friday, November 17, 2023

Ploaia

Ploaia

Picături de ploaie cad din cerul care plânge
Curgând în jos de pe obraz
Amestecându-se cu lacrimile mele de viteaz
În timp ce inima mi se frânge.

Picături de ploaie înlătură razele de soare
Inundând al meu altar
Și făcând un nou calvar
În timp ce simt cum toamna doare.

Picături de ploaie cad iarăși în viața mea
Încerc să nu le dau importanță
Dar deja le știu când vin de la distanță
În timp ce le aflu din ce în ce mai tare cruzimea.

Thursday, November 16, 2023

Despre speranță

"Dacă plângi pentru că soarele a dispărut din viața ta, lacrimile te vor împiedica să vezi stelele." - Rabindranath Tagore

Când omul a pierdut speranța, a pierdut totul. Nu știu dacă speranța e ceva real, sau dacă e doar o altă iluzie. Cert este că până acuma m-a ținut în viață și cumva mi-a fost mai ușor să trec peste greutățile întâmpinate. Dacă este un "pentru ce", vei trece peste orice "cum". Trebuie să fie ceva acolo în capăt care să conteze cu adevărat.
Prin aceste scrieri nu încerc să promovez optimismul. Nu sunt o persoană optimistă și nici nu am fost vreodată. Dar nici pesimist nu mă consider. Prefer să mă numesc realist. În ultimii ani am luat foarte multe decizii proaste, dar cu toate acestea, drumul vieții mele cumva totuși s-a aliniat după aceea, într-o direcție să spunem bună. De fiecare dată când am dat de un impas, cumva am reușit mereu să mă agăț de ceva. Și de fiecare dată acel ceva a trezit speranța în mine.
Nu știu dacă speranța a fost în activitățile pe care le făceam, sau dacă activitățile respective îmi alimentau speranța. Habar n-am. Faptul că de fiecare dată când dădeam într-un impas negativ, și după care întâlneam mereu câte o persoană care cumva să mă ghideze și să-mi fie oarecum călăuză, pot spune că era un adevărat miracol. Chiar dacă duceam lupta de unul singur, dar parcă tot nu eram singur atâta timp cât puteam da un telefon cuiva să schimb două vorbe. Și chiar dacă e vorba de un număr atât de mic de persoane încât îi pot număra pe degetele unei singure mâini, și încă mai rămân degete libere, nu contează. Contează că speranța era alimentată de persoane, locuri magice pe unde umblam, dar și de scopuri sau mici ambiții. Cumva tind să cred că atunci când se închide o poartă, poate se deschide o fereastră. Poate că așa funcționează universul. Nu știu...
Cu cât încercam să îmi țin mintea tot mai ocupată cu diverse activități, mai mult sau mai puțin importante, cu atât îmi dădeam seama tot mai mult despre faptul că, tot ceea ce contează cu adevărat e clipa. Momentul prezent. Aici și acum. Da! În clipa de față îmi amintesc cum în urmă cu câțiva ani nu vroiam să simt suferința sub nici o formă. Încercam să scap de ea, să fug, să evadez. Ceea ce nu înțelegeam atunci e faptul că ce trebuie să vină oricum vine, indiferent că eu vreau sau nu. Și oricât de mult aș fugi, ceea ce îmi provoacă frica mă va ajunge oricum mult mai rapid decât aș fugi eu. Nici acum nu-mi place conceptul de suferință, dar asta e, m-am împăcat cu ideea.
O persoană foarte foarte dragă mie și la care țin enorm de mult, într-o conversație cu mine, a folosit expresia "a ținut speranța în mine vie". Aceste vorbe s-au întipărit în mine foarte tare, și chiar dacă atunci nu le-am înțeles cu adevărat, pe parcurs am meditat asupra lor. Și într-un final am reușit să le deslușesc înțelesul și sensul. Speranța e un gând. Un gând simplu. Gândul la ceva plăcut. Gândul la o persoană dragă. Gândul la orice care să provoace o stare de bine, chiar dacă acest lucru e doar temporar. Și atunci mi-am adus aminte că înainte să aud vorbele spuse mai sus, cu ceva timp înainte treceam prin niște zile mai ciudate, ca să spun așa. Și fără să îmi dau seama la momentul respectiv, parcă pus pe pilot automat, am descoperit și eu acel ceva care "ținea speranța vie în mine", și anume, exact gândul la persoana aceasta specială care urma să-mi zică aceste vorbe peste câtva timp. Faptul că știam că urmează să mă văd cu ea, în mod direct mi-a schimbat starea letargică în care eram scufundat, și m-a dus la suprafață ca să zăresc lumina ce avea să vină. Și chiar dacă a trecut ceva timp de atunci, acest fenomen miraculos ține în mine speranța vie, că o să mă mai revăd cu ea.
Speranța poate fi un loc, o persoană, un gând. Speranța e ceva ce ne ghidează prin vremuri grele. E un felinar cu care reușim să trecem prin furtună. E un mic punct luminos ce vedem la capătul tunelului, și care nu ne lasă să renunțăm, și ne inspiră să nu rămânem în întuneric, căci e mult mai bine la lumină. Dacă ar fi să-mi compar filozofia cu speranța, atunci pot spune că în loc de gropi săpate prin cimitire voi vorbi doar despre flori ce cresc prin parcuri și despre castele luminoase. Dar treburile nu stau chiar așa. Nu e chiar atât de simplu. Speranța e lumina din capătul tunelului, dar până să ajungem la ea călătoria durează, și pe parcurs ne lovim de obstacole, provocări și demoni. Despre aceste obstacole și provocări, lupte cu demoni, trebuie să vorbesc în detaliu. Ceea ce vreau să spun e că omul trebuie să exprime ceea ce simte. Dacă e motiv de tristețe, atunci e tristețe, plângem, suferim și asta e. Dacă e să ne simțim bine, atunci zâmbin, ne bucurăm și ne simțim bine.
În trecut, speranța pentru mine era vindecarea bunicii mele, sau măcar încetinirea bolii de care suferea. Îmi zâmbea și sufletul când îi auzeam vocea și când ii vedeam chipul. O persoană poate produce miracole. O persoană poate alimenta speranța așa cum nimic altceva nu o poate face. După cum spuneam, în trecut, speranța mea era alimentată de toată dragostea și iubirea pe care o aveam față de bunica mea. În prezent, pot spune că speranța mi-o alimentează tot un număr infinit de mic de persoane, în număr de vreo 2. Mai concret, speranța mea din prezent e alimentată de iubirea și dragostea mea sinceră și profundă față de aceste persoane.
Încă mai sper că într-o zi îmi voi mai revedea undeva familia mea dispărută de mult, în special pe bunica mea pe care am iubit-o mai mult decât orice de pe lumea aceasta. Încă mai sper că vor fi mai multe zile cu soare decât zile negre și nopți albe. Încă mai sper că pe viitor nu se va mai schimba ora și va rămâne pentru totdeauna ora de vară ora universală. Încă mai sper la zile bune, și nu în ultimul rând, sper să o mai revăd pe acea persoană specială care mi-a arătat că viața e frumoasă și că are și părți bune, nu doar drame și dureri. Încă mai sper, căci am de ce mă agăța, și atâta timp cât acest lucru funcționează simt cum ține speranța în mine vie.

