Thursday, December 29, 2022

Micile bucurii

"Bucuria este cel mai bun machiaj." - Anne Lamott

Odată cu trecerea timpului, tot ceea ce considerăm important și valoros se va devaloriza. Toate acele lucruri după care cândva tânjeam, ajung să fie total lipsite de importanță. Exact ca și în comerț, unde după un timp prețul produselor începe să scadă, la fel se întâmplă și în cazul oamenilor. Pe măsură ce anii trec și începem să avansăm în vârstă, nu mai punem atâta preț pe lucrurile pe care le ridicam în slăvi în tinerețe.
Nu sunt încă bătrân, dar nu mai sunt nici copil. În comparație cu alții de vârsta mea, care sunt însetați după succese și tot felul de realizări, eu prefer retragerea și liniștea. Ce rost are să alerg în stânga și în dreapta, doar ca să țin pasul cu alții, sau ca să fac jocul societății și să mă ridic la așteptările ei? Prefer să fac altceva.
Lumea parcă a luat-o razna, și oamenii sunt tot mai nebuni pe zi ce trece. Parcă de mici suntem rupți de realitate și deviați de la calea naturală a lucrurilor, îndoctrinați cu tot felul de idei care să tindă spre consumerism și luptă contra vieții. Tot ceea ce reprezenta cândva echilibrul astăzi s-a pierdut. O să dau un exemplu. Crăciunul de pildă. Toată lumea o aștepta cândva cu mare bucurie și veselie. Astăzi în schimb, pentru cei mai mulți e vorba doar de consum și petreceri false unde încearcă să mimeze fericirea. Cu alte cuvinte, oamenii încearcă cumva să umple un gol venit din interior cu tot felul de falsități și iluzii.
Am ajuns să mă bucur de niște lucruri pe care în urmă cu doi ani nu dădeam nici cea mai mică importanță. Ceea ce atunci părea ceva total la ordinea zilei, azi e ceva miraculos. Faptul că azi încă am cu cine să schimb o vorbă în casă, și că am cui să-i spun "noapte bună" înainte de culcare, pentru mine reprezintă cea mai mare bucurie. Nimeni nu știe ce îi rezervă viitorul. Resping cu vehemență ideea conform căreia ne construim propriul viitor. În trecutul meu, eu nu mi-am dorit niciodată un astfel de viitor ce trăiesc în prezent. Problema noastră e faptul că niciodată nu prețuim ceea ce avem, ci doar ceea ce am ratat, ceea ce nu avem, sau ceea ce ne dorim.
Ar fi ideal dacă am învăța cum să ne bucurăm de ceea ce avem, și să apreciem cu cea mai mare sinceritate clipele frumoase petrecute cu cei dragi. Restul sunt doar povești. Cel mai mare cadou și bucurie pentru orice fel de sărbătoare, ar trebui să fie norocul de a nu se reduce numărul membrilor de familie, să nu fie locuri libere la masă, și să nu fie momente de reculegere. Oamenii pe care îi iubim sunt cei mai importanți, și nimic altceva. Niciun lucru sau obiect nu poate înlocui un părinte. Nicio persoană dragă nu ar trebui să fie pusă pe locul doi pentru nimeni și nimic în lume. Familia, apropiații și toți cei dragi ar trebui să fie adevăratul motiv de sărbătoare, și nu doar de sărbători, ci zi de zi, zi și noapte.
Micile bucurii, după cum am ajuns să le numesc, sunt toate acele evenimente, întâmplări, trăiri, lucruri și activități, pe care în urmă cu câțiva ani le ignoram, dar acuma, în schimb le văd ca pe niște miracole. Faptul că persoana la care ții cel mai mult e încă în viață, că ești sănătos și nu suferi de vreo maladie, că nu ai datorii, că ai atâția bani în buzunar încât să-ți plătești o factură și să-ți iei o pâine, toate acestea ajung să însemne foarte mult după un timp. Ajung să însemne totul chiar.
Am ajuns la vârsta la care am început să practic recunoștința. Sunt mulțumit de tot ceea ce am, și nu-mi pare rău de nimic din ce am pierdut. Dacă ar trebui să-mi încep viața de la zero, tot lucrurile pe care le-am făcut le-aș face și tot persoana care sunt aș fi. Pe lângă nenumăratele mele stări întunecate, această practică, recunoștința, e una dintre puținele care îmi oferă liniște pentru moment. În acele momente când totul pare pierdut, parcă reușesc să iau o gură de aer atunci când îmi amintesc să fiu recunoscător. Recunoscător nu pentru ceea ce mi s-a întâmplat, ci pentru ceea ce nu mi s-a întâmplat, cel puțin încă...

Thursday, December 22, 2022

Naufragiat

"Mângâierea celor nenorociți este să aibă tovarăși de suferință." - Spinoza

Am un talent ieșit din comun de a nu face nimic util, de a pierde vremea zi de zi cu lucruri total nefolositoare. Nu sunt eu sortit vreunui destin celebru, îmi spun asta mereu ca o formă de consolare în fața eșecurilor și a nerealizărilor mele. Parcă mai mult mă tem de viață decât de moarte. De când mă știu, viața mi s-a părut cumva insuportabilă și înfricoșătoare. Incapacitatea de a mă integra în acest joc, teama de oameni de parcă aș fi o altă formă de viață, sentimentul permanent de înstrăinare și de neapartenență, sunt doar câteva dintre stările care mă bântuie.
Sunt precum un naufragiat ajuns pe o insulă pustie, fără hrană și fără provizii, sortit unei morți cumplite. Insula pustie pe care eu am naufragiat e viața. Cred că m-am născut prea târziu. Trebuia să trăiesc pe vremea marilor poeți și filozofi, în urmă cu cel puțin 150 de ani.
Cumva, datorită felului meu de a fi, și datorită felului în care văd lumea și viața, am reușit să-i dezamăgesc cam pe toți cei pe care îi cunosc. Sunt ca un fel de rebut uman care totuși continuă să respire aerul poluat al lumii moderne, rătăcind confuz și fără direcție cu un picior în prezentul mizerabil, iar cu celălalt în trecut. "Am reușit să mă rup de trecut!" - Bravo!!! Ei bine, iată că eu nu! Și nici nu pot, și nici nu vreau! Până la urmă de ce îi spunem trecut, dacă nu trece?
Mă frământă aceleași gânduri apăsătoare de ani de zile, și retrăiesc aceleași sentimente de fiecare dată când mi le amintesc. Am ajuns să-i invidiez până și pe creștini. Mi-aș dori tare mult să am viziunea lor îngustă despre lume și existență, să pot vedea totul așa cum o văd ei. Să nu mă revolt pentru nimic, să pot spune și eu că "Ei, asta e, voia Domnului, Amin". Să accept totul ca pe un dar, sau ca pe o pedeapsă. Dacă mi s-ar fi îngăduit să am toată limitarea și îngustarea creștinilor, azi eram și eu fericit și așteptam cu entuziasm sfârșitul lumii.
Uneori sunt atât de plictisit, căci nici măcar de propria mea persoană nu mai îmi pasă. Experiența plictisului e precum experimentarea unei înalte stări de înțelepciune, ca și atunci când ajungi să accesezi mari cunoștințe și revelații, doar că în cazul de față ajungi să conștientizezi că de fapt nimic nu are vreun sens, și că orice ai face până la urmă nimic nu contează cu adevărat.
De fiecare dată când am impresia că îmi merge bine, și pare să uit care sunt limitele, viața mă lovește cu un impuls care să-mi reamintească unde mi-e locul de fapt. Acel impuls, sub forma unui cutremur, e acel semn care-mi arată că nimic nu e așa cum cred eu, și că nici nu va fi vreodată așa cum vreau eu. E ca și revenirea la realitate după o perioadă cu capul în nori. Unii ar numi aceasta "palmă morală", eu îi zic "semnal de atenționare".
Noi, acești naufragiați ai vieții, suntem cei care vedem despre ce este cu adevărat vorba în jur. Tot ceea ce se naște trebuie și să moară, iar aceasta este cea mai mare nedreptate din lume. Tocmai din această cauză nu putem vorbi despre existență folosind termeni precum "minunat", "fantastic", "mirific", sau "miraculos". În schimb, putem spune că totul e precum o mare bombă cu ceas.
Văd lumea celor vii ca pe o imensă colonie de cadavre în devenire. Și atunci să mai sărbătorești venirea noului an? Crăciunul? Ce anume e de sărbătorit? Că pe zi ce trece suntem tot mai aproape de nimicire? Bogați și săraci, tineri și bătrâni, bărbați și femei, cu toții suntem ca niște omuleți mici cățărați pe roata imensă a morii de apă, care se învârte întruna în apă. Unii sunt pe trepte mai înalte, alții pe trepte mai joase, dar până la urmă fiecare ajunge în apă, și de acolo nu mai este întoarcere.
Cu cât e mintea mai îngustă, cu atât e și fericirea mai mare. Dar să nu uităm că ceea ce numim fericire, e de fapt tristețe care încă nu s-a înfăptuit.

Thursday, December 15, 2022

În căutarea sensului vieții

"Am crezut că sensul vieţii este chiar viaţa. Acum nu mai sunt sigur." - Octavian Paler