Sunday, November 12, 2023

Spune-mi

Spune-mi

Spune-mi, de unde vin și încotro mă îndrept!
Cu glasul tău dulce și lin
Încarcă-mă cu lumină să mă simt plin,
Stau aici de mult și te tot aștept.

Spune-mi, de ce doare dorul?
Să tac doar și să mă las stins ca focul?
În liniștea și tăcerea nopții
Stau aici de mult și privesc cum pleacă toții.

Spune-mi, ce să fac mai departe?
Cum să-mi târăsc sufletul prin mocirlă
Și cum să nu fiu rece precum o șopârlă?
Stau aici de mult, căci tu ești atât de departe.

Spune-mi, cum să fac să te văd!
Să se îndeplinească tot ceea ce prevăd,
Și atunci când o să te văd, să curgă lacrimi de bucurie
Stau aici de mult, și aș vrea să fie asta cea mai frumoasă mărturie.

Friday, November 10, 2023

În același timp

În același timp

În același timp am râs și am plâns
Am iubit și am urât,
Și pentru tot ce am avut de strâns
Eu până în infern am coborât.

În același timp am dat și am luat
Am fost slab și puternic,
Și pentru că am evoluat
Am devenit un nemernic.

În același timp am fost mic și mare
Fericit și nefericit,
Și dacă tot am așteptat după o chemare
Până la urmă, m-am lăsat nimicit.

Tuesday, November 7, 2023

Singurătate și destin

"Singurătatea și sentimentul de a fi nedorit reprezintă cea mai cruntă sărăcie." - Maica Tereza

Se spune că oamenii sinceri au puțini prieteni. La fel se spune și despre oamenii cu suflet mare. Nu știu dacă sunt un om bun, sau cu sufletul mare, dar știu că încerc mereu să fiu sincer. Privind în oglindă, în trecut vedeam doar dezgust. Vedeam chipul unei persoane neînțelese de cei din jurul lui și mereu condamnat de societate. Arătatul cu degetul nu e o noutate. Mereu mi s-au reproșat tot felul de lucruri de când eram mic. Că de ce sunt fricos, de ce sunt slab, de ce plâng atâta, etc. Aceste reproșuri nu au dispărut odată cu înaintarea în vârstă, ci și-au schimbat doar forma. Acum sunt întrebat că de ce nu am un loc de muncă bine plătit, de ce nu sunt căsătorit, de ce nu sunt într-o relație, etc. Nu mă afectează întrebările și nici curiozitatea oamenilor, și nici intenția cu care sunt puse aceste întrebări. De mic mi-am dat seama că sunt diferit față de restul. Aceasta de cele mai multe ori era în dezavantajul meu, dar acum am învățat să folosesc asta ca pe un avantaj, ca pe o armă.
Dacă privesc acuma în oglindă, nu mai văd dezgust, ci văd putere. Sunt puternic, dar nu suficient de puternic. Toată viața mea am căutat simpatia și admirația celorlalți. Și din păcate aceste greșeli încă le tot repet. Mă atașez repede de orice om care se comportă puțin mai frumos cu mine. Imediat ajunge să îmi placă de o femeie care vorbește cu mine frumos și îmi acordă atenție. Și acest lucru nu e bine, sunt conștient. E o slăbiciune din partea mea. E o slăbiciune mare, foarte mare. Mereu am încercat să creez conexiuni, să leg prietenii, să realizez ceva măreț. Am bătut la uși închise, doar ca să cerșesc un pic de atenție și eu. Și de cele mai multe ori, toate aceste realizări, toate aceste prietenii și conexiuni, s-au sfârșit printr-un eșec total. Și din cauza aceasta nu am încredere în oameni. Se folosesc de tine până obțin ceea ce vor, și când nu mai au nevoie de tine, sau nu te mai ridici la standardele lor, atunci te aruncă la gunoi.
De când mă știu am fost un om singuratic, și probabil acesta îmi este și destinul. Mi-am dat seama că nimeni n-a fost făcut să-mi facă mie pe plac, sau să-mi fie alături. Nimeni nu îmi datorează nimic, la fel cum nici eu nimănui nu îi sunt dator. Până la urmă și cele mai dragi ființe ne părăsesc cândva, și într-un fel sau altul, cam fiecare om o să ne trădeze cândva.
Îmi petrec nopțile în singurătate, la fel cum și majoritatea zilelor. De multă vreme îmi vărs nervii pe hârtie, prin scris. De multă vreme îmi descarc durerile și frustrările prin scris. Eu îi spun artă, sau filozofie, dar sincer să fiu, habar n-am ce este. Îmi place să cred că ceea ce fac e o formă de artă, o descriere a unei viziuni filozofice. Prin scris sunt cel mai sincer. Pot scrie descrie lucrurile despre care prefer să nu vorbesc cu nimeni. Ca om simt cum ofilesc pe zi ce trece, dar ca artist înfloresc, în timp ce scriu despre ceea ce simt. Probabil această formă de singurătate mi-e destinul. Sau probabil că sunt predestinat spre această formă de viață, în care nopțile singuratice și lungi sunt prietenele mele.
Și de fiecare dată când m-am apropiat prea mult de cineva, și mi-am deschis sufletul, la final am ajuns să regret... Oamenii nu apreciază ceea ce ești, ci ceea ce ar vrea ei să fii. Dar zâmbesc, pentru că asta induce oamenii în eroare. Zâmbesc, pentru că este mai simplu decât să le explic ce mă ucide pe dinăuntru. Într-o zi, cineva te va distruge atât de tare, încât vei deveni imposibil de distrus. Și după toate aceste lucruri doar liniștea te mângâie cu adevărat. Trebuie să pleci de acolo de unde nu mai ai pentru ce sta. Și dacă trebuie să pleci, pleacă cu un zâmbet.
Sunt un vulcan stins, dar care în interior clocotește. Dacă aș putea da un sfat celui care se uită la mine din oglindă, atunci ar suna așa: rămâi în lumea ta, nemuritor și rece, unde nimeni nu te rănește și nimic nu doare! Eu sunt ca și focul de tabără, dau tot ce e mai bun doar ca să produc căldură celui cu care mă înțeleg bine, dar la final mă sting.

Sunday, November 5, 2023

Toamna

Toamna

Afară s-a înnorat de mult și bate vântul
Frunzele cad și acoperă pământul,
Crengile se ușurează așa încet
În timp ce natura se pregătește pentru un ultim balet.

Afară s-a stricat vremea și ceva se pregătește
Vânt și ploaie se prevestește,
Urlă natura de durere și plânge cu hohote
Greul bate în suflete nevinovate ca în clopote.

Afară au început să cadă picături de ploaie
Inundând frunzele căzute cu șuvoaie,
E toamnă în suflete și eu tot aștept să vii
Dar aștept degeaba, căci tu nu mai vii.

Thursday, November 2, 2023

Înger

Înger

Caut speranțe ce nu mai găsesc
Pierdut printre zile care pedepsesc;
Cu tine timpul a fost prețios, și s-a dus frumos
Cu tine nu aveam cum să fiu furios...
Împreună prin tot ce era greu noi doi am rezistat,
Îți mulțumesc c-ai existat!