Dintre toate căutările mele, cea mai importantă și măreață este căutarea unui sens pentru existență. Am scris despre felul în care căutam iubirea, libertatea, fericirea, și despre multe altele. Dar după cum spuneam, cea mai profundă căutare este cea a sensului vieții. O să fiu sincer de la bun început: nu am găsit niciun sens până acum, și probabil că nici nu voi găsi vreodată, pentru că pur și simplu nu există așa ceva.
La un moment dat în viață, orice om rațional și gânditor, își pune întrebarea firească dacă există vreun sens al vieții. Filozofi, gânditori, liberi-cugetători, și mulți alții și-au dedicat viețile în totalitate pentru a putea da un răspuns. În linii mari, cam două categorii de explicații s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Prima categorie este explicația religioasă, sau spirituală. Cei din această categorie (filozofi creștini, teologi, înțelepți, sfinți, yoghini, maeștri spirituali) consideră că sensul vieții e o oarecare devenire , unificare cu Creatorul, urmarea unor porunci divine și trăirea vieții în conformitate cu acestea. Pentru mine aceasta nu este o explicație, sunt doar vorbe goale, dar în același timp nici nu îi judec pe cei care trăiesc astfel. Cea de-a doua categorie (oameni de știință, evoluționiștii, tehnocrații, raționaliștii) consideră lumea o continuă luptă de supraviețuire, un fel de câmp de bătălie pentru diversele forme de viață care trebuie să se adapteze, să se reproducă și astfel specia nu dispare. Creaționiștii și cei cu idei spirituale cred într-o formă de supraviețuire spirituală după moarte, mântuire, reîncarnare, etc. În acest timp, cealaltă categorie crede în supraviețuirea speciei, dar nu și în cea a individului.
Ce cred eu? Dintre ideile expuse mai sus nu cred nici una, nici alta. Deși oarecum tind să mă înclin spre cea de-a doua. Sincer să fiu, nu cred într-un anume sens al vieții. Nu cred că există un sens universal, valabil pentru toate formele de viață. Consider viața o apariție accidentală mai degrabă decât una miraculoasă, și tocmai din această cauză ea, adică viața, nu poate avea un sens. Viața e o continuitate de etape, care cumva reflectă mersul anotimpurilor. Copilăria e ca primăvara, frumoasă și plăcută. Adolescența e ca vara, arzătoare și cu multe provocări. Maturitatea e ca toamna, cu multe ploi, vânt și temperaturi scăzute, adică cu tot mai multe neplăceri. Bătrânețea e precum iarna, cu mult frig, ger, suferințe și în final moarte. Și cam asta e tot. Unii probabil ar spune că procesul anotimpurilor se repetă mereu, și asta cumva ar favoriza teoria reîncarnării. Resping această idee, deoarece pentru reîncarnare nu există nici o singură dovadă științifică, la fel cum nu există nici pentru mântuire, nici pentru existența sufletului, ș.a.m.d.
Consider lipsit de sens orice efort inutil ce face omul. Ne supunem orbește în fața unor entități fictive precum societatea, băncile, Dumnezeu, sistemul, etc. Toate acestea nu există într-o formă fizică. Sunt doar rodul imaginației unor oameni care știau bine psihologia maselor, și știau încă din timpurile străvechi că de astfel de lucruri e nevoie ca omenirea să poată supraviețui și dezvolta. Cu alte cuvinte, toate cele enumerate puțin mai sus sunt un fel de rău necesar.
Toate formele de viață, inclusiv omul, sunt precum niște roboți biologici. Toate instinctele, sentimentele și gândurile au în spatele lor un fel de algoritm biologic, asemănător cu un limbaj de programare din informatică. Diferența e că acestea spre deosebire de limbajele de programare folosite pe calculatoare, funcționează pe baza unor reacții chimice din creier. Așa apar toate percepțiile, gândurile, sentimentele, trăirile, etc. Ceea ce numim ego e defapt o iluzie a minții, precum un virus cibernetic. Ceea ce mulți numesc conștiință nu este altceva decât mintea, adică acea platformă (oarecum virtuală) prin care creierul face legătura cu lumea din exterior. Mulți cred în existența unui suflet nemuritor, care ar sălășlui în noi și ar ieși după ce murim. Din păcate nu există așa ceva. Poți diseca corpul uman în oricâte bucăți, și tot nu vei găsi nici măcar un singur atom care să formeze sufletul. E doar o idee născută în antichitate, pe vremea grecilor antici, preluată mai apoi și de către evrei și de alte popoare.
Și cum rămâne cu liberul arbitru? Aceasta este o altă iluzie, promovată în special de creștini, care susțin că din cauza aceasta există oarecum răul din lume, din cauza alegerilor proaste pe care le facem. Liberul arbitru e doar o noțiune tehnică, dar care în realitate nu există. Nu ai cum să devii ceea ce nu ai fost predestinat să fii. Și prin predestinare înțeleg toate acele mici scheme celulare, legături neuronale, moșteniri ereditare, toate aceste împletituri de noțiuni care într-un anume fel ne modelează caracterul, felul în care ne trăim viața, și astfel și viitorul. Ca să dau doar un singur exemplu: niciodată nu se va sinucide o persoană alfa din punct de vedere al caracterului, psihologic vorbind. Și de ce nu se va sinucide? Simplu! Pentru că toate genele și celulele și tot ansamblul de materiei ce îi formează persoana, pur și simplu din punct de vedere tehnic nu permit o eroare precum sinuciderea.
Și de ce suntem așa? Nu ne-a creat Dumnezeu, și nici alți zei. Nu ne-au creat nici extratereștrii. Toate acestea sunt rodul imaginației oamenilor. Suntem rezultatul a milioane de ani de evoluție, adaptare, lupte, modelări din partea mediului și supraviețuiri. Filozofii din trecut nu știau atâtea noțiuni științifice (în mare parte dovedite). Pe vremuri, filozofii erau cei care încercau să explice viața și natura lucrurilor, dar în zilele noastre situația s-a cam schimbat, iar locul lor a fost luat de către savanți. Dar aceasta nu înseamnă că filozofia e inutilă.
Și ce se poate face atunci când descoperi că viața nu are sens? Nimic, trăiești mai departe și gata. Ceea ce trebuie evitat pe cât posibil este suferința. Suferința apare în ceea mai mare parte din cauza atașamentului, așa cum afirmă și filozofia budistă. Oamenii suferă cel mai mult atunci când își văd apropiații având probleme. Apropiații fiind familia, prietenii, etc. Cea mai mare durere o simți atunci când pierzi pe cineva drag, indiferent că îți este părinte, soț, soție, bunic/ă, copil, prieten, vecin, etc. E o durere ce nu se poate descrie în cuvinte. Ca să se evite toate aceste neplăceri, tot filozofia budistă e cea care recomandă celibatarul, sau ascetismul. Asta nu înseamnă că trebuie să fii un pustnic nebarbierit, care trăiește în izolare pe vârful unui munte. Ideea e să trăiești singur, fără familie, fără nimeni. Toți cei care se atașează de cineva, până la urmă tot din cauza acestei persoane vor cunoaște și suferința, într-un fel sau altul.
Eu recomand practicarea unei activități. Aceasta poate fi ori un sport, ori ceva ce ține de artă, sau orice altceva care să creeze o oarecare formă de plăcere și pasiune. Ideea e să se evite toate acele stereotipuri tâmpite, forțate de societate. Și până la urmă, omul făcând ceva activitate găsește bucuria în viață, descoperind astfel un sens în ceea ce face. Nu e nimic mistic sau superficial în aceasta. Să descoperi acel lucru care îți place, și să te dedici în totalitate - aceasta este o realizare mult mai mare decât orice înțelepciune promovată de doctrine spirituale și religii. Eu de exemplu îmi descriu suferințele. E o chestie total negativă, cum ar spune mulți, dar pentru mine creează bucurie această activitate. Pot spune că e un oarecare sens. Un sens personal, dar nu și universal.

Monday, November 28, 2022

Nopți albe

"Într-o epocă
Sunt mai lungi zilele,
într-alta nopţile."
- Stanislaw Jerzy Lec

De-a lungul vremurilor am învățat un lucru foarte important: după o zi grea niciodată nu va veni o noapte ușoară. Dacă ziua începe prost, nu are cum să se gate bine. Noaptea albă e premiul cel mare pentru toți cei care au tras din greu ca să supraviețuiască cumva ziua. Și cam despre supraviețuire e vorba, îndurare și sacrificii. Toate acestea se întâmplă ziua, după care noaptea vine bonusul prin insomnii, coșmaruri și alte experiențe mai puțin plăcute.
Să nu poți să dormi e cea mai urâtă pedeapsă din partea universului. Prin somn, chiar și dacă pentru o perioadă scurtă de timp, reușești să uiți toate frământările, necazurile, gândurile și tot ceea ce te apasă. Iar când nu ai acces la somn, toată treaba devine un adevărat coșmar pe care trebuie să-l înduri cu ochii deschiși.
Noaptea, parcă totul doare mai tare, începând de la orice boală banală, și până la cele mai cumplite suferințe. Cu alte cuvinte, noaptea, sau experiența nopții, pentru insomniaci și cei cu probleme de somn, e un intensificator al suferinței. E o adevărată tortură. Totul se ascute, totul se intensifică, totul doare mai tare noaptea. Adunăturile de gânduri din cap, care ziua bat ca niște vânturi, noaptea se transformă în tornade nemiloase, agitând mintea până în adâncurile ființei. Toate stările și senzațiile neplăcute parcă prind viață, transformându-se în demoni ai nopți. Mai pe scurt zis, experiența nopților albe e precum o luptă cu demonii.
Îți vine să te ridici din pat, să ieși din casă și să umbli pe străzi în miez de noapte, indiferent de ce vreme e afară. Simți că o iei razna de la atâta agitație apăsătoare. Dar totuși rămâi treaz și lucid, fiind conștient până și de cea mai nesemnificativă senzație, stare, sau mișcare. E ca și cum ai fi bătut cu bestialitate, și cu toate acestea nu leșini, nu mori, ci rămâi treaz și conștient, simțind durerea în fiecare celulă a corpului.
Noaptea albă devine o experiență și mai urâtă atunci când suferi de depresie, sau de anxietate, sau de combinația celor două. Dacă nu poți să adormi, și mai ești și agitat pe lângă aceasta, atunci e clar că te prinde dimineața. Uneori agitația sau anxietatea atinge niveluri atât de înalte încât pur și simplu din cauza aia reușești să adormi. Ca să reformulez, devii atât de agitat, încât adormi în propria ta agitație, precum un câine care adoarme în propriul rahat. E o experiență unică pe care doar cei care o trăiesc o pot înțelege.
Noaptea albă e precum o meditație întunecată. Toate gândurile posibile îmi vin atunci în minte. Mă bântuie și mă răscolesc toate acele gânduri pe care le vreau îngropate, dar care reușeșesc totuși să se întoarcă din morți și să-mi facă clipe grele. Pentru cine ar crede că o noapte albă e precum o noapte în care stai doar și-ți belești ochii la tavan, se înșeală amarnic. Nu te uiți la tavan, ci te uiți la propria ta minte, ca și atunci când te uiți în oglindă. Și tot ceea ce vezi acolo în acele clipe sunt propriile tale gânduri bolnave, care parcă prind viață și se întorc împotriva ta. Într-o astfel de noapte îmi vin în minte absolut toate gândurile posibile. Începând de la chestii total nesemnificative, și până la cele mai abstracte lucruri, cam toate sunt procesate.
Toate formele de teamă, fobiile, și cam tot ceea ce e negativ, toxic și dăunător, își fac apariția. Intensitatea e atât de mare încât dacă reușești cumva să adormi se datorează faptului că toată această intensitate te consumă și te epuizează într-un final. Toate amintirile, clipele de nostalgie, absolut toate revin în minte în acele nopți lungi și reci. Te gândești la copilărie și la toți acei ani frumoși care s-au dus, pierzându-se în neant. Prezentul mizerabil te doare și mai mult, când ajungi să o compari cu trecutul îndepărtat și frumos, apus de mult. Îți aduci aminte de toți cei dragi pe care i-ai pierdut și pe care nu o să-i mai revezi niciodată. Te gândești că la un moment dat și tu vei deveni o astfel de stafie a trecutului. Teama de moarte și de anihilarea completă a ființei e una dintre cele mai mari frici de-a lungul unei nopți albe. Dar cu toate acestea, o fărâmă mică de speranță reprezintă venirea dimineții. Dimineața alungă noaptea, iar atunci pentru moment te simți salvat. Intensitatea scade și apare oboseala. E greu atunci când trebuie să mergi la muncă, sau ai altă treabă, căci în ziua ce vine ești praf și pulbere fină de la oboseală. Și după cum spuneam, ești salvat pe moment, dar e inevitabil să nu te gândești că următoarea noapte albă iarăși pândește din întuneric, și e pe fază să acționeze cât de curând.

Tuesday, November 22, 2022

Scrisul

"Scrisul este un antidot pentru singurătate." - Steven Berkof

A scrie e o formă de eliberare. Unii care aleg să scrie, o fac cu inocența și cu pasiunea lor. În schimb, eu, prin faptul că scriu, nu fac altceva decât să arăt deșeurile din mine, sentimentele de putrefracție și gândurile nefaste. Puteam să fac cu totul altceva, dar nu am făcut. A fi total plictisit, sau în cumpănă, e lipsa imaginației.
Când scriu, dau frâu liber tuturor gândurilor mele, las să vorbească toate acele sentimentele bolnăvicioase și rănite de-a lungul timpului. Toate acele sunete tăcute ies la iveală și spun tot ceea ce au de spus. Prin faptul că scriu, conturez un altfel de univers, prind viață toate acele cuvinte nerostite și ținute în captivitate. Parcă o pușcărie a gândurilor silențioase se eliberează, producând un zgomot puternic precum un ecou masiv.
Scrisul e artă, la fel ca pictura, sculptura, sau muzica. Cel care scrie, scriitorul, este un artist, la fel ca pictorul, sculptorul, sau muzicianul. Adevărații artiști sunt cei care își lasă tristețile și suferințele să le fie călăuză în procesul creației. A avea imaginație înseamnă în primul rând să ai suficient curaj să-ți lași rănile să-ți șoptească tot ceea ce au să îți spună, după care toate acele șoapte să le convertești în ceea ce ulterior va deveni produsul final al procesului artistic, și anume, creația artistică.
Cei mai mari artiști au fost singuratici. Fără să încerc să ies în evidență, sunt un fel de pustnic, ascet, pierdut într-o lume modernă. Parcă locul meu nu e aici. Parcă nu am ce căuta în acest secol nenorocit, unde nu-mi găsesc locul și menirea. Eu trebuia să trăiesc pe vremea aristocraților, sau pe vremea marilor descoperiri care au revoluționat lumea. În această lume modernă, scrisul și cititul prea puțin mai sunt practicate. Să-ți scrii cu propriul tău sânge suferințele - asta numesc eu artă diabolică.
După cum am mai spus, scrisul e o formă de eliberare. Când scriu parcă îmi vindec oarecum rănile, căci spun tot ceea ce mă doare fără să rostesc vreun cuvânt. Fiecare înțelege atât cât poate. Precum aburii care ies din pământ dimineața pe timp de vară, așa se simte când am terminat de scris - e o ușurare vindecătoare. Când ești nevoit să-ți lingi rănile singur, tinzi să-ți găsești refugiul în tot felul de chestii. O astfel de variantă devine scrisul, pentru cei cu înclinații spre simțul artistic. Fie că ești îndrăgostit, sau că tristețea sau suferința te apasă, sau că visezi dragoni și extratereștri, prin faptul că scrii despre aceste lucruri, îți exprimi sentimentele mult mai bine decât atunci dacă ai vorbi despre ele. Vorbăria e vârful aisbergului, în timp ce scrisul e tot ceea ce nu se vede sub apă.

Wednesday, October 26, 2022

Informații culese din agitație

"Există agitaţie în mine, o agitaţie bizară şi diabolică, care ar fi productivă dacă aş şti ce să fac cu ea. O agitaţie creatoare. Nu este cea a corpului(o duzină de nopţi de iubire nu ar ajunge pentru a o linişti). Este o agitaţie aproape "sacră". O, Dumnezeule, ia-mă în mâna ta cea mare şi fă din mine instrumentul tău, fă-mă să scriu!... Nu ştiu cum să realizez această dorinţă de a scrie. Totul este încă prea haotic, şi îmi lipseşte încrederea în mine, sau mai degrabă necesitatea urgentă de a spune ceva precis. Aştept încă momentul în care totul va ieşi şi îşi va găsi forma în mod natural. Dar pentru aceasta trebuie ca mai întâi eu însămi să găsesc această formă, forma mea proprie." - Etty Hillesum

Agitația e precum o furtună puternică. Rareori se întâmplă să fim conștienți de motivele pentru care devenim agitați. În cazul meu personal, am început să fiu atent la ceea ce îmi șoptește agitația. Am ajuns să "extrag" anumite informații de acolo, din mijlocul furtunii. Sunt o persoană foarte anxioasă, și nu e prima dată când scriu articole despre anxietate și despre felul în care mi se manifestă. Am avut foarte multe de pierdut de-a lungul vieții din cauza problemelor mele legate de anxietate. Am fost batjocorit, am fost umilit, am fost concediat de la locul de muncă, am avut probleme mari cu adaptarea pe oriunde eram, am fost incapabil să-mi construiesc o relație sau să-mi întemeiez o familie la fel ca restul oamenilor, ș.a.m.d.
În primul și în primul rând, anxietatea se manifestă printr-o perfectă combinație de neliniște și agitație. Viteza cu care se derulează acțiunea în timpul unei crize de anxietate se accelerează, depășind cu mult și bine limitele normalității. Această accelerație mărită e deja un pas imens către starea de agitație. Pentru cine nu a experimentat așa ceva, sau nu are probleme de anxietate, ceea ce descriu eu aici pare de domeniul științifico-fantasticului, precum o călătorie în timp, cu viteze accelerate și alte minuni. Adevărul e că în timpul crizei de anxietate, întreaga realitate se deformează, la fel ca și curbarea spațiului-timp la viteza luminii în mecanica cuantică.
Adevărul e că nu se știe nici până în ziua de azi ce anume declanșează aceste stări mentale negative. Părerile sunt împărțite. Unii zic că e o problemă de chimie de la nivelul creierului, ceva reacții care nu au loc cum trebuie, etc. Alții zic că e ceva înnăscut, sau ereditar, precum o predestinare spre așa ceva. Mai nou, unii sunt de părere că principala cauză care declanșează anxietatea se datorează stilului de viață modern, mult prea accelerat și stresant. Tind să cred mai mult în ultima variantă, deși într-o anumită măsură cred și în celelalte două.
Prima dată când am făcut o criză de anxietate, cea mai mare teamă de-a mea în acel moment era faptul că într-o zi voi muri. Am început să-mi imaginez cum voi pieri, cum ființa mea va fi anihilată, și cum voi dispărea în neant. Și în timp ce mă gândeam la toate acestea, deveneam din ce în ce mai agitat. Declanșatorul acestui episod a fost o scenă dintr-un film în care un om era împușcat. Parcă eram eu omul acela, parcă întreaga panică trebuie eu să suport pănâ să-mi dau duhul. A fost o experiență macabră.
O informație utilă ce am reușit să obțin, sau să aflu, în timpul crizelor de anxietate, e faptul că aceste stări sunt trecătoare. Seamănă izbitor cu o vreme rea, cu o furtună de exemplu, sau cu o ploaie torențială. Furtuna nu ține până la veșnicie, și nici ploaia. E singurul lucru care mă consolează în acele clipe groaznice, faptul că știu că se va termina. Când se întâmplă să aibe loc seara un astfel de eveniment, încerc cumva să mă focalizez pe faptul că dimineața când soarele va răsări, va alunga noaptea, și din întuneric va fi lumină. Adică, un nou început, un nou răsărit. Aceste tehnici sunt oarecum niște fente, care cumva prostesc mintea pentru moment. Ca să înving definitiv anxietatea nu pot, și sincer să fiu, nici nu cred că se poate.
Trebuie să subliniez faptul că anxietatea lovește cel mai puternic seara, sau noaptea, provocând astfel tulburări de somn, sau chiar insomnii. Grijile, stresul în exces, problemele de familie sau cele de la locul de muncă, pierderea cuiva drag, toate acestea tind să atragă inevitabil anxietatea. Un alt tovarăș al anxietății, care produce la fel de multe pagube, este depresia. Nu are rost să explic ce este depresie, deoarece consider că toată lumea știe ce este, sau măcar cum se manifestă în linii mari. Nimic nu e mai sufocant și mai chinuitor decât o combinație de stări depresive și anxioase. Ziua să fii trist, îngrijorat și deprimat, iar seara să nu poți adormi căci te lovesc crizele de anxietate. Într-o astfel de situație, să încerci să adormi rămâne o adevărată provocare, iar dacă reușești din prost noroc atunci vorbim de o mare realizare. Da! E cea mai mare realizare, faptul că reușești să adormi atunci când ești praf! Știu că sună cumva șod, sau ironic. Alții au realizări globale, construiesc, proiectează, etc., iar pentru unii oameni cea mai mare realizare rămâne faptul că reușesc să adoarmă după ce au purtat lupte grele cu demonii lor.
Se întâmplă să fiu atât de agitat, încât adorm în propria mea agitație, precum un om murdar care adoarme în propria lui mizerie. Vorbim despre somnul dus la un alt nivel. Fără să vreau să îmi aduc laude, dar tot ceea ce descriu aici seamănă cu informațiile prezentate de jurnaliștii numiți corespondenți de război, deoarece aceștia transmit informații de ultimă oră direct din spatele frontului din zonele de conflict. Așa și aici, e vorba de sentimente, stări și trăiri direct din mijlocul furtunii, din inima răului, de acolo unde nimeni nu ar trebui să pătrundă.
Anxietatea nu e despre ideea de a trăi, ci e despre supraviețuire. Un anxios niciodată nu va percepe realitatea la fel ca oamenii neanxioși. Pentru anxioși e mereu nevoie de refugii și tehnici noi de supraviețuire. Aceste tehnici de supraviețuire trebuie mereu revizuite și actualizate, deoarece nu țin la nesfârșit. Tehnicile prin care un anxios supraviețuiește ziua, după o vreme se devalorizează oarecum, sau își pierd efectul în timp, iar din această cauză trebuie ceva nou după o perioadă. O mare consolare pentru mine rămân cărțile lui Emil Cioran și Matt Haig, deoarece aceștia sunt unii dintre puțini autori care au îndrăznit să-și descrie crizele în nu doar o singură carte, ci în mai multe, cu detalii și lux de amănunte. Acest lucru mă inspiră și pe mine, să scriu despre ceea ce simt și ceea ce experimentez, indiferent cine ce zice.

Saturday, October 22, 2022

Furtuna

"Odată ce furtuna s-a sfârşit, nu îţi vei mai aminti cum ai reuşit să treci prin ea, cum ai supravieţuit. Nu vei putea fi sigur cu adevărat nici dacă furtuna s-a sfârşit. Un lucru este cert însă: atunci când vei ieşi cu bine din furtună, nu vei mai fi aceeaşi persoană care erai înainte." - Haruki Murakami