Oricât e de întuneric, tu ești lumină
Da, îți recunosc că sunt un păcătos,
Tocmai de aceea salvează-mă și îmbrățișează-mă
Eliberează-mă de tot ce e nesănătos,
O, tu, elixir pentru artiști triști
Îți mulțumesc că exiști!

Tuesday, October 31, 2023

Ziua în care timpul s-a oprit

Ziua în care timpul s-a oprit
(în memoria celor care nu mai sunt)

Viitorul mi-e total schimbat
Plecarea ta l-a schimbat,
Ziua în care inima ta s-a oprit
Ziua în care ai devenit un spirit.

În ziua în care inima ta s-a oprit
S-a oprit și inima mea,
De atunci a început suferința mea
Ziua în care și eu am murit.

Bucuria mi-a devenit suferință
Râsul mi s-a transformat în plâns,
Și nu pot să am decât o singură dorință:
Acela de a te revedea cât de curând.

Saturday, October 28, 2023

Puternic

"Cea mai mare glorie nu o dobândești atunci când nu ești doborât, ci atunci când te ridici după ce ai căzut." – Confucius

Eu sunt puternic și nimic nu mă doboară. Nimeni nu mă oprește și nimic nu mă sperie. Nimic nu doare și nimic nu mă afectează. Sufletul mi tatuat cu vorbele altora, iar rafturile minții sunt pline cu amintirile plăcute și neplăcute din trecut. Pot urca munții indiferent de vreme. Pot duce oricât, indiferent cât îmi puneți. Pot îndura mult mai mult decât vă puteți voi imagina. Sunt puternic!
Nu-mi arăt slăbiciunile, oricât de mult mă apasă. Zâmbesc, indiferent cât de tare doare, și oricât de mult mă apasă. Nu sunt invidios pe nimeni, mă bucur pentru alții. Îmi car povara în spate, fără să protestez și fără să comentez. Din cuvintele altora pot zidi o închisoare, unde tot nu aș muri din cauza singurătății. Am învățat să-mi port singur de grijă, fără să aștept de la nimeni nimic. Dacă nu ai așteptări, nu ai nici dezamăgiri. Nimeni nu e făcut să facă nimănui pe plac. Numai mă afectează nici tristețea și nici singurătatea. Sunt puternic!
Oricât de multă ceață e în jur, privirea mi-e limpede și clară. Pot străbate cărări, păduri și munți, zi și noapte. Nu mă afectează oboseala și nici nu o simt. Nu sunt vorbe goale ceea ce spun, sunt doar ceea ce simt în momentul de față. Sunt o armată formată dintr-un singur om, care nu se teme de adversar, și luptă indiferent de vreme sau situație. Sunt puternic!
De mult nu mai pun la suflet ce zic alții. De mult nu mă mai afectează că trăiesc singur, că nu m-am căsătorit și că nu mi-am întemeiat o familie. Chiar dacă uneori îmi lipsește o îmbrățișare, o atingere, o încurajare, tot nu arăt că doare, și tot puternic rămân. De mult nu mă mai afectează faptul că nu am o carieră strălucită ca restul din generația mea, sau că nu am un loc de muncă bine plătit. Nu mă gândesc departe, nu-mi pasă ce o fi peste 10 ani, îmi pasă doar de ziua de mâine. Sunt un om liber și nu mai îmi poate face rău nimeni și nimic. Sunt puternic!
Trecutul nu a trecut fără să lase urme adânci. Când alții au râs, eu am plâns, iar când ei s-au distrat eu treceam prin cele mai urâte depresii. Dar am fost puternic și am supraviețuit. Sunt precum pasărea Phoenix, după ce am fost incinerat, m-am renăscut din propriul praf, din propria cenușă, din propriile mele suferințe. Vasele mele de sânge sunt împletituri ale chinului. Mintea mea e un univers, care e sursă de inspirație. Brațele mele sunt arme letale, dar și ustensile sensibile în același timp. Corpul mi-e o mașinărie puternică care poate îndura mult mai multe decât cred alții. Ochii și privirea sunt oglinda sufletului, iar sângele din vene mi-e cerneala cu care scriu. Sunt o pasăre rece, care supraviețuiește frigului, și care zboară fără direcție, spre un orizont infinit. Sunt puternic!
Nimeni nu m-a văzut vreodată plângând, și nici nu o să mă vadă. Au fost multe, mi s-au spus multe, am îndurat multe. Am supraviețuit, am trecut prin necazuri, zile grele cu puțin sprijin sau deloc. Sunt recunoscător celor puțini care îmi sunt loiali și îmi sunt aproape. Pentru ei fac totul, dau totul, chiar și propria mea viață, fără dar și poate. Am pierdut tot ce era mai bun și mai important, dar tot nu plâng. Și chiar dacă singurătatea îmi bate în piept, eu tot nu arăt că doare, și tot nu plâng. Sunt puternic!
Indiferent de câte ori o să cad, de atâtea ori o să mă și ridic, cu sau fără sprijin. Nu dau niciodată înapoi, doar înainte tot timpul. Cu privirea rece, sufletul ascuns departe, doar înainte mereu. Nimic nu mă mai afectează și nimic nu mă mai doare. Nu mai mă sperie nici ploaia și nici vântul. Nu mai am nimic de pierdut și nu mai îmi poate face nimeni și nimic niciun rău. Eu sunt puternic și nimic nu doare.

Wednesday, October 25, 2023

Calea luptătorului singuratic

"Puterea nu vine din câștig. Luptele pe care le duci îți dezvoltă puterea. Ești puternic atunci când treci prin momente grele și nu renunți." - Arnold Schwarzenegger