Furtuna va veni cândva. Și atunci când va veni, va lovi puternic. Nu va rămâne nimic în urma ei, căci va distruge totul fără excepție. Acea senzație de parcă totul ar fi bine și de parcă nimic rău nu se poate întâmpla, se cheamă liniștea de dinaintea furtunii. Compărând acest fenomen natural cu etapele din viața omului, putem trage niște concluzii.
Oamenii, în special tinerii (cei proaspăt căsătoriți, îndrăgostiți, sau cei cu succes), trăiesc cumva într-o stare de inconștiență și de ignoranță totală. Sunt precum niște creaturi hipnotizate care sunt incapabile să vadă ce se petrece. Ceea ce vreau să spun e faptul că cei mai mulți oameni, și în special tineretul după cum ziceam, trăiesc cu impresia că totul va fi mereu la fel și că nimic nu se poate schimba, în special atunci când le merge bine. Nu se gândesc la faptul că de pe o zi pe alta totul se poate schimba radical. Nu se gândesc la faptul că odată cu trecerea timpului apar tot mai multe neplăceri, precum boala, bătrânețea și în final moartea. Oamenii din societatea actuală trăiesc cumva într-o permanentă stare de vis, în care visează la consumuri, la bani, la succes, etc. Astfel este dresat omul modern de către sistem.
Ne mirăm șocați atunci când auzim de vreo tragedie sau nenorocire, și într-un fel ne bucurăm că nu nouă ni s-a întâmplat. Dar de unde putem ști că mâine nu noi urmăm? Există vreo garanție că mâine dacă pășesc afară pe stradă nu mă va călca vreo mașină, sau că ceva nebun nu îmi va da în cap? Există siguranța viitorului? Sau mai bine spus, există siguranța zilei de mâine?
Trăim într-o permanentă stare de incertitudine, fără să fim conștienți de aceasta. Nu avem nici o garanție pentru ziua de mâine, iar din această cauză viitorul este incert, necunoscut. Un singur lucru este însă clar, că la un moment dat ceva rău se va întâmpla. Acel eveniment ne va trezi din somnul de ignoranță și ne va arăta ce este de fapt realitatea. Numesc acest proces furtună, căci cu aceasta și seamănă. Când toate merg bine și frumos, dintr-o dată furtuna zguduie întreaga existență, făcând-o să se clatine până în temelii, sau chiar dărâmând-o complet.
Furtuna nu cunoaște milă, și nimeni nu face excepție în fața ei. De subliniat este faptul că de furtună nu scapă nimeni, exact ca de moarte. La un anumit punct în viață, furtuna va lovi existența fiecărui om. Nimeni nu scapă de ea. Furtuna se manifestă printr-o grămadă de forme: accidente grave, pierderea cuiva drag, sau oricare altă formă de nenorocire. Nu știu de unde provine furtuna, dar o putem interpreta conform propriilor noastre convingeri. Poate fi o pedeapsă din partea divinității, poate fi o lovitură din partea sorții, sau a destinului, sau a vieții, sau pur și simplu doar un ghinion.
Ce se întâmplă în lume când are loc o furtună puternică? Furtuna distruge tot ce îi stă în cale, iar pe urmă dispare. Dar problema nu se termină aici, căci reconstruirea distrugerilor și a pagubelor durează ani de zile. Există distrugeri care nu au mai putut fi reparate niciodată. Aceste comparații seamănă izbitor de puternic cu tragediile din viața omului. Toți oamenii sunt loviți de destin prin diverse moduri. Unii au mai mult de suferit, iar alții mai puțin. Norocoșii scapă, iar ghinioniștii se îneacă.
Toate necazurile, tragediile și tot răul care ni se întâmplă ajung să ne schimbe complet. Nimeni nu a supraviețuit furtunii rămânând același om de dinainte. Oamenii se schimbă, iar cei mai mulți se schimbă datorită furtunilor din viețile lor. Din această cauză putem vedea turmele de pietoni de pe străzile orașelor, cum bântuie rătăciți precum o armată de zombie, fiecare ducându-și propria bătălie cu viața. Pur și simplu unele răni nu se mai vindecă niciodată, iar din această cauză nu trebuie nimeni judecat sau batjocorit, pentru că nu știm ce o avut de îndurat fiecare. Omul devine exact ceea ce îl modelează soarta și mediul, și nu invers. Nu cred că avem vreun control asupra destinelor noastre, din contra, cred că destinele în combinație cu mediul în care trăim ne modelează existența, transformându-ne în ceea ce nici nu am crede. Nu există om bun, sau om rău. Există doar om devenit bun, sau rău, datorită modelării din partea vieții și a mediului în care a trăit. Iar la toate acestea, furtuna mai pune și cireașa de pe tort.
După cum spuneam, furtuna va veni și în urma ei va rămâne doar distrugere și haos. Așa a fost și în cazul meu, așa va fi și în al tău. Reparațiile și revenirile de pe urma furtunii, ei bine, acestea sunt chestiuni ce țin de norocul sau ghinionul fiecăruia.

Tuesday, October 18, 2022

Strigătul tăcerii

Dacă aș avea puterea să uit, aș uita. Toată memoria umană este încărcată de durere și frământări." - Charles Dickens

Sunt zile în care îmi sunt propriul erou, pentru că oricât de ciudat sună, nu știu cine ar mai fi reușit s-o ducă atâția ani cu o viziune a lucrurilor ca a mea. Câteodată e periculos să spui cu voce tare tot ceea ce gândești, deoarece îți strică reputația, sau renumele. Când îți lași masca să cadă, lumea va vedea cine ești cu adevărat, sau mai bine spus, ce ești cu adevărat. Masca necesității e scutul perfect contra lumii și contra vieții.
A trebuit să treacă ceva timp ca să descopăr că trebuie să joc teatru ca să supraviețuiesc în această societate plină cu pretenții și mari așteptări. Toți au așteptări, toți vor să te vadă bine, vesel, în formă, plin de succes, dornic de realizări. Și la toți ăștia, trebuie cumva să le satisfaci așteptarea. Iar ca toți să fie mulțumiți, și să nu observe nefericirea ta în toată această poveste, folosești o mască a falsității și joci teatru. Nu trebuie să știe nimeni adevărul, pentru că oricum nu le pasă.
Mă gândesc uneori la expresia biblică "Pământ ești și în pământ vei merge". Până la urmă, nu cred că e atât de groaznică ideea de a muri și de a fi îngropat în pământ. Când dormim, acoperiți cu plapuma, într-un somn adânc, oare nu e ca și cum am fi în pământ? Diferența e că din acel somn din pământ nu ne vom trezi niciodată. Oboselile noastre cheamă întinderea și relaxarea. Și nici nu e atât de sinistru să te dizolvi în pământ, să devii unul și același cu el, căci pănâ la urmă, cumva toate oboselile și frământările noastre de o viață întreagă îl cheamă și îl așteaptă.
Singura modalitate prin care ne putem revedea morții, e sub forma visului. Nu cred în reîncarnare și nici în înviere. După dispariția cuiva, tot ceea ce cred că rămâne e doar amintirea despre acea persoană. Din această cauză, doar visând cu respectiva persoană, putem spune că am revăzut-o. În lumea viselor are loc singura formă de înviere și de mântuire.
Nu știu dacă în cazul meu, frica în fața vieții, e un dar sau un blestem. Degeaba încerc să scap de ea; și degeaba o resping - ea se ține de mine. Cu cât îmbătrânesc, cu atât constat că ea e mai tare și lupta mea contra ei e fără speranță. E ca și cum aș încerca să-i fac față unui val imens, care oricum o să mă înghită.
Toate stările pe care le-am trăit cândva, și pe care ajung să le retrăiesc după un anumit timp, sunt precum reîntâlnirile cu niște vechi cunoștințe din trecut. Parcă îmi vine să dau și cu saluturi, căci imediat recunosc o veche stare de frustrare, sau dacă urmează să am iarăși o perioadă de depresie. E fascinant și în același timp înspăimântător ce labirint se poate ascunde în capul unor oameni. Toate perioadele urâte și de instabilitate sunt precum vremurile cu ploi și vânt: dispar pentru o perioadă, după care iarăși reapar.
Am văzut odată un om beat în parc. Și nu faptul că era beat îl făcea să iasă în evidență, ci faptul că în spatele expresiei de om beat se putea observa chipul unui om rătăcit, trist și chinuit de viață. A fost pentru prima dată când am observat această caracteristică comună tuturor oamenilor, și anume, faptul că acea formă de manifestare a durerii și al chinului sufletesc e un fenomen comun pentru toată lumea, și se manifestă aproape la fel la toți. Suntem precum niște mașinării care după prea multă uzură pur și simplu se strică. Nu există niciun sens, sau rol în toată această poveste. Tot misticismul, vorbăria cu conotație religioasă, și multe alte interpretări, nu sunt altceva decât umplutură și vorbe pline cu sens doar pentru cei care vor să le creadă.
Tot ceea ce am ținut în mine de atâta vreme, toate acele cuvinte nerostite și urlete reținute, toate acestea s-au transformat în tăcere. Toată această imensă colecție de amintiri, gânduri, sentimente și stări e precum o imensă arhivă. În spatele tăcerii mele se ascund milioane de gânduri și stări. Și tot ceea ce aș avea de spus, toate expresiile, formele și stările, toate le simplific cumva sub forma unei tăceri, căci această tăcere nu reprezintă altceva decât cuvintele mele.

Saturday, October 1, 2022

Jurnal de supraviețuitor (2)

"Învaţă să trăieşti cu dor. Pentru că, uneori, datorită lui supravieţuieşti!" - Maria Dimian

Despre poveștile mele legate de supraviețuirea mea de-a lungul anilor am mai scris un articol, care se poate reciti de aici. Cert este că după orice supraviețuire, omul nu mai e același ca și înainte. Se schimbă totul. În cazul meu, tot ceea ce am trăit m-a schimbat, dar m-a schimbat într-un mod negativ. Nimic din tot ce am îndurat nu am cerut, deci nu simt nicio recunoștință nimănui. Am trăit și am experimentat tot ceea ce nu am vrut, mi s-a întâmplat tot de ce m-am temut. Viața mea e precum un labirint, cu drumuri întortocheate, și fără să se vadă lumina de la capătul tunelului.
Orice schimbare era pentru mine o lovitură sub centură. Când am fost copil și am început grădinița, a fost ceva groaznic. Plângeam veșnic și îmi era teamă de absolut tot. Pe când să mă acomodez, totul s-a terminat, și am început școala. Eu în clasa întâi, iarăși aceeași poveste. Tortură cumplită, zile grele și adaptare zero. Și din nou, pe când să mă adaptez cât de cât, gata școala. Când am început clasa a 5-a, iarăși am luat totul de la capăt. De liceu nici nu are rost să vorbesc. În timp ce pentru unii era cea mai bună perioadă a vieții, pentru mine au fost 4 ani de chin. Au fost precum niște ani de exil în Siberia, ani de teroare și de groază cumplită. Dar iată că am supraviețuit cumva.
Despre anii de facultate pot spune că au fost anii cei mai lejeri din viața mea, cu toate că în viața privată eram înecat până la gât în probleme de familie. Eram afectat de ceea ce se întâmpla acasă, dar reușeam cumva să mă exteriorizez de toate acestea, punând cumva accent pe o formă de nepăsare față de tot ceea ce e lumesc. Mergeam la facultate precum un golan de liceu, fără să-mi pese de ceea ce "studiez". Mă simțeam bine în tren, cu căștile în urechi, sau plimbându-mă aiurea prin parc, sau pe malul Mureșului. Nu eram curios de școală absolut deloc. Nu știam ce e viața, sau ce mă va aștepta după ce voi avea diploma în mână. Și cu toate acestea, iată că am supraviețuit cumva.
După terminarea facultății, când m-am angajat pentru prima dată, totul se schimbase, dar de data aceasta într-un mod cu totul radical. Am ajuns să văd pentru prima dată ce e viața, viața adevărată de fapt. Am ajuns să trăiesc din plin suferința și non-sensul existențial într-o lume insensibilă și lipsită parcă de orice valoare. Lucrând într-o corporație străină, pe zi de trecea tot mai tare mă simțeam precum un sclav pe plantație. Era procesul dezumanizării complete, unde în loc de om trebuia să fii robot, fără sentimente, fără hobby-uri, fără viață privată, fără nimic, doar să lucrezi și atât. A fost cea mai dureroasă distanțare de mine însumi. Toată viața mea se schimbase în toți acei ani cât am lucrat în fabrica aceea nenorocită. Lipsa timpului liber, lipsa alimentației echilibrate, lipsa odihnei suficiente, lipsa lipsei... Toate aceste lipsuri m-au dus în depresie, dar iată că am supraviețuit.
Supraviețuirea înseamnă adaptare. Dar adaptarea nu înseamnă obișnuință. Există răni care niciodată nu se vor vindeca. Tot ceea ce se întâmplă, odată cu trecerea anilor, e faptul că înveți să trăiești cu durerea. Despre asta e supraviețuirea.

Tuesday, September 20, 2022

Jurnal de supraviețuitor (1)

"Cine a supravieţuit unei tragedii n-a fost eroul ei." - Stanislaw Jerzy Lec

Ca să ajungi undeva, trebuie mai întâi de toate să pornești de undeva. Dar uneori drumurile se întortochează, iar omul ajunge să se piardă pe el însuși în toată această călătorie. Am pornit la drum, pur precum lumina, iar acum sunt precum un felinar ce a străbătut furtuna și încă totuși arde.
Stau și mă întreb de multe ori, oare ce e mai ușor, să vorbesc despre ce simt sau să scriu despre toate acestea? Indiferent că scrii, sau că vorbești, ideea e că îți trebuie curaj. Acest tip de curaj îți vine de undeva din adâncurile ființei tale, din ultimele picături de viață, din acele rezerve păstrate pentru zile negre.
Cândva, de mult, aveam în față toate șansele pentru o viață bună, așa cum ar trebui să aibe toată lumea. Dar după aceea, cândva între copilărie și adolescență, ceva în mine s-a rupt determinând evoluția gândirii mele actuale și stilul unei vieți neîmplinite.
De când mă știu, m-am temut de orice formă de răspundere. De pildă, căsătoria mi s-a părut întotdeauna o realizare cu mult peste puterile mele de înțelegere, ceva incompatibil cu stilul meu de viață și cu felul meu de a fi. Teama este tovarășul meu de călătorie. Frica de necunoscut este un instinct comun tuturor oamenilor, dar la mine cumva s-a supradezvoltat. Mă tem de orice, mă consum pentru orice urmează să se întâmple. Sunt mult prea îngrijorat.
Aș vrea să nu fiu așa cum sunt, dar nu mă pot schimba, indiferent cine ce îmi zice. Uneori stau și mă întreb că oare nu mă pot schimba, sau pur și simplu nu vreau? Dar după aceea, revin la ideea mea, și anume, acela de a nu fi așa cum vor alții, sau cum vrea societatea. Niciodată nu mi-a plăcut să trăiesc după niște stereotipuri impuse. Nu mi-a păsat de ce așteptări aveau de la mine membrii familiei, sau ce anume ar trebui să fac ca să fiu pe placul societății. Nu-mi pasă ce scriu cărțile sfinte, căci nu urmez astfel de chestii. Cu alte cuvinte, îmi place să trăiesc așa cum vreau eu, și nu cum vor alții.
Ca să rămână ceva în urma ta, trebuie întâi de toate, să faci ceva. Ca vocea ta să se facă auzită, trebuie să știi ce anume să zici, și cum anume să zici. Dacă ceea ce ai spus nu s-a auzit, înseamnă că nu ai spus nimic important.
Nu-mi place, nu mi-a plăcut niciodată și nici nu o să-mi placă vreodată agitația cotidiană și mulțimea. Urăsc tot ceea ce înseamnă adunare în grupuri mari, indiferent că e concert, eveniment, sau orice altceva. În loc de toate acestea prefer pustietatea curții mele, retragerea și scufundarea în liniște și tăcere.
Tot ceea ce am făcut până acuma, nu a fost altceva decât supraviețuire. Ceea ce am trăit nu știu dacă se poate numi trăire, ci mai degrabă supraviețuire. Vreau să spun că, una e când te trezești cât de cât vesel, sau bine dispus, și cu totul altceva e când trezirea e precum o aterizare bruscă, după o noapte furtunoasă. Trezirile mele seamănă izbitor de mult cu o plonjare într-un abis infinit, după care deschiderea ochilor e impactul cu realitatea, realitate de care am reușit să scap temporar cât am reușit să dorm.

Friday, August 26, 2022

Neliniște - câteva cuvinte despre anxietate

"Nu prea înveţi despre linişte în nelinişte." - Tudor Chirilă

Neliniște, agitație, zgomot, toate tind să descrie același fenomen. Neliniștea e precum un imens monstru ce doarme, căci odată trezit începe tot ce e mai rău. Omul se teme de neliniște, de nesiguranță și de tot ceea ce nu poate suporta. Din această cauză încercăm mereu să ne agățăm de ceva, să ne refugiem în diverse activități. Încercăm să găsim o cale de scăpare prin liniște, fugind de neliniște.
Eram doar un copil când am experimentat pentru prima dată sentimentul de neliniște. Și nu mă refer la acea neliniște trecătoare, care după câteva minute trece, ci la acea spaimă insuportabilă care simți că te zguduie din temelie. Am simțit cum toată această senzație de neliniște se transformă treptat într-o stare de teamă groaznică, de parcă ar urma să se întâmple tot ce e mai rău în lume.
Cumva neliniștea se împletește cu teama, rezultând un sentiment foarte chinuitor și foarte nasol. Târziu am descoperit că acest fenomen este de fapt o tulburare psihică și poartă numele de anxietate. Cei care suferă de această boală sunt numiți anxioși. Și din păcate nu sunt puțini, ci din contra, din ce în ce mai mulți, mai ales în rândul tineretului. Principalele cauze ale anxietății sunt în general împărțite în două categorii. Prima cauză, cea la nivel personal, poate fi din cauza unor probleme de familie, din cauza unei traume din copilărie, sau a stilului de viață. A doua cauză, cea la nivel global, se datorează în principiu modernismului, excesului de tehnologie, stresul, poluarea și cam tot ce face omul în zilele noastre.
Mi-aș dori să pot simți liniștea, calmul, starea aceea de "chill, no-stress", dar din păcate la mine nu merge. Îi învidiez pe toți cei care nu se consumă pentru toate chestiile mărunte și nesemnificative. Lor le e atât de ușor să vorbească despre liniște, căci s-au născut astfel încât construcția lor genetică nu le permită să perceapă neliniștea la modul cum o percep anxioșii.
Din cauza anxietății, ajungi de cele mai multe ori să te comporți ridicol, iar partea proastă e că nici nu poți explica asta celorlalți, și ești nevoit să rămâi în "căcat" din această cauză. Iei tot felul de decizii proaste, care pe viitor te costă amarnic. Faci tot felul de acțiuni stupide, fără să te gândești limpede la ceea ce faci, dar când realizezi ce tâmpenie mare ai făcut deja fapta e consumată. Ți-e aproape imposibil să legi legături cu oamenii, să construiești relații, sau să ai contacte intime. Totul îți scapă, nu deții controlul deloc, deoarece mereu ești panicat și mintea plină de gânduri.
Partea nasoală e că nici nu prea te poți odihni în aceste circumstanțe. Somnul e o adevărată provocare, mai ales când știi că ziua următoare ai tot felul de sarcini de realizat. Și asta nu e tot, căci toate stările negative de panică și stres se amplifică și mai mult când pe lângă faptul că suferi de tulburări de anxietate, viața mai îți este copleșită și de tot felul de probleme personale sau de familie.
Indiferent cine ce ar zice, eu personal am ajuns la concluzia că anxietatea nu e o boală care se vindecă. Există diverse tipuri de tratamente, începând de la terapii, consultări psihologice, și până la tot felul de medicamente. Concluzia la care eu am ajuns, e faptul că tot ceea ce se poate face e o anumită formă de adaptare la situație. Cu alte cuvinte, trebuie să înveți să trăiești cu această malformație care ține umbră sufletului. Trebuie să te adaptezi și să trăiești cu anxietatea, să conștientizezi faptul că asta e și nu ai ce face. Cum era vorba aceea: înoată sau mori. Altfel spus, toate momentele neplăcute create de anxietate, vor face parte din meniu. Adaptarea e cea mai bună soluție. Cine se adaptează supraviețuiește.

Sunday, July 31, 2022

Gânduri printre rânduri

"Gândul nu este decât un alt nume al destinului." - Henry Van Dyke

Pentru fiecare dintre noi există o lume intimă, o lume a gândurilor unde absolut nimeni nu are acces înafară de noi înșine. E un fel de univers paralel de-al fiecăruia în parte. În această lume paralelă ne putem conecta oricând. Lumea gândurilor e acolo pentru fiecare, trebuie doar accesată.
Aș fi un prost dacă nu aș recunoaște faptul că îmi petrec mai mult timp la mine în cap, decât în exterior, pe afară pe undeva. De mic copil eram mai visător de felul meu. Toate marile bătălii, atât personale cât și de altă natură, se dau pe terenul minții. Toate frământările, grijile și gândurile au loc în cap, în cea mai mare parte.
Mereu i-am admirat cumva pe cei nepăsători și neafectați de ceea ce li se întâmplă. Uneori această admirație devine o formă de dispreț, o anti-admirație ca să o numesc astfel. Dar, în general vorbind, mereu i-am admirat pe cei care stăteau drepți în fața obstacolelor, fără să arate puncte de slăbiciune. Această admirație de multe ori se transformă în invidie, căci așa e omul, ajunge să invidieze tot ceea ce nu poate avea. De exemplu, mi-ar place foarte mult să posed mentalitatea oamenilor religioși, să pot accepta tot ceea ce mi se întâmplă ca fiind voința unei ființe superinteligente, care m-a creat după chipul și asemănarea lui. Dar, iată că nu pot să cred în așa ceva, deoarece din punctul meu de vedere sceptic, toate acestea sună mult prea absurd și ridicol. Deci, din perspectiva omului religios, viața mea continuă să fie o rătăcire.
A fost un moment în viața mea când am crezut că tot ceea ce e mai rău din lume mi se întâmplă doar mie. Viața mea a fost lovită de fulgere și trăznete, iar acesta a fost începutul unei lungi furtuni de bătălii al sentimententelor și trăirilor intense. A fost greșit să cred că doar mie mi se întâmplă lucruri rele. Astfel de lucruri se întâmplă aproape pentru toată lumea. Viața e imprevizibilă, iar ziua de mâine e de domeniul necunoscutului. Nu putem ști ce ne va lovi în ziua ce vine. Cert este faptul că nimeni nu scapă cu bine. Nimeni nu o sfârșește bine. Nu există moarte fericită, iar viața nu poate fi supraviețuită de către nimeni.
De cele mai multe ori mă simt copleșit de tot ceea ce mă apasă. Gândurile mă inundă, senzațiile mă ștrangulează, iar tot ceea ce văd, aud și percep mă chinuie. Toată existența mi se pare o povară grea de dus. Zi de zi mă lupt cu morile de vânt, participând în mod conștient la o bătălie, despre care știu că nu am cum să o câștig. Această bătălie este viața, existența, ideea de a trăi.
Tot ceea ce gândesc și nu spun nimănui, ajung să scriu. Îmi notez ideile precum un zugrav care pictează pereții. Am foarte multe idei și senzații, iar dacă toate acestea aș încerca să le descriu și-ar pierde complet înțelesul. Unele lucruri trebuie lăsate pur și simplu așa cum sunt, căci altfel își pierd complet semnificația, sau adevărata valoare, după cum spuneam.
Ce poți să faci atunci când simți că totul se dărâmă în jurul tău? Cum poți să supraviețuiești? Ceea ce a funcționat (și încă mai funcționează) în cazul meu e strategia minții ocupate. Adică, să fii mereu în mișcare și să ai ocupație. O minte obosită nu mai are putere pentru a gândi, astfel scapi de toate gândurile chinuitoare. Această strategie nu este una care să te salveze pentru totdeauna. E doar o chestie temporară, un colac salvator pentru moment, dar care nu te scoate definitiv din apă.
Cândva credeam în ideea că dacă mă voi comporta frumos cu femeile și le voi face mereu pe plac atunci când vor ele, atunci voi fi răsplătit pe măsură. Mă refer aici la acea răsplată care ar vrea orice bărbat să primească de la o femeie. Dar iată că lucrurile nu așa se întâmplă. Când ești bun și darnic ești luat de fraier, iar atunci când ești mereu disponibil ești luat de prost și ești folosit precum o unealtă ieftină. Nu poate exista prietenie între bărbat și femeie, doar interese comune.
Aș putea scrie fără oprire despre tot ceea ce simt și ce mă apasă, și tot nu ar ajunge. Aș putea să vorbesc neîncetat despre tot ceea ce gândesc, și tot nu ar ajuta la nimic. Tot ce pot face e să mă autoînvinovățesc pe mine pentru totul, să mă autodevorez prin scris, astfel încât să ajung martirul propriilor mele idei. Cât de ușor se poate vorbi despre tot ce e complicat. Fără să înțelegem bine ceva, putem trage concluziile greșite. Un om chinuit poate fi înțeles doar de către un alt om care se chinuie.