Calea luptătorului singuratic este calea mea. Am învățat să îmi duc luptele singur, fără să implic pe nimeni în ele. Mâna care scrie frumos, la nevoie poate să fie și pumnul care lovește. Mă trag dintr-un neam de luptători care nu au renunțat ușor. Curajul e o virtute.
Parcă am fost o haită de lupi fioroși, dar din care fiecare pe urmă a luat pe cale proprie. Așa sunt lupii cei mai puternici: singuratici. Un lup niciodată nu va fi un animal de casă sau de companie. Eu am fost făcut să fie luptător, să fiu calm și respectuos, dar la nevoie să scot sabia din teacă. Nu mă sperie focul, nici apa și nici vântul. Mi-am dus bătăliile singur, fără să am pe umerii cui să-mi vărs lacrimile. Mi-am lins rănile singur, fără să mă bandajeze cineva. Asta înseamnă să fii puternic. Puterea e o virtute.
Niciodată nu mi-a plăcut să-mi trădez aproapele, prietenii, familia. Numai lașii fac așa ceva și cei lipsiți de caracter și de personalitate. Onoarea întotdeauna trebuie să fie pe primul loc. Onoarea trebuie să meargă mână în mână cu loialitatea. Trebuie să fim loiali familiei. Familia este pe primul loc. Mi-aș da viața oricând, fără ezitare, pentru membrii familiei care mi-au mai rămas, sau pentru rudele apropiate la care țin și care țin la mine. Familia e totul. După aia urmează prietenii și cunoscuții. De multe ori o prietenie adevărată înseamnă mai mult decât o legătură de sânge. Fratele te poate trăda, dar prietenul e posibil să nu o facă. Onoarea față de aceste lucruri trebuie respectată. Onoarea e o virtute.
Am fost loial familiei mele de când mă știu. Mi-am respectat mereu strămoșii, fără prejudecăți. Le păstrez amintirile vii, le păstrez lucrurile ca pe niște comori valoroase, le îngrijesc mormintele și le duc moștenirea mai departe. Loialitatea e un principiu important, dar cea mai mare loialitate trebuie să o avem către familie. Loialitatea e o virtute.
În linii mari, codul de conduită al unui războinic, sau luptător singuratic, se poate rezuma la următoarele principii: decizia corectă, luată cu sânge rece atunci când situația o cere, atitudinea corectă, adevărul; curaj până la eroism; iubire universală, generozitate față de orice formă de viață (atât față de oameni cât și față de animale), compasiune; acțiune corectă – o calitate esențială, bunăvoința; sinceritatea totală, onestitatea; onoare și glorie; devoțiune și loialitate.
Curajul lupului e curajul meu. Puterea tigrului e puterea mea. Înțelepciunea dragonului e înțelepciunea mea. Flexibilitatea cocorului e flexibilitatea mea. Agilitatea vulturului e agilitatea mea. Precizia șarpelui e precizia mea. Un luptător singuratic nu se căsătorește și nu își întemeiează familie. Toate acestea sunt distrageri de la calea războinicului. Pentru un luptător singuratic, fericirea celor la care ține e mult mai importantă decât propria fericire. Să te sacrifici pentru o cauză nobilă este cea mai mare virtute. Să-ți dedici viața unei cauze, cum ar fi creșterea unui copil în condiții grele, îngrijirea unui membru bolnav al familiei, sunt cele mai mari sacrificii. Orice sacrificiu adus unei persoane aflate la nevoie este cea mai înaltă formă de virtute. E o spălare a păcatelor, căci oricâte răutăți ar fi făcut luptătorul la viața lui, toate parcă sunt răscumpărate și iertate. Nimic nu e mai puternic decât bunătatea, iar un luptător singuratic trebuie să aibe o inimă bună. Trebuie să fie bun, ca alții să nu aibe parte de răul pe care el îl îndură și să nu aibe nimeni de-a face cu demonii cu care el se luptă în cele mai lungi și triste nopți. Nimeni nu trebuie să facă parte din suferința lui, iar datoria lui e să-și ferească persoanele la care ține de toate nenorocirile. Calea luptătorului singuratic este o cale a virtuții.

Sunday, October 22, 2023

Când nu-ți găsești locul

"Nu există zi pe acest Pământ în care oamenii să nu realizeze fapte mărețe, să nu inspire prin cuvinte, dar și în care să nu sufere dureri imense." - Charles Reade

De multe ori, tot ceea ce îmi doresc e doar să dispar, așa pur și simplu. Să nu mai fiu. Să uit tot și să uite toți că am fost. Să fiu șters din istoria universului. Sunt zile în care realizez cât de greu e să trăiesc, cât de greu e să rezist, și cât de tare doare durerea. Dorul mă cuprinde. Nu-mi găsesc locul!
Bat la porți închise - porți care mi se trântesc în nas sau care nici nu mi se deschid. Pun întrebări la care nu îmi vin răspunsuri. Simt nevoia să fiu în permanență în mișcare, până mă epuizez. Dar și epuizarea întârzie. Aștept să sune telefonul, dar nu sună. Aștept ceva, dar nici eu nu știu ce anume. Bântui străzile, seară de seară, fără un scop anume, fără destinație; doar așa, de dragul de a fi în mișcare... Nu-mi găsesc locul!
Mă lupt prin păduri întunecate cu forțe malefice! Sunt bântuit de stafii! Chipuri prietenoase mă mint atât de blând, dar mă prefac că îi cred. Sunt atras de nopți obscure de vieți nesigure, dar singure. Mă simt prins în capcana timpului, bătând pasul pe loc, fără să avansez, înghețat în mijlocul pustietății. Încerc să adorm... Încerc... Urc aceleași scări iarăși, în timp ce păsări de pradă mă urmăresc, sperând să mă ucidă. În timp ce adorm mă gândesc la Eternitate, încerc să-mi imaginez cum e oare. E oare cum cred eu? Am mai fost oare acolo, doar că nu-mi amintesc? Apoi mă trezesc și aștept dimineața. Nu-mi găsesc locul!
Port o conversație care nu se mai termină, cu o mulțime de persoane prezente de o absență lucidă, închipuite probabil, cred că cu nimeni, sau doar cu mine. Visez la o meditație lungă cât să nu mai gândesc. Societatea mea e formată din aceiași pereți fără culoare ce par gri. Parcă de mii de ani bântui într-un tunel la capătul căruia nu se vede lumina, și din care nu mai am ieșiri din tristele mele decenii. Trăiesc în pustietate, mă înec în putrefacție, mănânc inspirație, cu dezgust. Nu-mi găsesc locul!
Mi dor de o persoană, de o față plăcută, de un zâmbet, de o atingere. Mi dor de cineva drag, dar inexistent. Locuiesc într-o casă bântuită în care eu sunt fantoma. Caracterul meu de metal deja e rugină pură. Plictisul și durerea în monotonie au devenit rutină, doar că masca necesității reușește să camufleze tortura aceasta. Purgatoriul e gol, pentru că eu sunt aici. Umblu ca dezmeticul, căutându-mi izbăvirea, căutând pacea prin război, focul prin apă, calea pe drumuri neumblate... Nu-mi găsesc locul!
Umplu spațiul gol cu timp pierdut degeaba. Rătăcesc în beznă, luptându-mă cu morile de vânt precum bătrânul cavaler Don Quijote de la Mancha. Aștept să treacă timpul, dar el parcă stă pe loc, înghețat într-o clepsidră blocată. Aș vrea să fac ceva, dar nu știu ce; până la urmă nici nu văd rostul. Până și cel mai mic efort uneori pare supraomenesc, în timp ce altă dată depun eforturi mari fără prea multă hrană în stomac și fără să obosesc. Efort, dor, monotonie, toate acestea sunt echivalente cu suferința în tăcere peste care s-a pictat un zâmbet. Nu-mi găsesc locul!
Străbat aceleași străzi murdare în lung și în lad, seară de seară, cu scopul de a-mi stinge focul din suflet. Să vrei să te duci undeva, dar nu știi unde... Să vrei să faci ceva, dar nu știi ce... Trebuie să ajung undeva, dar de acolo iarăși trebuie să plec! Aștept pe cineva să ajungă, să mă contacteze, dar degeaba... Aștept pe cineva să revină, dar care nu mai vine... Simt nevoia să vorbesc, dar pe urmă tot în tăcere cad. Neliniștea și agitația sunt precum două entități de nesaparat, de parcă ar forma simbioza perfectă. Să spun cum e? E ușor, dar de priceput e greu. Sunt spiritul cu care am singura relație. Sunt sufletul meu explorat cel mai mult. Sunt doar materie vie într-un univers muribund. Caut ceva, dar nu știu ce. Aștept ceva, dar nu știu ce. Poate o schimbare... Poate o persoană... Poate un răspuns... Poate nimic, sau poate totul... Adevăr e că nu-mi găsesc locul...