Friday, July 22, 2022

Când totul se prăbușește în jurul tău

"Catastrofele mari sunt alcătuite din catastrofe mici." - Edward A. Murphy

Dacă există posibilitatea ca un lucru rău să se întâmple, atunci probabil că acel lucru rău chiar se va întâmpla. Nu există o regulă, sau o lege, pentru astfel de lucruri. E mai mult o chestiune de noroc, un fel de "scapă cine poate". Cert este că după un timp treburile se cam strică peste tot, în orice domeniu. Ceea ce mulți oameni nu vor să accepte și să înțeleagă, e faptul că, odată cu progresul, avansarea, înaintarea în vârstă, apare inevitabil și degradarea. Totul se degradează în timp. Oricât ai fi de tânăr, vei îmbătrâni și vei muri. Oricât ai fi de sănătos, la un moment dat tot te vei îmbolnăvi.
Nimic nu e făcut să țină până la veșnicie, iar atunci când dezastrul vine, nu te întreabă cine ești. Totul se poate schimba într-un mod brutal, radical și brusc de pe o zi pe alta. Șocul e mare, precum un cutremur, după care vin șocuri seismice mai mici, adică depresiile și nopțile albe. Așa se întâmplă când apare o nenorocire, un accident, pierderea cuiva drag, sau alte tipuri de necazuri. Majoritatea oamenilor, în special tineretul, nu se gândesc la faptul că nimic nu va rămâne la fel. Dacă azi îți merge bine și e totul ok în viața ta, mâine s-ar putea ca totul să se schimbe brusc. Un necaz, sau orice altă formă de nenorocire, te schimbă complet.
Nimic nu poate să producă o schimbare mai radicală în viața unui om înafară de șocul unui dezastru din familie. Vorbesc despre evenimente neprogramate și imprevizibile, precum un accident, o boală incurabilă, moartea cuiva drag, sau orice altă formă de nenorocire. Când pentru prima dată trăznetul dezastrelor și al nenorocirilor a lovit în familia mea, am crezut că tot răul din lume mi se întâmplă doar mie. Eram atât de tânăr și atât de furios. În loc să-mi fi petrecut tinerețea precum ceilalți de vârsta mea, eu trebuia să asist la tot felul de atrocități existențiale cumplite. M-am împăcat cu ideea că asta a fost și că nu am ce face, doar că ecourile acelor vremuri încă-mi răsună în cap, chiar și acum după atâția ani.
În viața fiecărui om va veni la un moment dat imprevizibilul, indiferent cine ar fi, ce funcție ar avea, sau unde ar sta. Când e vorba să ți se întâmple un lucru rău, chiar nu contează deloc ce reputație ai, câți bani ai, ce funcție ai. Ești norocos atâta timp cât ai cui să-i zici "bună" atunci când intri în casă, sau cu cine să schimbi două vorbe din când în când (chiar și telefonic). Mulți bătrâni sunt considerați țicniți, ciudați, sau răutăcioși. Dar tineretul nu pricepe și nici nu poate să înțeleagă faptul că acei oameni până să ajungă la vârsta a treia au fost loviți de tot felul de nenorociri, încercări grele, zile fără soare și nopți cu lumină. E ușor să condamni un om, dar e greu să înțelegi prin ce o trecut. Tot ceea ce ajungi să înțelegi te schimbă, iar tot ceea ce nu te doboară te transformă într-un ciudat.
Indiferent cine ce zice, sau ce aș citi, nu reușesc, nu pot și nici nu am să pot vreodată să trec peste trecut. Oricât aș încerca să-i dau uitare, sau să ignor, dar mintea nu uită. Există anumite experiențe în viață care pur și simplu te doboară atât de mult, încât niciodată nu o să-ți mai revii în totalitate. Eu sunt genul de om care nu cred în finaluri fericite. Din moment ce toată viața ai fost bătaia de joc a sorții, nu ai cum ca la final să vezi curcubeul. E prea de tot, pur și simplu. Există oameni pentru care întreaga lor existență e un continuu coșmar, o luptă neîncetată pentru supraviețuire. Nu ai cum să te bucuri de viață, când zilnic simți cum viața te sugrumă.
Din experiență proprie pot confirma faptul că atunci când te lovește un necaz mare, la început șocul e și mai mare. Simți cum întreaga lume se prăbușește în jurul tău, precum un castel din nisip. Lumea tot mai tare începe să se îndepărteze de tine, sau de familia ta, atât vecinii, cât și rudele și prietenii. Oameni în care aveai cândva maximum de încredere ajung să-ți întoarcă spatele la greu și să te lase în urmă. Vorbesc în cazul acesta din păcate atât despre rude sau persoane foarte apropiate, cât și despre prieteni de o viață întreagă. La început te dor foarte tare aceste lucruri, aceste respingeri și ignorări, mai ales că vin din partea unor oameni în care aveai bază și încredere. Dar pe urmă te obișnuiești cu ideea, și după aceea începi și tu să-i ignori pe ei și să le închizi poarta în nas, sau să-i elimini din viața ta, exact cum au făcut și ei cu tine. În tot arsenalul de rău e și un pic de bine. Sau altfel spus, unde se închide o poartă se deschide apoi o fereastră, cât să intre puțină lumină. Partea bună e că la un moment dat apar în viața ta oameni noi, sau oameni cu care nu credeai că o să interacționezi vreodată, cu toate că îi cunoșteai. Cu acești oameni noi ajungi să interacționezi foarte mult, aproape zilnic, ceea ce va fi portița ta magică, colacul salvator de la înec. Ceea ce am explicat aici, despre etapele unei nenorociri private, nu înseamnă neaparat că așa funcționează pentru toată lumea. Așa a funcționat în cazul meu.
Ceea ce trebuie să subliniez e faptul că toate aceste nenorociri care te lovesc fără milă, nu te fac mai puternic, nu te fac să evoluezi, sau să crești. Din contra, te distrug, te seacă de puteri, îți răpesc ambițiile, te deshidratează de speranțe și vise. Vei învăța cum să supraviețuiești pe parcurs, prin diverse tehnici. Una dintre acestea, poate chiar cea mai importantă, e să-ți ții mintea în permanență cu ceva ocupată. O minte ocupată nu are suficient timp la dispoziție să se gândească. Aceste este un fel de sedativ natural. Îți găsești diverse ocupații, hobby-uri, chiar dacă ești conștient că ele sunt niște non-sensuri, dar ca să-ți țină mintea ocupată, să treacă timpul și să supraviețuiești ziua sunt bune. Nu ajungi niciodată să învingi durerea. E și stupid să crezi în așa ceva. Ceea ce se întâmplă de fapt e că ajungi să înveți să trăiești cu durerea. Așa se întâmplă când totul de prăbușește în jurul tău.

Thursday, July 7, 2022

Răutate și invidie

"Doar două lucruri sunt infinite, universul şi prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." - Albert Einstein

Pe măsură ce trece timpul, putem experimenta laturile cele mai stupide ale naturii umane, și anume răutatea și invidia. Oamenii nu au fost făcuți să fie răi sau buni, devin astfel datorită mediului în care trăiesc și datorită anturajului. Poți să urmezi un om bun, luându-l ca exemplu pentru bunătatea lui, sau poți urma un om rău. Toate acestea pornesc încă de pe vremea copilăriei, căci primele modele de urmat sunt membrii din familie, părinți, bunici, frați, ș.a.m.d. Cu alte cuvinte, totul depinde de natura oamenilor cu care conviețuim, felul lor de a fi, caracterul lor, și nu în ultimul rând, modul nostru de a percepe toate aceste lucruri. Dintr-o familie de bârfitori și bețivani, slabe șanse sunt să iasă un urmaș avocat sau doctor, mai degrabă progenitura unor astfel de oameni le va urma exemplul, datorită mediului și educației primite.
E curios cum tu, ca om care-și vede de treaba lui, ești luat în vizor de oamenii invidioși, precum de niște lunetiști nemiloși. Această invidie este condusă de răutate, porniri egoiste și prostie. Dacă faci ceva, sunt curioși că de unde ai avut bani. Dacă nu faci ceva, ești judecat că ești nepăsător, și că de ce nu faci una sau alta. Dacă ești bogat, ești judecat, se spune că ai furat sau cine știe ce altă ilegalitate ai făcut. Dacă ești sărac, ești etichetat leneș care nu se străduiește să se ridice, și care mai bine așteaptă pomana. După cum spuneam, aceste prejudecăți sunt nutrite de o împletitură formată din invidie și răutate, pornite din ură, pură prostie, lipsă de educație și autocontrol.
Primii care aruncă piatra sunt de obicei oamenii care stau cel mai aproape de tine: vecinii. Vecinul e acea persoană care stă lângă tine, casă lângă casă, căruia de multe ori îi place să te spioneze și să te fileze, fără ca tu să-ți dai seama de aceasta, și care de cele mai multe ori știe totul mai bine despre tine decât oricine altcineva. În astfel de ipostaze sunt de obicei femeile în vârstă, bârfitoarele străzii. Dar mai nou există și excepții. Există și oameni mai tineri, atât bărbați cât și femei, atât cupluri cât și singuratici, care practică invidia și arta bârfitului. Având în vedere că e la modă progresismul, e clar că nu numai babele au dreptul să bârfească, ci și tineretul. Lumea se schimbă, și odată cu ea și oamenii.
Înafară de vecini, alții care devin invidioși sunt neamurile. De multe ori din cauza unor dispute, având la bază anumite moșteniri de exemplu, se ajunge la războaie între familii. Chiar și prietenii pot schimba taberele și să se întoarcă împotriva ta, devenind invidioși. E cel mai stupid lucru să crezi că o prietenie din copilărie, sau de nu știu când, va dura până la nesfârșite. Suntem prieteni atâta timp cât avem aceași viziune, împărțim același ideal, există interese, servicii, etc. Când intervine o eroare în matrice, legătura prieteniei se rupe. Din păcate așa funcționează treburile. Am fost în această situație. Am pierdut și eu prieteni de o viață. Prietenii vin și se duc, exact ca alianțele, unele se destramă după care se formează altele. Iar de neamuri și de rude, ce să mai zicem. Îi ai până îți merge bine. Cum îți apare o problemă în viață, sau în familie, cum se distanțează toți și o iau la fugă precum șobolanii care vor să părăsească vasul ce se scufundă.
O cauză primordială în cazul invidiei este curiozitatea. Oamenii invidioși sunt și curioși, pentru că dacă nu ar fi curioși, nu ar fi nici invidioși. Să nu-ți pese de propriile probleme, dar să-ți pese de ale altora, e caracteristica celei mai josnice și inferioare specimene din punct de vedere etic și moral de pe suprafața pământului.
De cele mai multe ori taci și înghiți jignirile, bârfele și vorbele invidioase ale vecinilor, neamurilor sau așa zișilor prieteni. Taci și înghiți până se umple paharul. Cu toții facem la fel, indiferent de etnie, religie, concepție, etc. După ce ne-am săturat să tot înghițim, putem reacționa prin două moduri. Fie ne luăm la cearta și ne țigănim, ne batem, ne omorâm, sau varianta a doua, ne distanțăm pur și simplu, refuzând chiar și să mai salutăm dușmanul.
O observație interesantă este faptul că de cele mai multe ori victimele bârfelor și ale pornirilor invidioase sunt acele persoane care se comportă diferit față de restul, care au o altă gândire, care trăiesc altfel, care nu fac ceea ce fac restul din jur. Atunci se nasc ideile invidioase în mințile curioșilor furioși și frustrați. Acesta este algoritmul prin care funcționează mecanismul invidiei. Putem compara întregul proces cu modul în care funcționează un motor electric. Sursa de energie, sau de alimentare, pentru motor este răutatea, sau pornirea răutăcioasă; combustibilul, sau uleiul de ungere, este invidia; iar rezultatul întregului proces este bârfa.
După cum spuneam, există două moduri prin care le putem face față invidioșilor. Ori îi invităm, ori îi evităm. Unde să-i invităm? La masă, la terasă, în dormitor, oriunde. Unde să-i evităm? Peste tot!