Tuesday, October 17, 2023

Mesaj nelivrat



Spune-mi cum e acolo sus! Ești singură sau mai e cineva acolo? Privești Calea Lactee cum privesc eu de aici cerul? Ai plătit prețul cel mai mare al vieții, prin faptul că te-ai dus, lăsând în urmă o față întristată, un gol în inimă și o lacrimă zilnică.
Zilnic mă întreb ce faci oare... Amintirile renasc în fiecare zi, în fiecare clipă. Zilele sunt negre, iar nopțile albe. Trebuie să depun eforturi supraomenești ca să mimez un zâmbet, să le arăt celorlalți că sunt prezent, să mă prefac că sunt bine și că nu am nimic... Trebuie să mă prefac că m-am împăcat cu ideea că te-ai dus, că nu mai ești aici... Mă prefac, tac și nu spun nimic...
Spune-mi cum e acolo sus! Străzile pe care circuli sunt formate din nori? E în permanență zi, lumină? Niciodată întuneric? Fără războaie și fără foamete? Fără teama zilei de mâine? Fără planuri de rezervă? Fără gânduri și griji? E mai bine decât aici? Repară moartea totul? Ieri erai încă aici, iar azi...
Spune-mi cum e acolo sus! Cum e să te plimbi pe nori? Ți-ai revăzut toți cunoscuții? Arătau la fel ca și pe vremea când erau aici? E o altă planetă acolo? O altă lume? Vă mai faceți acolo planuri pentru vremuri grele, sau e totul frumos și strălucitor? Te simți bine acolo? Te mai doare ceva? Ai mâncat ceva? Sper că nu mai ai dureri... Sper că nu ai mai plâns... Sper că îți amintești numele meu... Sper că nu m-ai uitat... Sper că îți aduci aminte cât de mult te iubesc, cât de mult mă iubeai, cât de fericiți eram... Sper că nu ai uitat cât de important eram pentru tine, la fel cum erai tu pentru mine... Sper și sper...
Spune-mi cum e acolo sus! Există anotimpuri? Este cald, sau este frig? Bate vântul? Plouă? Îți mai afectează vremea stările? Mă vezi de acolo de sus? Vezi cum te vizitez zilnic? Mă auzi când comunic cu tine în gând? Rugăciunile mele au vreun efect asupra ta? Dacă ți-aș putea transmite ceva, atunci asta ar fi: îmi lipsești! Îmi lipsești enorm de mult! Îmi lipsești în fiecare secundă a vieții mele. Îți simt lipsa indiferent ce fac, indiferent unde sunt și indiferent cu cine stau de vorbă. Îmi lipsește îmbrățișarea ta, atingerea ta, vocea ta, prezența ta... Singurul lucru la care mă pot gândi, e speranța că ești într-un loc mai bun. Un loc în care nu te mai doare nimic. Un loc unde nu există suferință. Sper că ești bine acolo unde ești. O să vin și eu cândva... Te iubesc, așa cum te-am iubit și ieri, și cum te voi iubi și mâine! Te iubesc!

Saturday, October 14, 2023

Visător

"Nu pe ape moarte vreau să visez pământul, ci pe stânci zdrobite de îmbrăţişări de spume." - Emil Cioran

De când mă știu eram un mare visător, un copil care se manifesta în propriul lui univers. Mintea mea era, și încă mai este, colorată și sofisticată. Se spune că primul pas spre moarte e să lași copilul din tine să moară. Nu am încetat să visez, și nici nu voi înceta vreodată. Visele mele s-au diversificat de-a lungul timpului. De la mașinuțe și jucării, la stilou și creion. Ca să supraviețuiești lumii reale, trebuie cumva să îți creezi propria lume. Lumea mea este o lume de fantezii, o lume colorată, plină cu arome, plină cu tot ceea ce în exterior nu găsesc. Lumea mea este o lume a viselor.
Eu îmi visez scrierile, iar apoi îmi scriu visele. Astfel fac să apară raze de soare care mângâie obraji necăjiți. Eu prin faptul că îmi permit să visez, ofer totul. Nu sunt nici măcar umbră, ci sunt umbra unui vis. De mic sunt pierdut într-o lume mare, unde inocența s-a devalorizat iar prostia prinde contur. Eu nu sunt un om care se conformează. Nu îmi aplec capul, și nu mă supun. Nu renunț la ideea de a visa, de dragul unei vieți artificiale. În loc de sentimente sintetice prefer visele mele colorate. Lumea e intoxicată, otrăvită cu răutate și invidie. Ca să supraviețuiești într-un astfel de mediu ostil e nevoie de precauții. Nu pot să fiu ca restul, și tocmai de asta sunt ca mine.
Tot ceea ce am învățat de la societatea aceasta e să fac cumva în așa fel încât să nu ajung ca ea. Ce nu atragi, respingi. Ce nu iubești, detești. Și astfel se formează sofisticații inutile, întortocheate precum căile Domnului. Uneori prea multă vorbărie strică totul, precum liniștea prea tăcută. Eu nu am cerut niciodată nimănui nimic, nici măcar să fiu ascultat. Am spus ce am avut de spus și atât. Vis contra realitate - o balanță grea, cu un echilibru instabil.
Am visat cândva că voi schimba lumea, dar pe urmă tot lumea m-a schimbat pe mine. Am visat că voi fi mare, dar acum sunt mic. Am visat că mă voi schimba - și, da, m-am schimbat. Am visat că voi lăsa totul în urmă, și am lăsat doar ziua de ieri... Ce să ceri de la cineva care nu are nimic de oferit? Luați-mi sufletul și păstrați-l. Numai nu-mi luați cuvântul, căci e tot ce am. Prin cuvânt dau formă viselor. Iar visele sunt farmecul a tot ce există.
Eu sunt doar un vis, un vis al unui filozof idiot, singuratic și trist, care doarme într-un univers paralel. Totul e relativ! Atunci de ce atâtea griji? Visați și lăsați visele să fie realitate!

Tuesday, October 3, 2023

O călătorie scurtă

"Cine se caută pe sine, găseşte lumea, cine caută lumea, se găseşte pe sine." - Octavian Paler

În urmă cu câteva zile am făcut o mică excursie. Acest lucru pentru mine a fost ceva ieșit din comun, deoarece un om ca mine rar face excursii. Din motive de confidențialitate nu voi divulga locațiile pe unde am umblat, și nici persoanele cu care am fost, sau cu care am interacționat. Un singur lucru spun doar: e vorba de județul Harghita. Punct.
Eu nu am mai fost prin lume de ani de zile. Adevărul e că nici nu sunt tipul de om căruia îi plac călătoriile, sau ieșirile. Dar de data aceasta nu am avut încotro și nu prea am avut de ales. Adică, puteam să aleg contrariul dacă vroiam, dar cu o astfel de decizie jigneam persoane cărora nu vreau să fac rău sub nici o formă. Și așa am decis să mă las purtat de val. Fie ce o fi!
Mai trebuie să menționez faptul că această călătorie a durat 3 zile, o călătorie scurtă așa cum sugerează și titlul articolului. Trebuie să recunosc că am început din plin cu stângul toată această călătorie. Plin de stres că plec din mediul meu, sugrumat de tot felul de sentimente, chinuit de doliu... Cu alte cuvinte, o formă de viață ca mine nu are ce căuta prin lume... Ce să fac în lume? Să călătoresc? Să-mi târăsc sufletul chinuit după mine prin lume? Și iată că totuși asta am făcut. Mi-am târât sufletul distrus după mine. Și așa a început călătoria mea.
După ore întregi de mers cu mașina am ajuns într-un final la destinație, unde m-a întâmpinat un peisaj frumos, dar cu un mediu cam pustiu și destul de rămas în urmă în timp. Condițiile din acel loc nu mi-au plăcut deloc. Parcă aș fi călătorit în timp și mă întorceam în secolul al XIX-lea, sau parcă aș fi vizitat o țară din lumea a 3-a. Recunosc că am fost cam răutăcios și batjocoritor când am comparat acea localitate cu Africa. În momentul respectiv era destul de amuzant (cel puțin pentru mine) să fac astfel de glume proaste. Dar acum regret din plin, deoarece sunt perfect conștient de faptul că prin această atitudine am jignit oameni total nevinovați. Nu am vrut să fac acest lucru. Chiar regret din toată ființa mea toate comentariile inutile pe care le-am făcut, indiferent că sunt crezut sau nu. Am judecat greșit acei oameni care locuiesc în acele locuri. I-am crezut înapoiați, inculți și fanatici. Dar nu e așa. Ei sunt fericiți în cultura lor, trăind în mediul lor de viață. Am fost primit cu ospitalitate și cu multă iubire. Și asta spune tot!
După ce am conștientizat că atitudinea mea nu este una potrivită, ziua următoare am reușit să mă adun și să îmi fac ordine în cap. O sursă de inspirație pentru mine în această situație a fost faptul că știam că în ziua ce vine urmează să mă revăd cu o ființă dragă mie. Cumva acest lucru m-a motivat să ies din starea depresivă în care eram, și să-mi iau avânt. Adevărul e că în spatele vorbelor mele care probabil au jignit pe unii, și atitudinea mea ostilă, stă foarte multe suferință. Doliul, acel chin care mă macină deja de aproape două luni de zile... De când mi-am pierdut bunica, care era totul pentru mine (și va continua să fie), sunt total schimbat, sunt cu totul alt om. De atunci timpul s-a oprit parcă. Încerc să nu îmi arăt suferința și să nu vorbesc despre aceste lucruri, dar uneori nu merge. Port de ani de zile o mască de protecție împotriva lumii, o mască care să-mi ascundă adevărata identitate, acela de om chinuit. Dar uneori masca pică și iasă adevărul la suprafață. Tristețea e precum un ocean imens, în care eu plutesc, fără să mă scufund și fără să pot ieși afară. Lucrurile care mă afectează nu trec doar așa, ci lasă urme adânci în mine. Sensibilitatea mea e direct proporțională cu suferințele acumulate în timp. Dorul mă apasă, sufletul îmi plânge, iar rănile interioare mă dor. Iată deci, cu o astfel de imagine interioară am ieșit eu în lume. Dar totuși, partea frumoasă e că am fost întâmpinat foarte bine și cu multă ospitalitate. Poate o fost cam mult și faptul că prea multe rude și neamuri s-au adunat dintr-o dată în jurul meu, dorind să mă cunoască. Am simțit la un moment dat că sunt sufocat de toate aceste persoane. La un moment dat era să fac atac de panică, dar am reușit să mă controlez, încă am avut atâta putere. Citisem cândva că într-o astfel de situație a fost și împărăteasa Sisi, când din motive lesne de înțeles trebuia obligatoriu să participe la tot felul de baluri și întruniri cu mari personalități politice ale acelor vremuri. A fost obositor, pe plan psihic mai mult.
Locurile pe care le-am vizitat au fost minunate. Oamenii cu care am interacționat au fost foarte de treabă. Am putut citi pe chipurile lor bucuria că m-au văzut și cât de fericiți erau să mă cunoască în sfârșit. După ce am plecat de pe acele meleaguri am luat cu mine amintiri frumoase, dar în același timp și un sentiment de vinovăție. După cum am spus mai sus, i-am judecat greșit. Nu sunt deloc ceea ce par. Ei sunt fericiți în fericirea lor, ceea ce eu aici, acasă, în mediul meu nu sunt. Dar oricât de mult mi-ar place acel loc, tot nu aș putea trăi acolo. Pentru mine, locul în care m-am născut și unde am crescut, e centrul universului.
După ce m-am întors acasă, euforia și dorul întoarcerii s-au disipat. Așa se întâmplă întotdeauna, când aștept ceva foarte mult timp, și ajunge să se întâmple, parcă atunci nici nu mai contează. Faza e că durerea era mare atunci când am intrat în casă și am constatat că nu mă așteaptă nimeni... Doliul a prins iarăși viață cu o intensitate foarte mare. Dintr-un colț de rai m-am întors iarăși în micul meu imperiu întunecat unde domnește suferința. Pustietatea era peste tot. Cum am lăsat-o în urma mea, așa am și găsit-o după ce m-am întors. Celebrul pictor Vincent Van Gogh spunea că "tristețea va dura pentru totdeauna". Ceva asemănător pot spune și eu despre pustietate: va dura pentru totdeauna... Doar că de data aceasta am reușit să văd și puțină lumină, sub formă de zâmbete dulci și empatie. Mai exact, această lumină am văzut în chipul unei ființe foarte tinere. Această lumină era atât de pură, atât de inocentă, încât ar fi o crimă curată să fie coruptă de această lume murdară. Pentru mine această călătorie a fost o formă de căutare de sine. Am plecat sărac, dar parcă m-am întors un pic mai bogat. Primul om care a pășit pe Lună, Neil Armstrong, a spus că ceea ce a făcut el a fost un pas mic, dar în același timp un pas mare pentru omenire. Cam așa ceva pot spune și eu. Ceea ce am făcut eu a fost un pas mic pentru restul omenirii, total nesemnificativ, dar în același timp a fost un pas mare pentru mine.