Sunday, June 19, 2022

Mitul iubirii

"Există un adevăr dureros: acela de a te pierde într-o iubire mistuitoare, uitând cât de special eşti şi tu." - Ernest Hemingway

Se vorbește atât de mult și atât de frumos despre iubire, iar cu toate acestea nu oricine poate avea parte de ea. Prima iubire este iubirea părintească, iar dacă de aceasta nu avem parte când suntem copii, problema devine serioasă. O astfel de persoană va ajunge incapabilă să ofere iubire, ori va ajunge în celălalt capăt al extremei, va fi disperat să primească iubire cu orice preț. Simplificând vorba, ceea ce trăim și experimentăm ca și copii, ne va influența viața de adult.
Am avut o perioadă în viață când eram disperat după iubire. Datorită incapacității mele de a realiza o relație cu persoana de sex opus, am ajuns un hoinar pe drumul iubirii, un cerșetor de atenție, dar cu toate acestea însetat după iubire. Am momente când îmi doresc cu orice preț să am parte de un sărut, de o atingere fină, de diverse experiențe romantice și intime. Reușesc de fiecare dată să mă îndrăgostesc ca un adolescent tembel de fiecare femeie care se comportă un pic mai frumos cu mine. Pun la suflet, ofer totul fără să țin cont de nimic, îmi fac planuri ca un copil imatur. Și cu toate acestea, cu tot ce mă aleg după toate aceste sacrificii, jertfe și peripeții, e un mare zero.
Și la fel și acuma, ca pe vremuri, în trecut, după fiecare etapă de îndrăgostire mă trezesc la pământ, complet distrus pe dinăuntru. Trebuie să mă refac tot timpul, bucată cu bucată, să mă renasc din propria cenușă, exact ca pasărea Phoenix. În trecut, de fiecare dată când reușeam să îmi revin cât de cât, după un timp iarăși ajungeam să interacționez cu vreuna pe undeva, care să se comporte diferit cu mine. După aceea, ciclul se repeta, iarăși mă îndrăgosteam, în timp ce sentimentele dânsei nu erau deloc asemănătoare cu ale mele. Simțeam că mă înnebunește că nicicum nu am noroc cu nici una. Se acumulase în mine atâta ură și atâta frustrare de îmi venea să explodez. Asta până în momentul în care am început să-mi dedic eforturile spre construcția unui sistem de anti-atașament, ca să nu mai cad în capcana seducției, să nu mai mă îndrăgostesc și să devin imun la toată această vrajă feminină.
Adevărul trist e că vremurile s-au schimbat. S-au schimbat radical, mai ales în ultimii ani. Valorile și principiile care stăteau la baza construirii unei relații în urmă cu 100 de ani, astăzi sunt total nefolositoare. Pe vremuri, fetele se bucurau pentru un buchet de flori, apreciau sinceritatea și loialitatea băiatului. Astăzi în schimb, cu valul acesta de noi idei psihologice, tot ceea ce s-a realizat în mare parte e băgarea la înaintare a materialismului. Astăzi nu mai trebuie să mergi la ea cu buchetul de flori, ci cu portofelul plin. Nu spun că toate femeile au devenit materialiste, ci ceea mai mare parte dintre ele. Tot acest nou stil de viață, sistemul capitalist, ideile nocive din vest, mișcarea de emancipare a femeilor, consumatorismul, propaganda din mass-media, toate acestea au schimbat vechile valori, și le-au înlocuit cu modernisme. Bărbatul de ieri a ajuns un băiat sensibil, în timp ce fata de ieri a ajuns femeie emancipată și pe treaba ei. Înainte, pe vremuri, un cuplu începea cam totul de la zero, în timp ce azi bărbatul trebuie să aibe mașină, realizări, etc.
Cea mai mare naivitate de-a mea a fost faptul că am crezut mereu că dacă mă voi comporta frumos cu o femeie, rezultatele vor fi pe măsură. Nimic mai fals de atât. E cel mai stupid lucru să îi sari una-două în ajutor, să-i oferi nu știu ce, să-i faci pe plac. Nu vei obține nimic așa. Își va da seama cât ești de fraier și ori va profita de naivitatea ta, ori se va distanța. Și atunci ce e de făcut? Depinde ce se urmărește. Ăia care au avantajul de a fi mai bine făcuți de la Mama-Natură, ori să provină din familii cât de cât înstărite, ori să fie mai tupeiști, aceia au avantajul de a-și găsi mai repede o parteneră. În schimb, introvertiții, deprimații, singuraticii și cei pesimiști ca mine, mai încercăm și la anul.

Monday, June 13, 2022

Deșertăciune

"Omul are iluzia că vorbește cu lumea întreagă la calculator. El e de fapt singur." - Octavian Paler

Sunt zile în care totul merge bine, ca și cum totul ar fi fost planificat perfect. Toate bune și frumoase. Dar surpriza cea mare apare la finalul zilei, atunci când în loc de un sentiment plăcut de mulțumire apare o senzație de tristețe adâncă, o insatisfacție ce nu se poate descrie prin cuvinte. Și nu oricine poate înțelege asta, decât cel ce a trecut prin astfel de trăiri. În loc de mulțumire nu opusul apare, nemulțumirea, ci o senzație de goliciune internă, o tristețe profundă. Te simți incomplet și pierdut, ca și cum nimic nu ar mai conta, iar toate cele întâmplate au fost în zadar. Nimic nu are valoare, nimic nu e de folos, nimic nu are importanță. Senzația pe care o ai e un fel de amestec ce cuprinde iritația, neliniștea, frustrarea, supărarea. E zădărnicie. E deșertăciune.
Am experimentat această trăire de prea multe ori. Sunt precum un înger cu aripile tăiate, căci toată ziua am impresia că zbor în stânga și în dreapta, în sus și în jos, după care, seara, realizez că de fapt am aripile tăiate și în tot acest timp zburam doar în mintea mea. Dans cu o dorință imposibilă, visând cu ochii deschiși la ceva ce nu poți avea, aceasta este deșertăciunea. Să crezi că dacă faci diverse activități, totul se va schimba, sau că totul va fi bine. Îmbrățișarea unei iluzii, o vânătoare de fantome în zadar. Să tânjești după dragostea unei femei care nu te vrea, să încerci să realizezi ceva măreț, să încerci să te arăți puternic când de fapt ești slab. În astfel de activități tot ceea ce se face e doar risipă și consum inutil. Eu nu consum din jur, ci mă consum pe mine. Mă autodevorez, încercând să par ceea ce nu sunt de fapt, zidind iluzia unui zid impenetrabil.
Trăind dezorientat în umbra deșertăciunii, tot ceea ce poți învăța e cum să îmbrățișezi întunericul. Dar această înbrățișare devine cu timpul o absorbție. Întunericul, sau mai bine spus, golul din interior, devine precum o gaură neagră, aspirând complet ființa. Astfel se naște o fuziune dintre om și întuneric, un fel de ființă întunecată, care parcă mereu are acel nor negru deasupra capului, atrăgând mai tot timpul ghinionul și necazul asupra lui.
Aș fi putut să fac atât de multe lucruri. Aș fi putut să ajung departe, să fiu cineva, să am pe cineva. Și cu toate acestea, de mine s-a ales praful. Vine un moment în viață când descoperim șocați că tot ceea ce mai avem în comun cu oamenii, e doar simplul fapt că suntem oameni. Nimic mai mult. Fără resentimente, cum s-ar zice. Dezgustul te otrăvește în așa hal încât nu mai ești curios de nimic. Durerea pe care o purtăm în noi ani de zile, ajunge să ne fie un fel de înger păzitor, rămânând alături de noi pentru tot restul vieții, doar că nu ne salvează de la probleme, ci ne adâncește mai mult în ele.
Deșertăciunea duce la izolare și epuizare. De obicei, această stare apare la bătrânețe, dar din păcate ea se poate manifesta și în cazul tinerilor filozofi sau artiști. E ca și cum ar simplifica timpul, ducând cumva un tânăr la stadiul unui bătrân. Și cu cât ajungi să înțelegi mai multe, cu atât îți dorești să nu fi înțeles nimic mai bine. Căci fericiți sunt toți neștiutorii, iar astfel nu pot ajunge pe calea deșertăciunii.

Sunday, June 5, 2022

Tragedia omului

"Nu există o altă lume. Nu există nici măcar lumea asta. Ce există atunci? Surâsul interior pe care ni-l stârneşte inexistenţa evidentă a uneia şi a celeilalte." - Emil Cioran