*Dedic acest articol unei ființe care mi-a arătat că lumea poate fi și un loc bun și frumos.*

Sunday, August 27, 2023

În memoria bunicii mele

"Cel care a murit, dar nu este uitat, este nemuritor!" - Lao Zi

Duminică, 13 august 2023, între orele 18:30 - 19:00 bunica mea își dădea duhul în brațele mele în timp ce încercam din răsputeri să o salvez. Am încercat absolut toate manevrele de resuscitare pe care le știam, dar degeaba... Totul a fost în zadar. Două ambulanțe au ajuns la locul faptei, încercând în zadar să o resusciteze timp de mai bine de o oră bună. Această zi de duminică 13 august rămâne pentru mine cea mai neagră zi. De atunci s-a oprit timpul. Casa în care stau a devenit goală, lipsită de viață, precum o casă bântuită în care eu sunt fantoma. În acea zi nenorocită am pierdut mai mult decât o bunică. Am pierdut acea ființă care era pentru mine TOTUL, și pentru care am sacrificat absolut tot ce se putea, fără să regret nimic. Din păcate această durere voi fi nevoit să o port până la finalul vieții.
Gyorgy Anna - bunica mea - s-a născut pe data de 9 august 1929 în localitatea Ghioroc, județul Arad. A trăit o viață lungă, după cum a spus și preotul la mormântare. Viața ei nu a fost una ușoară absolut deloc. Tatăl bunicii mele (străbunicul meu) a murit prematur la vârsta de doar 38 de ani. Bunica mea avea 4 ani atunci. A fost începutul a nenumărate drame prin care a fost nevoită să treacă săraca de ea. După această pierdere, rămasă orfană pe jumătate, mama ei a fost nevoită să plece din casa în care locuiau, împreună cu încă 3 surori și un frate. Cu alte cuvinte, o mamă rămasă văduvă pentru tot restul vieții, împreună cu 5 copii mici plus încă un bebeluș de doar câteva luni care apoi a decedat fără să împlinească nici măcar un an. Nu o trebuit să treacă mult timp, căci a izbucnit al doilea război mondial, iar localitatea noastră natală, Ghioroc, a fost centrul unor bătălii serioase între trupele maghiare și cele rusești. Nici nu are rost să mai vorbesc despre toate atrocitățile comise de bestiile sovietice care au staționat aici o perioadă. Jafuri, violuri, și multe alte fără de legi erau la ordinea zilei în așa numita "operațiune de eliberare". Când aceste evenimente au avut loc, bunica mea avea 14 ani.
După ce a trecut războiul și treburile au început cât de cât să revină la normal, s-a cunoscut cu bunicul meu, cu care s-au căsătorit în 1949. În 1955 s-a născut și unicul lor copil, tatăl meu. A fost o perioadă foarte grea, cu sărăcie, foamete și comunism. Dar cu toate aceste greutăți au reușit să supraviețuiască, făcându-și casă din greu (casă în care locuiesc și astăzi), lucrând pe deal și pe câmpie, îndurând greutățile regimului comunist. Bunica mea a fost toată viața ei croitoreasă. A fost meseria ei, asta i-a plăcut și asta a și făcut. În căsnicia ei au fost atât perioade bune, cât și perioade mai puțin bune, ca și în orice căsnicie de fapt.
După cum am mai spus, viața bunicii mele a fost marcată de foarte multe drame. I-au murit surorile pe rând, fratele, apoi mama, după care și bunicul meu în 1993 pe când aveam eu 5 ani. Bunicul meu s-a sinucis, lucru care a marcat-o pe bunică mea foarte tare, lăsând-o în suferință pentru tot restul vieții. Bârfele și zvonurile din sat au afectat-o profund. Din păcate 10 ani mai târziu și unicul ei copil, tatăl meu, a luat pe căi greșite, devenind alcoolic. Au urmat niște ani foarte grei, cu multă rușine, multă umilință, multe certuri și multe neînțelegeri. Au fost anii care au chinuit-o și au afectat-o cel mai mult pe bunică mea. În această perioadă relația noastră a devenit foarte profundă, căci am fost singurul care i-a fost alături și care îi lua apărarea.
Au fost aproape 15 ani de scandaluri zilnice, ani în care bunică mea de cele mai multe ori doar plângea datorită lucrurilor făcute de tatăl meu. Se necăjea și se consuma la maxim. A fost o perioadă în care iarăși s-au născut multe bârfe pe nedrept. Un lucru și mai rău de atât, era faptul că în această perioadă grea, neamurile și acele persoane cu care bunică mea era cândva în relații bune s-au distanțat treptat de ea. Pe mine acest lucru m-a șocat. Nu putea înțelege nicicum faptul că acei oameni care cândva ne erau aproape, acum țin distanța de noi de parcă am fi leproși. Și acest lucru din păcate a continuat și pe viitor, atunci când bunica mea a devenit bolnavă.
În toamna lui 2016, chiar de ziua morților, tatăl meu a murit brusc. Știam că nu o să aibe un final fericit datorită consumului de alcool în exces, doar că nu mă așteptam ca totul să se întâmple așa de brusc. La toate acele scene macabre am fost martori atât eu cât și bunica mea. Din toată această poveste, logic că ea a fost cea mai afectată. Nimic nu e mai dureros decât o mamă care-și îngroapă copilul. Vreo 2-3 ani după aceea au mai fost cum au fost, dar după aia am observat că ceva nu e în regulă. În același timp, între bunica mea și maică mea s-a născut o dușmănie mare, lucru pentru care evident toată lumea pe bunică mea o învinovățea. Toți acei oameni care arătau cu degetul pe vremea respectivă, care bârfeau, care o judecau, atât neamuri, cât și vecini sau vechi cunoștințe, sunt oameni care nu au înțeles niciodată durerea unei mame care și-a pierdut copilul. Nu mi frică să spun în mod public că neamurile au trădat-o pe bunică mea, judecând-o și condamnând-o pe nedrept.
Din păcate în anul 2020 bunica mea a fost diagnosticată cu demență senilă. Lucrul de care m-am temut cel mai tare s-a întâmplat. De fapt, ulterior aveau să se întâmple absolut toate acele lucruri de care mă temeam, de parcă soarta, sau cineva de sus, se amuză la maxim văzând suferința oamenilor. Au urmat 3 ani foarte grei. Ani pe care nu le doresc absolut nimănui. Au fost ani grei atât pentru ea, cât și pentru mine. Pot spune că 2020 a fost ultimul meu an frumos și liniștit. Am rămas fără loc de muncă, mergeam să mai muncesc cu ziua, făceam ce puteam, și cu toate acestea, bunică mea mă aștepta frumos acasă. Dar pe urmă totul s-a schimbat. Starea mentală a bunicii mele a început treptat să se înrăutățească, ajungând până acolo încât să nu mă mai recunoască de cele mai multe ori. Aceste lucruri pe mine m-au afectat profund. Nimic nu e mai dureros decât să-ți vezi persoana cea mai dragă cum se stinge puțin câte puțin pe zi ce trece, indiferent că ți părinte, bunic, copil, partenere de viață, etc. Nu trebuie pedeapsă mai mare de atât din partea universului.
Au fost 3 ani în care bunica mea a delirat, a făcut crize, a vrut să plece că nu știa unde e, că nu ne mai recunoștea nici pe mine și nici pe mama. Dar au fost și câteva momente frumoase. Indiferent ce lucram pe afară, prin grădină, prin curte, o duceam și pe ea afară să fie acolo prezentă. Iar prezența ei mereu îmi dădea o stare de bine. Mie nu-mi trebuia bucurie mai mare decât să o văd pe ea că e bine. În toată această perioadă cât a fost bolnavă, de unul singur am avut grijă de ea precum de un copil mic. O spălam, o hrăneam, o îmbrăcam zilnic cu haine curate, spălam după ea, unghiile îi tăiam, dinții îi spălam, părul i-o aranjam când era prea mare. Mulți îmi spuneau s-o duc undeva la azil, dar nici nu vroiam să aud de așa ceva. Cum am îngrijit-o eu, nimeni n-o făcea mai bine, fără să vreau să mă laud. Pentru mine ea a fost pe primul loc. Mi-am lăsat hobby-urile și absolut totul la o parte, doar ca să o văd pe ea că e bine.
Din păcate din primăvara anului 2023 lucrurile au început să se înrăutățească. În urma unei căzături, starea ei a început să se schimbe. A devenit tot mai necomunicativă, având dificultăți la înghițirea alimentelor, ne mai fiind capabilă să se deplaseze nici măcar cu ajutor. Această perioadă a durat 4 luni. Într-un final organismul i-a cedat...
Toată viața mea m-am temut de ziua în care o voi pierde. Și iată că s-a întâmplat. E groaznic. E o durere ce nu se poate descrie în cuvinte. De când ea nu mai e, totul s-a schimbat. Lumea a devenit atât de incoloră, nu mai mă interesează vechile mele hobby-uri, nu mai mă regăsesc în nimic, nu mai îmi găsesc locul niciunde. Supraviețuiesc de pe o zi pe alta, purtând durerea pierderii. Îmi lipsește enorm de mult și e tare greu fără ea...
Când ţi-ai pierdut cel mai drag suflet, porţi suferinţa cu tine până în ultima clipă a vieţii tale. Deşi uneori se mai poate estompa puţin şi înveţi să trăieşti cu ea, sunt momente în care te copleşeşte iar cu totul, te duce înapoi în timp şi simţi din nou durerea la intensitate maximă, la fel ca în prima zi. Nu te „vindeci” niciodată de doliu. Nu e o boală care necesită tratament şi, deşi e confundat deseori cu depresia şi „tratat” cu medicaţie, nimeni şi nimic nu-ţi poate vindeca sufletul. În opinia mea, doliul e mult mai groaznic decât depresia, iar singurul tău tovarăș e durerea. Oricât de tare te-ai îngropa în muncă, oricât de mult te-ai strădui să evadezi puţin din suferinţă, nu faci altceva decât să înăbuşi focul care te mistuie, dar el va arde mocnit undeva în adâncul sufletului tău şi, inevitabil, când flacăra lui se reaprinde, te trânteşte iar la pământ.
Trebuie să fii puternic(ă). Fals. Cred că nu există persoană îndoliată care să nu fi auzit aceste cuvinte de sute de ori. De obicei, ţi se spune aşa fiindcă nimeni nu vrea să împartă cu tine povara suferinţei şi aruncă pe umerii tăi toată greutatea doliului. „Tu trebuie să fii puternic(ă), fiindcă nimeni nu te poate ajuta.” Iar noi nu suntem deloc puternici, ci suntem în cea mai vulnerabilă etapă a vieţii noastre. Acea „putere” pe care o aşteaptă lumea de la noi, de fapt, înseamnă asta: inima ţi se împietreşte, nu mai poţi tolera platitudini şi vorbe goale, nu mai aştepţi nimic de la nimeni, te izolezi şi devii indiferent(ă) la toate celelalte fleacuri lumeşti.
Tot ce mai pot spune e faptul că singura mea speranță e să-mi mai revăd cândva bunica, într-un alt univers, într-o altă viață, sau nu știu unde. M-a întristat faptul că acele persoane cu care era foarte bine pe vremuri, s-au îndepărtat de ea, dar cu toate acestea, la înmormîntarea ei a venit foarte multă lume. Sincer să fiu, chiar nu mă așteptam la atâția oameni.
Draga mea bunică, pentru mine ai fost, ești, și vei rămâne veșnic TOTUL. Nimeni și nimic nu te va înlocui vreodată. Te voi iubi și de acum înainte, ca și până acuma, până la sfârșitul vieții mele. Odihnește-te în pace draga mea bunică, și să veghezi asupra mea întotdeauna de acolo de unde ești, așa cum o făceai atunci când erai în viață!


In memoriam
Gyorgy Anna (1929-2023)

Thursday, July 27, 2023

Declin - despre decădere

"Omul este mare tocmai fiindcă-şi cunoaşte starea de decădere." - Blaise Pascal

Mereu am manifestat o curiozitate ieșită din comun față de oamenii decăzuți. Niciodată nu i-am considerat interesanți pe cei din top, pe cei care alergau după succes. Mult mai interesantă mi s-a părut ideea decăderii, decât ideea succesului. Să ajungi sus e greu, și să te menții acolo e și mai greu. Dar ca să ajungi jos e ușor, nu trebuie să faci decât un pas. Mulți care au ajuns sus de tot, în topul topurilor, și-au dat seama că nu este nimic acolo, după care au continuat să trăiască vieți simple. Oare e și asta o formă de a decăderii?
Nu știu dacă sunt sau nu un decăzut în adevăratul sens al cuvântului. Dar în ceea ce privește statutul meu social, ierarhia socială, cariera, comparația cu restul contemporanilor mei, e limpede precum apa unui izvor de munte că mă aflu pe o pantă abruptă, care se cheamă declin. Nu e nimic de ascuns aici. După cum îmi spunea cândva un vechi prieten: adevărul trebuie să fie adevărat, și nu frumos. Nu are rost să colorez cuvintele cu vorbe și idei care nu își au rostul. Nu are rost să mă prefac că îmi merge bine, când abia trăiesc de pe o zi pe alta. Ce rost ar avea să joc teatru și să mă prefac că sunt un om de succes? Mai bine recunosc adevărul, faptul că sunt un nimeni, un om în umbra lumii.
Să te afli în procesul decăderii înseamnă să fii și conștient în același timp. Conștientizezi că nu ai suficientă putere să te menții pe linia de plutire, și astfel îți accepți soarta și situația, faptul că te vei duce jos de tot. Oamenii străzii, alcoolicii, condamnații pe viață, în ochii oamenilor așa zis civilizați, nu sunt altceva decât niște rebuturi umane. Dar dacă cineva și-a trăit viața din plin, conștientizând după aceea marea goliciune și nesemnificație a vieții, atunci acești oameni pe care i-am enumerat mai înainte sunt aceia.
Tind să cred faptul că decăderea se poate transmite și pe cale genetică. Am avut destule cazuri în familie, în special de pe ramura tatălui meu, și în special bărbați. Nu e nimic de ascuns, sunt lucruri care trebuie recunoscute. Un lucru e sigur: nimeni nu o sfârșește bine, nici cei decăzuți și nici cei cărora le merge bine. Cu toții ajung în același loc. Nimeni nu părăsește lumea aceasta cu zâmbetul pe buze. Probabil că cei îmbătați cu aroma religiilor privesc oarecum viața cu un gram de optimism, dar până la urmă tot acolo vor ajunge și ei ca și restul. Neantul e același pentru toți.
Moartea este cea mai mare eliberare pentru decăzuți. Nu există satisfacție mai mare pentru ei decât stingerea focului infernal care le pârjolește viața, ținându-i captivi în propriile lor decăderi și făcându-i sclavi ai existenței. Decăzuții simt mult, dar spun prea puțin, și de arătat arată și mai puțin. Un gând mă chinuie și pe mine. Oare sunt deja un decăzut, sau doar ce am pășit pe calea decăderii?