Omul - această creatură interesantă, se află undeva între o existență miraculoasă și una blestemată. Trăind iluzia liberului arbitru, omul e precum peștii din acvariu, aflându-se într-o captivitate infinită. Cine mai poate să creadă în egalitate, fraternitate și dreptate? Cine? Adormiții! Dacă am fi cu toții egali, nu ar exista oameni ca mine, care să pună totul sub semnul întrebării și să nu creadă nimica. Dacă ar exista fraternitate, atunci nu ar mai exista dușmănie, invidie, răutate și ură. Iar dacă ar exista dreptate, atunci ar fi totul corect.
Mi-am dedicat cea mai mare parte a vieții încercând să înțeleg felul în care funcționează lumea, natura umană și nu în ultimul rând, să găsesc un sens pentru tot ceea ce se întâmplă. Acest sens există, și nu există. Există pentru oamenii cu o naivitate crescută în ei, pentru cei mediocri, pentru cei în care ignoranța a fost implantată de la o vârstă fragedă. Adevărul e că nu există un sens. E doar haos. Un haos organizat.
Lumea funcționează conform unor principii foarte bine modelate de-a lungul vremurilor, și nicidecum pe baza unor legi divine sau spirituale. Cine crede asta probabil că în perioada copilăriei a fost injectat cu o doză toxică de creștinism. Nu pot să cred că universul e un loc prietenos, când văd că orice ia naștere datorită exploziilor unor stele. De aici și expresia cum că suntem praf de stele. De ce moartea sau anihilarea a ceva trebuie să fie nașterea unui alt lucru? Nu pot să cred că lumea e un loc bun, când văd atâtea atrocități, crime, violuri, nedreptate și haos. E naivitate pură să crezi că toate acestea au vreun sens, sau că fac parte din cine știe ce plan inteligent, divin, cosmic, spiritual, etc.
Fenomenul existențial nu e nicidecum un miracol. E mai de grabă o eroare în matrice. Existența e miraculoasă pentru animale și plante, nicidecum pentru oameni. Putem vedea cum animalele funcționează perfect, precum niște roboți programați să se hrănească, să se reproducă, să trăiască și apoi să moară, toate acestea în timp ce sunt ghidate de către instinctele primare. La fel și plantele, își trăiesc viețile în felul lor, făcând exact pentru ceea ce au fost programate de către Mama Natură. În lumea animală și cea vegetală nu există sentimente, ci doar instincte.
Noi, oamenii, suntem diferiți față de restul formelor de viață cu care conviețium. Noi suntem conștienți, punem la suflet, cugetăm, ne batem capul, ne consumăm pentru orice chestie. Fiecare formă de viață care posedă un sistem nervos are capacitatea de a percepe durerea. Începând de la viermele cel mai nesemnificativ și până la omul inteligent, sau cea mai colosală balenă, cu toții simt la fel durerea. Doar că dintre toate cele enumerate, omul este singura ființă care știe să-și exprime suferința într-un mod miraculos, prin cuvinte, gesturi, sau chiar prin creații artistice. Cu toții percepem durerea la fel, dar nu toți o exprimăm la fel.
Oamenii, atunci când aud despre durere sau suferință, au tendința de a-și băga capul în pământ precum struțul. Tot ceea ce nu ne convine catalogăm ca subiect tabu. Suferințele, sexul, orientările sexuale, și cam tot ceea ce nu putem înțelege, sau nu vrem să înțelegem, ajunge să poarte ștampila emblemei tabu. Fricile și temerile noastre au fost sădite în noi încă din vremuri de foarte mult apuse. Datorită acestui fapt, generații întregi ale speciei noastre nu au progresat, ci au bătut pasul pe loc, creându-se astfel un fel de colaps emoțional colectiv.
Nu poți să fii om într-o societate dezumanizată. Cumva sistemul și întreaga societate modernă te fac să-ți reprimi emoțiile, în loc să le exprimi. Capitalismul, consumatorismul modern, ideologiile religioase și cele politice, toate acestea nu fac altceva decât să înlăture omul de la căutarea adevărului. Locurile de muncă moderne sunt precum vechile plantații pentru sclavi, unde ai drepturi dar de care nu le prea pasă nimănui. Ești liber să faci ce vrei în sistemul capitalist, dar cu toate acestea nu poți.
Viața omului e o continuă rătăcire. Un drum către nimic. Ni se vând tot felul de iluzii, doar ca să fim mai buni, mai cooperanți, mai productivi, mai ascultători, mai supuși. Omul trebuie să se teamă de ceva, fie de zei fictivi, Dumnezei, ori de societate și de legile ei, de boli create în laboratoare, de războaie, de băncile care pândesc și acționează dacă nu dăm rata la timp, etc. Ca o societate să funcționeze e nevoie de niște reguli, care să aibe la bază restricții. Aceste restricții trebuie să aibe la bază frica. Frica de necunoscut, frica de consecințe, frica de pedepse, orice fel de frică. Fără această frică colectivă societatea nu poate funcționa.
Drepturile omului sunt niște povești de adormit copii. Aceste drepturi, care sunt doar niște vorbe de prost gust, se aplică doar unde este interes. De exemplu, criminali, violatori, pușcăriași au tot felul de drepturi prin închisori (în loc să fie eliminați, așa cum ar fi corect și drept), în timp ce copii nevinovați mor de foame prin țările sărace. Atunci unde e dreptatea?
Omul trăiește cu sentimentul că va fi aici mereu, că nu o să moară curând, că tot ceea ce face e cu un sens. Adevărul e că totul e trecător și nimic nu va dura veșnic. Timpul nostru e precum nisipul din clepsidră, se scurge așa încet, picătură cu picătură. Tot ceea ce rămâne din noi e o poză într-un album, o amintire păstrată de cineva până la un anumit moment, iar restul ia pământul. După cum spuneam și la început, poveștile cu zâne și finaluri fericite sunt pentru adormiți, neghiobi, îndoctrinați și cei cu gândire mediocră. Întreaga existență a omului, atât ca individ cât și la nivel de specie, de-a lungul istoriei, nu e altceva decât o tragedie.

Tuesday, April 26, 2022

Rețeta fericirii din perspectivă pesimistă

"Dacă îți e frică de singurătate, nu te căsători." - Anton Cehov

Tot ce am putut experimenta până în momentul de față au fost niște dorințe, care de cele mai multe ori nu erau dorințe adevărate, ci doar niște idei mai degrabă influențate de societate și de mediu. Tindem după anumite lucruri, dar acele lucruri de cele mai multe ori nu ne caracterizează, sau nu au nici o treabă cu noi. Am pierdut ani din viață încercând să fiu ca alții, să fiu ceva sau cineva care nu puteam fi cu adevărat niciodată. Fericirea nu e pentru toată lumea. Nu suntem egali, nu am fost și nici nu vom fi vreodată.
Fericirea e pentru oamenii mediocri, cei pentru care nu contează dacă Pământul se învârte în jurul Soarelui, sau invers. Astfel de oameni au cale liberă, cu verde în față, spre tot ceea ce înseamnă fericire: căsnicie, copii, bani, etc. Și tot ei sunt primii care cad la pământ când toate acestea dispar, căci ei nu știu că totul este temporar și trecător. Majoritatea oamenilor se feresc de pesimism, negativitate și de tot ceea ce e întunecat. Dar acei oameni care sunt catalogați pesimiști sau negativiști au oare dreptul la fericire? Cu ei cum rămâne?
Sunt un om pesimist, poate chiar foarte pesimist, și nu îmi este rușine să recunosc asta. De-a lungul anilor am încercat tot felul de lucruri ca să captez cumva atenția celorlalți, începând de la stilul de a mă îmbrăca și până la comportament și practicarea diverselor activități. Dar toate acestea erau în zadar, căci tot în umbră rămâneam. Strălucirea mea era mult mai temporară decât temporalitatea însuși. Un om pesimist nu poate fi ca și un om obișnuit. Se spune că noi, pesimiștii, vedem totul în negru, suntem negativiști, că în orice oportunitate vedem doar un potențial risc, că nu acționăm din teamă sau din neputință, sau pur și simplu din cauză că nu vedem rostul. Anumite lucruri nu le facem, pentru că nu își au rostul. Pesimismul de cele mai multe ori atrage și singurătatea, iar după aceasta putem trage concluzia că un om pesimist mai greu se va căsători, sau mai greu își va construi o carieră strălucită.
Prima și cea mai importantă regulă pentru un om pesimist, ar trebui să fie faptul că trebuie să învețe să se accepte pe el însuși, așa cum este el de fapt, pesimist, negativist, întunecat, dark, ș.a.m.d. Cum ai vrea să te accepte alții, dacă tu nu te poți accepta? Următoarea regulă, la fel de importantă ca și prima, este faptul că pesimistul trebuie să-și țină mintea permanent ocupată. Dacă ne putem concentra sau focusa pe ceva anume, atunci nu avem atâta timp la dispoziție să stăm și să ne gândim la treburi profunde, cum ar fi sensul vieții, probleme și frământări personale, sau alte gânduri metafizice sau existențiale. O minte ocupată va ține pesimistul ocupat. Sunt perfect conștient că orice fel de gând mi-aș alege pentru ocupația minții mele, ele toate sunt niște iluzii, neavând niciun fel de sens. Astfel se naște ideea de "iluzie conștientă", care nu este altceva decât acceptarea cu bună știință al unui ideal de tip marionetă, de care suntem conștienți că nu reprezintă nimic, dar cu toate acestea avem nevoie de ea pentru a ne capta mintea cât mai atentă și ocupată. E dezastruos când se ajunge la asta, dar e o metodă foarte bună care ajută la supraviețuire, căci în final cam toată existența se rezumă la o continuă luptă pentru supraviețuire.
Nu mă încântă și nu mă motivează absolut deloc ideile religioase. Nu cred în Dumnezeu și nu urmez calei niciunei religii. De obicei, oamenii pesimiști sunt nereligioși. Unii au diverse înclinații spirituale, în timp ce alții nu au deloc. Religia este un bun factor care motivează oamenii și le dă un sens pentru viețile lor, oricât ar fi acestea de ruinate sau de grele. Pentru un creștin, orice fel de greutate din viață, nu este altceva decât o încercare peste care trebuie să treacă, sau o "voie al Domnului". Pentru mine, astfel de afirmații sunt vorbe goale, neavând farmecul sau puterea de a mă încânta. Pentru mințile mediocre funcționează idei mediocre.
Ceea ce este foarte important de amintit, este faptul că un pesimist foarte greu va reuși să-și construiască o relație, sau o căsnicie. Astfel de operațiuni, sau încercări, sunt adevărate misiuni imposibile. Cumva, sexul opus reușește să perceapă negativitatea interlocutorului, fără să aibe habar că are de-a face cu un pesimist. Norul negru de deasupra capului, oricât ar fi de invizibil, mereu va ieși la lumină. Cel mai bine pentru un pesimist e să încerce pe cât posibil să evite interacțiunile mult prea "fierbinți" cu sexul opus, deoarece în caz contrar riscă să cadă în vraja atașamentului, sau a seducției. Un pesimist mult mai repede se atașează de sexul opus decât un om obișnuit. Despre tot ceea ce vorbesc, pot confirma din proprie experiență. Căzut în vraja, sau capcana seducției, pesimistul se va atașa rapid, devenind în timp disperat, însetat după iubire. Dar din păcate, de cele mai multe ori, sentimentele interlocutorului nu sunt identice, iar aceasta conduce la acumularea unei cantități mari de frustrare. Frustrarea în timp va deveni suferință, iar suferința în timp va deveni din ce în ce mai chinuitoare. Deci, în concluzie, o persoană pesimistă, bărbat sau femeie, trebuie să evite interacțiunile mai palpitante cu sexul opus, pentru binele propriu și pentru a nu cădea în adâncurile suferinței.
Căsniciile se termină de cele mai multe ori dezastruos. Indiferent că vorbim de divorț, accidente, probleme de sănătate sau alte nenorociri, ideea e că nu există "până la adânci bătrâneți". Tot ceea ce e frumos dintr-o relație, sau dintr-o căsnicie, în timp va deveni doar o amintire. Am văzut nenumărați oameni rămași singuri, căzând în depresie, devorați de vii de suferința pierderii celui drag, decăzând în patima alcoolului, sau devenind sinucigași în cel mai rău caz. Nu există un "rămas bun" plăcut, doar cât se poate de dureros și chinuitor. Mi-am promis că nu vreau să ajung așa. Nu vreau să mă atașez de nimeni, nu vreau să sufăr din cauză că voi pierde pe cineva drag cândva în viitor, pentru că știu foarte bine cum este să iubești pe cineva din tot sufletul, să-ți sacrifici viața pentru acel cineva fără să-ți pese de urmări. Știu foarte bine cum funcționează aceste lucruri.
Pentru un pesimist, cel mai bine funcționează practicarea unor activități care îi trezesc curiozitatea, și care nu în ultimul rând îi țin mintea ocupată. Fie că vorbim de practicarea unui sport, activități gospodărești sau diverse activități în aer liber, scris, citit, chiar nu contează deloc, atâta timp cât stârnește curiozitate și creează un minim de plăcere și bucurie. Cu alte cuvinte, cu cât mai singur și fără obligații, responsabilități și stres, cu atât mai bine. Astfel funcționează treburile, iar prin aceste metode, pesimiștii reușesc un pic mai ușor să facă față presiunilor din partea vieții, suportând mai ușor groaza existențială. Aceasta este rețeta fericirii din perspectivă pesimistă.